ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για πρόσφυγες - μετανάστες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου πραγματοποίησε την Τρίτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου - Ταύρου, καθώς στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες, για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με τον επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος, όπου διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ενημερώθηκε ότι σε υπόγεια κελιά χωρητικότητας 13 ατόμων κρατούνται σήμερα 24 μετανάστες και πολλές φορές έχουν φτάσει τους 30 με 35. Επισκέφτηκε στη συνέχεια τους κρατούμενους μετανάστες, οι οποίοι κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, συγκεκριμένα ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, ότι υπάρχει έλλειψη ειδών προσωπικής υγιεινής, ότι δεν έχουν ουσιαστικά δικαίωμα επικοινωνίας, πρόσβαση σε γιατρούς και περίθαλψη, ότι έχουν προβλήματα υποσιτισμού.

Το κυριότερο όμως που τους απασχολεί είναι ότι κρατούνται άδικα για πολλούς μήνες ο καθένας, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν «χαρτιά», ακόμη και όσοι από αυτούς είναι πολιτικοί πρόσφυγες, και για το λόγο αυτό στοιβάχτηκαν στο υπόγειο μπουντρούμι του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να βλέπουν το φως του ήλιου και χωρίς να έχουν την οικονομική και πρακτική δυνατότητα να ζητήσουν νομική βοήθεια.

Η αντιπροσωπεία δήλωσε την αλληλεγγύη της στους μετανάστες κρατούμενους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη συμπαράστασή της. Αυτή η βαρβαρότητα, τόνισε, η κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έχει οδηγήσει τους κρατούμενους μετανάστες στην απόγνωση και ορισμένους από αυτούς μέχρι και σε απόπειρα αυτοκτονίας και απεργία πείνας, πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική αρωγή και να κλείσουν όλα τα κέντρα - κολαστήρια κράτησης. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια, έχουν οικογένειες κλπ. Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, να υπάρξει απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, ρήξη με την πολιτική της ΕΕ. Να ακολουθηθούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, καθώς και αντιδραστικών καθεστώτων. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας».

ΕΚΑΒ
Με γηρασμένο στόλο και ελλείψεις προσωπικού

Με το γηρασμένο στόλο ασθενοφόρων και με 250, τουλάχιστον, ελλείψεις προσωπικού καλείται το ΕΚΑΒ σε αυξημένη ετοιμότητα για την οδική ασφάλεια λόγω των γιορτών και της θερινής περιόδου -θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσφατης σύσκεψης στο ΕΚΕΠΥ υπό τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συνολικά, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 740 ασθενοφόρα και μονάδες του ΕΚΑΒ εκ των οποίων τα 140 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Κι ενώ θα έπρεπε να κυκλοφορούν 85 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια στην Αττική κυκλοφορούν 77 λόγω βλαβών και έλλειψης προσωπικού.

Ηδη οι προκηρύξεις 420 ασθενοφόρων έχουν βαλτώσει λόγω του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτριών εταιρειών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το βάλτωμα των προκηρύξεων, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε σε ευχολόγια: «Είναι, είπε, σημαντική η πρόκληση για τη χώρα μας να επιτύχουμε την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε ποσοστό άνω του 50% της σημερινής διαθεσιμότητάς τους, αξιοποιώντας τους πόρους της 4ης Προγραμματικής Περιόδου. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει τόσο οι δραστηριότητες του υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας να εντατικοποιηθούν όσο και οι εταιρείες, οι οποίες υποβάλλουν τις προτάσεις τους στους διαγωνισμούς, να αποφεύγουν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για ασήμαντη αφορμή και να καθυστερούν ή να ματαιώνουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Οταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν προσλήψεις, ο υπουργός περιορίστηκε να πει: «Ο,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα». Δεν ξεπαγώνει δηλαδή ούτε μια προκήρυξη 200 ατόμων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από μέρους του σωματείου των εργαζομένων υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την πρόσληψη συμβασιούχων εφτά μηνών, επιλογή που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα κενά, αλλά είναι και επικίνδυνο για την επείγουσα ιατρική που χρειάζεται έμπειρους διασώστες.

Την περασμένη Δευτέρα, το ΕΚΑΒ μετέφερε τον 17χρονο Π.Γ. από τον «Ευαγγελισμό» σε ειδικό ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα. Ο 17χρονος είχε μπει στο χειρουργείο στη Μυτιλήνη όπου ζει, για την αφαίρεση αιμαγγειώματος στον εγκέφαλο, διαμέτρου 1,5 εκατοστού. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης που έγινε με μηχάνημα πλοήγησης στο νοσοκομείο, ο γιατρός διαπίστωσε πως υπήρχε απόκλιση στο εύρημα της μαγνητικής και το αιμαγγείωμα ήταν πιο μεγάλο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με C-130 στον «Ευαγγελισμό», ώστε να γίνει η επέμβαση για την αφαίρεση του αιμαγγειώματος στο κεφάλι.

Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε να είχε αναπτυχθεί πανελλαδικά και, ως ενταγμένο σε ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, να μεταφέρει κάθε ασθενή. Ωστόσο όμως τέτοια ανάπτυξη δεν έγινε ποτέ και οι επιχειρηματίες της Υγείας απόκτησαν το δικαίωμα να διαθέτουν ασθενοφόρα «για τους δικούς τους ασθενείς - πελάτες». Στην προκειμένη περίπτωση το κέντρο της Λάρισας αν και διαθέτει δικό του ασθενοφόρο απαίτησε - σύμφωνα με στοιχεία απ' τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ - απ' τον ασθενή 800 ευρώ μεταφορικά. Ετσι οι συγγενείς του παιδιού απευθύνθηκαν στο ΕΚΑΒ, που έκανε τη μεταφορά...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα οδοιπορικά των πυροσβεστών

Tο ζήτημα της μη καταβολής οδοιπορικών εξόδων αποστρατείας σε υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, θέτει με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Σύμφωνα με καταγγελίες απόστρατων του Πυροσβεστικού Σώματος που αποστρατεύτηκαν κυρίως το τέταρτο τρίμηνο του 2011, δεν τους έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής τα οδοιπορικά έξοδα εγκατάστασης μετά την αποστρατεία τους για άγνωστο προς αυτούς λόγο.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους προς την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι προφορικές απαντήσεις των αρμοδίων τους προτρέπουν να αναμένουν την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που θα διευθετεί την έγκριση των πιστώσεων που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις τους.

Ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους, είναι γιατί δεν εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης του αρμόδιου Διατάκτη, με την οποία εγκρίνεται η πραγματοποίηση της δαπάνης και δεσμεύεται η αναγκαία πίστωση.

Τη μη έκδοση των σχετικών αποφάσεων, σύμφωνα με όσα επικαλούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι της προαναφερόμενης διεύθυνσης του Πυροσβεστικού Σώματος, την επιρρίπτουν στην αλλαγή του τρόπου που χειρίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου την έγκριση των αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης.

Το ζήτημα που ανακύπτει, όμως, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος είναι το εξής:

Ενώ καμία νομοθετική αλλαγή δεν επήλθε μεταγενέστερα του ΠΔ 113/2010, σε σχέση με το θέμα της έκδοσης αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης.

Ενώ η διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την κατάθεση των προβλεπόμενων εγγράφων μετά την αποστρατεία τους, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι κανονιστικές διατάξεις, είναι η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για όλους τους προγενέστερους αυτών αποστράτους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για ποιο λόγο και σε ποιον τελικά εναπόκειται η ευθύνη για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχουν καταβληθεί τα έξοδα μετακίνησης λόγω αποστρατείας;

Τη στιγμή μάλιστα που, ενώ δεν έχουν τακτοποιηθεί οι ανεξόφλητες οφειλές προς αυτούς, κατά παράβαση της παρ. 5 του άρθρου 4 του Π.Δ. 113/2010, εκδίδονται για το νέο οικονομικό έτος νέες αποφάσεις ανάληψης για μεταγενέστερους αυτών απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουν αποζημιωθεί οι απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου, τη στιγμή μάλιστα που κατά παράβαση του σχετικού διατάγματος εκδίδονται αποφάσεις ανάληψης υποχρεώσεων για μεταγενέστερους αποστρατευόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι ενέργειες προτίθενται να κάνει κυβέρνηση, προκειμένου να χορηγηθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις μετακίνησης σε όσους απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος δεν τους έχουν χορηγηθεί, για να αποκατασταθεί η σε βάρος τους αδικία»;

Συλλήψεις στη Ν. Φιλαδέλφεια

Συλλήψεις πέντε ατόμων από τα οποία άλλα κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και συνέργεια σε ληστείες και άλλα για εμπλοκή σε ληστείες, ανακοίνωσε χτες η Αστυνομία. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο από τους συλληφθέντες 23 και 22 χρόνων, είχαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως και για απλή συνέργεια σε ληστεία τράπεζας στο Φιλώτα Φλώρινας. Επίσης, γενετικό τους υλικό ταυτίστηκε ή εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν σε αντικείμενα που βρέθηκαν σε χώρους που η Αστυνομία θεωρεί κρησφύγετα, αλλά και σε αντικείμενα ή οχήματα που κατασχέθηκαν μετά τη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Γενετικό υλικό του τρίτου συλληφθέντα, 31 χρόνων, ταυτίζεται με DNA κηλίδων αίματος σε ληστεία στη Φλώρινα και σε ακουστικά κινητού σε ληστεία στον Πυργετό Λάρισας. Γενετικός τύπους του τέταρτου 30χρονου συλληφθέντα εμπεριέχεται σε γενετικό τύπο που βρέθηκε σε βαριοπούλα σε ληστεία στον Πυργετό. Ο τέταρτος συλληφθείς είχε πιαστεί το 2011. Οι τρείς τελευταίοι κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ και οι πέντε για αντίσταση κατά της αρχής.

Στην απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι δεν απάντησαν σε καμιά ερώτηση του ανακριτή και αρνήθηκαν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ