ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Μετατρέπονται σε εργασιακά κάτεργα - πλωτές «βόμβες» για την ανθρώπινη ζωή

Η κυβέρνηση ετοίμασε νέο νομοσχέδιο σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων

Νομοσχέδιο με το οποίο «καθαρίζεται» πλήρως το τοπίο από εργασιακά δικαιώματα στα τουριστικά πλοία αναψυχής, δίνεται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους ναυτεργάτες και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας και τινάζεται στον αέρα η προστασία της ανθρώπινης ζωή στη θάλασσα σε αυτή την κατηγορία πλοίων, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης την περασμένη Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Εχει στόχο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΝΑ, «να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για τα τουριστικά πλοία, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις». Οι «σύγχρονες απαιτήσεις», σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, πλοία σύγχρονα κάτεργα, πλωτές βόμβες για επιβάτες και πληρώματα, για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής: είναι το πλοίο αναψυχής, που έχει μεταφορική ικανότητα μέχρι και σαράντα εννέα (49) επιβατών, το οποίο διαθέτει χώρους ενδιαίτησης, πέραν αυτών του πληρώματος, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης».

Στο ίδιο άρθρο για τα πλοία αυτά, που μεταφέρουν δηλαδή μέχρι και 49 ανθρώπινες ψυχές προβλέπεται ότι θα έχει έναν κυβερνήτη ο οποίος: «Είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, το οποίο μπορεί να εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο»! Προσθέτει ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήτες, επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, «δεν είναι επιβάτες, υπάγονται για την εργασία τους αυτή στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και υποχρεούνται στην έκδοση κάθε νόμιμου παραστατικού σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις», κοινώς θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας και εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών!

Επιπλέον, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής: «επιτρέπεται να ναυτολογούν πλήρωμα οποιασδήποτε κατηγορίας, ασφαλισμένο στο Ν.Α.Τ., χωρίς να υποχρεούνται έναντι του Ν.Α.Τ. ή των Λιμενικών Αρχών, να τηρούν οποιαδήποτε οργανική σύνθεση». Η οργανική σύνθεση, όπως οριζόταν μέχρι σήμερα καθορίζει συγκεκριμένες ειδικότητες με βάση τις ανάγκες του πλοίου, τη χωρητικότητά του, τον αριθμό επιβατών, κλινών κλπ. Αυτά τώρα τελειώνουν και ο υπουργός σε αλισβερίσι με τον εφοπλιστή θα καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις, χωρίς συγκεκριμένες ειδικότητες, χωρίς ναυτεργάτες με ΣΣΕ, που θα κάνουν ό,τι τους λέει ο εφοπλιστής και θα παίρνουν όσα τους δίνει.

Οσον αφορά τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής (π.χ. θαλαμηγοί), «δεν υπόκεινται σε οργανική σύνθεση πληρώματος, τυχόν δε πρόσληψη ναυτικού ασφαλισμένου στο Ν.Α.Τ., δεν δημιουργεί οποιαδήποτε υποχρέωση για συμπλήρωση οργανικής σύνθεσης, ή ασφάλιση στο ΝΑΤ άλλου ναυτικού πλην του προσληφθέντος»!

Τα τουριστικά σκάφη αναψυχής είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά απαλλάσσονται από φόρους και τους εξασφαλίζεται αφορολόγητο πετρέλαιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασία με τον Οίκο Ναύτου και δημιουργείται ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία ΟΝΝΑ (Οίκος Ναύτου - Απασχόληση Ναυτικών), με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ναυτεργάτες και συνολικά τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΒΓΑΛ»
Μπαίνουν στην 7η μέρα της απεργίας

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Βάθης

Οι εργαζόμενοι της «ΜΕΒΓΑΛ», χτες, στην Πρωτομαγιάτικη απεργία
Οι εργαζόμενοι της «ΜΕΒΓΑΛ», χτες, στην Πρωτομαγιάτικη απεργία
Με συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Βάθης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου), όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία, συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι της «ΜΕΒΓΑΛ» στην Αθήνα, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και τεσσάρων μηνών, που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζουν συσπειρωμένοι στο ταξικό τους Σωματείο.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, «χαιρετίζει τον παλικαρίσιο αγώνα των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας που έχει βάλει σκοπό να τσακίσει τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό Σωματείο». Και τονίζει: «Το σύνθημα που φωνάζουν οι απεργοί "ΜΕΒΓΑΛ απλήρωτοι εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες", κρατώντας γερά στην πύλη του εργοστασίου από τα χαράματα της προηγούμενης Πέμπτης, να γίνει η σπίθα που θα ξεσηκώσουν σε όλους τους κλάδους, εργάτες από χώρους δουλειάς που είναι απλήρωτοι, καταργείται η Κλαδική τους Σύμβαση, μειώνεται ο μισθός τους, απολύονται κ.ά. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα, ένας για όλους και όλοι για έναν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας έμπρακτα στην πύλη του εργοστασίου στα Ανω Λιόσια, να δώσουμε κουράγιο στους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ να συνεχίσουν τον αγώνα τους που δεν είναι μόνο δικός τους αλλά μας αφορά όλους μας».

Στο μεταξύ, προχτές το πρωί, στο χώρο της απεργίας, μπροστά απ' τις πύλες του εργοστάσιου, βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην «πρώτη γραμμή» της συζήτησης ήρθαν τα ζητήματα της αντίστασης των εργαζομένων στη βάρβαρη πολιτική, το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και οι θέσεις του ΚΚΕ για να βγει ο τόπος απ' την καπιταλιστική κρίση προς όφελος των εργαζομένων και όχι των καπιταλιστών. Την ολόπλευρη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μετέφερε στους απεργούς και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέο ρεκόρ ανεργίας

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Μάρτη, καθώς η κρίση βαθαίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ποσοστό αυξήθηκε στο 12,1% από 12% το Φλεβάρη, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο στο 10,9%.

Ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται σε περίπου 26,521 εκατ. άτομα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 19,211 εκατ. στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Σε σύγκριση με τον περασμένο Φλεβάρη, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 69.000 άτομα και 62.000 στη Ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το Μάρτη του 2012 αυξήθηκε κατά 1,814 εκατ. άτομα και 1,723 εκατ. άτομα αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είχαν η Αυστρία (4,7%) και η Γερμανία (5,4%) και τα υψηλότερα η Ελλάδα (27,2% γενικό ποσοστό και 59,1% των νέων έως 25 ετών, με στοιχεία Γενάρη), η Ισπανία (26,7%) και η Πορτογαλία (17,5%).

Το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 25 ετών διαμορφώθηκε σε 23,5% ή 5,690 εκατ. άτομα στην ΕΕ και 24% η 3,599 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη.

Απολύσεις στον «Κιολεΐδη»

Σε πέντε απολύσεις προχώρησε η βιομηχανία «Κιολεΐδης», στο Βόλο, τις οποίες κοινοποίησε στους απολυμένους εργάτες, με δικαστικό επιμελητή, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, αφού είχαν σχολάσει από τη δουλειά τους.

Τις απολύσεις καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», χαρακτηρίζοντάς τες εκδικητικές και τρομοκρατικές. Και επισημαίνει: «Η ενέργεια αυτή του εργοδότη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι με μια γροθιά να δείξουν την εργατική τους αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στον Κιολεΐδη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη στους συναδέλφους του Κιολεΐδη και να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη Σύμβαση του κλάδου

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούνται να βρίσκονται οι εργάτες σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μετά και την προχτεσινή συνάντηση που είχαν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας στα γραφεία του ΣΕΒ, για την υπογραφή νέων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η εργοδοσία αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στις απαιτήσεις των εργαζομένων για υπογραφή νέων συμβάσεων που θα διασφαλίζουν τα εργατικά δικαιώματα.

Στη συνάντηση με τους εργοδότες συμμετείχαν συντονισμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), οι οποίες συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η πλευρά της εργοδοσίας, μάλιστα, αν και πρόβαλε ως αιτιολογικό ότι δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τις έξι συμβάσεις που υπογράφει ο κλάδος, εντούτοις, πρότεινε στους εργαζόμενους τη σύμπτυξη των συμβάσεων σε τέσσερις. Οι εκπρόσωποι των εργατών ξεκαθάρισαν στην εργοδοτική πλευρά ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στις απαιτήσεις των εργαζομένων μέχρι τις 12 Μάη, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις απαιτώντας την υπογραφή Συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ