ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί

Η τρικομματική κυβέρνηση κλιμακώνει το αντιλαϊκό της έργο

Θέμα λίγων ημερών αποτελεί η έναρξη των διαδικασιών εκποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας τα οποία θα παραχωρηθούν με μακροχρόνιες συμβάσεις, τουλάχιστον 30-35 χρόνια, σε ιδιώτες που θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση και λειτουργία τους. Ο υπουργός Υποδομών Κ. Χατζηδάκης τόνισε χτες ότι οι αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων «δε γίνονται μόνο για ταμειακούς λόγους, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς», ενώ όπως πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Γ. Εμίρης, η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα προχωρήσει παράλληλα με τις μαρίνες, τα περιφερειακά λιμάνια, αλλά και άλλα έργα που «αφορούν τον τουρισμό». Εννοούν προφανώς ανάλογες διαδικασίες εκποίησης δημόσιας γης ανεκτίμητης αξίας, για την ανέγερση μεγάλων τουριστικών μονάδων, που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ρόδο, Κέρκυρα κ.ά.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα πιο εμπορικά αεροδρόμια θα μοιραστούν σε δύο ομάδες με την πρώτη να περιλαμβάνει αυτά της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων από τα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 9,3 εκατ. επιβάτες και στο μέλλον ενδέχεται να συμπεριλάβει τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Λήμνου. Στη δεύτερη ομάδα θα περιληφθούν τα αεροδρόμια Σκιάθου, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, τα οποία εξυπηρετούν 8,3 εκατ. επιβάτες και μελλοντικά ενδέχεται να συμπεριληφθούν τα αεροδρόμια της Καρπάθου, της Χίου και της Λήμνου.

Για τα υπόλοιπα αεροδρόμια τα οποία εξαιτίας της χαμηλής κίνησης που παρουσιάζουν δε φαίνεται να προκύπτει άμεσο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να τα εντάξει υπό τη νέα «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων» που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, κατ' αρχήν για 20 χρόνια, όπως προβλέπει το σχέδιο απόφασης Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Προβλέπεται ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη τότε μπορεί ολόκληρη η εταιρεία να του παραχωρηθεί «πακέτο» με τα αεροδρόμια που θα έχει υπό την εποπτεία της.

Να σημειώσουμε ότι η «ΑΕΔιΠΑ» προικοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο πέραν της τεράστιας ακίνητης περιουσίας και με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράττει και μέρος των τελών που θα αποδίδονται από τα νέα «αφεντικά» των αεροδρομίων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μεσοπρόθεσμα η «ΑΕΔιΠΑ» θα βρεθεί και με ένα τεράστιο μετοχικό κεφάλαιο, για να γίνει ακόμη πιο «ελκυστική» στους επιχειρηματικούς ομίλους που ακόμη δε θέλουν να εμπλακούν με τα λιγότερο εμπορικά αεροδρόμια. Να σημειώσουμε ότι η νέα εταιρεία θα λειτουργεί με υπαλλήλους που θα αποσπαστούν από τη σημερινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από την οποία θα καταργηθούν 10 διευθύνσεις και 14 τμήματά της.

Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων η τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο εγκληματικό δρόμο σε βάρος των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, προσθέτοντας ακόμη ένα βαρύτατο αδίκημα στο ενεργητικό της, για το οποίο αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λογοδοτήσει.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Βαθιά κουτσουρεμένη» η συνδεδεμένη ενίσχυση

Β. Μπούτας: Φταίχτης η ΚΑΠ της ΕΕ, γι' αυτό παλεύουμε να την ανατρέψουμε

«Βαθιά κουτσουρεμένη» είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση για την περσινή σοδειά που παίρνουν, αυτό το διάστημα οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς, λόγω του ότι στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι πάνω από 2.500.000 στρέμματα, που είναι το πλαφόν το οποίο έχει τεθεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Ετσι, οι παραγωγοί, αντί για 80 ευρώ το στρέμμα που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε υπέρβαση του πλαφόν, παίρνουν 72, χάνουν, δηλαδή, 8 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα διπλάσια, σχεδόν και συγκεκριμένα 15,5 ευρώ το στρέμμα, χάνουν όσοι το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που δικαιούνται ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ -καλλιεργούν, δηλαδή, πάνω από 69,5 στρέμματα- καθώς τους επιβάλλεται 10% παρακράτηση στην ενίσχυση.

Σ' αυτό το πρόβλημα, που παρουσιάζεται αμέσως μετά τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, αναφέρθηκε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο αποδεικνύει το πόσο δίκιο έχουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες που υποστηρίζουμε ότι η ΚΑΠ της ΕΕ λειτουργεί σε βάρος μας, μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα και γι' αυτό παλεύουμε να την ανατρέψουμε».

Η κυβέρνηση -είπε στη συνέχεια- δεν ικανοποίησε το αίτημα να αποζημιωθούν, από τον ΕΛΓΑ, οι βαμβακοπαραγωγοί για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και να πάρουν κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όλοι, εκτός από εκείνους που είτε δεν παράδωσαν καθόλου βαμβάκι, ή έκαναν δήλωση καλλιέργειας χωρίς, όμως, να καλλιεργήσουν, που είναι το πρώτο από τα 16 σημεία του διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων, που οι αγρότες των 35 μπλόκων πρόβαλλαν στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης.

Και εξήγησε: Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, το «δίδυμο» της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Τσαυτάρης - Χαρακόπουλος, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, την απέρριψαν και, ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι όποιος αγρότης θέλει ν' αποζημιώνεται για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, πρέπει, από τον ερχόμενο Δεκέμβρη, να πληρώσει επιπλέον ασφάλιστρο -πρόσθετο «χαράτσι», δηλαδή- στον ΕΛΓΑ. Αποδεικνύεται, έτσι -τόνισε- πόσο σωστή και δίκαιη είναι η διεκδίκησή μας για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα τις αποζημιώνει στ 100%.

Οσο, δε, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε ούτε το αίτημα να μη γίνει καμιά παρακράτηση, αλλά ούτε και τις προτάσεις των αγωνιζόμενων αγροτών για το ποιοι να τη δικαιούνται κι έβαλε ορισμένους όρους, χωρίς να παίρνει υπόψη τις ζημιές από το σκουλήκι κατά τεμάχιο και χωριό και χωρίς έλεγχο από τον ΕΛΓΑ, ή άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Ολα αυτά και πολλά άλλα που θα δούμε στη συνέχεια -κατέληξε ο Β. Μπούτας- επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει, ακόμα πιο άγρια και σκληρά, την επίθεση εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών για να τους αφανίσει και γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, με μεγαλύτερη μαζικότητα και δυναμισμό, καλύτερη οργάνωση και συντονισμό και, προπάντων με ακόμα πιο ισχυρή τη λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία.

Εκτιμούμε -είπε- ότι αν ήταν μεγαλύτερη η συμμετοχή και η ενεργή στήριξη από τους μαζικούς φορείς θα είχαμε λυγίσει την κυβερνητική αδιαλλαξία...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διάταξη - «χαλί» για απολύσεις στο Δημόσιο

Για καρότο η «εξαίρεση αναστολής από τη σύνταξη» για όσους βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα...

Χαλί για τις απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στρώνει διάταξη υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να διαχειριστούν τις αναμενόμενες αντιδράσεις, πετούν το καρότο στους υποψήφιους για απόλυση. Οσοι από αυτούς καταφέρουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, και εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χορήγησης «εξαιρούνται από την αναστολή της σύνταξης», με την προϋπόθεση ότι «απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους», δηλαδή με την υπαιτιότητα και με τις αποφάσεις που δρομολογεί η συγκυβέρνηση.

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων», προβλέπει:

- Τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι παραμένουν αδρανείς τα τελευταία 20 χρόνια θα κατάσχονται από το Δημόσιο, με τον ισχυρισμό ότι θα αποδοθούν σε «ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν βάλει χέρι σε σημείο μέχρι και να εξαφανίσουν τις «καταθέσεις σε ακινησία». Αλλωστε, η πρόβλεψη κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά παραμένει ανενεργή. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι τράπεζες υποχρεώνονται να αποστείλουν προειδοποιητικές επιστολές στους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών.

-- Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν ρόλο και πόστα στη διενέργεια των κάθε είδους δημοσιονομικών ελέγχων, που αφορούν στις δαπάνες και τα έσοδα φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως υπουργείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων κ.ά. μετά από «δημόσια πρόσκληση και διαδικασίες αξιολόγησης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών». Οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα «ελέγχων» και για τα κονδύλια και τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα ταμεία της ΕΕ (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά.).

-- Αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις, ταυτόχρονα και το προβλεπόμενο ποσό, που αφορούν στην απονομή τιμητικής σύνταξης καλλιτέχνη και λογοτέχνη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η «προσαρμογή στις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αφορά στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη...». Η μηνιάτικη σύνταξη δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 720 ευρώ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει και άλλη σύνταξη, το ποσό περιορίζεται έτσι ώστε το άθροισμα των συντάξεων να μην ξεπερνά τα 720 ευρώ το μήνα.

-- Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα βγουν στη σύνταξη προβλέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης στο 50% του βασικού μισθού που ίσχυε στις 30 Οκτώβρη του 2011 και για διάστημα 6 μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κανονική απονομή της. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται με τα οριστικά.

ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή, 10 Μάρτη ο γιορτασμός

Την Κυριακή, 10 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο χώρο της θυσίας των κολίγων, στο μνημείο του Κιλελέρ, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των Μπλόκων, θα καταθέσουν στεφάνι, τιμώντας τον αγώνα των κολίγων και δίνοντας αγωνιστική συνέχεια στο πολυήμερο αγώνα των μπλόκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ