ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκρηκτικά προβλήματα με τους παιδικούς σταθμούς

Στον «αέρα» παιδιά λαϊκών οικογενειών

Μεγάλα προβλήματα στα νέα ζευγάρια, στις λαϊκές οικογένειες της Αθήνας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, αναμένεται να προκληθούν και στη νέα χρονιά (2013 - 2014) λόγω της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν το απαιτούμενο προσωπικό και οι χώροι ώστε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου) η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσε ερώτημα σχετικά με τις εγγραφές παιδιών (επανεγγραφές και νέες) και τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού ώστε να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά με ασφάλεια και ανθρώπινους όρους εργασίας για το προσωπικό.

Η πρόεδρος του ΔΒΑ, Μ. Ηλιοπούλου, απάντησε ότι έχουν γίνει αιτήσεις για 3.500 επανεγγραφές, παιδιά που ήδη φιλοξενούνται (στη χρονιά 2012-2013). Οτι πριν γίνει ανακοίνωση για νέες αιτήσεις, το ΔΣ του ΔΒΑ θα πρέπει να αποφασίσει για τις περιλάλητες χωρητικότητες κάθε σταθμού, πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει, με βάση και σχετική μελέτη ομάδας του Πολυτεχνείου. Εκφράζονται φόβοι ότι έτσι θα φιλοξενήσουν ακόμα λιγότερα παιδιά από πέρυσι (4.900 το 2012 - 2013). Επί δημαρχίας Καμίνη θυμίζουμε ότι έχουν ήδη κλείσει 5 σταθμοί με πρόσχημα είτε την ακαταλληλότητα κτιρίων, ή τη χαμηλή συμμετοχή παιδιών. Ωστόσο, η δημοτική αρχή ελέγχεται καθώς ενώ υπάρχουν κατατεθειμένα και εγκεκριμένα στο δήμο εδώ και χρόνια σχέδια για παιδικούς σταθμούς ασφαλούς προκάτ κατασκευής, που σύντομα και με χαμηλό κόστος μπορούν να δώσουν λύσεις στο ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών, δεν τα υλοποιεί.

Ταυτόχρονα, δεν πιέζει την κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Χαρακτηριστικά, 275 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις δομές του ΔΒΑ, οι κυβερνήσεις πάγωσαν την πρόσληψή τους, και η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προσληφθούν.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΔΒΑ, Μ. Ηλιοπούλου, σε αποστροφή του λόγου της στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ είπε ότι το πόσα παιδιά θα πάρουν θα εξαρτηθεί από το πόσους παιδαγωγούς θα έχουν. Η δημοτική αρχή έχει αιτηθεί την πρόσληψη 326 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων, με αμφίβολο πότε και αν εγκριθούν όλες οι προσλήψεις. Στο μεταξύ, πετά στο δρόμο 99 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, συν 40 εργαζόμενους προσληφθέντες μέσω ΕΣΠΑ, συν 18 που έχουν βρει εκεί μιαν απασχόληση μέσω ΜΚΟ και άλλους 160 συμβασιούχους οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και παραμένουν στη δουλειά τους με ασφαλιστικά μέτρα ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο Πρωτοδικείο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι άνθρωποι που επί πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν προσφέρει πολλά και γνωρίζουν το αντικείμενό τους, υπάρχει σωρευμένη πείρα που δεν πρέπει να χαθεί καθώς αλλιώς διακινδυνεύεται και η εύρυθμη λειτουργία των σταθμών. Συν το γεγονός ότι το προσωπικό του ΔΒΑ ολοένα και μειώνεται δίχως να αναπληρώνεται από μόνιμο προσωπικό, αφήνοντας και έτσι μεγάλα κενά στη λειτουργία. Ενδεικτικά, από το Σεπτέμβρη 2012 ως το Μάη 2013 συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 47 εργαζόμενοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ξεκίνησε το 15ο Συνέδριο των πυροσβεστών

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών παλεύει ώστε οι αγώνες των πυροσβεστών να είναι αλληλέγγυοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Το 15ο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στην Αλεξανδρούπολη. Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου είναι ο διοικητικός απολογισμός, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, το πρόγραμμα δράσης, τα ψηφίσματα, η αναδιοργάνωση του ΠΣ, η υγιεινή και η ασφάλεια, ο κανονισμός μεταθέσεων, το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, το θεσμικό πλαίσιο και οι προσλήψεις.

Επιδίωξη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών σε αυτό το συνέδριο είναι, ανάμεσα στα άλλα, να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να αποκτήσουν τα σωματεία του χώρου αγωνιστικό προσανατολισμό και δυναμική. Παράλληλα, να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί ο κυβερνητικός και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι μεθοδεύσεις του, όπως και οι κρατικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, να χαραχθεί στη συνείδηση των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα πως οι αγώνες τους πρέπει να είναι αλληλέγγυοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας και όχι περιχαρακωμένοι στα στενά πλαίσια των ένστολων, όπως και να αποστρατιωτικοποιηθεί η Πυροσβεστική και να επέλθει ουσιαστική αναδιοργάνωσή της στα πλαίσια της κοινωνικής αποστολής της.

Η ΕΑΚΠ επανειλημμένα έχει επισημάνει πως και φέτος η κατάσταση που βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και το δίκτυο πυρασφάλειας της χώρας, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ζωές και τις περιουσίες του ελληνικού λαού και το δασικό πλούτο της χώρας. Οι μειωμένες πιστώσεις για την πρόληψη και για τη φετινή χρονιά στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης, όπως και για το σκέλος της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που για το Πυροσβεστικό Σώμα ανέρχονται σε 44.622.130,00 ευρώ για το τρέχον έτος, υποβαθμίζουν ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας. Εξάλλου, διατηρούνται οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό για το Πυροσβεστικό Σώμα που ξεπερνούν τις 4.500 κενές οργανικές θέσεις και ταυτόχρονα διατηρείται και ενισχύεται ο «θεσμός» της μερικής απασχόλησης και της εποχικότητας, με χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους που στερούνται πλήρη εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στις γενικότερες αντιδραστικές εξελίξεις εντάσσεται και το νέο εγχείρημα της κυβέρνησης με το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιχειρεί να διαλύσει τις έστω και υποτυπώδεις υπάρχουσες δομές πυρασφάλειας της χώρας, προωθώντας καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και παραχωρώντας ταυτόχρονα αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Τοπική Διοίκηση και τον εθελοντισμό.

ΙΛΙΟΝ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ

Κινητοποίηση ενάντια στο επαπειλούμενο κλείσιμο του ΙΚΑ Αγίου Φανουρίου στο Ιλιον (προηγήθηκε η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών στο κεντρικό ΙΚΑ της περιοχής) διοργάνωσε χτες το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο ο δήμος και φορείς της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με τα δικά της μπλοκ και το δικό της πλαίσιο αιτημάτων η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση αποφασίστηκε να μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας και να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, όπως κι έγινε. Ο υπουργός από την πλευρά του δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και τους προέτρεψε να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας.

Σε ανακοίνωση που μοίραζαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Με το κλείσιμο του ΙΚΑ της περιοχής του Αγ. Φανουρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι του Ιλίου μένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Η δημοτική αρχή Ιλίου έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, για το κλείσιμο του ΙΚΑ. Λέει "να μην κλείσει το ΙΚΑ", όμως έχει συμφωνήσει και υλοποιήσει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων, στηρίζει τον "Καλλικράτη" που προβλέπει την υποβάθμιση και τη συγχώνευση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών προς το λαό, μεταξύ αυτών και των υποδομών Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι έχουν μία επιλογή. Να οργανώσουν την πάλη τους απαιτώντας: Να μην κλείσει το ΙΚΑ του Αγ. Φανούρη. Δεν μας πείθουν οι υποσχέσεις του διοικητή του ΙΚΑ ότι θα μεταφερθούν μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες, γιατί αυτή είναι η απαράδεκτη μέθοδος που ακολουθήθηκε σε όλα τα ΙΚΑ που τελικά έκλεισαν. Βιβλιάριο Υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Φάρμακο. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Γιορτή για τα παιδιά το Σάββατο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Βρεφών και Νηπίων για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει γιορτή για τα μικρά παιδιά με δημιουργία ανοιξιάτικων κατασκευών και αφήγηση παραμυθιών, αύριο, Σάββατο 18 Μάη, στις 11 το πρωί, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μάη, ώρα 7 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή» για τους φιλοξενούμενους, τους συγγενείς και τους φίλους του Ιδρύματος, και με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, θα προβληθεί η ταινία - ντοκουμέντο για τη «Μάχη του Βερολίνου», την τελευταία μάχη του Β' Παγκόσμιου πολέμου στην Ευρώπη, για τη συντριβή του χιτλερικού τέρατος.

Την Κυριακή η εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Μεθαύριο, Κυριακή 19 Μάη, ώρα 10.30 π.μ., στο χωριό Κορυσχάδες Ευρυτανίας, πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής για την Επέτειο ίδρυσης, το 1944, της ΠΕΕΑ, της κυβέρνησης της ελεύθερης Ελλάδας, της «Κυβέρνησης του Βουνού», όπως έμεινε στην ιστορία. Ηταν το αποκορύφωμα της ΕΑΜικής Αντίστασης που αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τον οποίο στήριξε και στηρίχτηκε από αυτόν. Τον ενέπνευσε, ξύπνησε τις αστείρευτες δυνάμεις του και γι' αυτό μεγαλούργησε στην Κατοχή.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) θα γίνουν ομιλίες από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ Κώστα Μπασδέκη και από το προεδρείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ