ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αύριο ο αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας

Στις 28 Μάρτη το συλλαλητήριο ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά»

Σε ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και για την ανέγερση νέων εστιών, προχωρούν αύριο, από τις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΙ Καστοριάς, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Κοζάνης, ΤΕΙ Λαμίας, το τμήμα Τοπογραφίας και το τμήμα Δημόσιας Υγιεινής του ΤΕΙ Αθήνας, το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας Γεωλογικό και Τουρκικών Σπουδών.

Σημειώνεται πως το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί και σε αγωνιστικό διήμερο δράσης μέσα στις σχολές την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο

Υπενθυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί στις 28 Μάρτη τους σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας και τους Συλλόγους τους, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο, στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια, ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά». Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαιτεί:

  • Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
  • Ούτε ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι μάνατζερ από τα ΤΕΙ.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
  • Κατάργηση του νόμου-πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπων καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις - εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων. Καμιά μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών.
Κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε πολλές σχολές της χώρας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με μαζικές διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» οι φοιτητές και οι σπουδαστές, ενώ καθημερινά υπάρχουν αντιδράσεις και από όργανα και διοικήσεις ιδρυμάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες, οι σπουδαστές του ΤΕΙ μαζί με φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ έκαναν κινητοποίηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μπλόκαραν για λίγη ώρα τις γραμμές και πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους και τους επιβάτες του ΟΣΕ. Σήμερα οργανώνουν νέα κινητοποίηση στη συμβολή των οδών Εγνατία και Εθνικής Αμύνης, έξω από το ΑΠΘ, ενώ αύριο θα συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Σήμερα εξάλλου, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» οργανώνουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ.

Στα Μουδανιά Χαλκιδικής, οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους πολύμορφα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», ενώ από την Παρασκευή 8 Μάρτη, ομάδα φοιτητών προχώρησε και σε απεργία πείνας. Οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών απαιτούν να μην κλείσει το τμήμα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε στα Μουδανιά είτε στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Με βάση το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπεται η μεταφορά τους στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Οπως καταγγέλλουν, αυτό θα αναγκάσει την πλειοψηφία να εγκαταλείψει τις σπουδές γιατί δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος σπουδών. Σημειώνουμε ότι το Τμήμα έχει βγει από τα μηχανογραφικά δελτία εδώ και 2 χρόνια.

Στην Κοζάνη, οι σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν νέα μαζική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, χτες, μετά τη γενική τους συνέλευση. Σήμερα, το πρωί προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου και αύριο συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Την Τρίτη 19 Μάρτη προγραμματίζουν νέα Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια στη 1 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κοζάνης και καλούν σε συμμετοχή και συντονισμένη πάλη τους φοιτητές ΤΕΙ και πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στο μεταξύ, συνεχίζουν την κατάληψη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Λάρισα προγραμματίζεται σήμερα συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τρίωρη στάση (12 - 3 μ.μ.), και ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί να κλείσουν εκείνες τις ώρες τα εμπορικά καταστήματα. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ συνεχίζουν και σήμερα την κατάληψη του Ιδρύματος, πραγματοποιώντας παράλληλα διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης (χτες έγινε συμβολική κατάληψη της Εφορίας).

Το Συμβούλιο της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας συνεδρίασε, χτες, και διαμαρτύρεται γιατί με το σχέδιο «Αθηνά» καταργούνται τρία τμήματα της Σχολής (Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας) ενσωματώνονται σε νέο τμήμα με την ονομασία «Διοίκησης Επιχειρήσεων». Για το θέμα αυτό αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της ΣΔΟ από χτες μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή. Επίσης διαμαρτύρονται οι σπουδαστές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ που μετά το 2018 θα συγχωνευτεί στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Επίσης, αναστολή της λειτουργίας της σχολής από χτες μέχρι και αύριο Πέμπτη, αποφάσισαν οι διδάσκοντες της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση όλων των Τμημάτων ξένων φιλολογιών σε ένα Τμήμα.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την αντίθεσή του στην «ομοσπονδοποίηση» του ιδρύματος με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, υπό την επωνυμία «Διονύσιος Σολωμός».

Επαναπροωθούν τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων»

Παρόλο που η νεολαία γύρισε την πλάτη στα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» η κυβέρνηση επιδιώκει να τα επαναπροωθήσει, ώστε να επιδιώξει να εγκλωβίσει την ανάγκη των νέων για συλλογική έκφραση και δράση.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανακοίνωσε «διαβούλευση» για την «αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ)». Στην ανακοίνωση παραδέχονται πως ο «θεσμός» «ξεκίνησε το 2008 οπότε έγιναν και οι πρώτες εκλογές»... «στην πορεία όμως ατόνησε καθώς ουδέποτε εξαγγέλθηκαν οι επόμενες αρχαιρεσίες». Στόχος είναι η «δημιουργία ενός ΤΟΣΥΝ σε κάθε Δήμο - μετά από διενέργεια εκλογών - που θα έχει την αρμοδιότητα να προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική νεολαία».

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως οι ίδιοι που δε θέλουν οι νέοι να οργανώνονται συλλογικά (σε δεκαπενταμελή στα σχολεία, στους Συλλόγους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στα σωματεία τους οι νέοι εργαζόμενοι), εμφανίζονται τώρα υπέρμαχοι της... συλλογικής δράσης. Οι ίδιοι που δεν αναγνωρίζουν τους φορείς που οργανώνεται η νεολαία, στο λαϊκό κίνημα και μιλούν πάντα για «μειοψηφίες» όταν οι νέοι κινητοποιούνται, τώρα... νοιάζονται για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Οι τελευταίες εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν γίνει χωρίς συμμετοχή ομάδων ή παρατάξεων αλλά με λίστα, προωθώντας έτσι τη δήθεν «ακομμάτιστη» συμμετοχή που ασχολείται με επιμέρους ζητήματα. Στο σχετικό νόμο ο δήμαρχος ή εκπρόσωπός του συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της συνέλευσης του Συμβουλίου, αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου, στα Δημοτικά Συμβούλια, απλά λέει τη γνώμη του...

Σε περίοδο κρίσης προσπαθούν να επαναφέρουν ένα «θεσμό» που αρνήθηκε η νεολαία, για να ελέγχουν την αντίδραση και να την ενσωματώνουν. Η νεολαία θα τους γυρίσει και πάλι την πλάτη.

ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ»
Εκδήλωση αποφοίτησης

Εκδήλωση για την αποφοίτηση 18 μελών του, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», του γενικού νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά.

Στην εκδήλωση γιορτής για την ολοκλήρωση ενός ταξιδιού ελπίδας και αισιοδοξίας, που θα φέρει πίσω στα μονοπάτια της ζωής 18 μέλη του προγράμματος, οι ομάδες κρουστών, «Μαύρου Θεάτρου», χορού, κινηματογράφου και ραδιοφωνίας του προγράμματος, θα παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ