ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Ακόμη καταγράφουμε...

Απρίλης 1941: Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη
Απρίλης 1941: Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη
Στην... καταγραφή των αρχαιοτήτων που λεηλάτησαν οι ναζί στην Κατοχή βρίσκεται ακόμη το ελληνικό κράτος, 68 χρόνια από τη λήξη του πολέμου και 69 από την απελευθέρωση της Αθήνας!

Το δυσοίωνο -για τις αρχαιότητες- αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η ΓΓ Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) σε δημοσιογραφικά «σχόλια», όπως τα χαρακτηρίζει, για πώληση μέσω διαδικτύου στη Γερμανία, λεηλατημένων στην Κατοχή ελληνικών αρχαιοτήτων. Προφανώς η απάντηση αφορά σε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» από τον συγγραφέα του βιβλίου «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής» Γιώργο Λεκάκη.

Το υπουργείο λοιπόν λέει ότι «από την έρευνα στο αρχείο κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, το οποίο τηρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, δεν προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα αρχαία έχουν κλαπεί από ελληνικά μουσεία ή αρχαιολογικές αποθήκες», ενώ «για τον ισχυρισμό ότι τα συγκεκριμένα αρχαία εξήχθησαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής 1940 - 1945, σημειώνεται ότι οι παράνομες ανασκαφές και οι κάθε είδους καταστροφές πολιτιστικών αγαθών, κατά την περίοδο 1941 - 1945, έχουν καταγραφεί σε ειδικό τόμο, με τίτλο "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής" (Αθήνα 1946)».

Προσθέτει, ότι «για την επιστροφή τους μετέβησαν στην αλλοδαπή (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Ιταλία, Αυστρία), μεταπολεμικώς, πολλοί Ελληνες αρχαιολόγοι» και ότι «η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ολοκληρώνει τις διαδικασίες επαναπατρισμού αρχαιολογικού υλικού (δεκάδων χιλιάδων οστράκων νεολιθικής περιόδου), τα οποία εξήχθησαν παρανόμως από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής». Επίσης, «με εγκύκλιο, ήδη από το Φεβρουάριο του 2013, ζητήθηκε από όλες τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, να καταγράψουν ποιες αρχαιότητες εξήχθησαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής και ποιες εξ αυτών έχουν επαναπατρισθεί». «Προκειμένου να τεκμηριωθεί το αίτημα επιστροφής τους ζητήθηκε να υπάρξει εξονυχιστική έρευνα του αρχείου των Υπηρεσιών και να αποσταλούν οι περιγραφές, οι φωτογραφίες ή και σχέδιά τους. Μάλιστα, για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι καταστροφές και αρπαγές βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντικειμένων. Τέλος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων ερευνάται το σύνολο του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εντός των επομένων μηνών θα εξαχθούν οριστικά και επιστημονικώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα για το θέμα των αρπαγέντων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών, στη διάρκεια της Κατοχής».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η καταγραφή του 1946 δεν ήταν -αντικειμενικά ίσως- τελειωτική αφού δεν περιείχε τα βυζαντινά, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε νέα καταγραφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαχθούν τους επόμενους μήνες. Αρα, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει αρπαχθεί από τους ναζί και συνεπώς, είναι μάλλον πρόωρο να συμπεραίνει το υπουργείο ότι αυτά που πωλούνται σήμερα στη Γερμανία δεν ανήκουν σε εκείνες τις αρχαιότητες μόνο και μόνο επειδή δεν περιλαμβάνονται στην καταγραφή του 1946.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγκληματικές ευθύνες όλων των μεταπολεμικών αστικών κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα είναι προφανείς.

Εντός κι εκτός...
«Η ρομαντική μου ιστορία»
«Η ρομαντική μου ιστορία»
  • Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» συνεχίζονται οι παραστάσεις «Η ρομαντική μου ιστορία» του Ντ. Τζάκσον. Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου. Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κέκε. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 21.15. Κυριακή 20.00. Από 14 μέχρι 30/5.
  • «Μικρές ζωές ή Το σώμα που κατοικώ», τιτλοφορείται η χοροθεατρική παράσταση της ομάδας «Υψιλον», που παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου. Μουσική: Sebastien Seixas. Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη. Φωτισμοί: Παναγιώτης Φουρτούνης. Με τις: Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Αποστόλου. Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 21.30.
  • Στο Δώμα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» μέχρι τις 19/5/, παρουσιάζεται «Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέιβις», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρίχαρντ Φλάναγκαν «Αγνωστη τρομοκράτισσα», από την εταιρεία «Ελένη Κίρκη Καραλή». Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Βασιλική Τρουφάκου. Διασκευή: Ελένη Ευθυμίου, Αναστασία Τζέλλου. Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου. Σκηνικά κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη. Βίντεο - φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος. Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Γιώργος Μακρής, Βασιλική Τρουφάκου. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.00.
  • «Ποιος τη Ζωή μου»... Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο BADMINTON. Σενάριο - σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης κ.ά.
  • «Το Μυστικό της κυρίας Ελεν». Ενας μονόλογος της Ελένης Ζιώγα βασισμένος στο μυθιστόρημα του Βασίλη Ζιώγα «Οπως τα κούρντισες θέ' μου». Από τη Δευτέρα (13/5) και κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (9.30 μ.μ.) μέχρι την Πέμπτη 30 Μάη, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσoυ. Παίζει: Ελένη Ζιώγα. Εμφανίζεται επίσης η Μυρτώ Καρέκου.
  • Η ομάδα θεάτρου «Ars Moriendi», μετά από περιοδεία, επιστρέφει στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Θεατρικές πρεμιέρες», με την παράσταση «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη. Για πέντε μόνο παραστάσεις, (15-19/5), στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», από Τετάρτη έως Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή 8 μ.μ. Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας. Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Θάνος Νίκας. Παίζουν: Αννα Γριβάκου, Νίκος Κουνέλης, Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Eισιτήρια: 10 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες). Κρατήσεις θέσεων: 693.241.2121.
Μαγιάτικα μουσικά βράδια

Πολλά ενδιαφέροντα και ποικίλων ηχοχρωμάτων μουσικά βραδινά διοργανώνει το Μάη ο «Ιανός» (Σταδίου 24, τηλ. για πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων 210-3217.406). Τα αναφέρουμε συνοπτικά.

Σήμερα (21.30) εμφανίζεται η Σαβίνα Γιαννάτου, συνοδευόμενη από την πιανίστα και τραγουδοποιό Ευγενία Καρλαύτη. Τη Δευτέρα (13/5, 8 μ.μ.) ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει τα τραγούδια του νέου CD του. Την Παρασκευή, 17/5, (9.30 μ.μ.) σειρά έχουν οι Παναγιώτης Μάργαρης, «FEAT» και Ευριδίκη. Το Σαββάτο, 18/5 (9.30 μ.μ.) η Αναστασία Μουτσάτσου. Την Παρασκευή 24 και το Σαββάτο 25/5 (9.30 μ.μ.) η βραδιά ανήκει στον συνθέτη - πιανίστα Γιάννη Σπανό. Το βράδυ της Δευτέρας 27/5 (9.30 μ.μ.) ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Λένα Κιτσοπούλου και Γιάννος Περλέγκας, συνοδευόμενοι από τους «Ραστ Χιτζάζ». Την Παρασκευή 31/5 (9.30 μ.μ.) έντεχνα τραγούδια θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο Αρης Γραικούσης.

Τέλος, να σημειώσουμε και την παρουσίαση στον «Ιανό», στις 22/5 (12μ.) το νέο cd του Σταύρου Ξαρχάκου, από τον ίδιο το συνθέτη.

Α. Εμπερίκος θεατροποιημένος

Η παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» του θιάσου «Πόλις», θα συνεχιστεί για έξι ακόμα ημέρες στην οικία Κατακουζηνού (Λ. Αμαλίας 4 - 5οςόροφος): Σήμερα, αύριο και στις 19, 24, 25, 26/5 (9.15 μ.μ.). Στο σαλόνι των Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, στέκι του Ανδρέα Εμπειρίκου, η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός ευφάνταστου ψυχαναλυτή που χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μία ευφάνταστη γυναίκα σε μια εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Εκμυστήρευση αμοιβαία. Ψυχαναλυτής και ψυχαναλυόμενη οδηγούνται στο κοινό όραμα - ερώτημα: Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κτίσουμε έναν κόσμο δικαιοσύνης, αθωότητας, ευτυχίας, αγάπης;

Το γνωστό όραμα του υπερρεαλιστή ποιητή και ψυχαναλυτή Α. Εμπειρίκου για έναν άλλο κόσμο, «αφηγείται» η παράσταση με πεζά και κυρίως ποιητικά κείμενά του. Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου. Δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη - Μιχάλης Κλαπάκης. Απαραίτητη η κράτηση, λόγω περιορισμένων θέσεων: 697.9655.359 (εισιτήριο 10 ευρώ).

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ με πιάνο των Μότσαρτ και Μπραμς ερμηνευμένα από τους Δημήτρη Αγγελίδη (βιολί), Τάνια Χαριτοπούλου (βιόλα), Ισίδωρο Σιδέρη (βιολοντσέλο), Θανάση Τρικούπη (πιάνο), θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα (20.30), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φ. Νάκας», στα πλαίσια συναυλιών Μουσικής Δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Εθνικού Κήπου, συνεχίζει και αύριο, τα «Παραμύθια του Κήπου». Οι αφηγήσεις των παραμυθιών γίνονται στις 11.30 το πρωί και στις 12.30 το μεσημέρι, με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας. Μουσική αφήγηση Αθηνά Παπαστεφάνου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ