ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΑΠ
Στους ιδιώτες με «αντίτιμο» 652 εκατ. ευρώ!

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού στην 6ετία 2007-2012

Στους ιδιώτες και το επιχειρηματικό σχήμα Εmma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη και άλλων «επενδυτών) πέρασε το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ).

Η συγκυβέρνηση με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έσπευσε να διαφημίσει την «επιτυχία», κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση» που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδεικνύει την «εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία». Με κράχτη τη διάλυση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στέλνουν το σινιάλο στα μονοπώλια και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές» για την «αποφασιστικότητα» της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να «επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική οικονομία». Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους, διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους, κατά κύριο λόγο, έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.

Το αντίτιμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού (μετά από φόρους) εμφανίζονται ως εξής: 2012: 508,5 εκατ. ευρώ, 2011: 524,6 εκατ,. 2010: 572,4 εκατ., 2009: 598,7 εκατ., 2008: 728,5 εκατ., 2007: 571,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στην εξαετία 2007 με 2012 ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα αποδείχνονται απόλυτα ανθεκτικά ακόμη σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Η «Emma Delta», που ήταν και η μόνη που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, αποτελεί σύμπραξη του μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μελισσανίδη με την τσεχικών συμφερόντων «PPF Group», ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η ιταλική «Lottomatica» και ο όμιλος Κοπελούζου.

ΣΕΒ
Προκαλεί και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργικά στελέχη είχε ο ΣΕΒ το τελευταίο χρονικό διάστημα, θέλοντας να προωθήσει το νέο μοντέλο βιομηχανικής και γενικότερα της μεταποιητικής αδειοδότησης. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για την «απλοποίηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας στη μεταποίηση με έμφαση στις εξορυκτικές δραστηριότητες, την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες συμμετέχουν σε ένα «στημένο» παιχνίδι, αφού οι θέσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές εδώ και καιρό. Παρ' όλα αυτά, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας οι εκπρόσωποί τους εκφράζουν την ευχή να γίνουν δεκτές οι «προτάσεις» τους.

Με την «αποψίλωση» του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και με ανάλογη, συνδυαστική δράση «συρρίκνωσης» όρων και προϋποθέσεων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αλλά και με τις άθλιες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσεγγίζουν με ταχύτητα την πραγματοποίηση του ονείρου τους για την «ανάπτυξη», η οποία θα επιτευχθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, συζήτησαν «την κατεπείγουσα και σε βάθος μεταρρύθμιση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης στη χώρα μας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για τη συνολική αναδόμηση του συστήματος αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανία».

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν ως «πολύπλοκη» την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Γι' αυτό παρέδωσαν έκθεση που υλοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, όπου διατυπώνονται 35 προτάσεις στη βάση της εκτίμησης ότι η διαδικασία αδειοδότησης χαρακτηρίζεται από ζητήματα όπως «η πολυπλοκότητα, οι μεγάλοι πραγματικοί χρόνοι εφαρμογής, η έλλειψη τυποποίησης και πρότυπων κανόνων». Ο ΣΕΒ, για να χτυπήσει τη «γραφειοκρατία» ζητά μεταξύ άλλων: περιβαλλοντικά πρότυπα και δείκτες μέτρησης. Τυποποίηση των διαδικασιών. Τον ακριβή προσδιορισμό των απαιτήσεων για τους όρους σύνταξης των περιεχομένων κάθε άδειας. Πίσω από αυτές τις απαιτήσεις βρίσκεται η απαίτηση για την εφαρμογή ενός προτύπου που θα απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερη εξέταση του κάθε έργου. Και όχι μόνο συρρικνώνουν ουσιαστικά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αλλά θέλουν όλο αυτό να προχωρά και σε ελάχιστο χρόνο, με: τυποποίηση των γνωμοδοτικών επιτροπών ανά ομάδα έργων, πρόσβαση σε πληροφορίες για την εξέλιξη της άδειας μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονική μορφή εγγράφων και υπογραφών, αλλά και στελέχωση διαφόρων υπηρεσιών σε ένα δημόσιο τομέα που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες «κατακεραυνώνουν» ως «υπεράριθμο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΚΑ θα εξετάσουν άμεσα τις προτάσεις μας και θα φροντίσουν μετά την απαραίτητη αλλά σύντομη διαβούλευση για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Χρόνος δεν υπάρχει». Ηδη ο Κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για επίσπευση της λήψης των απαραίτητων αποφάσεων, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, για το δικό του κομμάτι αρμοδιότητας.

ΕΟΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
Καταγγέλλει τις συλλήψεις αγροτοσυνδικαλιστών

Ανακοίνωση - καταγγελία για τη σύλληψη τεσσάρων μελών του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων από τις αστυνομικές δυνάμεις, επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική συμπίεσης των τιμών στα αμνοερίφια που επιχειρεί η εμπορική αλυσίδα «Μαρινόπουλος», εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το ΔΣ της ΕΟΑΣ ν. Χανίων καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση καταστολής ενάντια στον αγώνα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων που εκφράστηκε αυτή τη φορά με τη σύλληψη του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων, Σταυριανουδάκη Μανούσου, που είναι και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας για δεύτερη φορά, του αντιπροέδρου του Συλλόγου κτηνοτρόφων Ξανθουδάκη Γιάννη και των μελών του ΔΣ Μπομπολάκη Δημήτρη και Βενετάκη Γιώργη που είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Ν. Χανίων. Το μεγάλο "έγκλημα" για το οποίο συνελήφθησαν ήταν ότι είναι μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και οργάνωσαν κινητοποίηση αποφασισμένη ομόφωνα από μαζικότατη ΓΣ του Συλλόγου που συμμετείχαν πάνω 150 κτηνοτρόφοι, με στόχο να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ο καταναλωτής να το προμηθευθεί σε τιμή που να το μπορεί να το αγοράσει.

Είναι το τρίτο περιστατικό σύλληψης προέδρου και συνδικαλιστών φορέων στο νομό μέσα σε ένα μήνα. Φαίνεται ότι οι τοπικές αρχές με υπερβάλλοντα ζήλο προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη κυβερνητική κατεύθυνση περί "νόμου και τάξης". Το ΔΣ της ΕΟΑΣ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά του νομού, το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους μαζικούς φορείς να ορθώσουν κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που, προκειμένου να υλοποιήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οργανώνει μέτρα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Να καταδικάσουν μαζικά την παραπάνω ενέργεια. Η τρομοκρατία και η καταστολή δε θα περάσουν».

Χοιρινή πάριζα με... ολίγον άλογο

Νέο εύρημα θετικό σε DNA αλόγου, μικρότερο από 1%, προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις του ΕΦΕΤ σε προϊόν της εταιρίας «ΝΙΚΑΣ». Οπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ προέβη σε έλεγχο χθες, κατόπιν καταγγελίας του προϊόντος με την εμπορική ονομασία «πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας», που έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013 και παρασκευάζεται συσκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση να αποσύρει το προϊόν από την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε την προμήθεια ειδικού μηχανήματος ανίχνευσης DNA την οποία παρουσίασε στα ΜΜΕ σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγικές οι συνέπειες για το λαό

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών από τη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς να αντιταχθούν δυναμικά.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν "υγιούς επιχειρηματικότητας", για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα. Η εναντίωση του λαού σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης χρειάζεται να συνδυασθεί με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων και για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ