ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε τη δίχρονη αδελφή του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ακόμη ανείπωτη τραγωδία με όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ακόμη πρωτοφανές περιστατικό της βίας που παράγει το πλέον αδηφάγο κράτος στον καπιταλιστικό κόσμο. Ενα 5χρονο αγοράκι σκότωσε την ώρα του παιχνιδιού την αδερφή του, η οποία ήταν μόλις 2 χρόνων.

Το αγόρι πάτησε τη σκανδάλη του κυνηγετικού όπλου 22 χιλιοστών, το οποίο του είχαν κάνει δώρο οι ίδιοι του οι γονείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είχαν αντιληφθεί ότι το όπλο είχε πυρομαχικά μέσα! Το άτυχο κοριτσάκι διακομίστηκε άμεσα σε τοπικό νοσοκομείο, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε. Σύμφωνα με τις αρχές, το περιστατικό θα καταγραφεί ως «ατύχημα».

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στην πολιτεία του Κεντάκι και όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας Κάμπερλαντ, Γκάρι Γουάιτ, το 5χρονο αγόρι έλαβε το όπλο ως δώρο το προηγούμενο έτος και ήταν ένα τυφέκιο της εταιρείας Keystone Sporting Arms ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, και το οποίο είχε ήδη μάθει να το χρησιμοποιεί. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τη εφημερίδα LA Times, το 2008 παρήγαγε περίπου 60.000 όπλα ειδικά για παιδιά, περιλαμβανομένων πιστολιών και τυφεκίων, και σε έντονα χρώματα για να είναι ελκυστικά στα μικρά παιδιά. Παιδιά που μαθαίνουν να πυροβολούν πριν καν μπορέσουν να ισορροπήσουν στο ποδήλατο...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σχέδιο απονομιμοποίησης της κυβέρνησης Μαδούρο

Την 1η Μάη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος
Την 1η Μάη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε μείζον περιστατικό προσπαθεί να αναγάγει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Εννοείται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν δράττοντας ως «μάννα εξ ουρανού» το περιστατικό για να προχωρήσουν σε μία ακόμη παρέμβαση για την άμεση «καταδίκη της βίας». Πρόκειται για ακόμη μερικά επεισόδια του καλοστημένου σχεδίου πρόκλησης χάους και αποσταθεροποίησης, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, σχέδιο που έχει εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση δημαγωγώντας ασυστόλως περί «ψευτών», «πολιτικών διώξεων» και τώρα «επιθέσεων» προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις εντυπώσεις που σπέρνει η ίδια και αναμεταδίδουν δίχως φειδώ τα διεθνή αστικά ΜΜΕ. Αφορμή για τα πρωτοφανή επεισόδια, σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν η απαγόρευση της αγόρευσης επτά βουλευτών της αντιπολίτευσης, σημειωτέον περισσότερο από δέκα ημέρες πριν, που δημοσίως έχουν αμφισβητήσει αρχές, εκλογές, αποτελέσματα, κυβέρνηση, την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή και κάθε είδους θεσμική αρχή της χώρας. «Μέχρι να αναγνωρίζουν τις αρχές, τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας και την κυρίαρχη βούληση του λαού μας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πηγαίνουν να μιλούν στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι εδώ σε αυτή την Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

Χτες, ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και ενώ ήδη η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έχει συστήσει ειδική τεχνική επιτροπή για την πλήρη επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, έχοντας κάνει αποδεκτό το αίτημά του.

ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες αγνοούμενοι εργάτες σε χρυσωρυχείο

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Τους χειρότερους φόβους για την τύχη δεκάδων εργατών προκαλεί η κατάρρευση στοάς στο χρυσωρυχείο Τζέμπελ Αμερ του βόρειου Νταρφούρ στο Σουδάν παραμονές Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των σουδανικών αρχών που αποκάλυψαν το περιστατικό μόλις χτες, στο ορυχείο υπήρχαν την ώρα του ατυχήματος τουλάχιστον 66 εγγεγραμμένοι εργάτες και άλλοι περίπου 30 που είχαν εισέλθει στο χώρο δίχως να καταγραφούν στις λίστες. Συνολικά, φέρεται να αγνοούνται τουλάχιστον 95 άτομα, τα οποία είναι εγκλωβισμένα σε βάθος 60 μέτρων...

Στο Τζέμπελ Αμερ είχαν σημειωθεί τον περασμένο Γενάρη ιδιαίτερα αιματηρές συγκρούσεις, μεταξύ των φυλετικών κοινοτήτων Αμπάλα και Μπένι Χουσεΐν με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πάνω από 100.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Νταμπάνγκα» πως οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων χρυσωρύχων θα συνεχιστούν «όσο χρειάζεται» και ότι οι εργασίες διάσωσης είναι δύσκολες μεταξύ άλλων λόγω της σαθρότητας του εδάφους που δεν επιτρέπει τη χρήση βαριών μηχανημάτων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το εργοστάσιο της «Οπελ» στο Μπόχουμ θα κλείσει τελικά οριστικά και ολοκληρωτικά στα τέλη του 2014. Πέρα από την κατασκευή των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων θα κλείσουν και οι αποθήκες με 420 εργαζόμενους που ανήκουν στη θυγατρική «Cat Logistics» οι οποίοι αναμένεται να έχουν παρόμοια τύχη με τους πάνω από 3.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στη κύρια μονάδα της «Opel».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο αιματηρότερος μήνας από το 2008 ήταν ο φετινός Απρίλης για το Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, καθώς εξαιτίας της υποκινούμενης βίας με διαδογματικά χαρακτηριστικά που υποσκάπτει σοβαρά την ενότητα της χώρας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 712 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 1.633.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανησυχία προκαλεί στην Κίνα το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, Η7Ν9, το οποίο θεωρείται πλέον σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ακόμη δεν υπάρχουν προβλέψεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί. Μέχρι στιγμής έχουν μολυνθεί 126 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 24 πέθαναν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενταση επικρατεί στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ και συνεχίστηκαν μέχρι χτες το πρωί και κόστισαν τη ζωή ενός Αφγανού αστυνομικού και τραυμάτισαν δύο Πακιστανούς στρατιώτες. Το Αφγανιστάν ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το Πακιστάν, με εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ το Πακιστάν υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση το φυλάκιό του και οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του 60% του τμήματος των εμπορευματικών μεταφορών του οργανισμού σιδηροδρόμων της Ρουμανίας «CFR Railways Marfa» εκδήλωσαν τέσσερις εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.-- Πρωτοποριακή εγχείρηση μεταμόσχευσης τραχείας από βλαστοκύτταρα σε δίχρονο κοριτσάκι από τη Νότια Κορέα πραγματοποίησε στις ΗΠΑ διεθνής ομάδα χειρουργών. Η μικρή γεννήθηκε χωρίς τραχεία και οι γιατροί κατάφεραν να την «κατασκευάσουν» χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών της, τα οποία καλλιέργησαν σε ειδικό σωλήνα. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα στο εργαστήριο σχηματίζοντας μια καινούρια τραχεία σε λιγότερο από μια βδομάδα....

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σχεδόν 258.000 Σομαλοί πέθαναν από πείνα από τον Οκτώβρη του 2010 έως τον Απρίλη του 2012, στη διάρκεια της σοβαρής επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσαν έξι μήνες λιμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Καταδίκη Αμερικανοκορεάτη σε 15ετή φυλάκιση

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Σε φυλάκιση έως το 2028 και σε καταναγκαστικά έργα καταδικάστηκε χτες ο 44χρονος Αμερικανοκορεάτης Πάε Τζουν Χο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της ΛΔ Κορέας τον έκρινε ένοχο για εγκλήματα κατά του κράτους.

Ο 44χρονος, που στο αμερικάνικο διαβατήριό του αναφέρεται ως Κένεθ Μπάε, συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβρη στη βορειοανατολική μεθοριακή περιοχή Ρασόν της ΛΔ Κορέας κοντά στα σύνορα με την Κίνα ως αρχηγός τουριστικού γκρουπ. Πληροφορίες νοτιοκορεατικών δικτύων αναφέρουν ότι ένας από τους τουρίστες, με τους οποίους συνταξίδεψε την εποχή που συνελήφθη, μετέφερε στις αποσκευές του σκληρό δίσκο υπολογιστή με «ευαίσθητα δεδομένα». Στις 27 Απρίλη το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο συλληφθείς «ομολόγησε το έγκλημα εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Δυτικές διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι η καταδίκη του Αμερικανοκορεάτη, που είναι ο έκτος που καταδικάζεται από το 2009, ενδέχεται τάχα να χρησιμοποιηθεί από την Πιονγκγιάνγκ ως «διαπραγματευτικό χαρτί» ή ως αφορμή για την επανάληψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ ιδιαίτερα μετά από το τελευταίο κύκλο έντασης στις σχέσεις τους που προκάλεσε μεταξύ άλλων και το προκλητικό μπαράζ των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν.Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΤΣΑΝΤ
Συλλήψεις αξιωματούχων για απόπειρα πραξικοπήματος

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Οι αρχές του Τσαντ προχώρησαν χτες στη σύλληψη ανεξακρίβωτου αριθμού στρατιωτικών αξιωματούχων και τουλάχιστον ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί και την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Τσαντιανός υπουργός Πληροφοριών, Χασάν Σίλα Μπάκαρι, πρόσθεσε ότι η σύλληψη των κατηγορουμένων έγινε το πρωί της Πρωτομαγιάς και ότι οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν στενά από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αλλες πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο συλληφθείς αντιπολιτευόμενος βουλευτής είναι ο Σάλεχ Μακί.

Πάντως, μόλις πριν μία βδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντεμπί είχε κατηγορήσει τη γειτονική Λιβύη για σχέδια αποσταθεροποίησης, επειδή, όπως υποστήριξε, επέτρεψε σε Τσαντιανούς μισθοφόρους να δημιουργήσουν στη μεθόριο στρατόπεδο εκπαίδευσης ενόπλων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Ιντρίς Ντεμπί γνωρίζει καλά από πραξικοπήματα, καθώς και ο ίδιος το Δεκέμβρη του 1990 είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Χισέν Αμπρέ και έκτοτε μονοπωλεί την εξουσία μέσω της «επανεκλογής» του σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά καιρούς εξυπηρετεί πρόθυμα τα σχέδια δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τελευταίο δείγμα «γραφής» την υποστήριξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη με την αποστολή περίπου 2.000 Τσαντιανών στρατιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ