ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Μόνιμος μηχανισμός μειώσεων του κατώτερου μισθού

Αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα

Από την απεργία στις 20 Φλεβάρη
Από την απεργία στις 20 Φλεβάρη
Στα χέρια της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού, που συνδέεται απευθείας με την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό το καπιταλιστικό κράτος μονομερώς θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες και υπάλληλους, ορθώνοντας νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις και στους αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα έχουν απέναντί τους εκτός από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.

Η διάταξη για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού είναι ήδη έτοιμη και παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα νομοθετηθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και δε θα περάσει ούτε από τη Βουλή.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει κλιμάκωση της επίθεσης στους μισθούς αλλά και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, επιταχύνοντας τις χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, με το επιχείρημα μάλιστα ότι φέρνει την «κάθαρση» του Δημοσίου (βλέπε θέμα σελ. 12).

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Σημειώνεται ότι με το «Μνημόνιο 3», πέραν των μειώσεων που είχαν επιβληθεί κατά 22% και 32% στους κατώτερους μισθούς και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, κυβέρνηση και τρόικα συναποφάσισαν ο κατώτερος μισθός να μην είναι πλέον αντικείμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων των συνδικάτων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά να καθορίζεται μονομερώς από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ετσι, υπήρξε πρόβλεψη για νέο διαχρονικό σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας και συγκεκριμένα προβλεπόταν: «Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 (...). Κατά το α' τρίμηνο του 2014 το σύστημα αυτό αξιολογείται ως προς την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Ετσι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα ψηφιστεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ο οποίος αντικειμενικά οδηγεί σε μόνιμη και διαχρονική πίεση του κατώτερου μισθού και κατ' επέκταση όλων των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αφού όσο χαμηλότερα είναι ο κατώτερος, τόσο θα συμπιέζονται αντίστοιχα και οι κλαδικοί μισθοί. Η αξιολόγηση που προβλέπεται να γίνει του χρόνου τέτοια εποχή, αλλά και κάθε αξιολόγηση στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες μειώσεις, αφού συνδέεται ευθέως με τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», αλλά και την απασχόληση, καθώς για την κυβέρνηση αλλά και τα μονοπώλια είναι διακηρυγμένη η θέση ότι οι «υψηλοί» μισθοί στέκονται εμπόδιο στις προσλήψεις και στην αύξηση της απασχόλησης.

Απαλλαγή από εισφορές

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στην τρόικα το πλαίσιο για παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» κατά 3,9 μονάδες, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από εισφορές προς τα Ταμεία, κάτι που θα πάρει την οριστική μορφή του τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Το ζήτημα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήταν και αυτό αντικείμενο της συνάντησης, θα συζητηθεί και σήμερα σε νέα τριμερή συνάντηση, υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και τεχνικού κλιμακίου. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων από τις 48 σήμερα (36 συν 12) σε 60 δόσεις, πρόταση που οι τροϊκανοί τη συνδέουν με απαιτήσεις και όρους που θα διασφαλίζουν την καταβολή των χρεών. Και οι δύο πλευρές προκρίνουν τη θέση για ενιαία αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το 2017 η είσπραξη των χρεών να γίνεται μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και τρόικα και στην περίπτωση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στοχοποιούν όχι βέβαια τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει πλήθος ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών, αλλά τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους οποίους οδηγούν κάθε μέρα στη χρεοκοπία.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ
Ζητά προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων

Τη λήψη μέτρων για την υλοποίηση και γενίκευση του θεσμού των επαγγελματικών Ταμείων καθώς και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εξαρτά άμεσα το ύψος των συντάξεων και των παροχών Υγείας από το ΑΕΠ, ζητά και προβάλλει ως αναγκαιότητα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, με χθεσινή ανακοίνωσή - απάντηση σε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.

Στην ανακοίνωση υπερασπίζεται το (αντι)ασφαλιστικό σύστημα όπως αυτό διαμορφώθηκε και με τον τελευταίο νόμο (εθνική σύνταξη 360 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη και άλλα). Επισημαίνει ως μειονέκτημα τη μη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων τα οποία πρέπει, κατά τη γνώμη του, να αποτελέσουν αντικείμενο «δημόσιου διαλόγου». Ακόμα μιλά για τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα προσαρμόζει άμεσα το ύψος των συντάξεων και των παροχών Υγείας με την πορεία του ΑΕΠ. Δηλαδή, κριτήριο για το ύψος των συντάξεων και των παροχών δε θα είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Για αυτούς τους στόχους ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για δουλειά με δικαιώματα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα από το πρωί, ως το μεσημέρι, έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγική Βιομηχανία για δουλειά με δικαιώματα, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την ουσιαστική προστασία των ανέργων την πλήρη λειτουργία των ναυπηγείων.

Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης καλούν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να «παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους τώρα», με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει.

Στις 9.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα συγκεντρωθούν στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Κατεχάκη». Από εκεί θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Αμυνας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν με τη συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στην οποία, εκτός από τους εργαζόμενους της Ζώνης και του ναυπηγείου Σκαραμαγκά θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Να σύρει τους εργαζόμενους σε νέες υποχωρήσεις επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων κατέθεσε την πρόταση να σταματήσουν τις απεργίες που πραγματοποιούνται ενάντια στις μαζικές απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία και να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει σε διαβούλευση για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Απόφαση που δεν πέρασε. Ετσι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στο μεταξύ χτες, η Αττικό Μετρό, με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να απελευθερωθούν νέα μέτωπα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε σύντομα να υπάρξουν νέα σκάμματα για αρχαιολογική έρευνα.

Η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στις ανασκαφές θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια, στη διαμόρφωση των οποίων θα μετέχουν και εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων.

Τέλος, η μισθολογική πολιτική που η εταιρεία θα ακολουθήσει, θα είναι η ίδια με αυτήν του υπουργείου Πολιτισμού για αντίστοιχα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 370 απολύσεις επίκεινται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο «σφαγείο» μισθοί και σταθερή εργασία

Σχόλιο για τις συναντήσεις κυβέρνησης - τρόικας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα:

«Αρκετά κράτησε ο εμπαιγμός για τον κατώτατο μισθό και συνολικά για τους μισθούς και τις απολύσεις. Η συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας στο μνημόνιο 3 προβλέπει αυτό που απαιτούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι: Συνδέει τον κατώτατο μισθό με την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία. Αυτό σημαίνει μόνιμο σφαγείο για όλους τους μισθούς και ειδικά για τους νέους. Γι' αυτό καταργούν την εθνική γενική και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας είναι οι επίορκοι. Οι απατεώνες και οι τεμπέληδες είναι χρήσιμοι σ' αυτούς που εξοντώνουν τα λαϊκά δικαιώματα. Ο στόχος τους είναι να μην υπάρχει πουθενά σταθερή εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ