ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
Παζαριών συνέχεια

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντονες (παρασκηνιακές και μη) διαπραγματεύσεις στον άξονα Βελιγραδίου - Πρίστινας και Βρυξελλών πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, με στόχο την άρση και του τελευταίου «εμποδίου» για μια νέα συμφωνία μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, που θα οδηγήσει, αφενός σε περιορισμένα δικαιώματα αυτονομίας στις σερβικές κοινότητες του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου και θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με την πιθανά ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αμφοτέρων πλευρών με την ΕΕ πριν το τέλος του ερχόμενου Ιούνη.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από δηλώσεις που έκανε χτες η ηγεσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ΕΕ, ιδιαίτερα μετά από τις προχτεσινοβραδινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες ανώτατων Σέρβων ηγετών με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς είπε πως ζήτησε από την Αστον τη δημιουργία μιας «Ενωσης» σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου που θα έχει «αποφασιστική επιρροή στους τομείς της ασφάλειας, της αστυνομίας, των εσωτερικών υποθέσεων, της Δικαιοσύνης και της στελέχωσης προσωπικού». Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντησή του με την Αστον στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Σερβία «αξίζει μία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» αν και, όπως παραδέχτηκε, η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την «πρόοδο» στις συνομιλίες με την Πρίστινα. Ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε επίσης ότι μία συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι εφικτή, διακρίνοντας μία υπαναχώρηση της Πρίστινας από τις αρχικές επιφυλάξεις στο ζήτημα της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, καθώς η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών φέρεται πως έχει αποδεχτεί κάποια δικαιώματα αυτονομίας στη σερβική πλευρά...

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, μιλώντας χτες στη Βουλή υποβάθμισε τη σημασία των «υποχωρήσεων» που φέρεται πως έκανε στο θέμα της Ενωσης των Σερβικών Δήμων, συμπληρώνοντας ότι θα αποδεχτεί την Ενωση, εφόσον «είναι ευθυγραμμισμένη με το σύνταγμα του Κοσσόβου, την Ευρωπαϊκή Χάρτα και το ευρω-ενωσιακό δίκαιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο εκτίμησε χτες ότι η Πρίστινα εξαρτά την απόφασή της ΕΕ για μία συμφωνία «Σταθεροποίησης και Ενταξης» ως το τέλος Ιούνη με την «πρόοδο» στις συνομιλίες με τη Σερβία, αλλά και με τους ρυθμούς επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει π.χ. στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος. Η Αστον μεταβαίνει την ερχόμενη Πέμπτη σε Πρίστινα και Βελιγράδι για νέες διαβουλεύσεις, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί για τις 20 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες.

ΡΩΣΙΑ
Ψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στους νέους

ΜΟΣΧΑ.--

Σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα κυμαίνεται ο ρυθμός των αυτοκτονιών και των προσπαθειών που δε φτάνουν στο στόχο τους, στη Ρωσία και μάλιστα στους νέους από 15 έως 19 ετών. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους δώδεκα νέους αυτών των ηλικιών κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κάθε χρόνο, ενώ 20 έφηβοι ανά 100.000 βάζουν τέλος στη ζωή τους, σε ετήσια βάση. Το ποσοστό της Ρωσίας είναι τριπλάσιο από το μέσο όρο στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το 2011 η χώρα βρισκόταν στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με βάση στοιχεία της UNΙCEF. Ως κύριες αιτίες των αυτοκτονιών, η UNICEF ανέφερε τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αυτόχειρων στη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι νέοι βάζουν τέλος στη ζωή τους λόγω οικογενειακών συγκρούσεων και ερωτικών απογοητεύσεων. Και όλα αυτά όταν πριν μόλις 20 χρόνια, όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ, οι νέοι και τα παιδιά ήταν από τα πιο «προνομιούχα» τμήματα του πληθυσμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στην πιο κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας, πρωτεύουσας της Τυνησίας, στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, αυτοπυρπολήθηκε, χτες, ένας νεαρός υπαίθριος πωλητής τσιγάρων, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΝΤΟΧΑ.-- Τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κατάρ, που υπολογίζονται στα 68 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και εντάσσονται στο Βόρειο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί από το 1971, δημοσιοποιούν τα ντόπια ΜΜΕ. Το κοίτασμα εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ενεργειακής εταιρείας του Κατάρ και της γερμανικής «Wintershall» σε συνεργασία με την ιαπωνική «Mitsui». Το Κατάρ είναι τρίτο σε αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως και εξάγει ετησίως 77 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου αερίου.

ΣΤΑΝΛΕΪ.-- Το 99,8% των κατοίκων των Φόκλαντς, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των νησιών στο βρετανικό στέμμα, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ακριβώς με στόχο να ενισχύσει τη θέση του Λονδίνου απέναντι στην Αργεντινή που αμφισβητεί τη βρετανική κυριαρχία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Αρχισε, χτες το απόγευμα, στην Καπέλα Σιξτίνα, η σύνοδος του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα, όπου συμμετέχουν 115 καρδινάλιοι μικρότεροι των 80 ετών. Η πρώτη ψηφοφορία κατέληξε άκαρπη και κατά την παράδοση από την καμινάδα βγήκε μαύρος καπνός. Μόνο όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας θα βγει λευκός καπνός.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Παρίσι, Μαρίν Ράικοφ, διορίστηκε χτες υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Μάη.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι διαπραγματευτές Σουδάν και Νότιου Σουδάν υπέγραψαν χτες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, Αντίς Αμπέμπα, συμφωνία για την επανέναρξη της παραγωγής νοτιοσουδανικού πετρελαίου και την εξαγωγή του από τους πετρελαιαγωγούς και τα λιμάνια του Σουδάν. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην κοινή μεθόριο εφαρμόζοντας έτσι σχετική συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ελικόπτερο των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, με τα αίτια σύμφωνα με τις αρχές να τελούν υπό διερεύνηση. Τη Δευτέρα ακόμα δύο Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εκ των έσω από Αφγανούς στρατιώτες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρία μέλη της αεροπορίας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν το «EA-6B Prowler», ένα τετραθέσιο αντιραντάρ αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη κατά τη διάρκεια αποστολής περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσιγκτον.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Περιοδεία στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και Γάλλους επιχειρηματίες. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Μοράλες μίλησε στη Βιέννη, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ, υπερασπιζόμενος την καλλιέργεια της κόκας που είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις των ιθαγενών των Ανδεων και αποτελεί φυσικό προϊόν που μόνο με χημική επεξεργασία παράγεται κοκαΐνη.

ΙΤΑΛΙΑ
Πιο κοντά σε νέες εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Πληθαίνουν τα σενάρια που φέρνουν πιο κοντά τη νέα προσφυγή στις κάλπες καθώς, προς το παρόν, δε διαφαίνεται κάποιος τρόπος επίτευξης συμφωνίας, προκειμένου να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορέσει να σταθεί σε βουλή και γερουσία. Η πραγματοποίηση, την Παρασκευή, των ψηφοφοριών για την ανάδειξη των προεδρείων στα δύο Σώματα, αναμένεται να λήξει άκαρπη. Χτες, αντιπροσωπείες από την κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και από το «Κίνημα των πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο συναντήθηκαν «προκειμένου ν' ακούσουν ο ένας τον άλλο και τίποτε παραπάνω». Το Κίνημα αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει τους δικούς του υποψηφίους για την προεδρία της Γερουσίας και της Βουλής, ενώ ετοιμάζει και δική του πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης, προφανώς μειοψηφίας, δηλώνοντας «παρών» στη διαχείριση του συστήματος, παρά τα «αντισυστημικά» που διακήρυττε.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο γραμματέας του κόμματός του, του «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφάνο, συναντήθηκε, χτες, με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει για να σταματήσει ο «δικαστικός κατατρεγμός του Μπερλουσκόνι». Ο Ναπολιτάνο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να είναι υπό αμφισβήτηση η αυτονομία της Δικαιοσύνης και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την πραγματοποίηση διαδήλωσης από βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος στο δικαστήριο του Μιλάνου όπου δικάζεται η υπόθεση «Ρούμπι - γκέιτ» με κατηγορούμενο τον Καβαλιέρε.

Εκτός από αυτήν την υπόθεση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για σκάνδαλο χρηματισμού γερουσιαστή, ζητά από τον Καβαλιέρε να καθίσει και δικαστήριο της Νάπολη με σχετική χτεσινή απόφαση. Αν υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, τουλάχιστον προς στιγμήν, ο Μπερλουσκόνι «γλιτώνει» τη δικαστική αίθουσα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντιδραστικές συνταγματικές αλλαγές

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σε μέρος του ουγγρικού λαού, μετά την ψήφιση των αντιδραστικών συνταγματικών τροποποιήσεων από την πλειοψηφία της ουγγρικής Βουλής, που μεταξύ άλλων περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις αρμοδιότητες του συνταγματικού δικαστηρίου και, ανάμεσα στα άλλα, θα επιβάλλουν πρόστιμα σε άστεγους που διαμένουν σε υπαίθριους χώρους (!) και σε φοιτητές εάν δεν εργαστούν μετά την αποφοίτηση στη χώρα τους.

Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ολιβιέ Μπάιλι, είπε ότι οι ουγγρικοί νόμοι θα πρέπει «να ελεγχθούν το συντομότερο δυνατόν», ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι ευθυγραμμισμένοι με τους νόμους και τις αξίες της ΕΕ. Πρόκειται βεβαίως για υποκρισία αφού η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και οι αστικές τάξεις τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Χιονοπτώσεις προκαλούν μεγάλα προβλήματα

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μια ξαφνική χιονόπτωση προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη παραλύοντας τις μεταφορές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και αποκλείοντας οδηγούς στους παγωμένους δρόμους.

Στη Γερμανία, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας και τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες λόγω της χιονόπτωσης. Στη Γαλλία, το βράδυ της Δευτέρας εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητα, ενώ περισσότερα από 68.000 σπίτια στη Βρετάνη και στην Κάτω Νορμανδία έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση. Προβλήματα υπήρξαν και στο σιδηρόδρομο. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο Βέλγιο και στη Βρετανία στα οδικά δίκτυα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ