ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ» - ΟΚΑΝΑ
Αγώνας για τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια

Η 5ετής προγραμματική σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης που αφορά τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία τους λήγει στο τέλος του χρόνου, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι θα ανανεωθεί. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι μέχρι και 3 μήνες απλήρωτοι, ενώ το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Το μέλλον του «18 ΑΝΩ» είναι εξίσου αβέβαιο, καθώς οι δομές του εντάσσονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία προβλέπεται να κλείσουν το 2014. Οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι και σ' αυτές τις δομές τι θα απογίνουν;

Στο ΚΕΘΕΑ οι προσλήψεις έχουν παγώσει από το 2006, περίπου 75 - 80 εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αυξάνονται όλο και περισσότερο, ο αριθμός των χρηστών διογκώνεται δραματικά, ο προϋπολογισμός του Κέντρου έχει συρρικνωθεί κατά 50% από το 2010.

Φέτος, η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν η μισθοδοσία και μόνο είναι 17 εκατομμύρια ευρώ. Ο Οργανισμός είναι βιώσιμος μέχρι τις 30 Ιούνη, με βάση το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Από 1η Ιούλη τι γίνεται;

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες από εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ και το «18 ΑΝΩ». Είναι στοιχεία που σκιαγραφούν τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που διαλύει κάθε κρίκο της αλυσίδας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, εξοντώνει χιλιάδες εξαρτημένους, στερεί το δικαίωμά τους στη ζωή και συγχρόνως λεηλατεί και τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτές. Την ίδια ώρα ανοίγει τις πόρτες σε ιδιώτες, κλινικάρχες, ΜΚΟ για να θησαυρίσουν κι από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο, παρέχοντας αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες. Το σημαντικότερο, τα παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της διάλυσης βασικών υπηρεσιών, δικαιωμάτων, αξιών «καταστρέφουν μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που δεν την αφήνουν να σταθεί στα πόδια της».

Οι εργαζόμενοι όλων των παραπάνω δομών θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες σε μια κοινή σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους.

«Απαντάμε με την ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη σε κάθε μορφή κοινωνικού κανιβαλισμού που απειλεί τόσο τους θεραπευόμενους όσο και τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Δ. Γιαννάτος, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, ενώ ο Γ. Λεχουρίτης από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τόνισε την ανάγκη «για διέξοδο στην κοινωνία από τα αδιέξοδα του μνημονίου». «Να αγωνιστούμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και θέλουν να τους αφήσουν εκεί», σημείωσε ο Ηρακλής Γκότσης, εκ μέρους των εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ» και ο Γ. Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, επισήμανε την ανάγκη να «δημιουργηθούν κοινωνικές συμμαχίες, σε συνδικαλιστικό επίπεδο να υπάρξει στροφή σε διαδικασίες βάσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να σώσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εξυπηρετούμε».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πυρήνες δράσης σε κάθε σχολή για την οργάνωση από τα κάτω

Τα συμπεράσματα από τις φοιτητικές εκλογές και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, έτσι ώστε να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η γραμμή της ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων ήταν από τα κεντρικά σημεία της σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων από τις Γραμματείες και τις Επιτροπές Αγώνα (ΕΑ). Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για αύριο, στο συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ, στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Σχετικά με τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, έγινε ξεκάθαρο ότι «μετράμε κάποια, έστω μικρά, βήματα στην οργάνωση των φοιτητών», καθώς φτιάχτηκαν καινούριες ΕΑ, έγινε καλύτερη προσπάθεια για τη συγκρότηση επιτροπών σε εξάμηνα και σε τμήματα. Με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά», ο αγώνας που φούντωσε, κυρίως στα ΤΕΙ, που δέχονταν και το κύριο πλήγμα, «αποτελεί παρακαταθήκη, προκάλεσε δυσκολίες στην κυβέρνηση, κάτω και από την πρωτοπόρα δράση του ΜΑΣ». Ταυτόχρονα, πάρθηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των συλλόγων και του κινήματος, το ξεπέρασμα του εκφυλισμού (σε μια σειρά συλλόγους έγινε για πρώτη φορά εκλογοαπολογιστική ΓΣ, παρά την αντίθεση όλων των άλλων δυνάμεων).

Οι νέοι του ΜΑΣ καλωσόρισαν τη διακριτή ενίσχυση των ψήφων στην Πανσπουδαστική, και τη συσπείρωση νέων συλλόγων όπως αυτή εκφράστηκε στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «το θετικό αυτό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει νέα ώθηση, έδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες για την αλλαγή των συσχετισμών όσο εμείς δρούμε πρωτοπόρα».

Σχετικά με το σχεδιασμό σε συλλόγους - τμήματα όπου το ΜΑΣ πλειοψηφεί, επισημάνθηκε η ανάγκη για μαζικοποίηση των διαδικασιών και λειτουργία των συλλογικών οργάνων, ώστε να αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους συλλόγους. Να πρωτοστατήσουν με ανοιχτά ΔΣ, να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Τα Διοικητικά Συμβούλια να συγκροτηθούν και να συνεδριάζουν σταθερά, να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που τα εξέλεξαν με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές. Με ευθύνη των ΔΣ να συγκροτηθούν επιτροπές σε κάθε έτος και σε κάθε σύλλογο να συγκροτηθεί επιτροπή αλληλεγγύης. Να ενισχυθεί η κοινή δράση με τα ταξικά σωματεία και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με κοινές εκδηλώσεις, ενώ απαιτείται να καθιερωθούν κοινές συναντήσεις 15μελών με εκπροσώπους των συλλόγων. Αντίστοιχη εκτιμούν ότι πρέπει να είναι η δουλειά και στα τμήματα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Οσο για τις ΕΑ ξεκαθαρίστηκε ότι είναι το βασικό κύτταρο του ΜΑΣ, πυρήνας οργάνωσης και αγωνιστικής δράσης στις σχολές, που θα ασχολείται με την οργάνωση των φοιτητών από τα κάτω. Γι' αυτό οποιαδήποτε πρωτοβουλία παίρνει η ΕΑ να γίνεται γνωστή σε όλη τη σχολή, να ενημερώνει πλατιά για τα αποτελέσματα, να αποκαλύπτει τη στάση των διοικήσεων, να καθορίζει τα επόμενα βήματα για να μη μείνει καμιά παρέμβαση στη μέση.

  • Ανάλογη συνεδρίαση για «τα συμπεράσματα από τις φοιτητικές εκλογές και την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα», προγραμματίζουν την Παρασκευή 24 Μάη στις 7 μ.μ., στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών Κοζάνης, οι επιτροπές αγώνα της ΣΤΕΦ, της ΣΔΟ, της Μαιευτικής και του Πανεπιστημίου Κοζάνης που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.
Κινητοποίηση ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Σε αντίσταση στο κλίμα υποταγής που προσπαθεί η κυβέρνηση να εδραιώσει στις συνειδήσεις των επιστρατευμένων εκπαιδευτικών κάλεσε χτες η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, επιβάλλεται στους επιταγμένους εκπαιδευτικούς υποχρεωτική παρουσία σε εξεταστικά κέντρα ή σε σχολεία κοντινά σε εκείνα όπου υπηρετούν, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, χωρίς κανένα αντικείμενο εργασίας. Με αφορμή αυτό, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν το κλίμα αυταρχισμού που προσπαθεί να επιβάλει στην εκπαίδευση η κυβέρνηση και σε συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή ζήτησαν ν' αρθεί το μέτρο. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι η χτεσινή κινητοποίηση σηματοδοτεί την αρχή των παρεμβάσεων για να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει η συγκυβέρνηση να επικρατήσει στα σχολεία, να χαλάσουν τα σχέδιά της για υποταγμένους εκπαιδευτικούς που θα διαπαιδαγωγούν υποταγμένους ανθρώπους. Από τη συγκέντρωση κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ.

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»
Εγκρίθηκαν άλλα τρία Προεδρικά Διατάγματα

Αλλά τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36, που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» κρίθηκαν νόμιμα από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας φτάνοντας τα 13 διατάγματα, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Ειδικότερα, τα τρία νέα διατάγματα τα οποία επεξεργάστηκε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ και κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών και καταργήσεις Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Λάθος στα θέματα των Μαθηματικών

Με Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, χτες, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σημείωνε ότι είναι λάθος το Θέμα Δ3 του μαθήματος Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας που δόθηκε στους υποψήφιους της Δ' Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') τη Δευτέρα 20 Μάη. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων καθησυχάζει σημειώνοντας ότι «με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ