ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες κυρώσεις με συναίνεση ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκάλεσε χτες η ομόφωνη ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου απόφασης 2094 για την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων κυρίως χρηματοπιστωτικού και οικονομικού χαρακτήρα κατά της Πιονγιάνγκ με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξέλιξης των βορειοκορεατικών πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων.

«Αφού οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προκαλέσουν έναν πυρηνικό πόλεμο, θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας για μία προληπτική πυρηνική επίθεση κατά των στρατηγείων του επιτιθέμενου για να προστατεύσουμε το υπέρτατο συμφέρον μας» φέρεται να δήλωσε χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας σύμφωνα με αναπαραγωγή δήλωσής του στο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA από τα ξένα δίκτυα.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε η ομιλία του Βορειοκορεάτη στρατηγού Κανγκ Πίο Γιονγκ απευθυνόμενος σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Αντίθετα στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου η ομόφωνη έκδοση της απόφασης 2094 ήταν το αποτέλεσμα μίας πρωτοφανούς διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους διπλωμάτες, επικρατούσε μία μάλλον αντιφατική κατάσταση. Από τη μια η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υπερθεμάτιζε για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της ΛΔ Κορέας λέγοντας ότι αυτές οι νέες κυρώσεις «δαγκώνουν πολύ». Απευθυνόμενη μάλιστα στην Πιονγιάνγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΛΔ Κορέας δεν θα πετύχει τίποτε παρά απειλές και προκλήσεις...

Στις δηλώσεις του ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Λι Μπάο Ντονγκ προτίμησε να διακρίνει σαν «ύψιστη προτεραιότητα... να κατεβάσουμε το θερμόμετρο και να εστιάσουμε στη διπλωματία και στην επανέναρξη των εξαμερών πυρηνικών συνομιλιών του Πεκίνου». Πώς όμως να κατέβει το θερμόμετρο όταν ο παραδοσιακός σύμμαχος του Πεκίνου, η Πιονγιάνγκ, αντιμετωπίζει νέες απειλές και σκληρότερες, κυρώσεις που είναι και το αποτέλεσμα της σινο-αμερικανικής διπλωματικής συνεργασίας τριών βδομάδων;

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο των νέων κυρώσεων, φαίνεται πως μεταξύ άλλων θα εντείνουν το στενό οικονομικό κλοιό γύρω από τις χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές και οικονομικές συναλλαγές της ΛΔ Κορέας με τις άλλες χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ πλέον οφείλουν να διενεργούν ελέγχους σε όσα βορειοκορεατικά σκάφη επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα λιμάνια τους και θεωρηθεί πως μεταφέρουν «ύποπτα φορτία», που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων. Εάν οι Βορειοκορεάτες καπετάνιοι αρνηθούν τις επιθεωρήσεις, τότε οι λιμενικές αρχές των εκάστοτε χωρών μπορούν να αρνηθούν τον ελλιμενισμό των σκαφών. Επίσης «υπό επιτήρηση» τίθενται οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες για υποτιθέμενη μεταφορά χρηματικών ποσών για πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα.

Τέλος, στην απόφαση 2094 οι 15 χώρες του ΣΑ εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη, απειλώντας με «σημαντικά περαιτέρω μέτρα» σε περίπτωση πραγματοποίησης και νέας, τέταρτης (από το 2006) πυρηνικής δοκιμής.

ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παραμένουν στα χέρια ενόπλων αντικαθεστωτικών που αυτοπροσδιορίζονται ως «ταξιαρχία του Γιαρμούκ» 21 κυανόκρανοι του ΟΗΕ που υπηρετούν στην ουδέτερη ζώνη στα υψώματα του Γκολάν ανάμεσα στο συριακό και κατεχόμενο, από το Ισραήλ, έδαφος. Οι ένοπλοι ανήρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο, όπου εμφανίζονται οι κυανόκρανοι - όλοι Φιλιππινέζοι σύμφωνα με τις πληροφορίες - να δηλώνουν ότι είναι καλά, αλλά και ότι «δεν απήχθησαν αλλά οι ένοπλοι προσπάθησαν να τους σώσουν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Αυτή είναι και η επωδός που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι σε δεύτερο βίντεο που ανήρτησαν, αποφεύγοντας τις έντονες εκφράσεις περί απαγωγής, όπως είπαν αρχικώς την Τετάρτη. Υποστηρίζουν ότι «θα άφηναν άμεσα τους κυανόκρανους αλλά για να είναι σώοι θα πρέπει να απομακρυνθούν τα συριακά στρατεύματα από την περιοχή». Ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ενόπλους και ότι σύντομα θα απελευθερωθούν οι κυανόκρανοι, ενώ ανάμειξη στις επαφές φαίνεται ότι έχει και η αντικαθεστωτική Συριακή Εθνική Συμμαχία.

Στο μεταξύ, οι συριακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα χτες εικόνες ισραηλινών εργαλείων κατασκοπείας που εντόπισαν σε «διάφορες παραλιακές περιοχές». Οι εικόνες δείχνουν μηχανήματα που μοιάζουν με κάμερα και δορυφορικό πιάτο και φέρονται να ήταν κρυμμένα μέσα σε υλικό που μοιάζει με πέτρες. Παλιότερα, είχαν βρεθεί ανάλογα μηχανήματα και στο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε σχόλιο. Τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Ασαντ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το οποίο εξήρε για τη στάση του ενάντια στην τουρκική παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Συρία προκαλούν εκ νέου ένταση στο γειτονικό Λίβανο όπου θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η στάση του υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, όπου τελικά αποφασίστηκε να δοθεί στην Εθνική Συριακή Συμμαχία - εφόσον εκλέξει εκτελεστική επιτροπή που θα λειτουργεί ως κυβέρνηση - η έδρα της Συρίας μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, όπως επίσης εγκρίθηκε, και επισήμως, η δυνατότητα της οποιασδήποτε αραβικής χώρας να εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς. Ο Λιβανέζος υπουργός, Αντνάν Μανσούρ, διαφώνησε, όπως και οι ομόλογοί του Αλγερίας και Ιράκ με αυτό, και αρχικώς είχε προτείνει να επανέλθει η συριακή ηγεσία στη θέση της «για να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση». Η στάση αυτή δεν είχε αποφασιστεί από κοινού με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Μικάτι, οι οποίοι φέρονται να του ζητούν εξηγήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Υπέκυψε στα τραύματά του 22χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί από λαστιχένια σφαίρα στο κεφάλι, την περασμένη βδομάδα, κατά τις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του συμπατριώτη του Αραφάτ Τζαραντάτ από βασανιστήρια ενώ κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε δίκη παραπέμφθηκε μια μητέρα στη Γαλλία γιατί φόρεσε στον 3χρονο γιο της και τον έστειλε στο σχολείο, μπλούζα που μπροστά έγραφε «είμαι μια βόμβα» και πίσω «Τζιχάντ, 11Σεπτεμβρίου». Ωστόσο, το όνομα του μικρού είναι Τζιχάντ (σημαίνει ευτυχισμένος) και γεννήθηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η μητέρα υποστήριξε πως δεν είχε αντιληφθεί ότι μπορεί να προκαλέσει το ρούχο, που ήταν δώρο του αδελφού της ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος στο δικαστήριο για «προώθηση τρομοκρατικής δράσης». Τελική απόφαση θα ληφθεί στις 10 Απριλίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στις 28 και 29 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στο βασιλικό οίκο της Ισπανίας, θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση (για πρώτη φορά στην ιστορία) όπως ανακοίνωσε χτες το συνδικάτο CSI-F ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και τις περικοπές των αποδοχών τους.

ΜΟΣΧΑ.-- Στην απόσυρση από τα καταστήματα της παρτίδας με λουκάνικα, τα οποία περιέχουν κρέας αλόγου, χωρίς αυτό να αναγράφεται, προχωρά η αλυσίδα ΙΚΕΑ, στην Ρωσία, μετά από σχετικούς ελέγχους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δεκαετή συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην τιμή των 399 δολαρίων/ανά 1.000 κυβικά μέτρα, υπεγράφη χτες μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας από εκπροσώπους της σερβικής εταιρείας «Srbijagas» και της ρωσικής «Gazprom».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλωτές και ... αστυνομικοί κατά «Αδελφών Μουσουλμάνων»

ΚΑΪΡΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Πορτ Σάιντ όπου συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής παρά την έντονη πλέον παρουσία του στρατού, ο οποίος σχεδόν παντού έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί και στις πόλεις Μανσούρα και Μαχάλα, και πλέον ο χαρακτήρας τους στρέφεται ολοένα περισσότερο κατά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του Προέδρου Μούρσι. Η αιγυπτιακή ισλαμιστική ηγεσία έχει μπει στο στόχαστρο, από την άλλη, ολοένα περισσότερων ενώσεων αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν, χτες, διαμαρτυρία ζητώντας να μη χρησιμοποιούνται ως «πολιτικό εργαλείο» κατά των διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο χαρακτήρισαν «όργανο των Αδελφών Μουσουλμάνων», και ζήτησαν να οριστούν σαφώς τα καθήκοντά τους. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι αστυνομικοί στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Δέλτα του Νείλου, στην επαρχία του Σινά και στην Ντακαχλίγια, καθώς και στο Σουέζ.

ΙΝΔΙΑ
Νέα περιστατικά βιασμών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στο φως έρχεται το μέγεθος του προβλήματος της σεξουαλικής βίας στην Ινδία, μετά το σάλο που προκάλεσε ο ομαδικός βιασμός της 23χρονης τον περασμένο Δεκέμβρη και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατό της και έντονες αντιδράσεις. Το Σάββατο ακόμα μία 19χρονη έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, η οποία βιάστηκε από τρεις συνεπιβάτες της ταξιδεύοντας στην περιοχή του Γκαζιαμπάντ, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αρχές συνέλαβαν χτες δύο υπόπτους για την υπόθεση, ενώ αναζητείται ο τρίτος, με το θύμα να καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε, ληστεύτηκε και στη συνέχεια την πέταξαν στο δρόμο. Την περασμένη βδομάδα, ένα ακόμα έγκλημα σεξουαλικής βίας ήρθε στο φως, αυτή τη φορά με θύμα ένα εφτάχρονο κορίτσι, που βιάστηκε μέσα στο σχολείο του, ενώ τον περασμένο μήνα τρεις αδερφές ηλικίας από έξι έως 11 ετών επίσης βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν στο κρατίδιο Μαχαρασάτρα. Η ινδική κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες περί αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου αναφορικά με την σεξουαλική βία και τις δηλώσεις περί μέτρων για περιορισμό του φαινομένου, δείχνει να εξακολουθεί να κρατά παθητική στάση, όντας απλός παρατηρητής, ενώ όλο και πιο βίαια περιστατικά έρχονται στο φως.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χορός του Ελληνοκουβανικού

Τον ετήσιο χορό του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο «ΤΖΑΝΗΣ» στο δρόμο Χαριλάου προς Θέρμη (στάση «αστυνομία» με το λεωφορείο 66 από πάρκο Ελβετίας).

Με πλούσιο μενού, απεριόριστα αναψυκτικά, κρασί, ζωντανή μουσική ελληνική και λάτιν (επικοινωνία στο τηλ. 697.7593.470).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ