ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον «αέρα» οι έκτακτοι στα αρχαιολογικά έργα

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν τα αρχαιολογικά έργα και με απολύσεις οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετά το νέο χτύπημα της συγκυβέρνησης στο, ήδη, άθλιο εργασιακό καθεστώς στην πολιτιστική κληρονομιά... με τη μορφή «γραφειοκρατικού» προβλήματος.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, χιλιάδες εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα, που εκτελούνται με αυτεπιστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, απειλούνται να μείνουν απλήρωτοι, αλλά και να απολυθούν μετά την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία, οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 14/3/2012 κρίθηκαν παράτυπες, αφού επιβάλλεται (από το ν. 4057/2012) η έκδοση Π.Υ.Σ. 33/2006 (σ.σ. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για προσλήψεις που αφορούν στο εξειδικευμένο, έκτακτο προσωπικό, που απασχολείται στα τεχνικά και συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αρχαιολογικά έργα!

Ο ΣΕΚΑ θεωρεί λανθασμένη την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου στις προσλήψεις του επιστημονικού προσωπικού και των τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης για έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης. Παρότι και το ΥΠΠΟ δέχεται αυτό το σφάλμα «προχώρησε στην έκδοση ΥΑ, με την οποία επανενεργοποιεί τις νέες προκηρύξεις, αλλάζει ωστόσο τον τρόπο πρόσληψης, δημιουργώντας νέα κωλύματα στους εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την υπηρεσία (...)».

Επιπλέον, το προσωπικό που προσλήφθηκε μετά το Μάρτη του 2012 «βρίσκεται επί "κλωστής κρεμάμενο", καθώς έχει παράσχει υπηρεσίες για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί και δεν έχει διευκρινιστεί πώς και αν τελικά θα αποζημιωθεί, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους, γεγονός που δημιουργεί έντονα προβλήματα και στα έργα, που κινδυνεύουν κυριολεκτικά να τιναχτούν στον αέρα».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι ζητούν από το ΥΠΠΟ «να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα χωρίς να περιπλέκει και να δημιουργεί νέα εμπόδια για το αρχαιολογικό προσωπικό και έργο».

Μελωδικά ταξίδια

Ο Βασίλης Λέκκας ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου Club» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος - τηλ. κρατήσεων: 210.9226.975), σήμερα και στις 13/3 (10 μ.μ.), σε μια μουσική παράσταση που στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες μας - Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο - με τους οποίους συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Επίσης θα ακουστούν τραγούδια από εξίσου σημαντικές δισκογραφικές του συνεργασίες, με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη. Μαζί του στη σκηνή οι: Σπήλιος Ζευκίλης, Τάσος Ζαφειρίου και Νίκος Σπάθας.

Πέρα από την αναφορά στους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες, η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών: Ν. Γκάτσος, Οδ. Ελύτης, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Ν. Καββαδίας, Μ. Γκανάς, Λ. Νικολακοπούλου, Α. Δαβαράκης, Ε. Αρανίτσης. Στην παράσταση θα υπάρχουν και ακυκλοφόρητα τραγούδια, καθώς και αναφορές στην παράδοση, καθώς ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα, έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά κομμάτια.

Η «Γκόλφω» στο Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει σήμερα (8.30 μ.μ.) στο θέατρο «Rex - Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη», το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Γκόλφω».

Σε ορεινό χωριό, όπου κατά τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη του Κάτω Κόσμου και όπου δίνονταν οι ιερότεροι όρκοι, η ορφανή Γκόλφω και ο Τάσος, δύο φτωχοί νέοι, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω αρνείται να παντρευτεί τον πλούσιο άρχοντα, αλλά ο Τάσος δέχεται να παντρευτεί την πλούσια νύφη που του προξενεύουν, με μοιραία αποτελέσματα για την Γκόλφω. Το έργο αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο του 19ου αιώνα. Γράφτηκε το 1893 και πρωτοπαίχθηκε την ίδια χρονιά, στην Ακράτα, από ερασιτέχνες. Το 1894 παίχτηκε στην Αθήνα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του σε όλες τις μεγάλες και μικρές πόλεις του ελεύθερου και υπόδουλου Ελληνισμού. Ελληνικοί θίασοι το έπαιξαν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1909, ο Αριστείδης Κυριακός το μετέγραψε σε μυθιστόρημα. Το 1915 κρίθηκε ως το προσφορότερο ελληνικό έργο για την πρώτη ελληνική ταινία. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η μετασκευή του σε οπερέτα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1936 στην Αλεξάνδρεια, από τον ιστορικό θίασο του Οικονόμου. Το 1938 Ελληνες αυτοεξόριστοι στο Παρίσι, το παρουσίασαν στο θέατρο «Champs Elysees» και η μεγάλη λαϊκή απήχησή του θεωρήθηκε μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταξική δικτατορία. Το 1955 ξαναγυρίστηκε σε ταινία, η τεράστια επιτυχία της οποίας καθιέρωσε το δραματικό ειδύλλιο στον ελληνικό κινηματογράφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, στον αριστουργηματικό «Θίασο» σκηνοθέτησε δύο σκηνές της «Γκόλφως» από περιοδεύον στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια - στην επαρχία - θεατρικό μπουλούκι, όπου μετείχαν και διωκόμενοι αγωνιστές.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γκόλφω: Εύη Σαουλίδου / Λυδία Φωτοπούλου / Αλίκη Αλεξανδράκη. Τάσος: Χάρης Φραγκούλης / Νίκος Καραθάνος / Γιάννης Βογιατζής. Σταυρούλα (κόρη του Ζήση): Μαρία Διακοπαναγιώτη. Δήμος (εξάδελφος της Γκόλφως): Γιάννης Κότσιφας. Αστέρω (τσοπάνισσα, μάνα της Γκόλφως): Χριστίνα Μαξούρη. Θανάσουλας (τσοπάνος): Γιώργος Μπινιάρης. Ζήσης (τσέλιγκας): Αγγελος Παπαδημητρίου. Γιάννος: Μιχάλης Σαράντης. Κίτσος: Αγγελος Τριανταφύλλου. Αγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου.

Ακρόαση νέων τραγουδοποιών

Η «Μικρή Αρκτος» επανέρχεται στο θεσμό των ακροάσεων νέων καλλιτεχνών του τραγουδιού, τον οποίο ξεκίνησε πριν 11 χρόνια, προκειμένου «να ανιχνεύσει και να υποδεχθεί νέους καλλιτέχνες που θα ήταν διατεθειμένοι να αιμοδοτήσουν με ήθος, πάθος και αληθινή αγάπη την τέχνη του τραγουδιού».

Η μεγάλη και πολύπλευρη κρίση - και στον πολιτισμό - ελαχιστοποίησαν κάθε δημιουργική, παραγωγική και εκδοτική δραστηριότητα στον τομέα του τραγουδιού. Οι δισκογραφικές εταιρείες βρίσκονται σε κρίση, το cd ως υλικό έχει απαξιωθεί, η δημιουργική παρουσία παλιών και νέων δημιουργών έχει υποχωρήσει, ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη νέων τραγουδιών που να εκφράζουν το παρόν.

Ετσι η «Μικρή Αρκτος» οργανώνει νέα ακρόαση, θέλοντας να ακούσει τον προβληματισμό, την έκφραση των νέων στιχουργών και συνθετών, πώς βλέπουν το σήμερα, αν έχουν όραμα, αν μπορεί να συνεχιστεί η διαδρομή του βασικού «οχήματος» - της ελληνικής γλώσσας, στο ελληνικό τραγούδι. Διευκρινίζοντας ότι το κίνητρό της είναι «το καλλιτεχνικό αίτημα των δημιουργών και των ερμηνευτών και όχι το εμπορικό αποτέλεσμα ενός δισκογραφικού προϊόντος», καλεί όσους νέους συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς ενδιαφέρονται να στείλουν υλικό τους και να συμμετάσχουν στην τέταρτη ακρόαση. Πληροφορίες: «Μικρή Αρκτος»: Γρηγορίου Κυδωνίων 21 Υμηττός Athens, Attiki 172 37.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ καθιέρωσε, φέτος, βραβείο ποίησης για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου, σημαντικού ποιητή της γενιάς του, δοκιμιογράφου, μεταφραστή και κριτικού θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη. Σε τελετή (20/3, 7.30 μ.μ.) στο «Θέατρο Εξαρχείων», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το φετινό βραβείο θα απονεμηθεί στην Βάγια Κάλφα για την ποιητική συλλογή της «Απλά πράγματα» (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»). Στην τελετή ποιήματά τους θα διαβάσουν η βραβευμένη ποιήτρια και συνυποψήφιές της στη βραχεία λίστα. Η ηθοποιός Αννίτα Δεκαβάλλα θα διαβάσει ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη. Την εκδήλωση θα κλείσει με παλιά τραγούδια ο Θάνος Πολύδωρας, συνοδευόμενος από τον Δαυίδ Ναχμία (πιάνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ