ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
Πώς ο οργανισμός μας μετράει το χρόνο

  Η Γενετική αποκάλυψε ότι συναφή μοριακά ρολόγια λειτουργούν τόσο στις μύγες των φρούτων, όσο και στα ποντίκια και τους ανθρώπους.

Το φως που πέφτει στα μάτια κάνει την επίφυση να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ύπνου - εγρήγορσης. Το σήμα για τη μείωση της μελατονίνης διαδίδεται από τον αμφιβληστροειδή, μέσω του οπτικού νεύρου, στον υπερχιασματικό πυρήνα. Η σύνδεση του τελευταίου με την επίφυση είναι έμμεση
Το φως που πέφτει στα μάτια κάνει την επίφυση να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ύπνου - εγρήγορσης. Το σήμα για τη μείωση της μελατονίνης διαδίδεται από τον αμφιβληστροειδή, μέσω του οπτικού νεύρου, στον υπερχιασματικό πυρήνα. Η σύνδεση του τελευταίου με την επίφυση είναι έμμεση
Η μεταβολή των βιολογικών ρυθμών λόγω μετακίνησης σε τόπο με μεγάλη διαφορά ώρας είναι γνωστό πρόβλημα σε όποιον έχει κάνει υπερατλαντικό ή ακόμα πιο μακρινό ταξίδι (κατά μήκος γεωγραφικού παραλλήλου). Χρειάζεται περίπου μια βδομάδα για να προσαρμοστεί πλήρως ο οργανισμός στη νέα ώρα.

Οπως διαπιστώθηκε από μελέτες, οι πρώτες από τις οποίες χρονολογούνται από το 1960, το βασικό στοιχείο του βιολογικού ρολογιού του ανθρώπου είναι ο υπερχιασματικός πυρήνας, μια ομάδα νευρικών κυττάρων στη βάση του εγκεφάλου, στην περιοχή που ονομάζεται υποθάλαμος. Οταν το φως πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, ειδικά νεύρα στέλνουν σήματα στον υπερχιασματικό πυρήνα, ο οποίος ρυθμίζει στη συνέχεια μια πλειάδα ενεργών βιολογικών ουσιών. Οι ουσίες αυτές ερεθίζουν για παράδειγμα την επίφυση. Με βάση τα σήματα που λαμβάνει η επίφυση παράγει διαφορετική ποσότητα μελατονίνης (αποκαλείται και ορμόνη ύπνου). Καθώς πλησιάζει η νύχτα, η επίφυση αρχίζει να παράγει περισσότερη μελατονίνη. Οταν η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνεται, μειώνεται ελαφρώς η θερμοκρασία του σώματος και ο άνθρωπος νιώθει αυξανόμενη υπνηλία.

Αν και το φως φαίνεται να επαναρυθμίζει το βιολογικό ρολόι καθημερινά, ο κύκλος ημέρας - νύχτας, γνωστός και σαν κιρκαδικός κύκλος ή ρυθμός συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία ακόμα κι όταν ο άνθρωπος αποκλειστεί για καιρό σε μέρος που δεν έχει εναλλαγές φωτισμού. Μελέτες που έγιναν σε έγκλειστους επί εβδομάδες σε καταφύγια έδειξαν ότι το βιολογικό ρολόι μπορεί να διατηρεί τον κύκλο των 24,18 ωρών ανεξάρτητα από το φωτισμό του περιβάλλοντος. Απέδειξαν επίσης, ότι ο κιρκαδικός ρυθμός είναι ανεξάρτητος από την ηλικία και το ίδιο σταθερός ακόμα και σε ηλικιωμένα άτομα.

Πρόσφατες έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη των γονιδίων και των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τα βιολογικά ρολόγια. Σε ένα βάθος χρόνου, οι ανακαλύψεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε φαρμακευτικές αγωγές γι' αυτούς που είναι αναγκασμένοι να κάνουν συχνά μακρινά αεροπορικά ταξίδια, αλλά και για μια σειρά διαταραχές του ύπνου, ακόμα και για την εποχική κατάθλιψη.

Χρησιμοποιώντας μύγες των φρούτων που εξαιτίας μεταλλάξεων εμφάνιζαν διαφορετικό κιρκαδικό ρυθμό διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα γονίδιο που προσδιορίζει την περίοδο του ρολογιού (δηλαδή αν θα είναι εικοσιτετράωρη, μεγαλύτερη ή μικρότερη από 24 ώρες, ή δε θα υπάρχει καθόλου). Ερευνώντας παραπέρα βρήκαν και δεύτερο γονίδιο που η τροποποίησή του είχε σαν αποτέλεσμα την ανυπαρξία κιρκαδικού ρυθμού. Στη συνέχεια παρασκεύασαν τις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν τα δύο αυτά γονίδια και διαπίστωσαν ότι συνδέονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, τα δύο γονίδια παραμένουν ενεργά μέχρι που οι συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών τους ανέβουν τόσο, ώστε να σχηματίσουν αρκετό σύμπλοκο (το αποτέλεσμα της ένωσης των πρωτεϊνών), το οποίο μπαίνοντας στον πυρήνα του κυττάρου να απενεργοποιήσει τα γονίδια που τις παράγουν. Μετά από μερικές ώρες τα ένζυμα του κυττάρου αποικοδομούν το σύμπλοκο και τα γονίδια ξαναρχίζουν να παράγουν πρωτεΐνες, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο.

Οι ερευνητές δεν άργησαν να βρουν τα αντίστοιχα δύο γονίδια τόσο στα ποντίκια, όσο και στον άνθρωπο. Αλλά τι ενεργοποιεί αυτό το μηχανισμό εξαρχής. Παραπέρα έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη άλλων δύο γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες ικανές να θέσουν σε λειτουργία ή να σταματήσουν εντελώς τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού. Από κοινού, τα τέσσερα γονίδια και οι αντίστοιχες πρωτεΐνες τους φαίνεται να παρέχουν το μηχανισμό διατήρησης των κιρκαδικών ρυθμών σε όλο το ζωικό βασίλειο, από τα ψάρια και τους βατράχους, μέχρι τα ποντίκια και τους ανθρώπους. Τώρα οι επιστήμονες ερευνούν τους βιοχημικούς μηχανισμούς με τους οποίους τα βιολογικά ρολόγια καθορίζουν διάφορες βιολογικές δραστηριότητες.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Αλλαγές στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου

Αν και αποτελεί μια πολύ γενική και χονδρική καταγραφή, χωρίς απόλυτη εφαρμογή σε κάθε άνθρωπο, ο ακόλουθος κατάλογος δείχνει μερικές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου:

1 π.μ.

  • Πιθανότερη ώρα που θα πιάσουν μια έγκυο γυναίκα οι ωδίνες του τοκετού.
  • Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα παρουσιάζουν έξαρση.

2 π.μ.

  • Η αυξητική ορμόνη παρουσιάζει τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα.

4 π.μ.

  • Πιθανότερη ώρα για κρίσεις άσθματος.

6 π.μ.

  • Πιθανότερη ώρα έναρξης της εμμηνόρροιας.
  • Η ινσουλίνη παρουσιάζει τη χαμηλότερη συγκέντρωση στο αίμα.
  • Η πίεση και οι καρδιακοί παλμοί αρχίζουν να αυξάνουν.
  • Αρχίζουν να αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόνης.

7 π.μ.

  • Χειρότερη ώρα για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

8 π.μ.

  • Μέγιστο του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Πιθανότερη ώρα εμφάνισης των πιο έντονων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα.
Μεσημέρι
  • Το επίπεδο αιμογλοβίνης στο αίμα είναι στην αποκορύφωσή του.

3 μ.μ.

  • Η μυϊκή δύναμη, ο ρυθμός αναπνοής και η ευαισθησία των αντανακλαστικών είναι στο μέγιστο.

4 μ.μ.

  • Η θερμοκρασία του σώματος, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση είναι στο μέγιστο.

6 μ.μ.

  • Η παραγωγή ούρων είναι στο μέγιστο.

9 μ.μ.

  • Η αντοχή στον πόνο είναι στο ελάχιστο.

11 μ.μ.

  • Πιθανότερη ώρα εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων.
Ρολόγια παντού

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πάνω στα βιολογικά ρολόγια των ζώων έχει επικεντρωθεί στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όργανο που ακολουθεί τη ρυθμική εναλλαγή ημέρας - νύχτας.

Πρόσφατα ερευνητές παρατήρησαν βιολογικά ρολόγια και σε άλλα μέρη του σώματος της μύγας των φρούτων, όπως στα φτερά, στα πόδια, στο στόμα και τις κεραίες. Μάλιστα και αυτά τα ρολόγια ακολουθούν τον κιρκαδικό ρυθμό, παρουσιάζοντας κορύφωση την ημέρα και ελάχιστο τη νύχτα. Ο κύκλος συνεχίζεται ακόμα και σε αποκεφαλισμένες μύγες, δείχνοντας ότι τα ρολόγια αυτά είναι αυτόνομα και δεν εξαρτώνται από σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος του εντόμου. Οι σχετικές παρατηρήσεις δεν αφορούν μόνο μύγες των φρούτων. Μελέτη του 1998 έδειξε ότι γονίδιο που εκφράζεται στους ινοβλάστες (είδος κυττάρων συνδετικού ιστού) των ποντικιών, παρουσιάζει επίσης κιρκαδικό ρυθμό.

Η ποικιλία των τύπων κυττάρων που παρουσιάζουν δραστηριότητα με βάση τον κιρκαδικό ρυθμό δείχνει ότι για πολλούς ιστούς η ακρίβεια χρονισμού είναι τόσο σημαντική, ώστε να δικαιολογεί την τοπική και αυτόνομη παρακολούθηση του χρόνου. Τα ευρήματα αυτά ίσως δώσουν νέα έννοια στον όρο «βιολογικό ρολόι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ