ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

Εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απτός είναι πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων εντός συριακού εδάφους, την Παρασκευή το μεσημέρι και την Κυριακή τα ξημερώματα. Η πρώτη επιδρομή είχε ως στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποθηκευτικό χώρο όπλων στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Η δεύτερη, σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, είχε ως στόχο κυρίως το κέντρο στρατιωτικών και επιστημονικών μελετών στην περιοχή Τζαμράγια, περίπου 15 χιλιόμετρα, από τα λιβανικά σύνορα, κοντά στο οποίο ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πλήξει κομβόι φορτηγών στις 30 Γενάρη.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί ότι στόχος ήταν φορτία με, ιρανικής κατασκευής, πυραύλους «Φάτιχ 110», που έχουν την εμβέλεια να πλήξουν το σύνολο του ισραηλινού εδάφους, εφόσον εκτοξευτούν είτε από τη Συρία είτε από το Λίβανο. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωνε χτες ότι το Ισραήλ δεν αναμίχθηκε και δε θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις στη Συρία, συμπληρώνοντας ότι «διατηρεί το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του με κάθε τρόπο». Ο υφυπουργός του, Ντάνι Ντάνον, επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει στη «Χεζμπολάχ» να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Σιγή από ΟΗΕ, καταδικάζουν αραβικές ηγεσίες

Για «ωμή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Συρίας και για κήρυξη πολέμου έκαναν λόγο τα συριακά ΜΜΕ, με τον υπουργό Πληροφοριών της χώρας Ομράν αλ Ζούμπι, να υπογραμμίζει ότι η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει. Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι στη δεύτερη επιδρομή της Κυριακής σκοτώθηκαν 42 στρατιώτες. Σιγή ιχθύος τηρεί απέναντι στην κλιμάκωση αυτή ο ΟΗΕ, με τον ΓΓ Μπαν Γκι μουν, να συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, για να «μοιραστούν» την έντονη ανησυχία τους και να ζητήσουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε μόνο ότι τέσσερις κυανόκρανοι κρατούνται, από χτες, από ενόπλους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δε θέλησε να σχολιάσει τις ισραηλινές επιδρομές, αλλά επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύεται και να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων στη «Χεζμπολάχ».

Στη Δαμασκό πήγε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και υποστήριξε ότι το Ιράν στέκεται δίπλα στη Συρία, αλλά αυτή μπορεί και μόνη της ν' απαντήσει στο Ισραήλ. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι συνέπειες για όλη την περιοχή,σε περίπτωση δημιουργίας κενού εξουσίας στη Συρία, θα είναι δραματικές για όλη την περιοχή.

Τις ισραηλινές επιδρομές έσπευσαν να καταδικάσουν και αραβικές ηγεσίες, όπως της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καθώς και η Τουρκία, που μέσω του πρωθυπουργού της Τ. Ερντογάν, μπορεί να μίλησε για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας αλλά ουσιαστικά έκανε κριτική γιατί «οι βομβαρδισμοί ενισχύουν τον Ασαντ». Πάντως, οι κυβερνήσεις που έχουν ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, ζητούν να παρέμβει ο ΟΗΕ και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία της Συρίας. Το ίδιο έπραξαν και όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις.

Κάρλα ντελ Πόντε: Αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν χημικά

Το κλίμα γίνεται εκρηκτικότερο από τις αποκαλύψεις της Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και νυν επικεφαλής 4μελούς επιτροπής του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία, η οποία δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρήση σαρίν έκαναν αντικαθεστωτικοί. Η πληροφορία προκάλεσε αμηχανία στους υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει δυσπιστία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Συρίας:

«

Το ΚΚΕ καταδικάζει τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε βάρος της Συρίας που συνιστούν νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μαζί με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ενάντια στο συριακό λαό. Η επέμβαση αυτή τροφοδοτεί πολύπλευρα τη δολοφονική δραστηριότητα των αποκαλούμενων αντικαθεστωτικών ομάδων και ενισχύει τον κίνδυνο άμεσης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας και του Ιράν.

Το στόχο αυτό της απροκάλυπτης στρατιωτικής επέμβασης υπηρετεί και η σχεδιασμένη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα "περί χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία", που αμφισβητείται και θεωρείται αβάσιμη ακόμα και από δικούς τους μηχανισμούς. Γεγονός είναι πως η χρησιμοποίηση ψευδών στοιχείων και προσχημάτων είναι προσφιλής μέθοδος του ιμπεριαλισμού για να διαμορφώνει το έδαφος για πολεμικές επιχειρήσεις, όπως έγινε στους πολέμους κατά του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όχι μόνο υιοθετεί τα προσχήματα μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Επιπλέον, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι, για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, η πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ποικιλοτρόπως στηρίζουν τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράν.

Συνολικά, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή γίνονται συνεχώς πιο επικίνδυνες. Η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη διεκδίκηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου ενέχουν κίνδυνο γενικευμένου πολέμου.

Ο ελληνικός λαός επιβάλλεται να είναι σε ετοιμότητα, να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και την απαράδεκτη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο συριακό λαό, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Να διεκδικήσει:

  • Να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της χώρας μας.
  • Να υπάρξει άμεση απεμπλοκή, να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" και συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί, να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα!
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από αυτούς τους σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ».

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΕΕΔΥΕ
Ετοιμάζουν ολοκαύτωμα στην περιοχή μας

Ανακοίνωση για το αίτημα των ΗΠΑ να τους δοθεί περισσότερος χώρος στη βάση της Σούδας

Η ΕΕΔΥΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση που για άλλη μια φορά, πιστή στις δεσμεύσεις στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να προσφέρει τις επιπλέον «διευκολύνσεις» που της ζητήθηκαν στη βάση της Σούδας. Τονίζει δε: «Σε συνδυασμό με τις εγκληματικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Συρίας, είναι φανερό ότι το ολοκαύτωμα στην περιοχή μας ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ο ελληνικός λαός, αλλά και οι άλλοι λαοί στην περιοχή μας δεν πρέπει για άλλη μια φορά να γίνουν θύτες και θύματα. Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί: Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στο προετοιμαζόμενο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην περιοχή μας. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, καθώς και όλες οι άλλες ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές βάσεις και στρατηγεία. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Η καταγγελία της ΕΕΔΥΕ αφορά σε δημοσίευμα στον Τύπο, που αναπαρήγαγε και ο «Ριζοσπάστης», σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί ζήτησαν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση της Σούδας 20 μαχητικά αεροσκάφη, 6 αεροπλάνα τύπου «KC - 135», ικανά για ανεφοδιασμό μαχητικών στον αέρα, και 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Οπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, το αίτημα των ΗΠΑ «είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, αύριο, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ