ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντιλαϊκός σχεδιασμός στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Τα μέτρα που αφορούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα και οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους προκειμένου να ικανοποιηθεί η ακόρεστη ανάγκη των μονοπωλίων για κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινά αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2015:

Διαχωρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ με αντικείμενο τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος) από τη ΔΕΗ για να ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτραπεί στους κεφαλαιοκράτες ο άμεσος έλεγχος του Συστήματος Μεταφοράς.

Δημιουργείται και στη συνέχεια θα πουλήσει μια νέα καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής και πώλησης ηλεκτρισμού, με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και ανάλογη συμμετοχή από όλη τη δομή της.

Ιδιωτικοποιείται κατά 17% ό,τι απομείνει από τη ΔΕΗ ΑΕ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αναζητώντας «στρατηγικό εταίρο».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι «τα μέτρα αυτά εντάσσονται στις αποφάσεις της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής Ενέργειας και στην υλοποίηση του νόμου 4001/2011. (...) εξυπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας παίρνοντας υπόψη τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται. Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν και θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα δεχτούν νέα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα σαν αναγκαίο όρο της αύξησης της κερδοφορίας».

Παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν τις ευθύνες «των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ και των "απογόνων" τους, όπως και αν ονομάζονται, που έβαλαν πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική, δημιούργησαν αυταπάτες, οδήγησαν στην απαξίωση το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ».

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως σήμερα απαιτείται:

«Γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, με τη στρατηγική της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η πάλη ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση για να διασφαλιστούν όσα δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν δένεται αναπόσπαστα με την πάλη ώστε η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελέσει λαϊκή περιουσία. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση οι αγώνες σήμερα μπορούν να έχουν αποτελέσματα».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαφημίζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Οι κυβερνώντες προκαλούν τα εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης

Πανηγύρια επειδή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού «πέτυχε αποτελέσματα καλύτερα από τους στόχους» επιχείρησαν να στήσουν προχτές οι κυβερνώντες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου εξετάστηκε έκθεση για την τριμηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε ότι το έλλειμμα σε σχέση με το 2011 έχει μειωθεί κατά 3,8 μονάδες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα μεταξύ άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αναφερόμενος στο ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι για το 2012 - 2015 προβλεπόταν ότι η μετάβασή του από το 13% στο 23% θα έφερνε έσοδα 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μεταγενέστερα η απόδοση εκτιμήθηκε στα 800 εκατομμύρια και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι απέφερε μόλις 160 εκατομμύρια και προκύπτει ότι τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν αφού πολλά καταστήματα έκλεισαν και αυξήθηκε η φοροδιαφυγή. Κατά τον Χ. Σταϊκούρα, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην τρόικα και το ζήτημα θα συζητηθεί τον Ιούνη.

Στην παρέμβασή του, κατά την ενημέρωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στα όσα λέγονται περί ανάπτυξης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι υπέρ ή κατά της ανάπτυξης, αλλά ανάπτυξη από ποιον και για ποιο σκοπό.

Η ανάπτυξη, είπε, που ευαγγελίζονται τα άλλα κόμματα έχει σαν προϋπόθεση την υποβάθμιση του εργαζόμενου και υπογράμμισε ότι είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΕ λέει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μισθοί των χωρών που είναι ανταγωνιστικές προς την ΕΕ.

Οι όποιες επενδύσεις, τόνισε, δε γίνονται όπως λέγεται για την απασχόληση, αλλά για το κέδρος και ανέφερε ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από σωματεία επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μετά από πρωτοβουλία της τοπικής γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ αφού όλο και περισσότεροι είναι οι ΕΒΕ που δεν μπορούν λόγω οφειλών να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα ΔΣ των Σωματείων Μηχανικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών, Τζαμάδων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Οι διαδηλωτές επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα στη διεύθυνση του Ταμείου απαιτώντας την άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξάρτητα από οφειλές, το πάγωμα των οφειλών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα για όσο διαρκεί η κρίση, μείωση των εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση, κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κλπ. Ζητήθηκε η άμεση θεώρηση κατά προτεραιότητα των βιβλιαρίων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι ανασφάλιστοι λόγω οφειλών.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Ζητούν κάλυψη των ζημιών

Την παραλαβή δηλώσεων ζημιάς από όλους τους παραγωγούς, έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς, ζητούν από το ΔΣ του ΕΛΓΑ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας και Πέλλας.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, αναφέρονται στις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη για το 2013 παραγωγή φρούτων (Ροδάκινα, Βερίκοκα κλπ) που σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100%. Οι ζημιές προκλήθηκαν από τους παγετούς (κύρια στις 17 Μάρτη) και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης με αποτέλεσμα στη συνέχεια την πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί).

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν:

Τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο.

Την παραλαβή δηλώσεων ζημιάς από όλους τους παραγωγούς, ένταξη της καταστροφής της φρουτοπαραγωγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς.

«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Μίνι - «ανιχνευτής» επικίνδυνων ουσιών

Φορητή συσκευή χαμηλού κόστους για την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα κατασκευάζουν ερευνητές του Κέντρου Ερευνας «Δημόκριτος», στα πλαίσια προγράμματος της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, σε συνεργασία με επιστήμονες από πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μιας συσκευής στο μέγεθος της παλάμης που θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με κινητά νέας γενιάς και θα μεταδίδει αυτόματα τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία. Αν και η κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να δείχνει εντυπωσιακή και ίσως να προλαμβάνει δυσάρεστα περιστατικά ιδιαίτερα σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες σε διάφορες ουσίες, ωστόσο δεν παύει να πρόκειται για «εφεύρεση» καταπολέμησης του «συμπτώματος» σε μια αγορά τροφίμων όπου κάθε λίγο ξεσπά και ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ