ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αυξάνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις

Αμερικάνοι στρατιώτες σε άσκηση στη Νότια Κορέα πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
Αμερικάνοι στρατιώτες σε άσκηση στη Νότια Κορέα πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο πλησιάζει στο χείλος θερμοπυρηνικού πολέμου εξαιτίας των απροκάλυπτων εχθρικών ενεργειών πολεμοκάπηλων σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα και των κινήσεών τους για πόλεμο σε βάρος της ΛΔ Κορέας», σημείωσε χτες η Επιτροπή Ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού της ΛΔ Κορέας αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις, που καταγράφουν σταδιακή αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι ξένοι που βρίσκονται στην Κορεατική Χερσόνησο να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα «σε περίπτωση πολέμου» ή να εγκαταλείψουν την περιοχή για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο.

Νωρίτερα, κανένας από τους 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενους που δουλεύουν στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκε χτες για δουλειά (όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει από προχτές Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι). Στην περιοχή παραμένουν ωστόσο 475 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων μέχρι νεωτέρας.

Την εκτίμηση ότι η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται «σε πολύ επικίνδυνο σημείο» και ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο έκανε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει νύξη στο μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας και επίδειξης στρατιωτικής ισχύος που πραγματοποιούν εδώ και πολλές βδομάδες από κοινού ΗΠΑ και Νότια Κορέα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να αποφεύγει την προκλητική ρητορική»...

Επίσης, χτες, στην Ιαπωνία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, προχώρησε στην εγκατάσταση τριών αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» τύπου PAC-3 σε θέσεις-κλειδιά γύρω από το Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ανακοίνωσε εγκατάσταση αντιπυραυλικής αεράμυνας και στη νήσο Οκινάουα πιθανώς σε μόνιμη βάση. Ολα αυτά ενώ ανοιχτά της Θάλασσας της Ιαπωνίας περιπολούν αντιτορπιλικά, οπλισμένα με προηγμένα συστήματα ραντάρ «Aegis»...

Στην Κίνα, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας σε όποια πλευρά παίρνει μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Στις ΗΠΑ ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Ασίας - Ειρηνικού, ναύαρχος Σαμ Λοκλίαρ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα καταρρίψει βαλλιστικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί από τη ΛΔ Κορέας αν αυτός δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους τους ή την επικράτεια των ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας «αυξανόμενη ρητορική που δεν βοηθά, προξενεί ανησυχία και προκαλεί». Ο ίδιος ανακοίνωσε τη λήψη, όπως είπε, ...«συνετών μέτρων», όπως επανατοποθέτηση της πυραυλικής αεράμυνας και πτήσεις των «αόρατων» αμερικανικών βομβαρδιστικών «Στελθ» πάνω από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο προκλητικών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Μπίζνες» υπόσχεται ο Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή εκτιμώντας ότι πραγματοποίησε «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους και ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να αναβιώσει την «ειρηνευτική» διαδικασία μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια «παγώματος» των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» ο Κέρι θα επιχειρήσει να σπάσει τον «πάγο» της διαπραγμάτευσης προωθώντας οικονομικά σχέδια για την ανάπτυξη των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη σε συνεργασία με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ώστε να βελτιωθεί η ζωή του παλαιστινιακού λαού, η «ασφάλεια του Ισραήλ» και να δημιουργηθούν οι «προϋποθέσεις για ειρήνη». Μάλιστα εξήγησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «τις πλήρεις λεπτομέρειες» των οικονομικών σχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι τάχα «επιθυμεί την ειρήνη», ότι χαιρετίζει «προτάσεις για οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους» αλλά και ότι είναι έτοιμος «να ξεκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία κάνοντας «σοβαρή προσπάθεια να τελειώσει αυτή η σύρραξη μία διά παντός».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ότι 21 με 23 τρέχοντος μηνός θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ισραήλ με την παρούσα ιδιότητά του «με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμάχων στη Μέση Ανατολή».

ΣΥΡΙΑ
ΗΠΑ - Βρετανία ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συναντήσεις με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όπου κατέφθασε χτες βράδυ έπειτα από την περιοδεία του σε Δυτική Οχθη, Ισραήλ και Τουρκία.

Στόχος, όπως είπε ο Κέρι, να συζητήσει με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης «διάφορα μέσα που θα βαρύνουν σε ένα βαθμό στους υπολογισμούς του προέδρου Ασαντ όσον αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών», δηλαδή ανοιχτά ετοιμάζεται η παραπέρα ενίσχυση των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων, που είναι η αιχμή του δόρατος της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, καθώς και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της «Ομάδας των Οκτώ» (G8).

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της συριακής εξτρεμιστικής ισλαμικής ομάδας «Τζαπχάτ Αλ Νούσρα» (που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ακόμη και από τις ΗΠΑ, αλλά δρα στο πλευρό των δυνάμεων της «συριακής αντιπολίτευσης») ανακοίνωσε χτες «συγχώνευση» με το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Η νέα οργάνωση θα αποκαλείται εφεξής «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (σ.σ. Λεβάντε στα αραβικά αποκαλείται μία ευρεία περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο που εκτείνεται από το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία φθάνει στην Κύπρο και εκτείνεται μέχρι τα βάθη της Ανατολίας στην Τουρκία).

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απόρριψη της πρότασης Αστον

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η σερβική κυβέρνηση απέρριψε το βράδυ της Δευτέρας «στοιχεία» της πρότασης που υπέβαλε η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Αυτό πρακτικά σημαίνει «πάγωμα» - πλην εξαιρετικού απροόπτου...- των σχεδίων της Σερβίας για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Πάντως, το σερβικό «όχι» συνοδεύτηκε και με ένα «επείγον αίτημα» της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αστον και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι. Ο ίδιος προσπάθησε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε. Σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν επιθυμεί ένα μικρό κράτος στο Κοσσυφοπέδιο όπως αυτό της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αλλά να επιτραπεί στους Σέρβους του προτεκτοράτου «να συνενωθούν σε περιφέρεια, που θα είναι μία από τις πολλές περιφέρειες του Κοσσυφοπεδίου».

Σε άλλο σημείο, ο Ντάσιτς αναφέρθηκε στα «προβλήματα», όπως είπε, που προέρχονται από το ίδιο το σερβικό σύνταγμα στο οποίο ως σήμερα το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας», επαναλαμβάνοντας ότι «η πραγματικότητα στο Κοσσυφοπέδιο είναι εντελώς διαφορετική». Εμφανίστηκε θετικός σε μία πιθανή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, λέγοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ ορθώνουν εμπόδια γιατί θεωρούν πως αυτό θα προκαλούσε μεταξύ άλλων «έκρηξη πολέμου» στην ΠΓΔΜ.

ΙΡΑΝ
Ισχυρός σεισμός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Περισσότεροι από 30 νεκροί και 800 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στο Ιράν, 90χλμ. μακριά από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της πόλης Μπουσέρ. Ο ισχυρότατος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ. και η δόνηση σημειώθηκε στις 16.22 τοπική ώρα. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί μέσα στην επόμενη ώρα.

Ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Μπουσέρ, τα οποία ωστόσο υποβαθμίζονται από τους Ιρανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Μπουσέρ, Φερεϊντούν Χασανβάντ, το εργοστάσιο δεν υπέστη καμιά ζημιά από τον ισχυρό σεισμό, ενώ την ίδια δήλωση έκανε και στέλεχος της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport, η οποία το έχει κατασκευάσει. Δηλώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κατευνάσει τις ανησυχίες, οι οποίες είχαν εκφραστεί, πολλές φορές και πριν το σεισμό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις για την ειρήνη

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε πολλές πόλεις της Κολομβίας πραγματοποιήθηκαν χτες μαζικές διαδηλώσεις για την «ειρήνη και την ελπίδα», που ήταν άλλη μια εκδήλωση στήριξης της διαδικασίας διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αβάνα ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία για πάνω από 40 χρόνια. Στις διαδηλώσεις καλούν οι φορείς του λαϊκού κινήματος, η συμμαχία «Πατριωτική Πορεία» όπου συμμετέχει και το ΚΚ Κολομβίας, ταξικά συνδικάτα αλλά και κάποιες αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος συμμετείχε στις πορείες, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το λαϊκό αίσθημα και κυρίως τον πολύχρονο αγώνα για πραγματική ειρήνη και κοινωνική Δικαιοσύνη. Φυσικά στόχος του είναι να προωθήσει την πραγματική ατζέντα της κυβέρνησής του, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Παρότι η κυβέρνηση Σάντος έχει αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του διαλόγου και αρνήθηκε αυτός να γίνει μέσα στη χώρα, ανακοίνωσε χτες άρση των ενταλμάτων σύλληψης για 51 ηγετικά στελέχη των FARC, ανάμεσά τους, σύμφωνα με κολομβιανά ΜΜΕ, και στελέχη που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στην Αβάνα, για να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ