ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολύμορφη δράση για την οργάνωση των νέων εργατών

Με στόχο την οργάνωση των νέων στα σωματεία, την ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε όσα τους στερούν η μεγαλοεργοδοσία, η κυβέρνηση και η ΕΕ, η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής αναπτύσσει πολύμορφη δράση με σειρά εκδηλώσεων, το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, μετά την εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά, η Επιτροπή οργανώνει στις 19/5, στις 7 το απόγευμα συζήτηση στα γραφεία του συνδικάτου με θέμα: «Πρακτική άσκηση: συνθήκες, δικαιώματα και κοινή δράση σπουδαστών και εργαζομένων». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εργαζομένων από μια σειρά επιχειρησιακά σωματεία μεγάλων ξενοδοχείων της Αττικής. Την 1/6 η Επιτροπή οργανώνει εκδήλωση - γλέντι στην παραλία του Αλίμου με θέμα: «Τουρισμός και αναψυχή, δικαίωμα για όλο το λαό».

Στις 17 και 18/6 θα γίνει προβολή ταινιών στα γραφεία του συνδικάτου. Συγκεκριμένα: στις 17/6, στις 6 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία: «Δευτέρες με λιακάδα». Στις 18/6 την ίδια ώρα θα προβληθεί η ταινία: «Harlan country war» (για τις μεγάλες απεργίες στην Αμερική του 1970). Τέλος, στις 30/6 στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία του συνδικάτου με θέμα: «Αλληλεγγύη: Συνήθεια στη φτώχεια ή πάλη να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στα μέτρα που πτωχεύουν το λαό;».

Στο σχετικό τετρασέλιδο της επιτροπής που μοιράζεται πλατιά στους νέους στις σχολές αλλά και στους χώρους δουλειάς αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, πρακτικάριοι, σπουδαστές, άνεργοι δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με μεγαλοξενοδόχους - εστιάτορες. Από τη δική μας δουλειά βγάζουν τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών μας, για ελεύθερο χρόνο, ψυχαγωγία, ποιοτική διασκέδαση. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η λύτρωση δε θα έρθει από μόνη της. Θα γίνει με παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, οργάνωση στα σωματεία, σύγκρουση στους τόπους δουλειάς».

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μαρτύριο η θεώρηση των βιβλιαρίων

Ατέλειωτες ουρές από τα χαράματα αφού εκατοντάδες χιλιάδες εξυπηρετούνται μόνο από ένα σημείο

-- «Ηρθα από Σαλαμίνα στις 8 το πρωί και πήρα το 238 από τα 250 νούμερα που δίνουν τη μέρα. Μέχρι πέρσι εξυπηρετούμασταν στο παράρτημα Πειραιά, φέτος η ταλαιπωρία είναι απίστευτη».

-- «Το μεροκάματο που έχασα σήμερα ποιος θα μου το δώσει;».

-- «Στις 6.30 το πρωί ήρθα και έχω έρθει άλλες δυο φορές».

-- «Εδωσαν παράταση μέχρι τον Οκτώβρη αλλά αυτό θα είναι για το 2013. Δηλαδή σε λίγους μήνες θα πρέπει πάλι να ταλαιπωρηθούμε για το 2014!».

Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα κεντρικά του ΟΠΑΔ όπου γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων των έμμεσα ασφαλισμένων. Ταλαιπωρία, έξοδα για τις μετακινήσεις, χαμένα μεροκάματα, όπως ισχύει με κάθε κουτσουρεμένη παροχή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι κι οι συνταξιούχοι και με την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από πέρυσι έχουν κλείσει 7 παραρτήματα του ΟΠΑΔ στην Αττική με τους υπαλλήλους να «κλείνουν τρύπες» στον ΕΟΠΥΥ και με τους εκατοντάδες ασφαλισμένους της Αττικής να εξυπηρετούνται πλέον μόνο από τα κεντρικά (Ηπείρου 38). Συνολικά το προσωπικό του ΟΠΑΔ έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες υπήρχαν μόλις δύο μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι 4 σπουδαστές Διοίκησης Μονάδων Υγείας που έκαναν την πρακτική τους!

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σαν προσωρινό μέτρο την παράταση της θεώρησης/απογραφής βιβλιαρίων μέχρι τις 31/10/2013 (σ.σ. μόνο για την Αττική και μόνο για έμμεσα ασφαλισμένους) και σαν «οριστική λύση στο πρόβλημα», «την ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ και τη διεύρυνση του δικτύου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Δημοσίου από τις δομές του ΙΚΑ στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα». Ωστόσο, έχουν κλείσει και υποκαταστήματα του ΙΚΑ, οι υπάλληλοι πανελλαδικά είναι περίπου 6.000 από 10.000 και στην Αττική 2.600 από 4.500 πριν δυο χρόνια. Αυτοί θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Χθες ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων έκανε εξόρμηση στον ΟΠΑΔ και μίλησε με τους ασφαλισμένους τονίζοντας πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει με τη συρρίκνωση των δομών του Δημοσίου και την απόλυση 200.000 υπαλλήλων ως το 2015.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Φέρνουν φάρμακα και σεντόνια οι ασθενείς!

Κινητοποίηση έγινε προχτές από μαζικούς φορείς κι εργαζόμενους

Με συγκέντρωση στο Νοσοκομείο κάτοικοι κι εργαζόμενοι απ' όλη τη Σάμο διαμαρτυρήθηκαν προχτές για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και της Λαϊκής Επιτροπής πόλης Σάμου.

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε αναλώσιμα υλικά που ακινητοποιούν ολόκληρα τμήματα όπως το αιματολογικό ή το ακτινολογικό, αξονικός τομογράφος που 250 μέρες το χρόνο είναι σε αχρηστία και ολόκληρο νησί με ένα ασθενοφόρο εδώ κι ένα χρόνο. Οι συγγενείς των ασθενών αγοράζουν πολλές φορές οι ίδιοι τα φάρμακα και άλλα υλικά για τη νοσηλεία τους, ενώ αναγκάζονται να φέρνουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες από τα σπίτια τους! Αυτή είναι η εικόνα της περίθαλψης στη Σάμο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές «σε αυτή την άθλια κατάσταση η διοικήτρια του Νοσοκομείου αντιπαραθέτει την αδράνεια, την δικαιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής και τον εξωραϊσμό της κατάστασης. Ζήτησε μάλιστα από τους οδηγούς ασθενοφόρου να δεχθούν να είναι μόνος του ο καθένας στη βάρδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς».

Δύο χρόνια χωρίς αναπηρική σύνταξη

«Ακυρο» το ποσοστό αναπηρίας επειδή είναι ...υψηλό, λέει το ΙΚΑ!

Δύο χρόνια χωρίς αναπηρική σύνταξη, στην «οδύσσεια» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι ασθενής με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και σοβαρό άσθμα. Οχι μόνο παλεύει για τα απαραίτητα φάρμακα, όχι μόνο κινδύνευσε να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τώρα το ΙΚΑ κάνει ένσταση γιατί θεωρεί υψηλό το ποσοστό αναπηρίας που της έδωσε η αρμόδια επιτροπή!

Η Παρασκευή Γαλιάτσου από το 2011 έχει μείνει χωρίς κι αυτή την πενιχρή αναπηρική σύνταξη των 400 ευρώ κι αυτό επειδή τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας της απαιτούν να εξεταστεί από τρεις ειδικότητες (ρευματολόγος, πνευμονολόγος, καρδιολόγος). Τον Απρίλη του 2012 την κάλεσαν να περάσει από επιτροπή αλλά απουσίαζε μια ειδικότητα γιατρού, απαραίτητη για το πόρισμα παρότι υπήρχε ο φάκελος με τις παθήσεις της! Το Φλεβάρη του 2013 εξετάστηκε ξανά και έλαβε 80% ποσοστό αναπηρίας. Αυτό δεν άρεσε στην υπηρεσία απονομής συντάξεων του ΙΚΑ γιατί αύξανε σύνταξη και παροχές και κατέθεσε ένσταση. Δηλαδή κι άλλη αναμονή μέχρι να εξεταστεί η ένσταση με μοναδικό σκοπό το πετσόκομμα του ποσοστού αναπηρίας...

«Δεν ρώτησε κανείς αυτά τα χρόνια πώς πληρώνω το νοίκι, τα φάρμακα, το φαγητό», τονίζει στο «Ρ» η Π. Γαλιάτσου. Με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την Υγεία της (συσκευή οξυγόνου, ρευματικά, οστεοπόρωση, νευρολογικά προβλήματα) πρέπει να τρέχει διαρκώς και για να εξασφαλίσει την απαραίτητη για τη ζωή της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Εληξε το βιβλιάριό μου αφού εκκρεμούσε το ΚΕΠΑ. Χρειάστηκε να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο κι έπρεπε να τρέχω να τακτοποιήσω την ασφάλισή μου, που ανανεώθηκε μέχρι τον Ιούνη. Κάθε μήνα δίνω 85 ευρώ συμμετοχή (σ.σ. 25%) για φάρμακα. Για να τα γράψω, άλλη ταλαιπωρία. Παίρνω πολλά φάρμακα και τα γράφω όποτε υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα είμαι "στο πόδι" τουλάχιστον μια - δυο μέρες. Στο μεταξύ δεν υπάρχει νευρολόγος στον ΕΟΠΥΥ Ηλιούπολης και Αργυρούπολης και πρέπει να πάω μέχρι τη Γλυφάδα. Αναγκάζονται να σταματάνε τα παιδιά τη δουλειά τους να με τρέχουν στις υπηρεσίες και στους γιατρούς. Δούλευα τόσα χρόνια και το θεωρώ κατάντια αυτό. Κανονικά θα έπρεπε το κράτος να μου έχει άνθρωπο στο σπίτι να με φροντίζει, όμως τους είμαστε βάρος και μας το δείχνουν κατάμουτρα...», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ