ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή για το τεράστιο πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων στους δήμους.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Λ. Κανέλλη, απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας - Θρησκευμάτων, Πολιτισμού - Αθλητισμού και Εσωτερικών, κι έχει ως εξής:

«Το επόμενο διάστημα, οι λαϊκές οικογένειες θα καταθέσουν αιτήσεις στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς για τη νέα περίοδο και δυστυχώς με βάση και την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών και τις απολύσεις προσωπικού, για άλλη μια χρονιά θα είναι χιλιάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά και επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των δραστικών περικοπών των κρατικών χρηματοδοτήσεων διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά και από τους αιρετούς που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Αθήνας, με ήδη κλεισμένους 5 σταθμούς με πρόσχημα είτε την ακαταλληλότητα κτιρίων, είτε τη χαμηλή συμμετοχή των παιδιών, υπάρχει το σοβαρότατο ενδεχόμενο ότι θα φιλοξενηθούν ακόμη λιγότερα παιδιά από πέρσι. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί, αφού κριτήρια για τη λειτουργία των σταθμών θα είναι και η χωρητικότητα κάθε σταθμού αλλά και ο αριθμός των παιδαγωγών που θα υπάρχουν.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή ολιγωρούν μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και φέρουν σοβαρότατες ευθύνες, αφού και υπάρχουν κατατεθειμένα και εγκεκριμένα στο δήμο εδώ και χρόνια σχέδια για παιδικούς σταθμούς ασφαλούς προκάτ κατασκευής, που σύντομα και με χαμηλό κόστος μπορούν να δώσουν λύσεις στο ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών, αλλά και υπάρχουν 275 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις δομές του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ), και η κυβέρνηση πάγωσε την πρόσληψή τους, και η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προσληφθούν.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

-- Τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να λειτουργήσουν τόσοι βρεφικοί - παιδικοί σταθμοί, όσοι χρειάζονται για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Οι ελλείψεις σε προσωπικό αφήνουν εκτός πολλά παιδιά

Σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου) συζητήθηκε το θέμα της χωρητικότητας των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας με βάση μελέτη ομάδας του Πολυτεχνείου. Η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΒΑ είναι 5.498 παιδιά, ενώ σήμερα φιλοξενούνται 4.843 παιδιά. Οι σταθμοί στο σύνολό τους, επομένως, μπορούν να αυξήσουν το δυναμικό τους κατά 635 παιδιά (ποσοστό 12%)».

Στο ίδιο πλαίσιο, σε σχετικό έγγραφο του ΔΒΑ αναφέρεται μέγιστη χωρητικότητα των σταθμών του δήμου για το 2013 - 2014, οι 5.478 θέσεις, με την επισήμανση «η συγκεκριμένη χωρητικότητα των ΠΣ είναι η ανώτερη που μπορεί να υπάρξει και κάθε φορά θα συνυπολογίζεται με βάση το υπάρχον προσωπικό». Θέση που εξέφρασε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ και η πρόεδρος, Μαρία Ηλιοπούλου. Χτες, υπό τα βλέμματα γονέων, εκπροσώπων Λαϊκών Επιτροπών, της ΟΓΕ, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, άλλων φορέων, η πρόεδρος είπε ότι σήμερα υπηρετούν στο ΔΒΑ ως παιδαγωγοί 680 εργαζόμενοι, οι 520 μόνιμοι, αορίστου και συμβασιούχοι έργου (υπολογίζονται σε 160) οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και παραμένουν στη δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων επίσης λήγουν.

Πρόσθεσε ότι για να καλυφθούν όλες οι θέσεις των σταθμών του δήμου, χρειάζονται συνολικά 615 παιδαγωγοί, υπάρχουν 520, η διοίκηση έχει αιτηθεί στην κυβέρνηση την πρόσληψη συμβασιούχων, η διοίκηση του ΔΒΑ σκοπεύει να κάνει δεκτά παιδιά με βάση τους 520 παιδαγωγούς που ήδη έχει, και όλα τα «επιπλέον» παιδιά θα είναι «επιλαχόντα». Εξέφρασε την ελπίδα έως τις 28 Ιούνη που θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες να έχουν εγκριθεί οι συμβασιούχοι που ζήτησε. Σημειωτέον ότι έχουμε ήδη 3.500 επανεγγραφές παιδιών που ήδη φιλοξενούνται, άρα τα περιθώρια για εγγραφές νέων παιδιών είναι ελάχιστα.

48ωρη απεργία στην Κοζάνη

Με 48ωρη απεργία αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κοζάνης που λειτουργούν μέσω ΕΣΠΑ, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Γενάρη. Στο πλαίσιο της απεργίας τους, αύριο Πέμπτη, στις 8 το πρωί οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης.

Ομολογία 34χρονου για συμμετοχή σε ομάδες «εφόδου»

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας

Τη συμμετοχή του σε ομάδες «εφόδου» που δραστηριοποιούνται σε Κυψέλη και Αγ. Παντελεήμονα φέρεται πως ομολόγησε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για τον εμπρησμό καταστήματος μετανάστη στον Αγ. Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 34χρονος που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για τον εμπρησμό του καφέ-μπαρ κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθήνας ότι από το Σεπτέμβρη του 2012 ο ίδιος και άλλα 30 άτομα συγκρότησαν επιτροπή με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης.

«Εχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα έως τις 4 τα ξημερώματα», είπε σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συγκρότησαν τις ομάδες, μετά την αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε, δε, τρία μαγαζιά, στην περιοχή, από τα οποία το ένα είναι αυτό που κάηκε.

Ο 34χρονος, αν και αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην εμπρηστική επίθεση, στην πορεία της έρευνας παραδέχθηκε την εμπλοκή του. Είπε ότι είχε μαζί του ένα σκύλο ράτσας pit bull που αποκαλεί «Χρυσαυγή» και υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό, υπηρετώντας το «γενικότερο καλό».

Ο κατηγορούμενος έσπευσε να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα "προστασίας" για το συγκεκριμένο κατάστημα». Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών».

ΔΙΚΗ «ΜΑΡΦΙΝ»
Καταγγελίες για αδιαφορία της διοίκησης

Απουσία στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας, για τους εργαζόμενους αλλά και για τον κόσμο που συναλλάσσονταν, καταγράφεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων, για το κτίριο της Τράπεζας Μαρφίν επί της Σταδίου, όπου κάηκαν ζωντανοί 3 εργαζόμενοι μετά τον εμπρησμό από την προβοκατόρικη δράση κουκουλοφόρων στις 5 Μάη 2010. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και χτες οι εργαζόμενοι, η διοίκηση της Τράπεζας αδιαφορούσε στα αιτήματά τους για στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας, ενώ μέχρι και σήμερα η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου δεν έχει εκδώσει ακόμα πόρισμα για τα αίτια των όσων έγιναν.

Οπως είπε χαρακτηριστικά χτες η υπάλληλος Κ. Μπλέτζα, το Νοέμβρη του 2007 είχε καταφέρει "από τύχη" να χρησιμοποιήσει τον πυροσβεστήρα για να σβήσει φωτιά στο κατάστημα. Και πρόσθεσε στην κατάθεσή της ότι σε συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας μετά τον εμπρησμό «ο Βγενόπουλος, καπνίζοντας το πούρο του, είπε ότι σε μια άλλη φωτιά που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2007 μια κοπέλα την έσβησε με τον πυροσβεστήρα και ρώτησε ποια ήταν αυτή. Είπα εγώ, και τότε μου είπε "τι έκανες εκείνη τη μέρα", λες κι όφειλα εγώ, λες και είμαι υπεύθυνη για την ασφάλεια του κτιρίου...».

Επιπρόσθετα, η Κ. Μπλέτζα αναφέρθηκε στην τζαμαρία της τράπεζας που «έπεσε σχεδόν ολόκληρη με μόνο τρία χτυπήματα, σε αντίθεση με την τζαμαρία του γειτονικού ΙΑΝΟΥ που, αν και δέχτηκε πιο βίαιη επίθεση δεν έπεσε». Οταν μάλιστα η ίδια ρώτησε μετά από καιρό τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας που συνεργάζεται μέχρι σήμερα η Μαρφίν γιατί δεν είχε επισημάνει τότε κάποιες ελλείψεις, της απάντησε «αν εγώ πήγαινα κι έλεγα αυτά στον Βελονάκη (σ.σ. εκπρόσωπος της εταιρείας και κατηγορούμενος) θα μου έλεγε μπορείς να περάσεις από το λογιστήριο να πάρεις την αποζημίωσή σου...».

Και η εργαζόμενη Χρ. Λορέντζου ανέφερε ότι είχαμε γίνει γραφικοί με τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι ήταν κεντρική επιχειρηματική επιλογή τα κεντρικά καταστήματα της Μαρφίν να μείνουν ανοιχτά εκείνη τη μέρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κηδεύεται σήμερα ο σ. Λυκούργος

Στο Πολυδένδρι Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, κηδεύεται σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, ο σύντροφος Ιάκωβος Χαραλαμπίδης (Λυκούργος), στέλεχος του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που πέθανε χτες σε ηλικία 90 ετών.

Ο σ. Λυκούργος αγωνίσθηκε με απαράμιλλο ηρωισμό στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ, στο αρχηγείο Βερτίσκου - Κερδυλλίων, με ιδιαίτερη δράση στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής. Αντιπάλεψε αταλάντευτα τον οπορτουνισμό το 1968 και το 1990 - 91. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του παραρτήματος Λαγκαδά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

H TE Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Σήμερα Τετάρτη 22 Μάη, ώρα 7 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή» για τους φιλοξενούμενους, τους συγγενείς και τους φίλους του Ιδρύματος, και με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, θα προβληθεί η ταινία - ντοκουμέντο για τη «Μάχη του Βερολίνου», την τελευταία μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, για τη συντριβή του χιτλερικού τέρατος.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο «Συνήγορος του Πολίτη» τη μακροχρόνια διοικητική κράτηση ανηλίκων, με επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια. Ταυτόχρονα, επισημαίνει την «ανάγκη, βάσει και των προβλέψεων των διεθνών συμβάσεων, να περιοριστεί αυτή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο που είναι αναγκαίος για την καταγραφή των στοιχείων τους και την παραπομπή τους σε χώρο φιλοξενίας ή συνένωσή τους με συγγενικά πρόσωπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ