ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Η συμβολή του καθένα ώστε να προχωρήσουν όλες οι πλευρές των θέσεων χρειάζεται να μετρηθεί στα μέτρα και την ετοιμότητά του, ώστε να μην επιτρέψει, στο εξής μέχρι το 20ό συνέδριο, την υπόκλιση σε αντικειμενικές δυσκολίες. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη τους παράγοντες- εμπόδια, με την παράλληλη έγνοια για συνεχώς βαθύτερη πολιτική επάρκεια και σωστό κριτήριο, να συμβάλλει με τη σκέψη και τη δράση του στο ξεπέρασμα των αδυναμιών, προκειμένου να γινόμαστε συνολικά διεισδυτικότεροι με την πολιτική μας.

Υπάρχει πείρα και απ' την ΚΝΕ στην προσπάθειά της να απλώσει επιθετικά την πολιτική του ΚΚΕ συνολικά στη νεολαία, και στους φοιτητές , στην κατεύθυνση του να οργανώσει την αντιπαράθεση για μια σειρά ζητήματα που προέκυπταν σε επίπεδο εξελίξεων, με κεντρικό μπούσουλα την αποκάλυψη του χαρακτήρα της κρίσης και τη διέξοδο υπέρ του λαού. Κύρια θετικά στοιχεία είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ταξική ενημέρωση φοιτητών από εργατικά-λαϊκά στρώματα, να φτάνει ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής» στα αμφιθέατρα, να οργανωθεί η διαφώτιση για τα οικονομικά του κόμματος, η προσπάθεια να μην εγκλωβιστούν, ειδικά με αφορμή τις εκλογές του 2012, οι φοιτητές που μας ενδιαφέρουν σε διαχειριστικές λογικές στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Προς βελτίωση είναι η ικανότητα να χρησιμοποιούμε τα συμπεράσματα απ' τη δράση που αναπτύσσουμε, θετικά και αρνητικά, η διεύρυνση του περίγυρου κάθε ΟΒ, να προετοιμάζει με μαζικότερα και πιο ώριμα χαρακτηριστικά κάθε μέλος μας νέους για στρατολογία.

Κρίσιμη είναι η βοήθεια του Κόμματος για την συστηματική επαφή της ΚΝΕ με την επιστήμη του μαρξισμού-λενινισμού, την ιστορία του λαού και του κόμματος, την καλλιέργεια πνεύματος πολιτικής αντοχής, σημεία που θα μπορούσαν να τεθούν και στη Συνδιάσκεψη. Ζήτημα είναι επίσης πώς καλύτερα θα εκφραστεί ο προσανατολισμός για ώθηση στο κίνημα και τη στρατολογία σε κλάδους, μαθητεία, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ. Χρειάζεται με ενιαίο κριτήριο όργανα και μέλη να ιεραρχούν πού πρέπει να αυξηθούμε οπωσδήποτε, συνδυασμένα με τη λογική ότι με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμαστεί γερός υποκειμενικός παράγοντας σε κρίσιμους χώρους την κρίσιμη ώρα. Θα πρέπει να έρχεται ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται αυτοί οι νέοι την πρόταση του ΚΚΕ, τη σχέση τους με το ταξικό κίνημα, πώς επιδρά η αστική προπαγάνδα στη συνείδησή τους, οπότε και καλύτερη προετοιμασία των χρεωμένων μελών στελεχών γι' αυτό το σκοπό στους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι η κύρια χρέωση είναι η οικοδόμηση στον χώρο ευθύνης του καθένα.

Η σημαντική πλειοψηφία του κόσμου φοβάται για τις εξελίξεις και την παραπέρα επιδείνωση των όρων ζωής του, ειδικά στους νέους υπάρχει άγχος, αβεβαιότητα, η λογική ότι "όλα δοκιμάστηκαν, τίποτα δεν έγινε", λογικές ότι στην Ελλάδα ορίζουν άλλοι τις εξελίξεις. Οι περισσότεροι ακόμα, θεωρούν ασφαλή την ΕΕ και αναγκαίο να πληρωθεί το χρέος. Στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές ενοχοποιούν κυρίως τις μεγαλύτερες γενιές που ζούσαν «σπάταλα», το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα των διεφθαρμένων. Η αμφισβήτηση, όπου υπάρχει, δεν φτάνει συνήθως στην εξουσία των αστών. Συχνά, βάζουν ότι αρκεί η ατομική προσπάθεια και αγώνας του καθένα ξεχωριστά, δε χρειάζεται τίποτα συλλογικό. Γνωρίζουν την αστική οπτική για τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ, ό,τι ακούν απ' τα μαθήματα. Για το σοσιαλισμό, βάζουν ότι θα είναι δύσκολο να στεριώσει στην Ελλάδα από την άποψη της εξωτερικής απειλής, ότι η διαφθορά και η σήψη είναι στη φύση του ανθρώπου ανεξάρτητα το σύστημα, χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια, ότι μετράμε ουσιαστικά βήματα να βαθύνουμε σε αυτά τα ζητήματα, να ξεμπλοκάρει κόσμος. Θέλει να ξεδιπλώσουμε την πρότασή μας για τα όργανα εξουσίας στο σοσιαλισμό και με αφορμή τις θέσεις που είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένες σε αυτό το κομμάτι.

Νομίζω ότι βοηθάει για να δώσουμε τι εννοούμε συσπείρωση με ταξικό προσανατολισμό στη Λαϊκή Συμμαχία, με κατεύθυνση που θα αμφισβητεί συνολικά την εξουσία των αστών, να αξιοποιούμε πιο αναλυτικά το παράδειγμα μια σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν σε χώρους δουλειάς, με χαρακτηριστικό εκείνο στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, κύρια σε επίπεδο αντοχής και οργάνωσης του αγώνα, στοιχεία που πρέπει να υιοθετηθούν πλατιά συνδυασμένα με τους λόγους για τους οποίους αποτέλεσε καρφί στο μάτι των αστών.

Καθοριστικός όρος για τη διεύρυνση της Λαϊκής Συμμαχίας μέσα απ' τα κύτταρά της σε όλο και περισσότερες μάζες, να μπορεί αποτελεσματικότερα να κατευθύνεται προς την λαϊκή εξουσία, είναι η στάση του Κνίτη, του Κομμουνιστή στο μαζικό του χώρο, στην προκειμένη περίπτωση στο σύλλογο, στο χώρο δουλειάς, στην επιτροπή αγώνα. Να στέκεται παλικαρίσια ως παράδειγμα για τους συναδέλφους, να περνάει το πνεύμα ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, να ξεχωρίζει για την εντιμότητα, σεμνότητα και το κύρος του, να εμπνέει εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Με αυτήν την έννοια, δεν αρκεί να μιλά με λίγους αλλά να έχει μια γενική εικόνα για την οικονομική κατάσταση, τις αντιλήψεις και διαθέσεις του κόσμου στο χώρο του, να τον απασχολεί κάθε πρόβλημα όσων υποφέρουν απ' το σύστημα, στοιχεία που αν ενισχυθούν θα δώσουν ώθηση στην ποιότητα των δεσμών με τον περίγυρο, στην οικοδόμηση. Χαρακτηριστικά που πρέπει να εξασφαλίζει και με την άμεση προσωπική του πείρα κάθε στέλεχος οργανωτικό ή συνδικαλιστικό. Για το ξεπέρασμα του πρακτικισμού, η καθοδηγητική δουλειά χρειάζεται να οργανώνεται ώστε να εμπνέεται ανάλογη στάση σε κάθε μέλος και στέλεχος, με εμπιστοσύνη και σχέδιο για την εξέλιξή του.

Χρειάζεται να 'ρθουμε με φροντίδα σε συστηματική επαφή και μελέτη με την επιστημονική δουλειά της ΚΕ, που με υπόβαθρο το μ-λ και τα συμπεράσματα από τις ανατροπές, συντάσσει τις θέσεις για το 19ο. Ο σκοπός μας, η δικτατορία του προλεταριάτου, είναι κριτήριο για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε στο τώρα. Και αυτός ο σκοπός και ο χαρακτήρας της επανάστασης, που θα είναι σοσιαλιστικός, καθορίζεται απ' την εποχή και όχι απ' το συσχετισμό δυνάμεων. Πλευρά που δεν πρέπει να παύουμε να φωτίζουμε ακόμα και για τα άμεσα (π.χ. θέρμανση, χαράτσι κτλ). Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από το τρίπτυχο που βάζουμε για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία. Αυτή η βάση συσπείρωσης για την λαϊκή εξουσία. Είναι η πιο στέρεη, πλατιά, διεισδυτική και αποτελεσματική.


Κατερίνα Στύλου
ΝΓ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Κουκουέ ή Κομμουνιστικό Κόμμα;

«Εμείς τότε αποφασίσαμε να παραμείνουμε Κουκουέ» είχε πει σε μια συνέντευξή της η γενική γραμματέας του Κόμματος, αναφερόμενη στις εξελίξεις που τελικά οδήγησαν στη διάσπασή του το 1991. Η δήλωση αυτή θα έπρεπε κατά την άποψή μου να «μεταφρασθεί» με τον ακόλουθο τρόπο:

Παραμένουμε προσκολλημένοι σε οπορτουνιστικές και αστικές αντιλήψεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως η στρατηγική του κόμματος, η λειτουργία του, ο ρόλος των κομματικών μελών στη διαμόρφωση της πολιτικής του, η μέθοδος προσέγγισης του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και οι αιτίες που προκάλεσαν την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ταυτόχρονα βέβαια αρνούμαστε να μετατραπούμε σε σοσιαλδημοκράτες και να ενσωματωθούμε ολοκληρωτικά στο αστικό πολιτικό σύστημα όπως έκαναν δηλαδή εκείνοι που εγκατέλειψαν το κόμμα μαζικά το 1989 και το 1991.

Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα πρέπει να ειπωθεί ότι μετά το 1991 έγινε μια προσπάθεια να απαλλαγεί η στρατηγική του κόμματος από τη λογική των σταδίων, που από τα μέσα της δεκαετίας του '30 σφράγισε με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο την πολιτική του κόμματος αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, χωρίς όμως καμία συνέπεια αφού η θέση για το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης νοθεύονταν από διατυπώσεις και αντιλήψεις όπως το ΑΑΔΜ, η «λαϊκή εξουσία» και η «λαϊκή οικονομία». Ο,τι απομακρύνονταν δηλαδή από την πόρτα επέστρεφε από το παράθυρο. Χαρακτηριστικό επίσης των αντιφάσεων της πολιτικής του κόμματος είναι ότι ενώ οι ολέθριες αυτές επιλογές, που ισοδυναμούν ουσιαστικά με άρνηση του Λενινισμού, έγιναν στη διάρκεια της λεγόμενης περιόδου Στάλιν την ίδια στιγμή το κόμμα κάνει θετική αποτίμηση της περιόδου αυτής.

Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η συζήτηση για τη στρατηγική δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εξετάζεται σε συνάρτηση με τον παράγοντα εκείνο που καθορίζει το σημαντικότερο από όλα τα ζητήματα: την κομματική οικοδόμηση. Και αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο των κομματικών μελών στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος. Στο ζήτημα αυτό η κυρίαρχη αντίληψη δεν είναι παρά μια εκδοχή της αστικής ιδεολογίας που απαιτεί την ιδεολογική υποταγή μεταμφιεσμένη βέβαια στην περίπτωση του κόμματος σε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Για το λόγο αυτό είναι περισσότερο από απαραίτητη η αλλαγή του άρθρου 12 του Καταστατικού. Πρέπει να κατοχυρωθεί η εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου για αριθμητικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό η εκλογή να γίνεται από τις Τομεακές Συνδιασκέψεις. Μόνο τότε θα έχουν τα μέλη του κόμματος την αίσθηση ότι είναι αυτά που καθορίζουν την πολιτική του. Χωρίς αυτή την αίσθηση το μορφωτικό ρεύμα για το οποίο γίνεται αναφορά στη σελίδα 50 σε δύο σειρές (ενώ λαμβάνοντας υπόψη το θεωρητικό και ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο που χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του κόμματος θα έπρεπε μάλλον να του έχουν αφιερωθεί πολλές σελίδες} δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Και χωρίς αυτό κάθε μέλος του κόμματος ξεχωριστά και το κόμμα στο σύνολό του θα παραμένουν ολοκληρωτικά ανεπαρκή απέναντι στις απαιτήσεις της ιδεολογικοπολιτικής πάλης.

Και είναι ίσως περιττό να ειπωθεί ότι στο πεδίο αυτό κρίνονται τα πάντα γιατί ακόμα και αν από στρατηγική άποψη προσανατολισθεί σωστά το κόμμα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο προσανατολισμός αυτός θα είναι εξαιρετικά επισφαλής και το ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης θα παραμένει άλυτο. Το κόμμα στην καλύτερη περίπτωση θα θυμίζει ένα Γενικό Επιτελείο που επεξεργάσθηκε ένα μεγαλοφυές σχέδιο για την διεξαγωγή του πολέμου όταν την ίδια στιγμή αποδεικνύεται εντελώς ανίκανο να συγκροτήσει στρατό. Φυσικά τέτοιου είδους αλλαγές κρύβουν και κινδύνους κυρίως εξαιτίας της εξαιρετικά χαμηλής ιδεολογικοπολιτικής στάθμης του κόμματος. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος και πρέπει το κόμμα να τον βαδίσει μέχρι τέλους.

Οσον αφορά την ανάλυση του κόμματος για τον υπαρκτό σοσιαλισμό αυτή πρέπει να έχει αφετηρία την αντίληψη ότι η ύπαρξη ανταγωνιστικών τάξεων συνεχίζεται και μετά την εξάλειψη της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Η διατύπωση της άποψης ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται στη διάρκεια της οικοδόμησης του κομμουνισμού με την ταυτόχρονη άρνηση της ύπαρξης ανταγωνιστικών τάξεων δεν έχει κανένα νόημα. Η αδυναμία του κόμματος να επεξεργασθεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τάξεων και των αντιθέσεών τους στον υπαρκτό σοσιαλισμό και να ερμηνεύσει έτσι πειστικά την τροπή που πήρε η ταξική πάλη, είναι μια από τις βασικές αιτίες που το εμποδίζουν να δώσει με επιτυχία την ιδεολογικοπολιτική μάχη. Στο επίκεντρο μάλιστα αυτής της ανάλυσης πρέπει να τεθεί με ιδιαίτερη προσοχή και το ζήτημα της κρατικής οργάνωσης (και ιδιαίτερα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που αποτελούν το πιο κρίσιμο τμήμα του κράτους), κάτι που απουσιάζει ολοκληρωτικά από τις μέχρι τώρα προσεγγίσεις. Είναι περιττό ίσως να ειπωθεί ότι αυτή η αδυναμία εξαγωγής ορθών συμπερασμάτων και η ενσωμάτωσή τους στη καθημερινή πρακτική του κόμματος εξηγεί και το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα όσον αφορά τις διαδικασίες διαμόρφωσης της πολιτικής του.

Από τα τέλη ήδη της δεκαετίας του '90 έρχονταν όλο και πιο ηχηρά μηνύματα ότι η αναντιστοιχία ανάμεσα στη στρατηγική (με όλες τις αντιφάσεις της) και την κομματική οικοδόμηση μεγάλωνε συνεχώς και έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις. Οι συνέπειες και στο μαζικό κίνημα ήταν περισσότερο από ορατές. Η ηγετική ομάδα του Κόμματος αντί να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαραίτητες αλλαγές συγκάλυπτε και πλαστογραφούσε την πραγματικότητα. Το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης βρήκε το κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ανέτοιμο. Ετσι όταν οι καχεκτικοί του ώμοι κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της άρνησης της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης εκδηλώθηκαν σε όλη τους την έκταση οι τραγικές του αδυναμίες. Οι ευθύνες της ηγετικής ομάδας για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το κόμμα είναι εγκληματικές.

Σήμερα όπως και πριν δύο (χαμένες) δεκαετίες το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή από την οποία θα κριθεί η ίδια του η επιβίωση. Εάν και πάλι «αποφασίσουμε να παραμείνουμε κουκουέ» τότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές και η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν απρόβλεπτη. Το κόμμα οφείλει να ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο και το επικείμενο συνέδριο να διακηρύξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «Αποφασίσαμε να αλλάξουμε! Θα γίνουμε Κομμουνιστικό Κόμμα!». Και βέβαια να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτή η διακήρυξη να γίνει πράξη.


Παύλος Ταμουρίδης
Συνδικαλιστής από τη ΔΕΗ, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Για τη συμμετοχή σε «κυβέρνηση της αριστεράς»

ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;

Από την περίοδο των εκλογών έχει σηκωθεί κουρνιαχτός για την απόφαση του Κόμματος να μη συμμετάσχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης είτε φιλελεύθερης, είτε σοσιαλδημοκρατικής, είτε «αριστερούλας». Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο, αυτό το κλίμα εντάθηκε φτάνοντας στο σημείο ιστολόγιο στο ίντερνετ, μετά από βαθυστόχαστη ανάλυση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν ζούσε ο Λένιν και ήταν μέλος του ΚΚΕ θα διαγραφόταν ως οπορτουνιστής. Ας δούμε τι έλεγε ο Λένιν, για λόγους συντομίας, μεταξύ των επαναστάσεων του Φλεβάρη και του Οκτώβρη.

Λίγο πριν γυρίσει από την εξορία, το Μάρτη του 1917 σε τηλεγράφημα προς τους Μπολσεβίκους που φεύγουν για τη Ρωσία έγραφε: «Η τακτική μας: Πλήρης δυσπιστία, καμία υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα υποπτευόμαστε τον Κερένσκι».1 Δηλαδή, την κυβέρνηση που ανέχονταν και στήριζαν οι μενσεβίκοι και οι εσέροι.

Πολλοί θα μου πείτε τι σχέση έχουν οι μενσεβίκοι και οι εσέροι με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα αλλά αριστερά κόμματα της Ελλάδας σήμερα; Ας δούμε, λοιπόν, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτών των κομμάτων κατά τον Λένιν.

Στο δημοτικό πρόγραμμα του προλεταριάτου με τίτλο «ξέχασαν το κυριότερο» γράφει: «Η προσέγγιση των εκλογέων για τα δημοτικά συνοικιακά συμβούλια έγιναν αφορμή να εμφανιστούν τα γεμάτα υποσχέσεις προγράμματα των δυο μικροαστικών κομμάτων: των ναρόντνικων και των μενσεβίκων. Τα προγράμματα αυτά είναι ίδια και απαράλλακτα στο είδος τους με τα προγράμματα των ευρωπαϊκών αστικών κομμάτων που ασχολούνται με το ψάρεμα της καθυστερημένης μάζας των εκλογέων μικρονοικοκύρηδων - λ.χ. του γαλλικού "ριζοσπαστικού και ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού κόμματος". Οι ίδιες πομπώδης φράσεις, πλουσιοπάροχες υποσχέσεις, αόριστες διατυπώσεις, η ίδια η αποσιώπηση ή λησμονιά του κυριότερου δηλαδή των πραγματικών όρων πραγματοποίησης αυτών των υποσχέσεων».2

Και παρακάτω αναλύει τους πραγματικούς όρους που είναι: «1) Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. 2) Η ύπαρξη κυβέρνησης των καπιταλιστών. 3) Το αδύνατο της λήψης σοβαρών μέτρων για την καλυτέρευση της κατάστασης των εργατών και όλων των εργαζόμενων μαζών. 4) Το αδύνατο της εφαρμογής στην πράξη του συστήματος των μεταρρυθμίσεων, που υπόσχονται αυτά τα κόμματα, όσο παραμένει το παλιό όργανο και ο μηχανισμός διοίκησης, όσο υπάρχει η αστυνομία που δεν μπορεί παρά να ευνοεί τους καπιταλιστές, που δεν μπορεί παρά να βάζει χίλια δυο εμπόδια στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πράξη».3

Και συνεχίζει: «Ωραιότατες ευχές ούτε λόγος, μα εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία ότι είναι αδύνατο να έλθει σε ρήξη με την πολιτική υποστήριξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την πολιτική υποστήριξης της κυβέρνησης των καπιταλιστών, που περιφρουρεί τα κέρδη του κεφαλαίου».4

Και λέει παρακάτω: «Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία, ότι δηλαδή όλα τα προγράμματα αυτού του είδους οι κατάλογοι των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όταν αγνοήσουμε τις άτεγκτες και σκληρές συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου, είναι κούφια λόγια, που στην πράξη σημαίνουν είτε αθωότατους "ευσεβείς πόθους" είτε χοντροκομμένη εξαπάτηση των μαζών από τους πολιτικάντηδες της ντουζίνας»5. Και συνεχίζει: «Πρέπει να κοιτάμε την αλήθεια κατά πρόσωπο, δεν πρέπει να την κρύβουμε, μα να τη λέμε ανοιχτά. Δεν πρέπει να καλύπτουμε την ταξική πάλη, μα να αποκαλύπτουμε τη σχέση της με τις εύηχες, εύσχημες και γοητευτικές "ριζοσπαστικές" μεταρρυθμίσεις».6

Παρακάτω βάζει τα τρία θεμελιακά σημεία για να μπουν στη ζωή φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις:

«1) Καμία υποστήριξη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (ούτε με τη μορφή δανείου, ούτε γενικά με οποιονδήποτε τρόπο).

2) Καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση των καπιταλιστών.

3) Να μην αφήσουμε να ανασυσταθεί η αστυνομία. Αντικατάστασή της με την παλλαϊκή πολιτοφυλακή».7

Αλήθεια, ποια είναι η διάφορα τις πολιτικής αυτών των κομμάτων με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων «αριστερών» κομμάτων στην Ελλάδα; Ποια η διάφορα της στρατηγικής του Λένιν με αυτήν του ΚΚΕ;

Στο άρθρο του Λένιν «Ταξική συνεργασία με το κεφάλαιο ή ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο» γράφει: «Οι ναρόντνικοι και οι μενσεβίκοι, ο Τσερνόφ και ο Τσερετέλι μετέφεραν την επιτροπή επαφής από τη γειτονική αίθουσα (γειτονική μ' εκείνη που συνεδρίαζαν οι υπουργοί) στην ίδια την υπουργική αίθουσα. Αυτή και μόνο αυτή είναι η καθαρή πολιτική σημασία του γεγονότος "νέα" κυβέρνηση».8

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν απώλεσε το ΚΚΕ τα λενινιστικά του χαρακτηριστικά, αλλά ότι εσείς έχετε πάρει διαζύγιο με τον λενινισμό, κατ' επέκταση και με το μαρξισμό, «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αυτό φαίνεται από την πολεμική που ασκείτε στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και γενικότερα στα χαρακτηριστικά που έχει ένα επαναστατικό κόμμα νέου τύπου και ο λαός λέει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκηνή».

Γι' αυτό «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Προγράμματος βάζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας, στα πλαίσια της λαϊκής συμμαχίας, με άλλο κόμμα χωρίς να αποκλείει να υπάρχει τέτοιο στο μέλλον. Και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί η λαϊκή συμμαχία θα οικοδομηθεί ανάμεσα στους εργάτες, τους αγρότες, τους μισοπρολετάριους της πόλης και του χωριού και τη νεολαία, στην οποία τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τη συμφωνία μου με τις θέσεις για τον απολογισμό δράσης από το προηγούμενο συνέδριο, το σχεδιασμό μέχρι το επόμενο, καθώς και με τα σχέδια Προγράμματος και Καταστατικού.

1. «Απαντα Λένιν», τόμος 31 σελ. 7 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

2. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 23 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

3. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 23 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

4. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 24 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

5. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 24 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

6. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 24 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

7. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 25 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»

8. «Απαντα Λένιν», τόμος 32 σελ. 27 Εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή»


Κώστας Σαρρής
ΚΟΒ Μπουρναζίου

Παρατηρήσεις και σκέψεις πάνω στις Θέσεις

1. Στη Θέση 17 αναφέρεται ότι:

(....) Οι πολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα, που υποστηρίζουν φιλομονοπωλιακή πολιτική διαχείρισης της κρίσης, εκδηλώνονται ως αντιπαραθέσεις υπέρ του ενός ή του άλλου μείγματος της διαχείρισης, της νομισματικής δημοσιονομικής και της επεκτατικής, με το μανδύα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη φιλελεύθερη και τη ρεφορμιστική - οπορτουνιστική. (...)

Στην πραγματικότητα η επιλογή του μοντέλου διαχείρισης της κρίσης δεν εξαρτάται από την πολιτική βούληση των αστικών κομμάτων ή των ανταγωνιστικών μερίδων του κεφαλαίου. Ακόμη περισσότερο ούτε η κεϋνσιανή ούτε η νεοφιλελεύθερη ρύθμιση αποτελεί επιλογή του κεφαλαίου. Η καπιταλιστική οικονομία δεν μπορεί να ρυθμιστεί συνεπώς οι παραπάνω πολιτικές είναι η προσαρμογή του κεφαλαίου στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι η κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου με ένα διάλειμμα 25-30 χρόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η αύξηση της γενικής παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με την απειλή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έδωσε τη δυνατότητα αλλά και υποχρέωσε το κεφάλαιο να προσαρμοστεί με την εφαρμογή κεϋνσιανών πολιτικών. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της κρίσης ήταν η ΕΕ που χρηματοδότησε τις παραπαίουσες τράπεζες με πάνω από 1 τρις ευρώ, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ άφησαν την Leman Brothers να πτωχεύσει. Η οικονομική πραγματικότητα στην ΕΕ υποχρεώνει σε πολιτικές λιτότητας όπως η δεσπόζουσα θέση των ΗΠΑ της δίνει τη δυνατότητα μιας νοθευμένης επεκτατικής πολιτικής που συνοδεύεται από μεγάλη μείωση των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα άλλο μείγμα διαχείρισης σήμερα κι αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

2. Η οικονομική κρίση φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού. Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση σε όφελος της εργατικής τάξης στα πλαίσια του καπιταλισμού. Συνεπώς, η εργατική τάξη μπορεί να έχει μόνο έναν στόχο, την ανατροπή της εξουσίας των αφεντικών και την οικοδόμηση της δικής της εξουσίας. Κανένα μεταβατικό πρόγραμμα ακόμη κι αν είναι πασπαλισμένο με αντι-ιμπεριαλιστική φρασεολογία δεν μπορεί να λύσει τη βασική αντίθεση του συστήματος σε όφελος της εργατικής τάξης έχοντας τ' αφεντικά στο τιμόνι των επιχειρήσεών τους. Αν τους πάρει το τιμόνι παύει να είναι μεταβατικό. Μπορεί μόνο να διαπραγματευτεί το ύψος των απωλειών σε όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, αφήνοντας την εργατική τάξη στο έλεος του κεφαλαίου. Το σύνθημα έξω από την ΕΕ πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια όταν η θέση της Ελλάδας σε αυτή ήταν αδιαμφισβήτητη ήταν από μόνο του επαναστατικό. Σήμερα που η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει αναγκαστική ή εκούσια επιλογή του κεφαλαίου το σύνθημα έξω από την ΕΕ γίνεται επαναστατικό μόνο αν προσθέσουμε τη φράση «με λαϊκή εξουσία». Σε κάθε άλλη περίπτωση γίνεται απλώς ένα άλλο διαχειριστικό σύνθημα παρέα με το διαβόητο σύνθημα περί κουρέματος του χρέους που πραγματοποιήθηκε σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των οικονομιών του ελληνικού λαού.

3. Η φύση και η ανάγκη μιας συμμαχίας καθορίζεται από τον αντικειμενικό σκοπό, το συσχετισμό της δύναμης, τη διάταξη του εχθρού και τις προθέσεις των πιθανών συμμάχων. Ο συσχετισμός της δύναμης είναι καθοριστικός γιατί ο αδύναμος εταίρος μιας συμμαχίας είναι εξ ορισμού προορισμένος να εξυπηρετεί κατ' αρχήν τα συμφέροντα του ισχυρού. Στη σημερινή συγκυρία, το κεφάλαιο αποκόπτει από τη μοιρασιά της ολοένα συρρικνούμενης υπεραξίας μια σειρά από στρώματα (εργατική αριστοκρατία, μέρος της δημοσιο-υπαλληλίας, μικρο-εισοδηματίες κ.λπ.), που επί χρόνια στάθηκαν στο πλευρό του, βοηθώντας το ενεργά στο ξερίζωμα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Τα στρώματα αυτά αρνούνται τη σκληρή μοίρα που τελικά τους επιφυλάσσει ο καπιταλισμός και σαλπίζουν μια επιστροφή στο παρελθόν, όπου ναι μεν το κεφάλαιο θα συνεχίζει να ξεζουμίζει την εργατική τάξη, πετώντας τους ωστόσο κάποια ξεροκόμματα. Ολα αυτά συσκευάζονται σε ένα αριστερό ως κι επαναστατικό περιτύλιγμα ενός αριστερού μετώπου ενός δήθεν εναλλακτικού τρίτου δρόμου, ο οποίος θα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από σοσιαλιστικός. Χωρίς ντροπή χρησιμοποιούνται οι επαναστάτες του παρελθόντος (Λένιν, Ζαχαριάδης, Αρης κ.λπ.) αλλά και ένδοξες στιγμές του κινήματος (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ) με αποκλειστικό σκοπό να σύρουν το Κόμμα της εργατικής τάξης να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους που συνοψίζονται σε δύο λέξεις ανθρώπινος καπιταλισμός. Με άλλα λόγια, ζητούν από την εργατική τάξη να ματώσει για να σωθούν αυτοί.

4. Τα λαϊκά μέτωπα και ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να εξετάζονται κάτω από το πρίσμα της εποχής τους και όχι να χρησιμοποιούνται σαν καρικατούρες λύσης στη σημερινή κατάσταση. Η προστασία της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας στον κόσμο ήταν επαναστατικό καθήκον για τους κομμουνιστές σε όλη τη διάρκεια των 72 χρόνων της ύπαρξης της. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μετατράπηκε από ιμπεριαλιστικό σε πατριωτικό όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ. Ακόμη και οι αστικο-δημοκρατικές επαναστάσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε πολλές χώρες του κόσμου (Ινδία, αραβικές χώρες κ.λπ.) υποστηρίχθηκαν γιατί πριν από όλα δημιουργούσαν ρήγματα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και στο αντι-σοσιαλιστικό μέτωπο. Σήμερα, τέτοια μέτωπα και τέτοιες κυβερνήσεις απλώς δίνουν μία διαχειριστική ανάσα στον καπιταλισμό, αλλά και υπονομεύουν την αξιοπιστία των κομμουνιστικών κομμάτων σαν υπερασπιστών των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Τα παραδείγματα σε Ν. Αφρική αλλά και Κύπρο είναι ενδεικτικά για να μην αναφερθούμε στη συμμετοχή κομμουνιστών σε κυβερνήσεις στη Γαλλία αλλά και την Ιταλία.

5. Εχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που στην Ελλάδα οι κομμουνιστές προσπάθησαν να ανατρέψουν την εξουσία των αφεντικών. Πάνω από 2 γενιές έχουν γαλουχηθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού, ο οποίος είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο κατάφερε να ενσωματώνει την αντίσταση της εργατικής τάξης. Αυτό έχει δημιουργήσει λεγκαλιστικές αυταπάτες σε σημαντικό μέρος της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ. Αν και πολλοί επαναλαμβάνουμε το ρητό «αν οι εκλογές μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες», συνεχίζουμε ωστόσο να μετράμε την ορθότητα της κομματικής γραμμής με βάση το εκλογικό του ποσοστό. Η γνώμη μου είναι ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τι θέλει και απαλλαγμένο από τη σκουριά του ρεφορμισμού, ακόμη κι αν αρχικά υποχωρήσει σε επιρροή, σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί. Με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, αλλά και το νέο του Πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει ότι δε θα βάλει την υπογραφή του στη νέα Βάρκιζα της υποταγής στην αστική τάξη.


Γιώργος Γαζής
Π. Φάληρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ