ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προκλητικά γυμνάσια από Ν. Κορέα και ΗΠΑ

Από τις ασκήσεις Ν. Κορέας και ΗΠΑ
Από τις ασκήσεις Ν. Κορέας και ΗΠΑ
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ- ΣΕΟΥΛ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο εν αναμονή των νέων, σκληρότερων κυρώσεων που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από κοινού ΗΠΑ και Κίνα, με αφορμή την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 12 Φλεβάρη η ΛΔ Κορέας.

Χτες, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι καθόρισαν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και ναυσιπλοΐας στις ανατολικές και δυτικές ακτές ενόψει πιθανών στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας ως απάντηση στην αμερικανο-νοτιοκορεατική τρομοκρατική επίδειξη ισχύος με τα απανωτά γυμνάσια και τον τελευταίο κύκλο στρατιωτικών ασκήσεων «Key Resolve» και «Foal Eagle» που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί στρατιώτες.

Το μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων από ΗΠΑ και Ν. Κορέα, προκαλεί την έντονη ενόχληση της ΛΔ Κορέας, αφού πρόκειται ουσιαστικά για «ασκήσεις» πολέμου και δοκιμές ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Αυτό οδήγησε την Τρίτη στην αυστηρή προειδοποίηση του Βορειοκορεάτη στρατηγού Κιμ Γιονγκ Τσολ για ακύρωση της εκεχειρίας τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου το 1953.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίστηκε χτες «πλήρως προετοιμασμένος να αντεπιτεθεί και να δώσει μία ισχυρή και αποφασιστική τιμωρία» σε περίπτωση επίθεσης από τη γειτονική ΛΔ Κορέας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βασανίζει και τους ανήλικους κρατουμένους ο ισραηλινός στρατός

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εκτεταμένη και συστηματική είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων Παλαιστινίων κρατουμένων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής υποστηρίζει σε πολυσέλιδη έκθεσή της η «Unicef». Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά στηρίζει την έκθεσή της σε μαρτυρίες 400 παιδιών, στην πλειοψηφία τους για την ακρίβεια εφήβων, που κρατήθηκαν ή κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η πλειοψηφία των συλλήψεων γίνεται βράδυ, στους ανηλίκους φοριούνται χειροπέδες και συχνά τους κλείνονται και τα μάτια, μένουν πολλές ώρες ή και μέρες σε απομόνωση, απειλούνται με βία, κατά την ανάκριση, οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν τους γνωστοποιείται πού βρίσκονται, το δικαίωμά τους σε δικηγόρο, ούτε φυσικά το δικαίωμά τους να παρευρίσκεται στην ανάκρισή τους κάποιος ενήλικος συγγενής τους, ενώ συχνά καλούνται, υπό καθεστώς έντονης ψυχολογικής βίας, να υπογράψουν ομολογίες στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν.

Εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Γιγκάλ Παλμόρ, για πρώτη φορά, δεν απέρριψε κατευθείαν τις καταγγελίες της «Unicef», μίλησε για κάποιες υπερβολές αλλά συμπλήρωσε ότι «μελετώνται οι παρατηρήσεις και θα ληφθούν μέτρα». Ως πρώτο βήμα έγινε γνωστό ότι από τον Απρίλη οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι του ισραηλινού στρατού δεν θα κρατούνται περισσότερο από 48 ώρες χωρίς να τους απαγγέλλεται συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά και το ότι θα ενημερώνονται κατευθείαν για το δικαίωμα δικηγόρου. Εκπρόσωπος της «Unicef» απάντησε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Στρατιωτική συνεργασία

Ενεργοποιείται ξανά η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βιετνάμ στο στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη (4-5 Μάρτη) στο Βιετνάμ και συναντήθηκε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Φουάνγκ Νγκουένγκ, καθώς και τον πρόεδρο της χώρας, Τσιουνγκ Ταν Σανγκ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο υπουργών Αμυνας συζητήθηκε το θέμα συνεργασίας στο ναυτικό τομέα, καθώς και ζητήματα εκσυγχρονισμού της κατασκευής των υποβρύχιων και της εκπαίδευσης πληρωμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία θα βοηθήσει το Βιετνάμ να ανασυγκροτήσει τον υποβρυχιακό στόλο του, τονίζοντας πως «φέτος, χάρη στις κοινές προσπάθειές μας θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της Δημοκρατίας του Βιετνάμ - θα συγκροτηθεί ο υποβρυχιακός στόλος».

Ο Σεργκέι Σόιγκου επισκέφτηκε το στρατηγικό σημαντικό λιμάνι του Καμράν, όπου από το 1979 βρισκόταν η ναυτική βάση του Σοβιετικού Στόλου και η οποία το 2001, με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, εγκαταλείφθηκε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν από κοινού την κατασκευή μιας επισκευαστικής βάσης για τα πολεμικά πλοία, καθώς και μιας βάσης αναψυχής για τον Πολεμικό Ναυτικό στόλο της Ρωσίας στο λιμάνι του Καμράν.

Από τη μεριά του ο Βιετναμέζος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «στο προσεχές μέλλον θα εξεταστεί η δυνατότητα εγκατάστασης του ρωσικού στόλου στα λιμάνια του Βιετνάμ», δείχνοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία θα αναπτυχτεί.

Να σημειωθεί πως το 2009 το Βιετνάμ παρήγγειλε από τη Ρωσία έξι υποβρύχια τύπου «Κίλο», αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα δύο από τα οποία το Βιετνάμ θα τα παραλάβει μέχρι το τέλος του 2013.


Ι.Π.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μετά τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις του προηγούμενου Σαββάτου, ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πάσους Κοέλιου, από τη Δευτέρα στην Πορτογαλία άρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χτες, παρέλυσε σχεδόν εντελώς το σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω της απεργιακής κινητοποίησης στους Πορτογαλικούς Σιδηροδρόμους (CP), καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν «σχεδόν ολική» όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Lusa» ο Ζουζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, συντονιστής στη Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων στις Μεταφορές και τις Συγκοινωνίες (FECTRANS).

Οι σιδηροδρομικοί απήργησαν στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που άρχισαν τη Δευτέρα και πρόκειται να ολοκληρωθούν το Σάββατο. Χτες πραγματοποίησαν στάσεις και οι εργαζόμενοι στον κρατικό αερομεταφορέα ΤΑΡ, ενώ εκτός της συμμετοχής τους με στάσεις έχουν ανακοινώσει και απεργίες από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου εναντίον των περικοπών του προϋπολογισμού, των αποδοχών των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Τέλος, στο Πόρτο, στο βόρειο τομέα της Πορτογαλίας, οι εργαζόμενοι σε όλα τα ΜΜΜ έκαναν στάση εργασίας από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Μετατίθεται η «αποχώρηση» των Γάλλων

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Για τον Απρίλη μετέθεσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την έναρξη της «αποχώρησης» των περίπου 4.000 Γάλλων στρατιωτών που συμμετέχουν στην πραγματοποίηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι με απώτερο στόχο την εξασφάλιση γεωπολιτικών συμφερόντων και την καταλήστευση του τεράστιου φυσικού πλούτου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες βράδυ στη Βαρσοβία, μετά το πέρας περιφερειακής συνάντησης ηγετών, ο Ολάντ αναφέρθηκε στις χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων στην ορεινή περιοχή Αντράρ Ντες Ινφόγκας, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν «σημαντικές επιτυχίες κατά ηγετικών στελεχών των τρομοκρατών», επιφυλασσόμενος εντούτοις να αναφερθεί σε αυτές το επόμενο διάστημα με περισσότερες λεπτομέρειες...

Η δήλωση Ολάντ για την έναρξη της «αποχώρησης» των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, που είχε αρχικά αναγγελθεί για τις αρχές τρέχοντος μηνός, έγινε ώρες μετά την επιβεβαίωση του θανάτου και τέταρτου Γάλλου στρατιωτικού στη διάρκεια μαχών στο βόρειο Μάλι από την έναρξη της επέμβασης στις 11 Γενάρη. Το θύμα υπηρετούσε στο 68ο Τάγμα Πυροβολικού και σκοτώθηκε την Τετάρτη σε μάχες 100 χλμ από τη βόρεια πόλη Γκάο, λίγο μετά τη μεταφορά του σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ, ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ, ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
«Ειδική» σύνδεση ψάχνει η Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιακουκόβιτς, «έσπασε» τη σιωπή σχετικά με το τι συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν, το βράδυ της 4ης Μάρτη. Οπως είπε, τη συνάντηση απασχόλησαν διάφορες μορφές συνεργασίας της Ουκρανίας με την τελωνειακή ένωση, που έχουν συγκροτήσει Ρωσία, Καζαχστάν και Λευκορωσία.

Ο Β. Γιανουκόβιτς αποκάλυψε πως μέσα στον Απρίλη οι Πρόεδροι των παραπάνω χωρών θα συναντηθούν μαζί του, ώστε από κοινού να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την «ειδική σύνδεση», που ζητά η Ουκρανία με την Τελωνειακή Ενωση. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να βρει μια τέτοια μορφή συνεργασίας, που από τη μια να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της Τελωνιακής Ενωσης, από την άλλη να μην έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας έναντι των δεσμεύσεών της στον ΠΟΕ.

Βεβαίως, ο Β. Γιανουκόβιτς με αυτή την τακτική και προτάσσοντας τις δεσμεύσεις στον ΠΟΕ, στον οποίο η Ουκρανία εντάχθηκε το 2008, πριν τη Ρωσία (2012), παρακάμπτει το πραγματικό δίλημμα που έχει χωρίσει την αστική τάξη της χώρας του. Ενα τμήμα της οποίας επιδιώκει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ κι ως πρώτο βήμα τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μ' αυτήν το Νοέμβρη του 2013, κι ένα άλλο την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη διακρατική καπιταλιστική ένωση χωρών που οικοδομεί η Ρωσία με άλλες χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ