ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εστία νέων ανταγωνισμών οι ελληνοτουρκικές συμφωνίες για το κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση και τις συμφωνίες Σαμαρά - Ερντογάν, τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι 25 νέες συμφωνίες ελληνοτουρκικής συνεργασίας που υπέγραψε η τρικομματική κυβέρνηση υπηρετούν πολλαπλά τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων σε βάρος των λαών της περιοχής. Εκφράζουν τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων, για κοινές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, της Μέσης Ανατολής.

Αποτελούν βήμα προετοιμασίας για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου και ευρύτερα στη βάση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Γι' αυτό η ίδια και οι πολιτικοί υπηρέτες της αναζητούν λύση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προχωρώντας σε διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη συμπόρευσή τους υπό την κοινή ΝΑΤΟική ομπρέλα, την ώρα που η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να αμφισβητεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ιδιαίτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, καθώς και σε τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη, χωρίς να κάνει βήματα για την κατοχύρωση της ΑΟΖ σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προς όφελος εγχώριων και διεθνών ομίλων, γεγονός που εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών αξόνων.

Οι συγκεκριμένες συμφωνίες υπογράφονται την ώρα που εντείνεται η διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ, ανάμεσα στα ευρωατλαντικά ανταγωνιστικά σχέδια (ΤΑΡ, Nabucco) και το ρωσικό σχέδιο (South Stream). Διαπάλη που συνδέεται με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ρωσίας για τον έλεγχο της σχετικής ελληνικής ενεργειακής υποδομής με το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Ταυτόχρονα, η αστική τάξη της Ελλάδας προωθεί πολιτικοστρατιωτικές και ενεργειακές συμφωνίες με το Ισραήλ (εξόρυξη, μεταφορά φυσικού αερίου), που όπως και οι αντίστοιχες με την Τουρκία αφορούν σχέδια επέμβασης κατά της Συρίας και του Ιράν, ενώ οξύνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, η Τουρκία και το Ισραήλ επιχειρούν μια σύνθετη διαπραγμάτευση με την επιδιαιτησία των ΗΠΑ, που αφορά και τη μεταφορά ενέργειας προς την ΕΕ. Αυτές οι εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για την επιβολή ενός νέου "Σχεδίου Ανάν" στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος των εργαζομένων και των λαών της περιοχής. Προβάλλει η ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία. Διαφορετικά θα συνεχίζεται και θα οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος με το πανάκριβο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ο κίνδυνος καταστροφής του περιβάλλοντος και πάνω απ' όλα η απειλή ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Απ' αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ καταδικάζει τόσο την τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και τη στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης και υπογραμμίζει τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγούν οι νέες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες, όπως και το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αποτελούν ασπίδα για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, αλλά φορείς όξυνσης του ανταγωνισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σ' όλες τις αστικές δυνάμεις, είτε ακολουθούν την εθνικιστική δημαγωγία είτε το κοσμοπολίτικο προσκλητήριο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταδικάζει τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη λογική διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις γενικόλογες αναφορές του στο Διεθνές Δίκαιο.

Η υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων για το λαό δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, αλλά είναι αναπόσπαστη με την πάλη για ριζοσπαστικές αλλαγές, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και δεσμεύσεις, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο χρυσός της χώρας ανήκει στο λαό όχι στις εταιρείες

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αρ. Γιαννακίδη, και εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής, που αντιτίθενται στα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, μετά την παράδοσή του από την κυβέρνηση σε εταιρεία, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βεβαίως είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να παραδοθεί ο χρυσός -το απόθεμα της χώρας- στην εταιρεία ΕΛ NΤΟΡΑΝΤΟ, που επιπλέον ο στόχος που έχει είναι να κερδίσει γρήγορα και την ίδια ώρα θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Νομό Εβρου, όπως και στη Χαλκιδική. Καταστροφή που θα είναι και οικονομική και περιβαλλοντική, διότι δίνοντας προτεραιότητα σε μια τέτοια επένδυση και μάλιστα με όρους κερδοφορίας, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να παρθούν περιβαλλοντικά μέτρα, ταυτόχρονα προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής που έχει αναπτυξιακές δυνατότητες. Π.χ. στην ηλιακή παραγωγή, στην αλιεία, στον τουρισμό, δυνατότητες δηλαδή ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν άμεσο όφελος στο λαό. Θα δημιουργήσει προβλήματα μιας μακρόχρονης καταστροφής του περιβάλλοντος, που θα παρεμποδίσει την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να δώσει τον πλούτο της χώρας που ανήκει σε όλο το λαό - βρίσκεται στον Εβρο, αλλά ανήκει σε όλο το λαό - γιατί αυτό που επιλέγει είναι να υπηρετήσει την κερδοφορία, είτε αφορά Ελληνες είτε ξένους επενδυτές. Θεωρούμε ότι σ' αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρχει συμπαράταξη όλου του λαού, έως την Κρήτη, γιατί ο χρυσός δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα. Και να σκεφτούμε ότι όταν τέτοιες επενδύσεις περνάνε, αυτά τα πράγματα θα αναπαράγονται και θα οξύνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα».


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τριήμερο εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Αύριο η κεντρική εκδήλωση, με ομιλήτρια τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη και θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (7 και 8 Μάρτη), οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη Μάχη της Κοκκινιάς. Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ, το Παράρτημα θα προβάλει δύο επικές ταινίες του Vladimir Petrov που γυρίστηκαν στη Σοβιετική Ενωση το 1949. Πρόκειται για τις ταινίες «Η μάχη του Στάλινγκραντ - Ούτε βήμα πίσω» και «Η μάχη του Στάλινγκραντ - Η νίκη». Οι προβολές θα γίνουν σήμερα Τετάρτη και και αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Κύπρου 43 και Ηλιουπόλεως) με ελεύθερη είσοδο. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στο Περιβολάκι, στις 6 μ.μ., με χαιρετισμό εκπροσώπου του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς και κεντρική ομιλία από την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ