ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συλλαλητήρια σήμερα για τη Μέρα της Γυναίκας
  • Στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σήμερα τιμούν οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες συνεχίζεται και κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ το απόγευμα σε δεκάδες πόλεις. Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ έκαναν χτες περιοδεία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συζήτησαν με τις φοιτήτριες για την ιστορία της επετείου και το αγωνιστικό περιεχόμενο του εορτασμού της. Τις κάλεσαν να οργανωθούν με επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις σε κάθε έτος και τμήμα, να γραφτούν στα σωματεία όσες εργάζονται αλλά και στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ.

Πρόγραμμα δράσης με περιοδείες, εξορμήσεις και εκδηλώσεις υλοποιούν μια σειρά συνδικάτα.

Στάση εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προκειμένου τα σωματεία να διευκολυνθούν να οργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς.

Η Επιτροπή Γυναικών του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδείες στα διαλείμματα της βάρδιας στα εργοστάσια «ΦΑΓΕ», «ΕΒΓΑ», «TASTY» και «ΚΑΤΣΕΛΗ», μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης της ΟΓΕ.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας θα κάνει περιοδείες, σήμερα επίσης, στα εργοστάσια «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», «ΕLΙΤ», «ΜΑΚΟΠΛΕΞ», «ΑΓΚΛΟΥΠΑΣ» και «ΦΕΙΔΑΣ» με τους τοπικούς Συλλόγους της ΟΓΕ.

Ακόμα, εκδήλωση για την 8η Μάρτη οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 18.30, στο πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προχωρούν σήμερα σε εξόρμηση στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, ενώ το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα κάνει περιοδεία στο Σισμανόγλειο.

Στη μάχη για τον αγωνιστικό εορτασμό

Κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες της Κοινωνικής Συμμαχίας και η δράση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της 8ης Μάρτη.

Σήμερα το πρωί, ο σύλλογος Αιγάλεω οργανώνει εξόρμηση στις εργαζόμενες στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα», στις οποίες θα μοιράσει DVD αφιερωμένο στην 8η Μάρτη. Εξορμήσεις στα εργοστάσια «Μαντούδη» και «Κοσκινίδη» και στους εργαζόμενους στη «Forthnet» θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος Μοσχάτου - Ταύρου.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 8η Μάρτη οργανώνονται αύριο Σάββατο 9 Μάρτη:

-- Σε Μοσχάτο - Ταύρο, στις 18.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στη Νέα Σμύρνη, στις 11.00, στο σταθμό Αγ. Φωτεινής του τραμ.

-- Στο Π. Φάληρο, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

Πρωτοβουλίες είναι προγραμματισμένες και για την Κυριακή 10 Μάρτη:

-- Εκδήλωση για την 8η Μάρτη θα πραγματοποιήσει η ομάδα Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, στις 10.30, στο Πνευματικό Κέντρο (Ν. Τρυπιά 45).

-- Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει από την ομάδα σε Σπάτα - Αρτέμιδα, στις 17.00, στην Αίθουσα Συμβουλίων.

-- Αφιερωμένη στα νέα ζευγάρια θα είναι η εκδήλωση του συλλόγου Πειραιά, στις 18.00 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνει ο σύλλογος Πατησίων - Ριζούπολης μαζί με το Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Α' Αθήνας, στις 10.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Πρωτοβουλίες σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας.

Στην Ξάνθη, σήμερα, Παρασκευή, στις 19.00, θα γίνει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Στην Καβάλα, σήμερα, στις 9.00 θα γίνουν παρεμβάσεις στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας σε Καβάλα και Θάσο. Το Σάββατο, στις 18.00 προγραμματίζεται εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» της Καβάλας, όπου θα προβληθεί και η ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο».

Στην Κοζάνη, σήμερα, στις 9.00, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τα χαράτσια και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε μια σειρά πόλεις: Στην Πτολεμαΐδα στις 10.00 στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο, στη Φλώρινα στις 8.00, στην Καστοριά στις 9.00, στα Γρεβενά στις 9.00.

Στη Σιάτιστα, κινητοποίηση θα γίνει στο Κέντρο Υγείας στις 9.00, και το Σάββατο εκδήλωση για το γυναικείο κίνημα στις 18.30 στο «Καπράντζειο» Γυμνάσιο.

Στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, έχει οριστεί παρέμβαση στο νοσοκομείο και στις 7 το απόγευμα σύσκεψη - εκδήλωση στο καφέ «Κύτταρο».

Στην Κατερίνη τα συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας, εργαζομένων στα «Ολυμπος Πλάζα», ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων «Κάλλας», Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Περιφέρειας Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό και η χειραφέτησή της», σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «LIDO». Επίσης πραγματοποιείται εκδήλωση από το σύλλογο γυναικών, στις 8 το απόγευμα, στο κέντρο «Κορτσόπο».

Σε όλη τη χώρα

Στην Καρδίτσα, ο σύλλογος της ΟΓΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στο 1ο Λύκειο και θα συζητήσει με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Το Σάββατο 9 Μάρτη θα γίνει συζήτηση με αγρότισσες στο χωριό Λεοντάρι με θέμα: «Αγρότισσα στον αγώνα ή στο περιθώριο;».

Στη Χαλκίδα ο σύλλογος θα κάνει σήμερα περιοδεία στο νοσοκομείο στις 12.00, ενώ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11.00, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Επίσης σήμερα, η ομάδα στο Δήμο Λοκρών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, στις 18.30, στον πολυχώρο της Τραγάνας, ενώ στη Λιβαδειά ο σύλλογος οργανώνει εκδήλωση, στις 19.00, στο καφέ «Στροφόμετρο». Εκδήλωση οργανώνεται σήμερα και από την ομάδα της ΟΓΕ σε Κύμη - Αλιβέρι, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου.

Ακόμα, σήμερα το πρωί θα γίνει κινητοποίηση στο νοσοκομείο στη Ρόδο, στη Νάξο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στο Κέντρο Υγείας, στους παιδικούς σταθμούς και στους εργαζόμενους του Δήμου και στη Σύρο περιοδείες στο νοσοκομείο, στους παιδικούς σταθμούς, στο ΙΚΑ. Σήμερα, επίσης, στην Ικαρία θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο αγροτικό ιατρείο των Ραχών και εκδήλωση στις 20.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χριστού, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο. Σε εκδήλωση θα προχωρήσει ο Σύλλογος στη Σάμο, σήμερα στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται σήμερα εκδήλωση, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Γυμνασίου, ενώ στην Κεφαλονιά οι εργαζόμενες στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα εκδήλωση από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, στις 6.00, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης.

Στην Ηγουμενίτσα συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στις 7 μ.μ.

Στην Αρτα θα γίνει εκδήλωση αύριο Σάββατο 9 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

Στις κρατούμενες των φυλακών Θήβας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί, σήμερα Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 12 μ., τις κρατούμενες στις φυλακές της Θήβας στον Ελαιώνα, που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.


Προκαλούν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Πιο προκλητικές από ποτέ γίνονται, στις συνθήκες της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, οι διάφορες φιέστες για τη Μέρα της Γυναίκας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης η παράταξη «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο» και ο επικεφαλής της και δήμαρχος «Παύλου Μελά», Διαμαντής Παπαδόπουλος. Στα πλαίσιά της, όπως αναφέρει η πρόσκληση των διοργανωτών, «ψυχολόγοι, μακιγιέζ, κομμώτριες, αισθητικοί, κηπουροί και στυλίστες θα προσφέρουν δωρεάν συμβουλές ομορφιάς» στις γυναίκες.

Στη διαστρέβλωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου της 8ης Μάρτη και στον εμπαιγμό των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων αντιδρά ο τοπικός σύλλογος της ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Την ώρα που δεν υπάρχει στη Σταυρούπολη οικογένεια χωρίς άνεργο, χιλιάδες οικογένειες στη συνοικία μας δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο και όσοι εργάζονται είναι απλήρωτοι και αβέβαιοι για το μέλλον τους, τους μισθούς μας τους πάνε ολοταχώς στα 200-300 ευρώ, οι συντάξεις πετσοκόπηκαν, το ρεύμα είναι κομμένο σε πάρα πολλές οικογένειες και τα συσσίτια όλο και αυξάνονται, τα παιδιά μας υποσιτίζονται στα σχολεία και όσοι αρρωστήσουν δεν ξέρουν πώς να βρουν περίθαλψη... Την ώρα που αρνήθηκε ο κ. Δήμαρχος να καταργήσει για τους ανέργους τα δημοτικά τέλη, που αρνήθηκε δώσει κολατσιό για τα παιδιά στα σχολεία...

Αυτή την ώρα βρήκε και τα χρήματα και τα κέφια (!) ο κ. Δήμαρχος του Παύλου Μελά και η παράταξή του "ανάπτυξη για τον άνθρωπο" για να μας προσκαλέσει προκλητικά στις 8 Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στη φιέστα που οργανώνει με θέμα: "ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΗΜΕΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ". Μια φιέστα που μας υποβιβάζει σαν ανθρώπους, μας μηδενίζει σαν προσωπικότητες και γελοιοποιεί τα προβλήματά μας!».

Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη, καθώς ως στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας παρουσιάζεται «η βελτίωση της καθημερινότητας της γυναίκας απέναντι στο γκρίζο κλίμα της μελαγχολίας που γεννά η κοινωνική κρίση».

«Ετσι λοιπόν, προσπαθεί να ξεγελάσει την πείνα και την ανεργία μας ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του, σαν τέλειοι εκφραστές των συμφερόντων όλων εκείνων, που πατώντας στο μόχθο και τον ιδρώτα μας, ζούνε παρασιτικά στο σβέρκο μας», σημειώνει ο σύλλογος και καλεί τις γυναίκες και τους άντρες της λαϊκής οικογένειας να απαντήσουν στην πρόκληση με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα το απόγευμα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα

Στις 5.30 το απόγευμα έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Συλλόγων της ΟΓΕ και του ΜΑΣ στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ολες οι Λαϊκές Επιτροπές των Δήμων της Αττικής, τα σωματεία της ΠΑΣΕΒΕ, οι Σύλλογοι της ΟΓΕ.

-- Πλατεία Ομόνοιας: Σωματεία και συνδικάτα του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.

-- Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Πάτρα, 6.30 μ.μ. πλατεία Γεωργίου.

Καλαμάτα, 7 μ.μ., Δημαρχείο.

Κόρινθος, 7 μ.μ., Περιβολάκια.

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος).

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., πεζόδρομο.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, 6.30 μ.μ., πλατεία.

Γρεβενά, 6.30 μ.μ., πλατεία.

Καστοριά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Τρίκαλα, 7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο.

Κεφαλονιά, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κέρκυρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργάκη.

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Ρόδος, 6.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου.

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Κως, 6 μ.μ., Νοσοκομείο.

Χίος, 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ