ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θρηνούν για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο

Χιλιάδες και χιλιάδες θρηνούν για την απώλεια Τσάβες
Χιλιάδες και χιλιάδες θρηνούν για την απώλεια Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Στις 4.25 το απόγευμα απεβίωσε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Επί σχεδόν δύο χρόνια έδωσε μάχη με την ασθένειά του, συνοδευόμενος από την αγάπη και τις προσευχές του λαού μας, αλλά και την απόλυτη αφοσίωση των συνοδοιπόρων του και την αγάπη της οικογένειάς του», ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης ώρας Ελλάδας) ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για να καταλήξει καλώντας το λαό: «Λαϊκή ενότητα, λαϊκή ενότητα».

Με την είδηση του θανάτου (από καρκίνο), δεκάδες χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο για να θρηνήσουν τον Πρόεδρό τους. Στον αντίποδα, από τις πλούσιες συνοικίες του Καράκας ακούγονταν τα συνεχή κορναρίσματα των πανηγυρισμών.

Ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Ντιέγκο Μολέρο, δήλωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να προασπίσουν την κυριαρχία και ασφάλεια του λαού της Βενεζουέλας». Στη Βενεζουέλα κηρύχτηκε επταήμερο πένθος που θα διαρκέσει και μετά την κηδεία του, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για προεδρικές εκλογές εντός 30 ημερών, με βάση το Σύνταγμα (αφού λόγω της ασθένειας ο Τσάβες δεν είχε μπορέσει να ορκιστεί). Προσωρινά καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος, Ν. Μαδούρο, που θα είναι, το πιθανότερο, ο υποψήφιος Πρόεδρος εκ μέρους του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PSUV).

Ο θάνατος του Προέδρου Τσάβες είναι μεγάλη απώλεια για τις χώρες και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, εξ ου και οι αντιδράσεις όλων των ηγετών της περιοχής που ήδη σπεύδουν στο Καράκας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνησης της Κούβας, που κατέληγε ότι «η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξή μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες μέρες, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη». Μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν όλοι οι ηγέτες της περιοχής και από πολλές χώρες του κόσμου, ενώ διάφορα δημοσιεύματα αποδίδουν την αρρώστια του Προέδρου σε «συνωμοσία».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, πάντως, έσπευσε να αξιοποιήσει την απώλεια Τσάβες ως νέα ευκαιρία ιμπεριαλιστικής παρέμβασης για να εκφράσει ...το ενδιαφέρον για μία «νέα, εποικοδομητική σχέση με τη Βενεζουέλα», διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον τάχα «δεσμεύεται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα, σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν υποκριτικά τη «θλίψη» τους.

Ποιος ήταν ο Τσάβες

Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και από το 1999 Πρόεδρος της Βενεζουέλας, γεννήθηκε στις 28 Ιούλη 1954. Εξελέγη για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1998 και επανεξελέγη ως Πρόεδρος το 2000, το 2006, αλλά και στις 7 Οκτωβρίου του 2012. Συνολικά, στα δεκατέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, έδωσε τη μάχη 14 εκλογικών αναμετρήσεων και τις κέρδισε όλες, πλην μιας, ίσως και της πιο κρίσιμης, αυτής της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος το Δεκέμβρη του 2007. Ο λαός μαζί με το στρατό τον στήριξαν και στις προσπάθειες υπονόμευσης και ανατροπής του από την ντόπια ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό. Ανέτρεψε σε 36 ώρες, το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, με το οποίο είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βενεζουέλας.

Ο Τσάβες ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά μιας φτωχής οικογένειας εκπαιδευτικών στην επαρχία Μπαρίνας. Στα 17 του εισήλθε στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών στο Καράκας, όπου κατά τη διάρκεια της φοίτησής του άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά, ενώ τον ενέπνευσε το παράδειγμα του μεγάλου απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ.

Το 1977, νεαρός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, ίδρυσε εντός του στρατού τον Απελευθερωτικό Λαϊκό Στρατό της Βενεζουέλας - ELPV, ενώ πέντε χρόνια μετά ίδρυσε το παράνομο Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 - (MBR-200). Μετά τη σφαγή της λαϊκής εξέγερσης που έμεινε γνωστή ως «καρακάσο» το 1989, ηγήθηκε στάσης κατά του αντιδραστικού προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες, το Φλεβάρη του 1992, μαζί με άλλους τέσσερις αντισυνταγματάρχες, που απέτυχε. Ο Τσάβες φυλακίστηκε μαζί με τα στελέχη του MBR - 200, αλλά απέκτησε μεγάλη συμπάθεια στα λαϊκά στρώματα και αποφυλακίστηκε το 1994, μετά την εκλογή του προέδρου Ραφαέλ Καλδέρα που τους έδωσε αμνηστία.

Ιδρυσε το Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας - MVR, με το οποίο ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Δεκέμβρη του 1998, τις οποίες κέρδισε με τη στήριξη και άλλων κομμάτων, όπως του ΚΚ Βενεζουέλας. Κατόπιν, μετονόμασε το κόμμα του σε Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας - PSUV.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ήταν στην πολιτική εξουσία, η Βενεζουέλα έχει να επιδείξει σειρά επιτευγμάτων για τα λαϊκά στρώματα: Αμβλυνση της ακραίας φτώχειας, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας με τη βοήθεια της Σοσιαλιστικής Κούβας και αξιοποιώντας τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εθνικοποίησε.

Σοβαρή παράλειψη

H Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» ζητάει συγγνώμη από τους αναγνώστες της εφημερίδας που στο χτεσινό φύλλο παρέλειψε την αναφορά του θανάτου του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στην πρώτη σελίδα αν και πρόλαβε να έχει την είδηση που ανακοινώθηκε αργά την νύχτα στις μέσα σελίδες. Ο «Ριζοσπάστης», σαν όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε πάντα αλληλέγγυος στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας, τόσο στην προσπάθεια να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας όσο και να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις διαρκείς προσπάθειες καταπάτησης της λαϊκής θέλησης από την ντόπια αντίδραση.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Στις κρατούμενες των φυλακών Θήβας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί, αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 12 μ., τις κρατούμενες στις φυλακές της Θήβας στον Ελαιώνα, που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

ΠΑΜΕ
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της Βενεζουέλας

Σε μήνυμά της προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βενεζουέλας (Central Unitaria de trabajadores de Venezuela) η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας για το θάνατο του Προέδρου της, Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας.

Από την πρώτη εκλογή του το 1998 ο Ούγκο Τσάβες μπήκε στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων. Ανέπτυξε πολιτικές πρωτοβουλίες και πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια του λαού της Βενεζουέλας, τον αναλφαβητισμό, την αξιοποίηση προς όφελος του λαού του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το ΠΑΜΕ ως μέλος της ΠΣΟ θα είναι δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας και κόντρα στις αντιδραστικές δυνάμεις που θα επιδιώξουν να χτυπήσουν εκ νέου τη λαϊκή θέληση.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του προέδρου».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στήριξε το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα

Τη λύπη του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, εκφράζει με μήνυμά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο Ούγκο Τσάβες και η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας στάθηκαν στο πλευρό του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, φιλοξενώντας δεκάδες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το Συνέδριο του ΠΣΕ, το 2008 όπου το Καράκας ανακηρύχθηκε ως «πρωτεύουσα του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα» και καταλήγει: «Ο Τσάβες θα μείνει στη μνήμη των λαών του κόσμου, ως ένας ξεχωριστός και δυναμικός ηγέτης για τις μελλοντικές γενεές».

  • Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης που σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος Τσάβες «υπήρξε σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των φτωχών και άκληρων της χώρας του».
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΝΕ

Για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Η ΚΝΕ παραμένει αλληλέγγυα στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή, για να καθορίζουν οι ίδιοι τη ζωή και το μέλλον τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ντόπια αντίδραση και κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής παρέμβασης.

Ο Πρόεδρος Τσάβες εξέφραζε τη λαϊκή θέληση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στήριξε τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, υποστήριξε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και με τη φιλοξενία στη Βενεζουέλα του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το 2005.

Στην οικογένειά του, στην κυβέρνηση, στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας, μαζί με τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη».

Αλληλεγγύη στη δύσκολη στιγμή του βενεζουελάνικου λαού

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σημειώνει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας που έδωσε σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια.

Ο Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας και εξελέγη πρόεδρος της χώρας του κερδίζοντας τέσσερις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 1998, το 2001, το 2006 και το 2012.

Πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση. Στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Με τη λαϊκή παρέμβαση και τη διεθνιστική αλληλεγγύη επανήλθε στη θέση του προέδρου μετά το πραξικόπημα των αντιδραστικών δυνάμεων που έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2002.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού της Βενεζουέλας και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και σήμερα ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής θέλησης.

Εκφράζουμε και πάλι τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ούγκο Τσάβες, στην κυβέρνηση, το κόμμα του και το λαό της Βενεζουέλας.

Αλέκα Παπαρήγα

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ