ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Βίαιη καταστολή διαδηλώσεων... .

....ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Δίπλα στο κτίριο - τάφο πολλών εργατών η αστυνομία καταστέλλει διαδήλωση εργαζομένων που διαμαρτύρονται για την ασυδοσία της βιομηχανίας του φασόν ρούχων
Δίπλα στο κτίριο - τάφο πολλών εργατών η αστυνομία καταστέλλει διαδήλωση εργαζομένων που διαμαρτύρονται για την ασυδοσία της βιομηχανίας του φασόν ρούχων
NTAKA.--

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στο κτίριο Ράνα Πλάζα, στα περίχωρα της Ντάκα, που στέγαζε πέντε εργοστάσια ρούχων στο Μπαγκλαντές και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, την Τετάρτη το πρωί. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 304 νεκρούς, περισσότερους από 1.000 τραυματίες και εκατοντάδες αγνοούμενους (τουλάχιστον 372 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) που εντείνει τους φόβους για περαιτέρω αύξηση των νεκρών, καθώς την ώρα του συμβάντος στο κτίριο βρίσκονταν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι στα εργοστάσια και μεταξύ αυτών και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντολή να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανεύρευσης επιζόντων μέχρι και σήμερα, Σάββατο, ωστόσο, οι ελπίδες θεωρούνται πλέον ελάχιστες.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του φασόν που από την Πέμπτη προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, καταδικάζοντας την πρακτική των παραλείψεων στους κανόνες ασφαλείας που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ζωές. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας στο πλευρό των εργοδοτών, υποσχόμενη «τιμωρία των υπευθύνων», ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των εργαζομένων που καταγγέλλουν την ασυδοσία της βιομηχανίας του φασόν, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και σφαιρών καουτσούκ για να διαλύσει τις κινητοποιήσεις, που συνεχίζονταν και χτες.

Στα εργοστάσια του συγκεκριμένου κτιρίου κατασκευάζονταν ρούχα φασόν για δεκάδες πολυεθνικές, που επιχειρούν μεγιστοποίηση του κέρδους, όπως η βρετανική Primark, και η αμερικανική Wal-Mart, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής ισχυρίζεται ότι «ερευνά» εάν κάποιος από τους προμηθευτές της είχε εγκαταστάσεις στο Ράνα Πλάζα.

Τουλάχιστον προκλητική είναι η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας ο οποίος καλεί «την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους εργασίας», σε μια χώρα που οι εργάτες είναι τα θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

IAΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στενή αμερικανο-ιαπωνική στρατιωτική συνεργασία και συνομιλίες στο Πεκίνο

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη στενή στρατιωτική συνεργασία ιδιαίτερα σε βάρος της ΛΔ Κορέας, με πρόσχημα το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, επαναβεβαίωσαν χτες Ιάπωνες υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι μετά από συναντήσεις τους με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος βρέθηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Τόκιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατηγό Ντέμπσεϊ επανέλαβε ότι η στενή διμερής στρατιωτική συνεργασία «δεν είναι ζωτική μόνο για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ευημερία της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού». Ο Ντέμπσεϊ έχει αφήσει σαφείς απειλητικές αιχμές έναντι του Πεκίνου, δηλώνοντας την Πέμπτη στην αεροπορική βάση Γιοκότα, ότι σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά ούτε και να θυσιάσουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ιαπωνία προς όφελος των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, καταλήγοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις έναν πόλεμο είναι να προετοιμάζεσαι γι' αυτόν».

Το ίδιο 24ωρο στο Πεκίνο ξεκινούσαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους Κίνας και Ιαπωνίας σε μία προσπάθεια εκτόνωσης του νέου γύρου έντασης με αφορμή τη γνωστή αντιπαράθεσή τους για τα νησιά Σενκάκου (ιαπωνικά) / Ντιαόγου (κινέζικα). Νωρίτερα το πρωί, τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το περιστατικό δεν φάνηκε να παίρνει άμεσα μεγαλύτερες διαστάσεις. Πάντως, προ ημερών, το Τόκιο είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση ειδικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων εποπτείας για την προστασία των νησιών Σενκάκου, φημισμένα για τα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματά τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τέλος, η Αυστραλία (άλλη μία στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό) ανακοίνωσε ότι βγάζει στην περιοχή τη φρεγάτα «HMAS SYDNEY», που διαθέτει μεταξύ άλλων σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, προκειμένου να συμμετάσχει σε «περιπολίες» μαζί με σκάφη του αμερικανικού 7ου στόλου στην Ιαπωνία.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες στο Καεσόνγκ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας απέρριψαν χτες την πρόταση της Σεούλ για διάλογο με στόχο την επαναλειτουργία του κοινού βιομηχανικού πάρκου στο Καεσόνγκ με την προειδοποίηση ότι η Πιονγκγιάνγκ θα αναγκαστεί να πάρει επιπρόσθετα «οριστικά και σοβαρά μέτρα» σε περίπτωση που οι «νοτιοκορεατικές μαριονέτες συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κατάσταση».

Ως γνωστόν πριν μερικές βδομάδες η ΛΔ Κορέας απαγόρευσε στους Νοτιοκορεάτες εργαζόμενους την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ, που βρίσκεται στο βορειοκορεατικό έδαφος περίπου 10 χιλιόμετρα από την κοινή μεθόριο, και απέσυρε τους περίπου 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενους σε αυτό λόγω του μπαράζ των προκλητικών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν εδώ και δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ένα 24ωρο μετά το «τελεσίγραφο» της Σεούλ για απάντηση των βορειοκορεατικών αρχών στην πρότασή της για «διάλογο». Η αρνητική απάντηση της Πιονγιάνγκ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως πρόσχημα, προκειμένου οι νοτιοκορεατικές αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της ΛΔ Κορέας με νέα μέτρα που πιθανώς να ανακοινωθούν μετά την προγραμματισμένη για χτες συνάντηση της προέδρου Παρκ Γκέουν Χίε αρμόδιους υπουργούς για το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ. Σε πρώτη φάση, πάντως, η Νότια Κορέα ζήτησε την επιστροφή στη χώρα και των 175 Νοτιοκορεατών που απομένουν στη βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ, μετά το κλείσιμό της από την Πιονγκγιάνγκ στις 3 τρέχοντος μηνός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- «Η Σλοβενία δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Η χώρα μπορεί να τα καταφέρει σε εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε χτες ο Σλοβένος Πρόεδρος, Μπορούτ Παχόρ, στον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο Βερολίνο, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες διέλυσε ο ισραηλινός στρατός διαδήλωση Παλαιστινίων της μικρής πόλης Ντάιζ Τζαρούρ στη Δυτική Οχθη, κατά ορισμένων πρόχειρων καταλυμάτων που έποικοι έστησαν σε λόφο δίπλα στην πόλη. Επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό έγιναν και στην πόλη Αμπού Ντις, δίπλα στην Ιερουσαλήμ, όπου επίσης ο ισραηλινός στρατός διέλυσε με τον ίδιο τρόπο διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κρατουμένων. Από τις επεμβάσεις του ισραηλινού στρατού τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συγχαρητήρια και επαίνους μοίρασε χτες στη σερβική ηγεσία ο ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ενθαρρύνοντας το Βελιγράδι να συνεχίσει στην «κατεύθυνση των θαρραλέων αποφάσεων και του οράματος της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η επίσκεψη Φούλε ολοκληρώθηκε χτες, μέρα έκτακτης συζήτησης στη σερβική Βουλή (έξω από την οποία είχε συγκεντρωθεί πλήθος δυσαρεστημένων διαδηλωτών), για τη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας που υπογράφτηκε στις 19/4 στις Βρυξέλλες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι αδελφοί Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ, φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων της Βοστόνης, είχαν ως επόμενο στόχο τους τη Νέα Υόρκη, όπου σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ, ίσως το πιο κεντρικό και γνωστό σημείο της αμερικανικής μεγαλούπολης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται τα σχέδια αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ολοένα και κλιμακώνει την πολεμική ρητορική του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες και μετά το τελεσίγραφο προς την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει την επανακαταμέτρηση ο Καπρίλες επανήλθε αργά το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα, με νέα συνέντευξη Τύπου, όπου απλά ανακοίνωσε το αναμενόμενο: ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι η CNE έκανε αμέσως αποδεκτό το αίτημα του Καπρίλες για επανακαταμέτρηση, το οποίο κατατέθηκε στις 19 Απρίλη, την ημέρα της ορκωμοσίας του Προέδρου Μαδούρο, για τον εκ νέου έλεγχο του 46% των εναπομεινάντων ψηφοδελτίων, 54% μεταξύ αυτών έχουν ήδη καταμετρηθεί μετά την αμφισβήτηση από τον Καπρίλες των αποτελεσμάτων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια του σχεδίου υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της χώρας που μέχρι στιγμής έχει πέσει στο κενό κατά κύριο λόγο εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης που αναχαίτισε τη δολοφονική εκστρατεία μισθοφόρων και οπαδών του Καπρίλες, που την επομένη των εκλογών, ματοκύλισαν την Βενεζουέλα. Η κατακραυγή ήταν τέτοια που εξανάγκασε ακόμη και χώρες όπως η Ισπανία να αναγνωρίσουν και να χαιρετίσουν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Καπρίλες, εξακολουθούν, για ευνόητους λόγους, να μην αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν να μην αναγνωρίζουν την εκλογή του Νικολάς Μαδούρο και άφησαν να αιωρούνται απειλές περί πιθανής επιβολής κυρώσεων, μέσω των δηλώσεων της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, μετά την ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας -κύριο προμηθευτή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών- ότι σε περίπτωση κυρώσεων θα προχωρήσει σε αντίποινα, εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση δηλώνοντας: «Δεν γνωρίζω να γίνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας σε αυτό το στάδιο».

ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί σε ψυχιατρική κλινική

ΜΟΣΧΑ.--

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε ψυχιατρική κλινική στην περιοχή Ραμένσκι της Ρωσίας, με αποτέλεσμα 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σε σύνολο 41 που βρίσκονταν στο κτίριο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.20 π.μ., με τα ακριβή αίτια να παραμένουν άγνωστα, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα. Η πυρκαγιά δεν έγινε γρήγορα αντιληπτή, γι' αυτό και τα θύματα στην πλειοψηφία τους βαριά ψυχικά ασθενείς, καθώς και τοξικομανείς ή αλκοολικοί, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επιρροή ισχυρών φαρμάκων, δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ενώ όσοι κατάφεραν να ξυπνήσουν και προσπάθησαν να διαφύγουν, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα όσοι δεν κάηκαν να δηλητηριαστούν από τις αναθυμιάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ