ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κολεγιές και αντιπαλότητες για τα ενεργειακά

Ετεροχρονισμένη έγκριση των σχεδίων για τον αγωγό ITGI χτες στη Βουλή

Η αντιφατικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτυπώνεται στις κόντρες για το Αιγαίο, από τη μια, και στα «μνημόνια κατανόησης» για την Ενέργεια, από την άλλη

ASSOCIATED PRESS

Η αντιφατικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτυπώνεται στις κόντρες για το Αιγαίο, από τη μια, και στα «μνημόνια κατανόησης» για την Ενέργεια, από την άλλη
«Μνημόνιο κατανόησης» της Ελλάδας με την Τουρκία για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ενέκρινε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με την ψήφο των βουλευτών της συγκυβέρνησης και με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών». Κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Α. Παπαγεωργίου, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στο φυσικό αέριο και γι' αυτό το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία με την Τουρκία. Το μνημόνιο είναι ενδεικτικό των αντιφάσεων που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της αστικής τάξης στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Με το μνημόνιο επικυρώνονται, μεταξύ άλλων, τα σχέδια κατασκευής του αγωγού ITGI, που συμφωνήθηκε προ πενταετίας, για μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. «Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφονται μεταξύ των κρατών δεν μπορεί να επικαιροποιηθούν», διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο ITGI έχει ήδη μπει στο ψυγείο και πλέον προωθούνται άλλοι αγωγοί για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου.

Είπε ακόμα ότι ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας, ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος. «Θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες», είπε ο υφυπουργός και υποστήριξε: «Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται τον Nabucco για το νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το καλοκαίρι από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για τον νότιο διάδρομο».

Συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα

Υπενθυμίζεται ότι από το κοίτασμα φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» του Αζερμπαϊτζάν (η BP είναι βασικός μέτοχος), διεκδικούσαν τροφοδότηση 4 υπό σχεδίαση αγωγοί, μεταξύ των οποίων ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), ο «Nabucco West» και ο «TAP» (Trans Adriatic Pipeline). Για το ενδεχόμενο διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νησιά ούτε συζήτηση, ειδικά για ηλεκτρική διασύνδεση.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι η κύρωση της σύμβασης εντάσσεται στις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του Α. Σαμαρά, μαζί με επιχειρηματίες στην Τουρκία και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Καταψηφίζοντας τη σύμβαση τόνισε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας δείχνουν ξεκάθαρα τη συμφωνία των διεθνών μονοπωλίων για μπίζνες στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα φανερώνουν το σκληρό ανταγωνισμό για τα μερίδια της αγοράς, για τον έλεγχο των κοιτασμάτων και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Απέναντι σε αυτά, είπε, είναι η λογική της ανάπτυξης της φιλίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη των δύο χωρών, των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, που πρέπει να στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό, που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αφού και οι δύο εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη

Η Ελλάδα δεν της παραχωρεί τα προβλεπόμενα δικαιώματα, ισχυρίστηκε από το Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη συνεχίζει να «ανακατεύει» με κάθε αφορμή η Τουρκία, με αιχμή την απόφαση της κυβέρνησης να διορίζονται από το κράτος οι ιμάμηδες που θα διδάσκουν το Κοράνι στους μειονοτικούς μαθητές. Στο θέμα επανήλθε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σε διάσκεψη στο Βερολίνο για την «ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μπ. Αρίντς ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα», φέρνοντας για παράδειγμα το γεγονός ότι απαγορεύεται στις μειονοτικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη λέξη «τουρκική». Διαμαρτυρήθηκε επίσης για το ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους και ότι οι ιμάμηδες πρέπει να διορίζονται από το κράτος, αλλά και για το γεγονός ότι οι μειονοτικές οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν δική τους περιουσία.

Στον αντίποδα, παρουσίασε την Τουρκία σαν χώρα που εκπληρώνει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει ένα σχολείο για να εκπαιδεύει τους κληρικούς της Σχολής της Χάλκης, του ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου ή την ορθόδοξη κοινότητα». Οπως είπε, έχουν προστεθεί άρθρα στο Σύνταγμα για την επιστροφή των περιουσιών στις μειονοτικές κοινότητες και ζήτησε συγνώμη «από όλους σας για αυτά που έγιναν στο παρελθόν».

ΠΑΣΟΚ
Σταθερός πυλώνας στην αντιλαϊκή πολιτική

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε χτες ο Ε. Βενιζέλος

Εγγυήσεις ότι το κόμμα του αποτελεί πυλώνα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση με την τρόικα, έδωσε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε χτες με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα θέματα της διαθεσιμότητας - απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η περαιτέρω μείωση των μισθών.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «στηρίζει τα διαρθρωτικά μέτρα» και «το σχέδιο για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε και τη στήριξη της κοινωνίας», επιδιώκοντας ουσιαστικά να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικής συναίνεσης με υποταγή των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, η Ιπποκράτους διοχέτευε χτες ότι η τρόικα δεν το συνέδεσε «με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου», αλλά «ζήτησε τα οργανογράμματα όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών, των ΔΕΚΟ και των κρατικών οργανισμών», δείχνοντας ότι διευρύνεται το πεδίο των χώρων απ' όπου θα απολυθούν εργαζόμενοι.

Κοροϊδεύοντας το λαό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ανέφερε στους επικεφαλείς της τρόικας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα». Σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ενστάσεις που καταθέτει η τρόικα αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να δώσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια γιατί αλλιώς θα διογκωθούν».

ΚΥΣΕΑ
Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά συνεδρίασε χτες το ΚΥΣΕΑ, για να εγκρίνει τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, νέος Αρχηγός ΓΕΣ ορίστηκε ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, νέος Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και νέος Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποστρατεύτηκαν οι προηγούμενοι αρχηγοί των τριών σωμάτων, στους οποίους απονεμήθηκε αντίστοιχα ο τίτλος του επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ, επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ και επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ
Κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες και μέχρι τις 21 Μάρτη η ετήσια αεροναυτική άσκηση, με την ονομασία «Noble Dina», στην οποία συμμετέχουν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η άσκηση έρχεται να αποκρυσταλλώσει το σύνολο του προγράμματος της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν θα συμμετάσχουν όλες οι μονάδες τόσο του Ναυτικού, όσο και της Αεροπορίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, που έχουν συνεκπαιδευτεί το προηγούμενο διάστημα.

Τόσο η συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, όσο και τα σενάρια της άσκησης (άμεση ανταπόκριση σε απειλή, έρευνα και διάσωση σε εχθρικό περιβάλλον, εκκένωση περιοχών) δείχνουν ότι και αυτή η άσκηση, αποτελεί μια ακόμη πρόβα στρατιωτικής επέμβασης. Δεν είναι τυχαία ούτε και η περιοχή στην οποία διεξάγεται, στην Κρήτη και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκδηλώνονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων ενέργειας.

ΝΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις Θέσεις

Η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος» αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ