ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔ
Απίστευτη ταλαιπωρία για θεώρηση βιβλιαρίων

Μόνο για την Αττική δόθηκε παράταση ως τέλος Οκτώβρη αφού εξυπηρετούνται από ένα μοναδικό σημείο!

Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα στα κεντρικά του ΟΠΑΔ

Phasma

Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα στα κεντρικά του ΟΠΑΔ
Από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στην Αττική προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι όλης της Περιφέρειας Αττικής μπορούν να απευθυνθούν σε ένα μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης, μόνο στην κεντρική υπηρεσία (Ηπείρου 38), και σχηματίζονται καθημερινά μεγάλες ουρές. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων γίνεται από 2 ή 3 υπαλλήλους ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Αποδεικτική του μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων και του λίγου προσωπικού, είναι η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας «μόνο για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και υποχρεούνται να προσέλθουν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΑΔ» για «παράταση απογραφής και θεώρησης των βιβλιαρίων τους έως και την 31/10/2013. Για τους λοιπούς ασφαλισμένους παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες προθεσμίες».

«Είναι σαφές ότι το πλήθος των ασφαλισμένων που υποχρεούται να προσέλθει στην Κεντρική Υπηρεσία με δυσκολία μπορεί να εξυπηρετηθεί από το ένα και μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για Αττική, Πειραιά και Νήσους», παραδέχεται η διοίκηση του ΟΠΑΔ. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως «το πλήθος των ασφαλισμένων που οφείλει να προσέλθει στο κατάστημα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού (Αττικής, Πειραιώς και Νήσων) αφορά σε θεωρήσεις βιβλιαρίων έμμεσων μελών των εν ενεργεία ασφαλισμένων ή συνταξιούχων της Περιφέρειας Αττικής, για τα οποία απαιτείται προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων (ενήλικα τέκνα που δικαιούνται ασφάλισης, σύζυγοι κλπ.)».

ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Ούτε το μισό νερό δε θα φτάνει τελικά στη Θεσσαλία!

Μειωμένο κατά 58,33% θα είναι τελικά το νερό που θα φτάνει κάθε χρόνο από τον Αχελώο στο διψασμένο θεσσαλικό κάμπο. Αυτό προδιαγράφεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλογιάννης, με ημερομηνία 2 Μάη 2013. Με αυτήν εγκρίνεται η διάθεση 49.200 ευρώ σε ιδιωτικό γραφείο μελετών που αναλαμβάνει τεχνικός σύμβουλος για την εξέταση και διερεύνηση της δυνατότητας τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς στον ποταμό Αχελώο στο πλαίσιο του έργου «Εργα εκτροπής Αχελώου και εγγειοβελτιωτικά έργα Θεσσαλικής πεδιάδας».

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα υπό έγκριση Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, ο όγκος των υδάτων που θα μεταφέρεται από τον ταμιευτήρα Συκιάς προς τη Θεσσαλική πεδιάδα προβλέπεται ίσος με 250 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Η ποσότητα αυτή αποτελεί σημαντική μείωση σε σύγκριση με την έως τώρα προβλεπόμενη των 600 εκατ. κυβικών μέτρων». Δηλαδή, το νερό που θα φτάνει στο Θεσσαλικό κάμπο θα είναι μόνο το 41,66% από το αρχικά προβλεπόμενο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εξαγγελίες προέβλεπαν τη μεταφορά άνω των 1.000 εκατ. κυβικών...

Ο σημερινός σχεδιασμός του φράγματος Συκιάς προβλέπει την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ύψους 165 μέτρων, όγκου 11,6 εκατ. κυβικών μέτρων και χωρητικότητας ταμιευτήρα 530 εκατ. κυβικών μέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς απαιτείται σήμερα να διερευνηθεί η δυνατότητα ταπείνωσης της ανώτατης στάθμης του ταμιευτήρα του φράγματος Συκιάς. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «θα πρέπει ο ενδεχομένως τροποποιημένος σχεδιασμός του φράγματος να μελετηθεί σε επίπεδο κατάλληλο για την απαιτούμενη σύνταξη της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πότε τελικά θα ξεκινήσουν τα έργα, ποια θα είναι αυτά και πότε θα ολοκληρωθούν παραμένει άγνωστο, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η σκοπιμότητα, τα σημεία και ο βαθμός τροποποίησης της εγκεκριμένης μελέτης του φράγματος Συκιάς, δεν είναι επί του παρόντος γνωστά και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης, προκειμένου να εξεταστούν συγκριτικά οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ως προς την ολοκλήρωση του έργου και να επιλεγεί η προσφορότερη»...

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
«Φιλέτο» διεκδικεί ο ιδιωτικός τομέας

«Φιλέτο» στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων διεκδικεί ο επιχειρηματικός τομέας στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του «Μητέρα», Ανδρέα Καρταπάνη, σε χτεσινή ημερίδα με θέμα το «μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα».

Ο Α. Καρταπάνης εξέφρασε το «παράπονό» του λέγοντας πως η οργάνωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα εξαιρεί τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η νομοθεσία προβλέπει μεταμοσχεύσεις μόνο από το δημόσιο τομέα υγείας, προς αποφυγή της εμπορευματικοποίησης. Μάλιστα αντιπαρέθεσε την κατάσταση με τη γειτονική Αλβανία, η οποία έδωσε πρόσφατα άδεια μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Ομίλου Υγεία στα Τίρανα, για μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες. Ετσι, σημείωσε ο Α. Καρταπάνης, οι ασθενείς που θα μεταμοσχευθούν στα Τίρανα, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς ολόκληρου του Ομίλου και επανέλαβε την πρόταση του «Υγεία» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί άδεια μεταμοσχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχε ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης ο οποίος σημείωσε πως οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θαύμα σε πολλά επίπεδα και χαρακτήρισε αδιανόητο και αντιπαραγωγικό τον αποκλεισμό του ιδιωτικού τομέα από τις μεταμοσχεύσεις, κάτω από το φόβο της κερδοσκοπίας.

Τράπεζα μυελού των οστών στο «Αγία Σοφία»

Στην υπογραφή σύμβασης για τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα του Παίδων «Αγία Σοφία» προχώρησαν χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής του νοσοκομείου Εμμ. Παπασάββας και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Μ. Βαρδινογιάννη.

Η Τράπεζα θα λειτουργεί υπό τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και θα χορηγεί μοσχεύματα -εκτός από τα παιδιά - και σε ενήλικες. Ο,τι δηλαδή θα έπρεπε να γίνει -και δε γίνεται λόγω ελλείψεων κυρίως προσωπικού και υποδομών- μέσω των αιμοδοσιών και των δημόσιων τραπεζών επιχειρείται τώρα με την παραπάνω δωρεά. Ακόμα ανακοινώθηκε η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και του Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η διοίκηση του σωματείου σταθερά στις ταξικές δυνάμεις

Στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων», εμπιστεύτηκαν και πάλι οι εργαζόμενοι του κλάδου -μέσα από τις πρόσφατες εκλογές- τη διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.026 εργαζόμενοι για ΔΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή (από 1.132 το 2011). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.005. Η «ΔΑΣΕ» έλαβε 868 ψήφους (από 917 το 2011) και 13 έδρες στο νέο ΔΣ (από 12). Η «Ενωτική Κίνηση Εμποροϋπαλλήλων» («πρώην» στελέχη της ΠΑΣΚΕ) έλαβαν 128 ψήφους (από 193 ως ΠΑΣΚΕ το 2011) και 2 έδρες στο ΔΣ (από 3). Τέλος, το ψηφοδέλτιο «Εργατική Αντίσταση» έλαβε 9 ψήφους για ΔΣ και δεν πήρε καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισαν 750 εργαζόμενοι (από 1.054 το 2011). Η «ΔΑΣΕ» πήρε 619 ψήφους και εξέλεξε 8 αντιπροσώπους για το ΕΚΑ και 6 αντιπροσώπους για την ΟΙΥΕ. Η «ΕΚΕ» πήρε 111 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για ΕΚΑ και 1 για την ΟΙΥΕ. Τέλος, η «Εργατική Αντίσταση» πήρε 3 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ.

Σημειώνεται, ότι η «πτώση» που εμφανίζεται στους ψηφίσαντες για αντιπροσώπους σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ψήφισαν στα επιχειρησιακά τους σωματεία για την εκλογή αντιπροσώπων. Επίσης, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών του κλάδου, η μικρή μείωση στη συμμετοχή οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι έκλεισαν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο. Επίσης, ο κλάδος πλέον μετράει πάρα πολλούς μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι πιεσμένοι και απογοητευμένοι από την ανεργία δε συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες. Από την άλλη, όπως σημειώνεται, όπου, το προηγούμενο διάστημα, ο κλάδος άνοιξε τη δουλειά, επιχείρησε να οργανώσει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους (σούπερ μάρκετ πολυκαταστήματα) υπήρξε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ