ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση χρυσαυγίτη βουλευτή στον δήμαρχο Αθήνας

Επίθεση στον δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Γερμενή έγινε χτες το πρωί μέσα στο «Κόμβο Αλληλεγγύης» (παλιό φρουραρχείο) του δήμου Αθήνας. Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι ο χρυσαυγίτης επιχείρησε να τον γρονθοκοπήσει και πως χτυπήθηκε ένα 12χρονο κοριτσάκι. Ανδρες της ασφάλειας του δημάρχου αντέδρασαν και σε βίντεο φαίνεται πως απομακρύνουν το Γερμενή και τον βγάζουν από το κτίριο. Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η αστυνομία αναφέρει: «Βουλευτής της Χρυσής Αυγής εισήλθε στο κτίριο και κινήθηκε απειλητικά κατά του δημάρχου. Απομακρύνθηκε από αστυνομικούς της προσωπικής ασφάλειας του δημάρχου. Για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται καταγγελίες για απειλητική κίνηση - επίδειξη όπλου από τον βουλευτή».

Νωρίτερα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και ένταση με την αστυνομία με αφορμή την περιλάλητη «διανομή τροφίμων μόνο για Ελληνες» που προγραμμάτιζε για χτες το πρωί στο Σύνταγμα η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Η διοίκηση του δήμου είχε δηλώσει ότι δε θέλει να γίνει τέτοια διανομή στο Σύνταγμα. Ο δήμαρχος Αθήνας ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης παρέμβαση της αστυνομίας για εκκένωση της πλατείας, επειδή οι νεοναζί δεν ζήτησαν άδεια από το δήμο.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Σύνταγμα: Στις 7 το πρωί διμοιρίες των ΜΑΤ μετέβησαν στο Σύνταγμα και εμπόδισαν φορτηγό των φασιστοειδών με τρόφιμα να προσεγγίσει. Περίπου 40 χρυσαυγίτες ανάμεσά τους και βουλευτές επιχείρησαν να απωθήσουν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολιγόλεπτη μικροένταση ανάμεσά τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Πρόσκαιρα έκλεισαν οι λεωφόροι Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Ταυτόχρονα, τα φασιστοειδή προσπάθησαν να κατεβάσουν από το φορτηγό μερικές σακούλες με τρόφιμα. Μετά από ένα μισάωρο τέτοιων αντιπαραθέσεων, χωρίς συλλήψεις ή προσαγωγές χρυσαυγιτών, οι φασίστες ανακοίνωσαν, λίγο μετά τις 8 π.μ., από ντουντούκες, ότι τελικά αποχωρούν και θα κάνουν διανομή τροφίμων από τα γραφεία τους στην οδό Δηλιγιάννη στο σταθμό Λαρίσης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση ΚΚΕ για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

Απανωτές είναι οι καταγγελίες που έρχονται στο φως για την κατάφωρη παραβίαση κάθε δικαιώματος των μεταναστών που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής του Πειραιά, αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους. Για το θέμα αυτό χτες το μεσημέρι έγινε μία ακόμα παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αυτή τη φορά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλίπολης όπου κρατούνται 13 μετανάστες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ μαζί της ήταν και ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Ασλάμ Τζαβέντ.

Ακριβώς πριν μία βδομάδα ανάλογη παρέμβαση είχε γίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά, ενώ στα μέσα Απρίλη έγινε και στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι 13 μετανάστες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την αντιμετώπισή τους από τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι πέρα από τον απαράδεκτο τρόπο που μιλάνε στους ανθρώπους, τους δίνουν το πιάτο όχι χέρι με χέρι, αλλά το ρίχνουν κάτω και το κλωτσάνε. Πριν από ένα μήνα, ένας από τους μετανάστες ζήτησε ένα παυσίπονο και τούς έριξαν δακρυγόνο.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή του τμήματος, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και αυτή τη φορά όπως και στο Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά, ο ταξίαρχος κ. Διαμαντόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχε και μία κοινωνική λειτουργός.

Η συνάντηση με τους μετανάστες έγινε από το μικρό παραθυράκι της πόρτας του κελιού τους. Αν και η «θέα» ήταν περιορισμένη, οι συνθήκες υγιεινής, το κελί, ένα μπουντρούμι χωρίς παράθυρο, ήταν αρκετά για «ντρέπεται κάποιος που είναι άνθρωπος», όπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου.

«Καταλαβαίνουμε, είμαστε φυλακή, όμως υπάρχουν και κάποια δικαιώματα. Ζητήσαμε "ντεπόν" και μας έδωσαν δακρυγόνο, λιποθυμήσαμε από την ασφυξία», ανέφερε ένας από τους μετανάστες, «μας μιλάνε άσχημα, κλοτσάνε το φαγητό, γιατί;» συμπλήρωσε ένας ακόμα. Χώρια ότι το βιολογικό τους ρολόι έχει γίνει άνω κάτω, καθώς δεν ξέρουν «και μας ρωτάνε, όπως ειπώθηκε από τους επικεφαλείς, αν είναι μέρα ή νύχτα».

Η Δ. Μανωλάκου απευθύνθηκε στους μετανάστες: «Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας, υπάρχουν κάποιοι που σάς σκέφτονται. Θα αναδείξουμε το πρόβλημα όσο μπορούμε, παντού».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακυρος ο νόμος περί «τακτοποίησης» αυθαιρέτων

Eurokinissi

Αγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το μισό εκατομμύριο ιδιοκτητών αυθαιρέτων που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση περί «τακτοποίησης» και έχουν πληρώσει μέχρι τώρα πρόστιμα και παράβολα 800 εκατ. ευρώ («τρέχουν» και δόσεις άλλων 600 εκατ. ευρώ) μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011.

Το ΥΠΕΚΑ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές». Επίσης, υποστηρίζει ότι «είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011 και για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο κατηγοριοποιεί τα αυθαίρετα σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την έκταση της παρανομίας και το χρόνο κατασκευής της.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ψευδώς ότι «κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς», όταν είναι γνωστό ότι το 95% των προστίμων πηγαίνει στις «μαύρες τρύπες» του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει όσους έχουν κάνει χρήση του ν. 4014/2011 ότι «θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει».

ΠΕΚΑΜ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση - προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 26 Μάη, στο Μακρονήσι, προσκύνημα - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο κολαστήρι της Μακρονήσου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Τ. Λειβαδίτη, Μ. Λουντέμη και Τ. Καρούσου.

Πούλμαν για το Λαύριο θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή το πρωί στις 8. Από Λαύριο οι συμμετέχοντες θα περάσουν στη Μακρόνησο με το πλοίο «Μαρμάρι εξπρές» που θα αναχωρήσει ώρα 9.30 το πρωί.

Για κρατήσεις θέσεων στα πούλμαν, στα τηλέφωνα: 210.3247.820 - 210.8831.368 και 6974278797. Επίσης, καλούνται τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να συμμετέχουν με τα λάβαρά τους και να οργανώσουν τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδήλωση.


Θάνατος αγωνιστή

Η ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ ανακοινώνει με θλίψη το θάνατο του σ. Στέλιου Παυλίδη, στο Βερολίνο στις 02/05/2013. Ο σ. Στέλιος Παυλίδης γεννήθηκε στο Θρυλόριο Κομοτηνής το 1931 και ήταν αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στέλεχος του ΚΚΕ. Εκφράζουμε στους οικείους του και ιδιαίτερα στη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Βαΐτσα Πουρζιτίδου, τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Την Κυριακή 12 Μάη, στις 11 το πρωί οι Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση τιμής στους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Λόφο του Μεζούρλου την περίοδο 1946-1950. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο των εκτελέσεων.

Να διασωθεί το Γηροκομείο

Να διασωθεί το Γηροκομείο Αθηνών ζητούν με κοινό ψήφισμά τους κάτοικοι της περιοχής (κατόπιν συγκέντρωσής τους για το θέμα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Προσωπικού της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών που λειτουργεί το Γηροκομείο, άλλοι φορείς. Στο ψήφισμα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι συρρικνώνεται η λειτουργία του ιδρύματος, τους φόβους τους πως το Γηροκομείο οδηγείται στην πλήρη κατάργηση, ωθώντας έτσι τους ηλικιωμένους στους ακριβοπληρωμένους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας. Ανάμεσα σε άλλα ζητούν: Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών στο προσωπικό. Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλός του ΚΚΕ στην Αθήνα Μ. Δανδουλάκης τονίζοντας τα δίκαια αιτήματα των συγκεντρωμένων, την ανάγκη να διασωθεί το Γηροκομείο και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοί του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απομονώσει τη συμμορία της Χρυσής Αυγής

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του δημάρχου Αθήνας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη και τον τραυματισμό ενός 12χρονου κοριτσιού. Ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να απορρίψει το ναζισμό, να απομονώσει την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ