ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Στόχος η ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στην κατάσταση που επιδεινώνεται για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Από παλιότερη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Νέα πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε κοινή σύσκεψη στις 10 Μάη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του τις Γραμματείες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Ολόκληρη η επιστολή του ΠΑΜΕ έχει η εξής:

«Αγαπητοί συναγωνιστές,

Οι περικοπές των τελευταίων χρόνων στις συντάξεις, στις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης, στην υγεία, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους. Η καταλήστευση των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων από όλες τις κυβερνήσεις για πολλά χρόνια κυρίως των τελευταίων χρόνων της καπιταλιστικής κρίσης, με τα "κουρέματα" κ.τ.λ., έχουν αφήσει τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης άδεια.

Ταυτόχρονα, τεράστια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την επίσημη και ανεπίσημη ανεργία, την αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, τις χαριστικές ρυθμίσεις ή τις χαριστικές πράξεις προς τους μεγαλοεργοδότες, τους ανύπαρκτους ελέγχους, την υποχρηματοδότηση από το κράτος, αλλά και το κλείσιμο χιλιάδων κυρίως μικρών επιχειρήσεων. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Ο κίνδυνος νέων μειώσεων στις συντάξεις στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές και η στάση πληρωμών είναι ενδεχόμενος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Για το ΙΚΑ η μείωση των εσόδων του για το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι από 12% έως 14%. Το ΙΚΑ κάθε χρόνο χάνει ποσά της τάξης των 2.5 δισ. και η δανειοδότησή του αυξάνεται σταθερά, προκειμένου να καταβάλει τις μηνιαίες συντάξεις. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ και άλλα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ο ΟΑΕΕ για κάθε μήνα εισπράττει 140 περίπου εκατομμύρια και για συντάξεις χρειάζεται 240 εκατ.

Πρόκειται για την εφαρμογή συνειδητών πολιτικών που εκπορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου για το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με συντάξεις πείνας των 350 ευρώ και παρακάτω και την παράδοσή του στους ιδιώτες. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το ΠΑΜΕ σας καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 10/5/2013, ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία του, προκειμένου να συζητήσουμε την ανάληψη συγκεκριμένων αγωνιστικών από κοινού, πρωτοβουλιών».


«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ούτε ρούπι χωρίς τις «ενισχύσεις» που πληρώνει ο λαός

Στη τελική ευθεία οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ύψους 27,5 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ), με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι να καλύπτεται από τις διακρατικές ενισχύσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), οι οποίες θα διοχετευθούν στους τραπεζίτες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα φορτωθούν σαν δημόσιο χρέος στις πλάτες του λαού.

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τις διακρατικές ενισχύσεις με ποσά ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι επιχειρούν να συγκεντρώσουν από τους σημερινούς μετόχους και την επιχειρηματική πιάτσα τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων, προκειμένου να καλύψουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή.

Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γύρω από αυτό εξελίσσονται τα επιχειρηματικά παζάρια και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι οξύνονται και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να βγουν ταυτόχρονα στην ντόπια και διεθνή επιχειρηματική πιάτσα, προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Εθνικής Τράπεζα φτάνει στα 9,75 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιχειρήσει να καλύψει το 12%. Περίπου στα ίδια επίπεδα (τουλάχιστον 10%) διαμορφώνονται και οι προσδοκίες των τραπεζιτών της «Αλφα» και της «Πειραιώς» και σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να καλύπτονται από το «ενδιαφέρον» διαφόρων λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών». Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλφα φτάνει στα 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 4,57 δισ. θα διοχετευθούν από το ΤΧΣ. Ακόμη 550 εκατ. θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, ποσά τα οποία έχουν εγγυηθεί να τα καλύψουν διάφοροι θεσμικοί μεγαλορεντιέρηδες των διεθνών χρηματαγορών.

Κίνητρο για τους εμφανιζόμενους «επενδυτές» είναι τα δικαιώματα μελλοντικής ανάκτησης των μετοχών («Warrants»), τα οποία μετά την ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» θα αποτελέσουν το νέο αντικείμενο του καθημερινού τζόγου στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συνολικά, οι «ανάγκες» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ. Ούτε ρούπι δε θα μπορούσαν να κάνουν οι τραπεζίτες χωρίς τον πακτωλό με τις κρατικές ενισχύσεις που λεηλάτησαν στο τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα ποσά που μοιράστηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 176 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουν να περιμένουν και πρόσθετα πακέτα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Η πρόκληση και ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό, βρίσκουν συνέχεια στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Γιούρογκρουπ στις 13 Μάη. Ο προγραμματισμός συνδέεται με το γεγονός ότι στις 20 Μάη λήγουν και αποπληρώνονται από τη συγκυβέρνηση στο σημερινό κάτοχό τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ...


ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Βήμα για εμπέδωση του δόγματος «νόμος και τάξη»

Ως επιβράβευση του έργου που κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «σε απόλυτη τήρηση των εντολών σας», χαρακτήρισε την χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο κτίριο της Λ. Κατεχάκη, ο υπουργός Ν. Δένδιας. Μάλιστα, επεσήμανε πως το έργο αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς, όπως «στο μεταναστευτικό και στα θέματα αποκατάστασης της ευνομίας», που επιβάλλεται «και θα επιβάλλεται παντού και στην πλατεία Συντάγματος και όπου αλλού χρειαστεί».

Στην πραγματικότητα, η επίσκεψη Σαμαρά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγινε για να εμπεδωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, με στόχο τον εκφοβισμό και την καταστολή όποιου αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Γι' αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα ότι «η ασφάλεια είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, αλλά και προϋπόθεση της ελευθερίας μας».

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη έδωσε βήμα στον Α. Σαμαρά να «τάξει» στους ένστολους μερική αποκατάσταση των μισθών τους, «μόλις βελτιωθούν τα πράγματα στη χώρα». Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι είναι θύματα της ίδιας πολιτικής που αποψίλωσε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα από όλους τους άλλους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Α. Σαμαράς πούλησε συμπόνια, λέγοντας ότι «είμαστε όλοι δίπλα σας, γιατί γνωρίζουμε το τι τραβάτε». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν ακόμα οι συλλήψεις που έγιναν προχθές στη Ν. Φιλαδέλφεια, καθώς και η προετοιμασία της Πυροσβεστικής για το καλοκαίρι που έρχεται και την αντιπυρική περίοδο που μόλις άρχισε.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ