ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ»
Πασχίζει να κρατήσει τους εργάτες υποταγμένους

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Σε σχεδιασμένη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων προχωρά η εργοδοσία της εταιρείας ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Η εργοδοσία επιχειρεί με κάθε τρόπο να βάλει στο «χέρι» το Σωματείο των εργαζομένων που δραστηριοποιείται στο χώρο, προσπάθεια που εντείνεται ιδιαίτερα μετά την άρνηση να υπογράψει το σωματείο μειώσεις μισθών το Μάρτη.

«Η αλήθεια είναι ότι ο εργοδότης ποτέ δε συμβιβάστηκε με την ύπαρξη ταξικού σωματείου στο χώρο και από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να το διαλύσει με απειλές και εκβιασμούς, ώστε να ξεγραφτούν οι εργαζόμενοι από το σωματείο. Στη συνέχεια, παράνομα απέλυσε τη Γραμματέα του σωματείου και αναγκάστηκε να την επαναπροσλάβει με δικαστική απόφαση», σημειώνει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία. Και τονίζει: «Και αφού δεν τα κατάφερε ως τώρα με αυτόν τον τρόπο, έστησε τη σκευωρία με συκοφαντίες και ψέματα, ότι τάχα το σωματείο θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, αποτρέπει πελάτες και ότι θα αναγκαστεί να κάνει και άλλες απολύσεις. Ολα αυτά είναι μεγάλα ψέματα».

Αναφερόμενη στον εργοδότη, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμα: «Παράλληλα έβαλε μπροστά το σχέδιό του, με τους δικηγόρους του και τους πληρωμένους ανθρώπους του, να αλώσουν και να διαλύσουν από τα μέσα το σωματείο. Ετσι ξαφνικά εμφανίζονται όλοι οι εργαζόμενοι να θέλουν να γίνουν μέλη του σωματείου και αφού το ΔΣ αποφάσισε να τους εντάξει, πάλι ξαφνικά θέλουν και εκλογές για νέα Διοίκηση. Και προσέξτε, δεν περιμένουν καν να λήξει η θητεία του ΔΣ του σωματείου, αλλά θέλουν να τις επιβάλουν τώρα οι εργοδοτικοί, με τραμπουκισμούς και απειλές στο ΔΣ μέσα στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 18 Απριλίου. Εφτασαν δε ως το σημείο να ζητούν και ταυτότητες από τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Και σημειώνει: «Είναι ολοφάνερο ότι πίσω απ' όλες τις κινήσεις βρίσκεται η εργοδοσία με τον πληρωμένο μηχανισμό, τους τρεις ανθρώπους που παριστάνουν τους συνδικαλιστές, ενώ είναι σε αποστολή του εργοδότη να πάρουν το ΔΣ του σωματείου, ώστε στη συνέχεια να υπογράψουν μειώσεις, "για να σωθεί το εργοστάσιο και η δουλειά των εργαζομένων". Μ' αυτόν τον τρόπο απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους «να ξεπεράσετε τα ψέματα και τις συκοφαντίες, καθώς και το φόβο που καλλιεργεί η εργοδοσία και οι άνθρωποί της. Να στηρίξετε το ΔΣ του σωματείου σας και τώρα και σε κάθε προσπάθειά του να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας για ελαστική, τζάμπα και χωρίς συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής εργασία. Να ενισχύσετε το ΔΣ του σωματείου σας και τώρα, στις εκλογές που θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό, και όχι όποτε το επιθυμεί ο εργοδότης».

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Αντί για κινητοποίηση, αποφάσισε να κάνει ... νέα συνάντηση με τους εργοδότες

Να συναντηθεί με τους τραπεζίτες την άλλη βδομάδα και να μην κάνει τίποτα για την οργάνωση των εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αποφάσισε χτες η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Είναι η ίδια πλειοψηφία που ύψωνε αγωνιστικές κορόνες, αλλά στην πράξη στηρίζει τα σχέδια των τραπεζιτών, φτάνοντας στο σημείο να δεχτεί να γίνει συνάντηση ακόμα και ανήμερα της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Τελικά, ούτε χτες έγινε συνάντηση με τους τραπεζίτες να επικαλούνται διάφορα προσχήματα.

Ακολούθησε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, όπου η πλειοψηφία αποφάσισε να περιμένει τους τραπεζίτες και να συναντηθούν την άλλη βδομάδα. Οπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις είναι έτοιμη να υπογράψει Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποδεχόμενη τα σχέδια των τραπεζιτών για μείωση των μισθών και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» λέει ότι στην ΚΣΣΕ θα περιληφθεί ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Ομως, οι θέσεις εργασίας και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι με την οργάνωση του αγώνα τους μπορούν όχι μόνο να βάλουν εμπόδια στην επίθεση που δέχονται αλλά και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι «η μόνη δυνατότητα που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκρουστούν με την αντίληψη του μικρότερου κακού και του συμβιβασμού. Να πετάξουν από το σβέρκο τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ισχυρό κίνημα στον κλάδο σε συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στις ορέξεις των τραπεζιτών, να διεκδικήσει την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στις τράπεζες».

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Η διοίκηση του σωματείου ζητά αναστολή εισαγωγής παιδιών!

«Προκλητική» χαρακτηρίζει τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του Κέντρου Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα» η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο «ΜΗΤΕΡΑ». «Αναφερόμαστε στην "ομόφωνη" όπως λένε, επί των παρόντων (έλειπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και είχαν ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης) απόφαση στις 02/04/2013, με την οποία ζητάνε την αναστολή εισαγωγής βρεφών και νηπίων στο Κέντρο, επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού και προτρέπουν τη Διοίκηση να ψάξει να βρει χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων», καταγγέλλει.

Επίσης, θυμίζει πως η απόφαση της Διοίκησης του Κέντρου για να σταματήσουν οι εισαγωγές παιδιών, με ακριβώς την ίδια πρόφαση, πριν 2 χρόνια, δεν έλυσε το πρόβλημα, ούτε οι συμβασιούχοι προγραμμάτων ΕΣΠΑ αποτελούν λύση, καθώς «τα δικαιώματα των εργαζομένων στο "ΜΗΤΕΡΑ" είναι αδιάρρηκτα δεμένα με τα δικαιώματα των παιδιών που φροντίζουν». Και καταλήγει: Η πρόταση αυτή «πρέπει να μας ξεσηκώσει, να ξεσηκώσει κάθε τίμιο εργαζόμενο που καταλαβαίνει τι σημαίνει να αφήνεται, στην ουσία, το απροστάτευτο παιδί στα χέρια του οποιουδήποτε ιδιώτη».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Να ανακληθεί η απόλυση τραπεζοκόμου που εργάζεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο απαιτεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ζητώντας παράλληλα να μπει «τέρμα στην ασυδοσία των εργολαβικών εταιρειών». Το σωματείο καταγγέλλει την εργολαβική εταιρεία «JCB Cleaning Services για την παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης τραπεζοκόμου, γιατί τόλμησε να ζητήσει το αυτονόητο, να διεκδικήσει χρήματα που παράνομα παρακρατούσε η εταιρεία από αυτήν και τις συναδέλφισσές της». Επίσης, σημειώνεται πως «ενώ μετά από παρέμβαση του σωματείου ήταν αναγκασμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας να δώσει τη διαφορά χρημάτων από τη σύμβαση και το επίδομα γάμου για το 2012 που έφτανε περίπου στα 1.000 ευρώ για την κάθε εργαζόμενη, η εταιρεία τρομοκρατώντας τες τις έβαλε να υπογράψουν ότι τα πήραν χωρίς να τους τα δώσει. Την συνάδελφό μας την απολύει και την εμφανίζει σαν οικειοθελή παραίτηση μη δίνοντας αποζημίωση, χάνοντας και το ταμείο ανεργίας, γιατί τόλμησε να αρνηθεί να υπογράψει για χρήματα που δεν θα έπαιρνε. Γιατί τόλμησε να οργανωθεί στο σωματείο της για να παλέψει».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Για μετά το Πάσχα πάει η πληρωμή περίπου 300 συμβασιούχων του δήμου Αθήνας (σε Καθαριότητα, Πράσινο, Βρεφοκομείο) για το μήνα Απρίλη. Η διοίκηση του δήμου δικαιολογείται για την καθυστέρηση, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων έχουν λήξει και κέρδισαν, προσωρινή έστω, παραμονή στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα.

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ»: Για προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καπελώσει τους αγώνες τους κάνουν λόγο εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας», στο Βόλο, που σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν αναφέρουν: «Για άλλη μια φορά και μπροστά στην Πρωτομαγιά, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καμουφλάρονται πίσω από το επονομαζόμενο "σωματείο" των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Συνεχίζουν, παρά τις καταγγελίες να καπελώνουν τους αγώνες των εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, με ξεκάθαρο στόχο να ψαρέψουν στα θολά νερά. Είναι γνωστή και προσφιλής η τακτική τους αυτή. Κανένας εργαζόμενος να μην τσιμπήσει. Το καπέλωμα στους αγώνες για να υλοποιούνται πολιτικοί τακτικισμοί, για να εμφανίζονται σωματεία - σφραγίδα σε προσυγκεντρώσεις πρέπει κατηγορηματικά να απομονωθεί από όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσουν οι κύριοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εχουν κάθε δικαίωμα να οργανώνουν όποια εκδήλωση επιθυμούν, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καπελώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους για να κοροϊδέψουν άλλους».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Παράταση «ζωής» μέχρι τις 17 Μάη

Παράταση λειτουργίας μέχρι τις 17 Μάη έχει πάρει το Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Να θυμίσουμε πως το Κέντρο Υγείας κινδυνεύει να κλείσει και να μείνουν εργαζόμενοι και ασθενείς στον «αέρα», καθώς στις 17 Απρίλη έληξαν οι συμβάσεις όλου του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και από τότε το κρατούν «ζωντανό» με εθελοντική δουλειά. Την περασμένη βδομάδα ενημερώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ πως εγκρίθηκε ένα έκτακτο κονδύλι, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία μέχρι τις 17 Μάη, οπότε και αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για νέους συμβασιούχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό, όπως έλεγαν και οι εργαζόμενοι πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει σχέσεις με τους ασθενείς, αρκετούς τους παρακολουθούν σταθερά, γνωρίζουν το ιστορικό τους, γεγονός που αναδεικνύει την αξία και τη σημασία της μόνιμης και σταθερής εργασίας ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ