ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Πολύμορφες ετοιμασίες μέσα από ένταση της πάλης

Στόχος να αναδειχτεί η πολύτιμη σημασία της οργανωμένης πάλης των εργατών

Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ
Από την εκδήλωση που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ
Πολύμορφα συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στόχος, οι ετοιμασίες να «μπάσουν» σε κάθε τόπο δουλειάς τα επίκαιρα διδάγματα της 1ης Μάη, αλλά και να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δίνει τη μάχη με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοτάξια. Τις τελευταίες μέρες έγιναν στάσεις εργασίας στα εργοτάξια του Ρέματος Εσχατιάς, της διαπλάτυνσης οδού Σπάτα - Λούτσα, στα έργα του ΜΕΤΡΟ και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η σημασία της αγωνιστικής οργάνωσης των εργατών αναδείχτηκε και με την παρέμβαση που έγινε, αναγκάζοντας την εργοδοσία του ΑΚΤΩΡΑ να πάρει πίσω την πρόσφατη απόλυση του Θ. Ζογγού, μέλους του ΔΣ του Παραρτήματος στο Ιλιον, ο οποίος απολύθηκε διότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις της εργοδοσίας για μείωση του ημερομισθίου.

Στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία του Σωματείου των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) έγινε χτες σύσκεψη με τους διοικητικούς υπαλλήλους, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων χρησιμοποιούνται στην καταχώριση των τιμολογίων μαθητευόμενος από σχολή μαθητείας και δανεικός εργαζόμενος από συνεργείο καθαριότητας. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους εργαζόμενους στις Μονάδες και τα χειρουργεία.

Σε όλη τη χώρα

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο, παράλληλα με τις καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνει εκδήλωση - θεατρική παράσταση, τη Δευτέρα 29 Απρίλη, στις 7 μ. μ., στην Εστία Μουσών. Στην Κοζάνη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ) προγραμματίζουν καθημερινές δράσεις. Σήμερα Παρασκευή 26/4, στις 10.30 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» του Αναστάση Γκίκα. Ακολούθησε προβολή βίντεο αφιερωμένου στην Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αναφερόμενη στα διδάγματα από τους πολύμηνους απεργιακούς αγώνες σε Αριάδνη και Ανακύκλωση (ΕΠΑΝΑ ΑΕ)

«Τι μας δίδαξαν οι πολύμηνοι απεργιακοί αγώνες των εργατοϋπαλλήλων στην Αριάδνη ΑΕΒΕ και την Ανακύκλωση; Δίδαξαν ηρωισμό και αυτοθυσία. (...) Δίδαξαν το χαρακτήρα της ταξικής αλληλεγγύης. (...) Οι αγώνες αυτοί φώτισαν την ανάγκη της οργανωμένης πάλης - την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης. (...) Φανέρωσαν την ασίγαστη πάλη που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία. Αναδείχτηκε ποιοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, ζωντάνεψε το σύνθημα "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Φανέρωσαν ότι ο εργοδότης και οι νόμοι του δεν είναι ανίκητοι. Οτι η οργάνωση των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς, η ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, η μαζικοποίηση των σωματείων σε ταξική κατεύθυνση, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Οι σημερινές δράσεις

Σήμερα Παρασκευή, 26 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιεί στις 8 μ.μ., πολιτιστικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και μουσικούς, στην κεντρική πλατεία Λάρισας.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί στην προβολή της ταινίας «Made in Dagenham», στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά - Μέρα Διεκδίκησης και Αγώνων».
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πραγματοποιεί δίωρη στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Λυρικής Σκηνής (2 - 4 μ.μ.).
Πλούσια δράση από τις Λαϊκές Επιτροπές

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε εργατογειτονιές της Αττικής και άλλων περιοχών

Χτες, στο Αιγάλεω...
Χτες, στο Αιγάλεω...
Την απεργία της Πρωτομαγιάς προετοιμάζουν οι Λαϊκές Επιτροπές με εξορμήσεις, πικετοφορίες και εκδηλώσεις.

Συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας. Στις ομιλίες που έγιναν, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η πείρα από την κοινή δράση της Λαϊκής Επιτροπής με κλαδικά συνδικάτα για τους αγώνες που έγιναν σε διάφορους κλάδους, όπως οι Τηλεπικοινωνίες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Νέας Ιωνίας με συνθήματα και εξόρμηση με κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στο Αιγάλεω, η εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους απεργούς του γειτονικού «Βουγιουκλάκειου» Νοσοκομείου, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Στην ομιλία του ο Γιώτης Σαντζαρίδης, αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα, θύμισε τη δολοφονία εργατών πριν λίγους μήνες στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής και υπογράμμισε πως στο στόχαστρο των όπλων του κεφαλαίου, που στο κυνήγι του κέρδους είναι αδίστακτο, μπορεί να βρεθεί κάθε εργαζόμενος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με εργατικά τραγούδια από σπουδαστές του ΜΑΣ.

Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών συνεχίζεται καθημερινά:

...και τη Νέα Ιωνία
...και τη Νέα Ιωνία
-- Σήμερα Παρασκευή, 26/4:

Καισαριανή, 7 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ.

Ιλιον, στις 7.30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.

Βύρωνας, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Καραολή και Δημητρίου απέναντι από το Δημαρχείο.

Κερατσίνι - Δραπετσώνα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι.

-- Αύριο Σάββατο, 27/4:

3ο - 4ο Διαμέρισμα Αθήνας, στις 10.30 π.μ., πικετοφορία στο Μετρό Σεπολίων.

Καισαριανή, 10.30 π.μ. πικετοφορία στο παλαιό Τέρμα.

Ζωγράφου, 11 π.μ. πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσσια και πλατεία Ελευθερίας στο Γουδί.

Μαρούσι, 11 π.μ., πικετοφορία στο σταθμό του Ηλεκτρικού.

Αγ. Δημήτριος, 11 π.μ. στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη.

Γαλάτσι, 6.30 μ.μ., εκδήλωση Βεΐκου και Γαλατσίου, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

-- Την Κυριακή, 28/4:

Ανω Λιόσια, στις 7 μ.μ, στην πλατεία Δημαρχείου.

Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Δαβάκη με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

3ο - 4ο Διαμέρισμα Αθήνας, στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Αργους 54, στον Κολωνό.

-- Τη Δευτέρα, 29/4:

Ζωγράφου, στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση στην πλατεία Γαρδένιας με προβολή βίντεο.

Πετρούπολη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία «Ηρώ».

Μενίδι, στις 6.30 μ.μ. στην οδό Φιλαδελφείας και Κωνσταντινουπόλεως (Γέφυρα).

-- Την Τρίτη 30/4:

5ο - 6ο Διαμέρισμα Αθήνας, στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία στην πλατεία Αμερικής.

-- Σε άλλες πόλεις:

Κωμιακή Νάξου, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας.

Δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο 27/4 θα κάνουν πολύμορφες παρεμβάσεις στις πλατείες και τις γειτονιές.

ΛΑΡΙΣΑ
Συζήτηση για τη γραμμή του εργατικού κινήματος

Εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου για την πείρα από την Αργεντινή

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τρίτης, σε αίθουσα του ΕΚΛ, εκδήλωση με θέμα «Εργατικό Κίνημα: Γραμμή ενσωμάτωσης, ή ανατροπής; Η πείρα της Αργεντινής».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ. Σκόκας, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ, αναφέρθηκε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση που έπληξε την Αργεντινή από το 1998 έως το 2002 και οδήγησε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας το 2001, σημειώνοντας ότι προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διεξαγωγή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα της Αργεντινής προβάλλονται από οπορτουνιστές ως παράδειγμα για τη δράση του εργατικού κινήματος.

Κι αναφερόμενος σε ορισμένα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν σημείωσε:

1. Η πείρα της Αργεντινής δείχνει ότι η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, που μπορεί να προκαλέσει και τριγμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, επιβάλλει από τη μεριά του κεφαλαίου την εφαρμογή διαφορετικού μίγματος διαχείρισης του καπιταλισμού που ακολουθούσε προηγούμενα.

Το νέο μείγμα σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ως «αριστερή» πολιτική, ως «λιγότερο κακό» από την προηγούμενη. Στην πράξη αποδεικνύεται εξίσου αντεργατική-αντιλαϊκή σε νέα φάση του κύκλου της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Η εργατική τάξη βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, δεν ανακτά τις απώλειές της.

Η πείρα της Αργεντινής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής με δήθεν «αριστερές» κυβερνήσεις επιβεβαιώνει ότι είναι εξαπάτηση της εργατικής τάξης η υποστήριξη μιας «αριστερής» κυβέρνησης στο όνομα ότι αυτή μπορεί να γίνει «κρίκος» στην πάλη για την εργατική εξουσία. Ολες οι «αριστερές» κυβερνήσεις της Λ. Αμερικής απέσπασαν την λαϊκή συναίνεση, διαιωνίζοντας το καπιταλιστικό σύστημα.

Οσοι στην Ελλάδα μιλούν για «πατριωτικές», «αριστερές», κυβερνήσεις τύπου Κίρχνερ, κηρύσσουν τον ταξικό συμβιβασμό. Η κυβέρνηση Κίρχνερ αξιοποίησε τον προσανατολισμό του κινήματος που ενσωμάτωνε μια δραστηριότητα διαχείρισης της φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα εξαγόρασε στελέχη του «κινήματος», βάζοντάς τα σε κυβερνητικά - κρατικά πόστα.

2. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην «αυτοδιαχείριση» της φτώχειας που θα είναι αποσπασμένη από την οργάνωση της ταξικής πάλης με στόχο την ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο όνομα της φιλανθρωπίας να μετατρέπονται σε παθητικά άτομα άνεργοι και εξαθλιωμένοι που ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία, από διανομές τροφίμων, φαρμάκων, διανομές που κάνουν μάλιστα οι κύριοι υπεύθυνοι της τραγωδίας, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Δεν υποτιμάμε ότι ο πεινασμένος πρέπει να φάει, όμως η αλληλεγγύη, που εμείς υποστηρίζουμε, πρέπει να ωθεί αυτόν που υποφέρει να νιώσει στήριξη, να μπει στον αγώνα, για να ζει με τη δική του δουλειά, να μην εξαρτάται από τη φιλευσπλαχνία που ήδη έχει πάρει το χαρακτήρα της χειραγώγησης αντί πινακίου φακής. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Από τη μια είναι η δράση της Εκκλησίας, επιχειρήσεων, Δήμων, ΜΚΟ, που στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας αναλαμβάνουν δράσεις με οργάνωση συσσιτίων, κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων.

3. Δυνάμεις του ρεφορμισμού - οπορτουνισμού προβάλλουν ως δράση του εργατικού κινήματος τα ζητήματα διαχείρισης της φτώχειας. Μάλιστα έφτασαν να λένε ότι είναι δράση ανάλογη με εκείνη του ΕΑΜ στην Κατοχή.

Ο παραλληλισμός είναι άστοχος γιατί συγκρίνονται ανόμοιες περίοδοι. Αλλο βαθιά καπιταλιστική κρίση και άλλο συνθήκες πείνας ύστερα από ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό είναι διαστρέβλωση, γιατί η δράση του ΕΑΜ για προστασία από την πείνα συνδεόταν με ένοπλη οργανωμένη δράση.

Η απάντηση του ΕΑΜ στις δύσκολες συνθήκες που είχε περιέλθει ο λαός με τον πόλεμο, ήταν ένα μεγάλο κύμα απεργιών που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του τον Απρίλη του '42 με σύνθημα «όχι άλλο εφιαλτικό χειμώνα σαν το 1941-42». Αλλωστε θεμέλιο του ΕΑΜ ήταν το εργατικό ΕΑΜ, η οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλειάς. Η φτώχεια δεν αντιμετωπίστηκε με λογική ελεημοσύνης, αλλά με μαζικό αγωνιστικό φρόνημα, με ηρωισμούς, με λογική σύγκρουσης με τους κατακτητές.

4. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με γραμμή πάλης με προοπτική την εργατική εξουσία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οργανωθεί η εργατική τάξη, η συμμαχία της με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, η ταξική αλληλεγγύη, να εξασφαλιστεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του εργατικού κινήματος, να περιθωριοποιηθεί ο οπορτουνισμός, ο ρεφορμισμός, να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις υπέρ των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων.

«Σκοπεύουμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα... »

Ενα βίντεο - χρονικό στα διδάγματα της Πρωτομαγιάς έχει επιμεληθεί το ΠΑΜΕ

Η εργατική τάξη των ΗΠΑ το 1886 σηματοδότησε την ουσία του αγώνα της με το παρακάτω τραγούδι:

Σκοπεύουμε να αλλάξουμε τα πράγματα / όχι πια να μοχθούμε απ' τα χαράματα / ίσα ίσα μόνο για να ζούμε / να μην έχουμε ποτέ μία ώρα για να σκεφτούμε / θέλουμε να νιώσουμε τον ήλιο / θέλουμε να μυρίσουμε τα άνθη / είμαστε σίγουροι πώς είναι θέλημα θεού και τ' αποφασίσαμε / να έχουμε οχτάωρο / καλούμε τις δυνάμεις από ναυπηγεία και εργοστάσια / 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες για ανάπαυση και 8 ώρες για ό,τι εμείς θέλουμε...

Με αυτούς τους στίχους ξεκινάει το βίντεο που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ, για να αξιοποιηθεί στο πολύμορφο άνοιγμα που αναπτύσσουν τα συνδικάτα στους τόπους δουλειάς μπροστά στην 1η Μάη.

Ενα χρονικό για τους αγώνες των εργατών σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από τον Μάη του 1886 στο Σικάγο, τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη, τον Μάη του 1944 στην Καισαριανή, τον Μάη του 1924 στην Αθήνα. Ημέρες σταθμοί για την εργατική τάξη, ημέρες που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δείξανε τις γροθιές τους.

Μέσα από το βίντεο αναδεικνύονται τα διδάγματα της Πρωτομαγιάς, που πρέπει να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή, να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Οι κατακτήσεις των εργατών δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους αγώνες και αντοχή. «'Η εμείς ή αυτοί. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά...»

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Απεργούν την 1η Μάη οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες και τα λιμάνια της χώρας τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και συνεχίζοντας την πάλη για να αποκρούσουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους από εφοπλιστές και κυβέρνηση για να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν για την προετοιμασία της απεργίας, τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί διοργανώνουν σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ θα γίνει και εκδήλωση αφιερωμένη στην 1η Μάη. Για την ημέρα της απεργίας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο στις 10.30 το πρωί.

Η 24ωρη απεργία στα καράβια θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 1η Μάη. Στα ρυμουλκά θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ