Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2013 - Κυριακή 5 Μάη 2013 - αριθ. φύλλου: 11542

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ενταση ανταγωνισμών για το «πολιτιστικό εμπόρευμα»

Ηταν θέμα χρόνου ώστε ο άγριος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στον πολιτιστικό τομέα με αιχμή τα οπτικοακουστικά - όπου και τα δυσθεώρητα υπερκέρδη για τα μονοπώλια του χώρου - να εκφραστεί και στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο, μέχρι τώρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ισορροπούν στο πολύ λεπτό σκοινί της λεγόμενης «πολιτιστικής εξαίρεσης». Είναι κλιμακούμενη η εφαρμογή της πλήρους εμπορευματοποίησης του πολιτισμού στο εσωτερικό της ΕΕ - μέσω προγραμμάτων όπως η «Δημιουργική Ευρώπη» - αλλά και από τις «πολιτιστικές» «συνεργασίες» της ΟΥΝΕΣΚΟ με μονοπωλιακούς «γίγαντες», όπως η «Shell» και η «Google».


ΣΕΛ.  4  -  5


ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Οι πόνοι της Παναγιάς

Διαπνεόμενος από τη ζωτική ορμή της αμφισβήτησης του συστήματος εκμετάλλευσης, ο υλιστής φιλόσοφος και επιδέξιος μαρξιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης, μαχητικός επίσης δημοτικιστής, σχολαστικός μάστορας της γλώσσας, με το ποίημα «Οι πόνοι της Παναγιάς» μας προκαλεί συγκινησιακά με την τρυφερότητα και την «άλλη» διάσταση που δίνει στο σύμβολο Παναγία.


ΣΕΛ.  2
Την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τιμά η ΟΓΕ

Κάλεσμα να μάθουν και να μεταδώσουν την ιστορική αλήθεια για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, να υψώσουν τείχος απέναντι στην προσπάθεια να διαστρεβλωθεί το περιεχόμενο της 9ης Μάη, να αντιπαλέψουν τη σύγχρονη έκφραση του φασισμού και του ναζισμού, με τη Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά μορφώματα, να συμμετάσχουν στους σημερινούς αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες τους, απευθύνει στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η ΟΓΕ.


ΣΕΛ.  16
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
Είχε τη «στόφα» του λαϊκού καλλιτέχνη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται (3/5) που η γη έκλεισε στην αγκαλιά της τον πιο γλυκό, τον πιο καλό άνθρωπο, τα πιο ευαίσθητα μάτια του ελληνικού σινεμά, τον Θανάση Βέγγο. Δυο χρόνια από τη μέρα που έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» γι' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, που υπήρξε αγωνιστής και λαϊκός καλλιτέχνης.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα μυστικά των μετεωριτών

Η μικροσκοπική ανάλυση των χονδριτών μετεωριτών, των αρχαιότερων βράχων στο ηλιακό σύστημα, φωτίζει την εικόνα της διαστημικής γειτονιάς μας λίγο μετά το σχηματισμό των πλανητών.


ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ