ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργαζόμενοι και ασθενείς έδιωξαν τους χρυσαυγίτες

Πόρτα έφαγαν (και) χτες τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αυτή τη φορά στη Νίκαια, στην νέα προσπάθειά τους να διχάσουν το λαό, να εκτονώσουν τη δίκαιη λαϊκή οργή από την πολιτική του ευρωμονόδρομου, να αποπροσανατολίσουν λαϊκούς ανθρώπους με τη συστημική φιλανθρωπία τους «μόνο για Ελληνες».

Συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 30 νεοναζί, γυναίκες και ανάμεσά τους κοντοκουρεμένοι με στολή παραλλαγής, κράνη και μαδέρια, εισέβαλαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας με πρόσχημα τη «διανομή ρούχων και τροφίμων σε Ελληνες άστεγους και άνεργους». Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία πήγε στο Γυναικολογικό, άλλη στο Καρδιολογικό Τμήμα. Εκεί, χωρίς καμία αιδώ, κανένα σεβασμό προς το χώρο, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, το πρόβλημά τους, ξεκίνησαν να φωτογραφίζουν ο ένας τον άλλον(!), να φωτογραφίζουν τους παρευρισκόμενους, αργότερα έφτασαν σε τέτοιο σημείο ξεπεσμού ώστε ανάρτησαν τις τέτοιες φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι των δύο τμημάτων, γιατροί και νοσηλευτές, όπως και ασθενείς και συνοδοί που τους πήραν είδηση, τους έδιωξαν κακήν κακώς όχι μόνο από τους συγκεκριμένους χώρους, αλλά από το νοσοκομείο. Οι φασίστες παίρνοντας μαζί τις σακούλες της «φιλανθρωπίας» τους (όπως φαίνεται και από το σχετικό «φωτορεπορτάζ» που οι ίδιοι ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους) πέρασαν στο πεζοδρόμιο απέναντι από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου, συγκεντρώθηκαν στην μικρή πλατεία που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο, και ίδιοι σαν χαφιέδες της ασφάλειας επιδόθηκαν σε φωτογράφιση των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την πύλη, κόβοντας κάθε διάθεση στους χρυσαυγίτες να επιχειρήσουν νέα «εισβολή». Οταν οι φασίστες βαρέθηκαν να αλληλοφωτογραφίζονται έφυγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας καθώς και τον εισαγγελέα και την αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο χωρίς να χρειαστεί να επέμβει. Μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου υπάρχει η εκτίμηση ότι επρόκειτο για μια «αναγνωριστική επιχείρηση» των φασιστών για να διαπιστωθούν οι προθέσεις των εργαζομένων απέναντί τους. Φυσικά, το μήνυμα που πήραν ήταν σαφές...

Καταγγελίες για ένταση της ρατσιστικής βίας

Την κλιμάκωση της έντασης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναφέρθηκε ότι ήδη υπάρχουν 3 νεκροί μετανάστες. Από την καταγραφή των περιστατικών του 2012 αναδεικνύεται η συνεχώς κλιμακούμενη βιαιότητα των επιθέσεων. Στα 25 από τα 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν ενεπλάκησαν ένστολοι.

Συγκεκριμένα, σε 91 περιπτώσεις τα θύματα των επιθέσεων εκτιμούν ότι οι δράστες δρουν σε οργανωμένες ομάδες, με μηχανές ή πεζοί, πολλές φορές με τη συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών. Είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Σημειώνεται δε ότι σε 8 περιπτώσεις θύματα ή μάρτυρες των επιθέσεων αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή είτε γιατί φορούσαν διακριτικά της, είτε τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης.

Αλλο χαρακτηριστικό είναι η κλιμακούμενη βιαιότητα των επιθέσεων και σε πολλά περιστατικά καταγγέλλεται η χρήση κλομπ, ροπάλων, σιδηρολοστών, σπρέι, αλυσίδων, σιδηρογροθιών, μαχαιριών, σπασμένων μπουκαλιών και πτυσσόμενων κλομπ, ενώ έχει καταγραφεί η πανομοιότυπη χρήση σκύλων στις περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής.

Σε 25 περιστατικά ένστολοι έχουν καταφύγει σε έκνομες ενέργειες και πρακτικές άσκησης βίας σε βάρος αλλοδαπών. Τα εφτά από αυτά τα συμβάντα εκτυλίχθηκαν σε χώρους κράτησης και συγκεκριμένα στα αστυνομικά τμήματα: Ηγουμενίτσας, Αγ. Παντελεήμονα, Χειμωνίου Ορεστιάδας, Βραχατίου και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Οσον αφορά στις καταγγελίες περιστατικών ρατσιστικής βίας τα θύματα αντιμετωπίζονται σε αρκετές περιπτώσεις με αδιαφορία, απροθυμία ή και άρνηση ανταπόκρισης από τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, σχεδόν πάντα επιδεικνύουν προτεραιότητα στον έλεγχο της νόμιμης διαμονής του καταγγέλλοντος και απέχουν από την υποχρέωση να διερευνήσουν το συμβάν που τους καταγγέλλεται. Αντιμετωπίζουν τους καταγγέλλοντες, αντί ως πιθανά θύματα μιας εγκληματικής πράξης, σαν παράνομους.

Καταγγέλλει ξυλοδαρμό στη ΓΑΔΑ

Τον ξυλοδαρμό της στην ΓΑΔΑ γιατί δεν δέχτηκε να την ξεγυμνώσουν οι αστυνομικοί για να της κάνουν σωματικό έλεγχο, κατήγγειλαν η Fadik Adiyaman από την Τουρκία και οι συνήγοροί της σε χτεσινή συνέντευξη. Υποβλήθηκε μήνυση και ζητήθηκε η εξέτασή της από ιατροδικαστή. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την καταγγελία κατά την προσέλευσή της στο ΑΤ Εξαρχείων, όπου έδινε το «παρών» (επί 2 μήνες περίπου) μετά από περιοριστικούς όρους που είχε διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Η F. Adiyaman είναι θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία με σοβαρά προβλήματα υγείας και κατηγορείται για πολιτικούς λόγους στη χώρα της. Εχει υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, η εξέταση του οποίου εκκρεμεί. Να σημειωθεί ότι τελικά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη.

Παράλληλα, στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η ενεργοποίηση ενταλμάτων κατά πέντε Τούρκων που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία και ζουν στη χώρα μας επί 20 χρόνια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» και της «Αμεσης Δράσης» που καταγράφηκε σε βίντεο που προβλήθηκε σε διαδικτυακή σελίδα. Οι αστυνομικοί κλωτσούσαν, έβριζαν και χτυπούσαν τον μετανάστη που δεν αντιστεκόταν, κάτι που συνεχίστηκε όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον οδηγούσαν στο περιπολικό. Σύμφωνα με την Αστυνομία λοιπόν, το περιστατικό συνέβη στις 3 Γενάρη 2012 στην πλατεία Αμερικής, «όταν συνελήφθη αλλοδαπός γιατί ανέτρεπε κάδους απορριμμάτων, προξενούσε φθορές σε σταθμευμένα οχήματα και διατάρασσε την κοινή ησυχία». Μία μέρα μετά την ανάρτησή του στο διαδίκτυο, είχε διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα με θράσος επισημαίνει πως οι 2 από τους 4 αστυνομικούς που απεικονίζονται να... περιποιούνται δεόντως το μετανάστη, έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά με χρηματικό πρόστιμο, ενώ εις βάρος ενός υπαιτίου αστυνομικού θα ασκηθεί προσφυγή από το γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, για επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής.

Δεν γίνεται όμως λόγος ούτε γιατί ένα χρόνο μετά την έναρξη (ίσως και την ολοκλήρωση) της ΕΔΕ δεν έχει επιβληθεί ανώτερη πειθαρχική ποινή στον τελευταίο αστυνομικό, ούτε όμως και το ποια ήταν τα δύο άτομα με τα μαύρα ρούχα που «συνεπικουρούσαν» το έργο των εκπαιδευμένων ενστόλων. Αντίθετα, αποσαφηνίζει πως οι ξυλοδαρμοί από αστυνομικούς - πόσο μάλιστα όταν έρχονται στο φως της επικαιρότητας - τιμωρούνται με... χρηματικό πρόστιμο.

ΓΟΝΕΙΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέλευση και εκλογές την Κυριακή

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας αυτή την Κυριακή 28/04, 10.30 π.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων και Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Με ανακοίνωση καλεί όλους τους γονείς, να μαζικοποιήσουν το σύλλογο. Βάζει ως στόχους πάλης: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί. Κατάργηση των τροφείων, κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Καμιά απόλυση - προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά με ευθύνη του Βρεφοκομείου. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σε όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ζουν στη χώρα μας.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ «ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Οξύτατες αντιδράσεις από γιατρούς - νοσηλευτές

«Πανελλήνια ημέρα αιμοδοσίας» σχεδιάζουν για το Σάββατο πανελλαδικά τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, να συγκεντρώσουν αίμα «μόνο για Ελληνες», στο γνωστό τους κόλπο να διχάζουν τους βιοπαλαιστές Ελληνες και μετανάστες, με βάση τη φυλή, το χρώμα ή το θρήσκευμά τους, παρέχοντας οι νεοναζί υπηρεσίες στα μονοπώλια, τα μόνα ωφελημένα από τέτοιους απαράδεκτους διαχωρισμούς.

Φυσικά, οι τέτοιες προσπάθειές τους συναντούν ήδη αντιδράσεις εργαζομένων, αντιδράσεις που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες. Χαρακτηριστικά η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας σε ανακοίνωσή της γράφει:

«Κόντρα στις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ιατρικής δεοντολογίας, η φασιστική Χρυσή Αυγή καλεί τα μέλη της σε εκδήλωση μίσους και ρατσισμού, διοργανώνοντας το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 "Αιμοδοσία Μόνο Για Ελληνες"!

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συνανθρώπους τους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικότητας ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.

Απέναντι στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, συλλογικά και δυναμικά οι γιατροί απαντούν ότι δε θα επιτρέψουν ούτε αυτή ούτε ανάλογη εκδήλωση στο νοσοκομείο και την πόλη τους. Τους κηρύσσουν ανεπιθύμητους και καλούν όλο το λαό της Λάρισας να τους απομονώσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ