ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ»
«Μαθητεία» στην τζάμπα εργασία

Αντί για μισθό οι νέοι θα παίρνουν 300 ευρώ και οι εργοδότες θα απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο

Πάνω από 8.000 νέους σχεδιάζουν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να θέσουν στην υπηρεσία των επιχειρήσεων με το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους». Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε πριν έναν περίπου χρόνο χωρίς όμως να μπει μέχρι σήμερα σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση το συμπεριέλαβε στο «Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των Νέων» και θα ξεκινήσει για τους πρώτους 530 αποφοίτους στις αρχές του Απρίλη. Προς το παρόν αφορά μόνο τους αποφοίτους της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά σε επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Η «εκκίνηση» του προγράμματος συμπίπτει με τη συζήτηση γύρω από τον κατώτερο μισθό και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο όριό του και αποδεικνύει πόσο υποκριτικές και χωρίς ουσία είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ.

Μέσα από μια σειρά τέτοια προγράμματα όχι μόνο ο κατώτερος μισθός αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα γίνονται παρελθόν για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρέμβαση για να βρει στέγη οικογένεια μεταναστών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παρέμβαση στο Δήμο Λάρισας οργάνωσαν, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, οι Λαϊκές Επιτροπές Αμπελοκήπων - Ιπποκράτη (μαζί βρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συλλόγου Γυναικών), ζητώντας να παρέμβει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει μια οικογένεια μεταναστών από την Αλβανία.

Πρόκειται για μια 4μελή οικογένεια που ζούσε, για μήνες, χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ από προχτές έμεινε και χωρίς σπίτι.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων με τους αντιδημάρχους Γιάννη Οικονόμου και Μαρία Κοττάκου, αφού σημείωσαν ότι η φτωχή οικογένεια των Αλβανών μεταναστών που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίναι» δεν είναι η μόνη, αλλά μια από τις πολλές που ζουν στη Λάρισα, ζήτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με το να βρεθεί χώρος να στεγαστεί η οικογένεια, είτε σε ξενοδοχείο είτε σε κτίριο του δήμου. Απαίτησαν, επίσης, να ανοίξει ο ξενώνας στην περιοχή των Αμπελοκήπων, που είναι έτοιμος εδώ και καιρό, αλλά δε λειτουργεί, ώστε να στεγαστούν οικογένειες με παρόμοια προβλήματα.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ότι δεν μπορεί να παρακάμψει τον επίτροπο και να βρει το απαιτούμενο κονδύλι για να δώσει λύση στο πρόβλημα, εκτιμήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων πως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι συγκλίνει με την κυρίαρχη πολιτική και την εφαρμόζει πιστά σε όλα τα επίπεδα. Τονίστηκε, δε, ότι μπροστά στην άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει λύση, χρειάζεται να συγκληθεί, άμεσα, το Δημοτικό Συμβούλιο και να μπει ζήτημα εξεύρεσης χώρου για να στεγαστεί η οικογένεια και όσες άλλες έχουν παρόμοια ανάγκη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη

Η εκτίμηση του απεργιακού ναυτεργατικού αγώνα και η καλύτερη οργάνωση της πάλης με συγκεκριμένο σχεδιασμό και μέτρα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η «Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών» στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Τα σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι ναυτεργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που καταργεί ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα, διαλύει το ακτοπλοϊκό δίκτυο και ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια, την απληρωσιά, την ανεργία, το χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις κύριες και επικουρικές, την αύξηση κατά 300% της φορολογίας, την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση του Οίκου Ναύτη και πάει λέγοντας. Τονίζουν ότι ο 7ήμερος απεργιακός αγώνας και η πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη όπου ακυρώθηκε ξανά στην πράξη το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δείχνουν «τη δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες». Και καταλήγουν: «Η ταξική πάλη έχει θυσίες, όμως η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση. Εχουμε τη δύναμη να αντιστρέψουμε τους σχεδιασμούς κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλδημοκρατικές διεργασίες

«Αν υπάρχει ένα πρόβλημα σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας είναι ο κατακερματισμός της κεντροαριστεράς, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης η οποία αποτέλεσε τον κορμό των μεγάλων αλλαγών που συντελέστηκαν σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Οι σεισμικές μεταβολές που επήλθαν στην πολιτική σκηνή εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης και των Μνημονίων επέφεραν την πολυδιάσπασή της και ταυτόχρονα την κυβερνητική αστάθεια. Διότι είναι πλέον βέβαιο ότι μια ισχυρή δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να αποτελέσει το δεύτερο απαραίτητο πυλώνα για τη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας να αναζητηθεί μια διέξοδος στην κρίση» (Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 23 Δεκέμβρη 2012).

***

Το παραπάνω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό για το τι προσδοκά η αστική τάξη από τη σοσιαλδημοκρατία και τη λεγόμενη κεντροαριστερά.

Ο ανταγωνισμός για το ποια δύναμη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλά κρατεί...

Παρ' όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει προβάδισμα, να διεκδικεί με μεγαλύτερες αξιώσεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανανέωσης της σοσιαλδημοκρατίας, εν τούτοις παραμένουν πολλές αβεβαιότητες σε σχέση με την προοπτική αυτή. Αβεβαιότητες που σχετίζονται με επιλογές της αστικής τάξης, των εξελίξεων στο εσωτερικό της, τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων εντός ΕΕ και Ευρωζώνης.

Με αυτά τα δεδομένα δεν εγκαταλείπεται από τμήματα της αστικής τάξης η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου γύρω από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στις οποίες πρωτοστατούν πρώην στελέχη του όπως οι Φλωρίδης, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου κλπ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο 9ο τακτικό Συνέδριό του πρόβαλλε τη γραμμή ότι παρά τη μεγάλη εκλογική ήττα και τις απώλειες, το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο κύριος πυλώνας της κεντροαριστεράς, δήλωσε την επιδίωξή του να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, γι' αυτό απηύθυνε και κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ και σε άλλες δυνάμεις για συνεργασία. Εμφανίζεται ως η δύναμη που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη επίσκεψη του υποψήφιου του SPD για την καγκελαρία Peer Steinbruck και η συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο ως δείγμα στήριξης της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ.

***

Τι πρέπει να περιμένει η εργατική τάξη από αυτές τις διεργασίες;

Τίποτα το θετικό είτε με αναμορφωμένη και ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατία με «κομμουνιστογενές» παρελθόν (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με αναπαλαίωση των κλασικών σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων (ΠΑΣΟΚ) στην Ελλάδα με διαμόρφωση νέων κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση η σοσιαλδημοκρατία θα δουλέψει στην κατεύθυνση που πολύ καλά γνωρίζει: στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου με την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος, την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και αυταπατών ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση στο έδαφος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, στον ευνουχισμό κάθε ριζοσπαστισμού.

Στη μεταξύ τους αντιπαράθεση θα επικρατήσει αυτός που θα δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα...


Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ