ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ - Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ»
Ελληνες κομμουνιστές προλετάριοι στις ΗΠΑ

Από αύριο προβάλλεται στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα για μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του ελληνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος

Το εστιατόριο της εργατικής λέσχης «Σπάρτακος» (1941)
Το εστιατόριο της εργατικής λέσχης «Σπάρτακος» (1941)
Τη σημαντική, αλλά εν πολλοίς άγνωστη, δράση των Ελλήνων κομμουνιστών και ριζοσπαστών μεταναστών προλετάριων στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και το 1950, επιχειρεί να φωτίσει το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού», που θα προβάλλεται από αύριο στους κινηματογράφους «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και «ΖΕΦΥΡΟΣ» (Τρώων 36), σε διανομή της «NEW STAR».

Πρόκειται για το συγκλονιστικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς, τουλάχιστον δύο ετών, από μια ομάδα ανθρώπων, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο μιας «ευτυχούς συγκυρίας», όπως το έθεσε ο σκηνοθέτης της ταινίας κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πρώτη προβολή της. Ετσι, την παραγωγή έκαναν φίλοι και συναγωνιστές που έζησαν πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και δημιούργησαν τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμές» στη μνήμη του μέλους της παρέας που πέθανε πρόωρα στα 30 χρόνια του το 1979. Τριάντα χρόνια μετά και θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι στη μνήμη του «έπεσαν» πάνω στη διδακτορική διατριβή του ιστορικού Κώστα Καρπόζηλου με θέμα του Ελληνοαμερικανούς εργάτες και το κομμουνιστικό κίνημα, ο οποίος συνέβαλε και στο σενάριο, εκτός από την ιστορική έρευνα, μαζί με τον σκηνοθέτη. Η δημιουργική ομάδα συμπληρώθηκε με τον Κώστα Βάκκα και τον μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη. Τη διεύθυνση της παραγωγής έκανε η Φρόσω Τσούκα που παραβρέθηκε επίσης στη συνέντευξη.

Μέσα από συνεντεύξεις, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό - με μεγαλειώδεις στιγμές όπως η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1937 - που αναζητήθηκε σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες αλλά και συνδικάτα των ΗΠΑ που διαθέτουν πλούσιο αρχείο, ακόμη και προπαγανδιστικές ταινίες του FBI από τις ανακρίσεις της μακαρθικής «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών», η ταινία αποτυπώνει το μεγαλείο της ταξικής πάλης των Αμερικανών και μεταναστών εργατών από όλες τις χώρες, ανάμεσά τους και των Ελλήνων.

Τόσο ο Κ. Βάκκας όσο και η Φρόσω Τσούκα υπογράμμισαν την επικαιρότητα της ταινίας, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ιστορική της αξία. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν τις αναλογίες των επιπτώσεων των καπιταλιστικών κρίσεων του '29 και της σημερινής στη ζωή των λαών, προσθέτοντας ότι αρχικά η εργατική τάξη των ΗΠΑ «μπλόκαρε» και δεν αντέδρασε αμέσως, αλλά αργότερα ξέσπασε μεγάλο απεργιακό κύμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μουσική της ταινίας, αφού, εκτός από τραγούδια του αμερικανικού εργατικού κινήματος ακούγεται και το τραγούδι «Με τις τσέπες αδειανές» του ρεμπέτη, μετανάστη στις ΗΠΑ, Γιώργου Κατσαρού.

Η Μακρόνησος με ποίηση αγωνιστών ποιητών

Ταινία για το νησί της εξορίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Το κολαστήρι της Μακρονήσου μέσα από την ποίηση του αγώνα βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας του Ελβετού σκηνοθέτη, Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας - ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου» που θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Την Πέμπτη 18/4 στις 7.30 γίνεται και η επίσημη πρεμιέρα (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Ο σκελετός της ταινίας στηρίζεται στα ποιήματα και τα ημερολόγια εξορίας που γράφτηκαν στη Μακρόνησο από τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μενέλαο Λουντέμη.

Οπως σημειώνει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης: «Οι ποιητές της Μακρονήσου έκαναν να αναδυθεί από τα κείμενά τους μια φωνή, αντίστασης, ένας πίδακας ζωτικής δύναμης. Τα ποιητικά χρονικά της ζωής των πολιτικών εξόριστων πάνω στο νησί αφηγούνται τον τρόμο και την επιβίωση μέσα σε αυτό το βάρβαρο εργαστήριο που στόχο είχε τον «πνευματικό επαναπρογραμματισμό» των αντιστεκόμενων κομμουνιστών (...) Οταν, κατά λογοτεχνική τύχη, διάβασα τα ποιήματα αυτά, «είδα» εικόνες ενός φρικτού παρελθόντος, τις οποίες θέλησα να φέρω αντιμέτωπες με εικόνες του παρόντος: αυτές των ερειπίων των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Θέλησα να ψάξω στους σωρούς από πέτρα και σκυρόδεμα για αποτυπώματα των όσων συνέβησαν, να τα αντιπαραθέσω στα ουρλιαχτά των μεγαφώνων που μετέδιδαν εθνικιστικά συνθήματα, να τα τοποθετήσω δίπλα στις φωτογραφίες των εξόριστων. Μια ταινία μνήμης που μάχεται ενάντια στη λήθη, σήμερα που αποτρόπαιες εθνικιστικές εξάρσεις αναδύονται ξανά στην Ελλάδα...».

Απριλιάτικες μουσικές βραδιές

Ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν στον «Ιανό» (Σταδίου 24) αυτό το μήνα. Στις 19/4 και 26/4 (9.30μμ) η Ελένη Πέτα θα εμφανιστεί με την τετραμελή ορχήστρα της. Στις 20/4 (9.30μμ) η Ηρώ παρουσιάζει πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, με τίτλο «Μόνο εμείς...». Στις 25/4 η Kim Kashkashian με την Ελένη Καραΐνδρου, θα μιλήσουν για το μουσικό της κόσμο, με την ευκαιρία του κονσέρτου της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (26/4). Στις 27/4 θα εμφανιστεί ο Σταύρος Λάντσιας, με το «Ημερολόγιο ονείρων». Στις 30/4 (8μμ) ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος θα παρουσιάσει το δίσκο «AKROASIS».

Κινητοποίηση στο ΕΚΕΒΙ

Σταματούν να εργάζονται από την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης για το μέλλον του φορέα. Οπως σημειώνουν, «παύουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για την προετοιμασία της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για την ενημέρωση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και για τις υπόλοιπες δράσεις του ΕΚΕΒΙ, μέχρις ότου το υπουργείο παρουσιάσει ένα πειστικό σχήμα, αφ' ενός για τη συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για την ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ της ΔΕΒΘ και της "Φιλαναγνωσίας", καθώς και για την εξασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Προσθέτουν, ότι εργάζονται «χωρίς καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά στο εργασιακό τους πλαίσιο και το μέλλον του οργανισμού» και διαπιστώνουν ότι από την πλευρά του υπουργού Πολιτισμού «φαίνεται να εγκαταλείπονται, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, οι δεσμεύσεις του ίδιου, για την απορρόφησή μας στις υπηρεσίες του υπουργείου».

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Μπενάκη, στις 19/4 (6.30, στο αμφιθέατρο του μουσείου, Πειραιώς 138) θα τιμήσουν τη μνήμη του αλησμόνητου δημιουργού του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, Μάνου Χαριτάτου. Για το Μάνο Χαριτάτο και το πολύτιμο δημιούργημά του θα μιλήσουν οι: Δ. Πόρτολος, Δ. Δασκαλόπουλος, Χρ. Βάρδα, Π. Πολέμη, Αλ. Χαριτάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ