ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Οι απολύσεις έφτασαν τις 100!

Ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής

Σε 100 απολύσεις εργαζομένων, από τον περασμένο Νοέμβρη, μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει ο «Αστέρας Βουλιαγμένης», με μεγαλομέτοχο την Εθνική Τράπεζα και διαχειρίστρια εταιρεία την πολυεθνική «Starwood». Τους περισσότερους από αυτούς, όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, τους επαναπροσέλαβε με συμβάσεις λίγων μηνών, κι όσους αρνήθηκαν να αποδεχτούν αυτούς τους όρους, τους έστειλε στη μόνιμη ανεργία.

«Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφημίζουν. Αυτός είναι ο τουρισμός που σχεδιάζουν.Νέοι μέχρι 29 χρόνων, ανασφάλιστοι με 400 ευρώ από τη μια, απολυμένοι εργαζόμενοι με δικαιώματα από την άλλη. Ετσι θα έρθει η ανάκαμψη που από το πρωί ως το βράδυ προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ των εργοδοτών. Ετσι θα μεγαλώσει η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, μέσα από τη δική μας εξαθλίωση, με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα, με τα παιδιά μας μισοαπασχολούμενα, με τους επαγγελματίες του κλάδου στα αζήτητα. Ετσι εννοούν τον τουρισμό και την αναψυχή: με εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο ήλιο με ήλιο, αν δε συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους και με το λαό όχι μόνο να μην μπορεί να κάνει διακοπές, αλλά να μην έχει πρόσβαση σε καμία ελεύθερη παραλία. Ετσι θέλουν να τσακίσουν την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, με μορφές απασχόλησης που θα είναι είτε μαθητεία, είτε δουλεμπορικά συνεργεία, είτε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταργήσει το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου, δίνει στο ΣΕΤΕ, δηλαδή στους μεγαλοξενοδόχους, 38 εκ. ευρώ μέσα από τζάμπα δουλειά 10.000 νέων. Για να χωρέσουν αυτοί οι τζάμπα και ανασφάλιστοι εργάτες στον "Αστέρα Βουλιαγμένης" και στα άλλα μεγάλα σύγχρονα κάτεργα, η μεγαλοεργοδοσία απολύει όσους δε συμβιβάζονται με τη φτώχεια».

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο συγκρότημα να μην αποδεχτούν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοσίας. Να σταθούν αλληλέγγυοι με όσους έχουν απολυθεί ή θα απολυθούν το επόμενο διάστημα και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανάκληση των απολύσεων. Να μην επιτρέψουν καμιά περικοπή των δικαιωμάτων τους.

«Η πολυδιαφημισμένη "Αθηναϊκή Ριβιέρα" (από το Καβούρι μέχρι το Λαιμό Βουλιαγμένης) - τονίζει - που προορίζεται για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, θα πωληθεί χωρίς εργαζόμενους, ή με εργαζόμενους των 400 ευρώ».

Τέλος, καλεί τα ταξικά σωματεία του κλάδου και τα σωματεία της Αττικής να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια και τις απολύσεις στο συγκρότημα, στην επιλογή της κυβέρνησης να παραδώσει στους μεγαλοεπιχειρηματίες υποδομές, ακτές και λιμάνια, να εμπορευματοποιήσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό που είναι λαϊκό δικαίωμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΒΓΑΛ» ΑΤΤΙΚΗΣ
28 μέρες στην πύλη

Τριμερής συνάντηση, χτες, των εργαζομένων με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων

Από κινητοποίηση των απεργών της ΜΕΒΓΑΛ
Από κινητοποίηση των απεργών της ΜΕΒΓΑΛ
Για 28η μέρα σήμερα βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον όμιλο και να μη γίνει καμιά μείωση στους μισθούς τους.

Χτες, έγινε τριμερής συνάντηση των εργαζομένων με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων. Η Επιθεώρηση με τη γνωμοδότησή της καλεί την εργοδοσία να εξοφλήσει άμεσα όλους τους εργαζόμενους. Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα άμεσα, η Επιθεώρηση ζητά την επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων προς την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας που επί 27 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων δεν επιδίωξε να γίνει συνάντηση με τους εργαζόμενους. Ακόμη, όμως, και όταν έγινε συνάντηση - μετά από την πίεση των εργαζομένων - το μόνο που έκανε η εργοδοσία ήταν να επικαλεστεί τις δυσκολίες του τραπεζικού τομέα, δίνοντας υπόσχεση πως μόνο μετά την έγκριση των δανείων θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι μέρος των δεδουλευμένων.

Επίσης, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόπειρα της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό βγάζοντας μια μέρα πριν την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τα οχήματα των ιδιωτών οδηγών σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους εντός της Αττικής. Κατήγγειλαν, δε, την παράνομη απασχόληση εργαζομένων σε αυτούς τους νέους χώρους διακίνησης αλλάζοντας την προηγούμενη εργασιακή τους σχέση (π.χ. ηλεκτρολόγοι και υπάλληλοι γραφείων, οδηγούν φορτηγά).

Από την πλευρά της η εργοδοσία αρκέστηκε για μια ακόμη φορά στο να εκθέσει τα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας καθώς και την καθυστέρηση χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι απεργοί... κάνουν ζημιά στην εταιρεία, διότι χάνει έσοδα! Προφανώς «ξέχασε» ότι οι εργαζόμενοι βγήκαν σε απεργία, διότι έχουν έρθει σε εξαθλίωση μετά από μήνες απληρωσιάς. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση, υπάρχουν εργάτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, ή άλλων, οικογενειακών υποχρεώσεων. Οι εργαζόμενοι καλούν την ηγεσία του υπουργείου να πιέσει την εργοδοσία σε άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και να γίνει τριμερής συνάντηση και στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, εντείνεται η αλληλεγγύη. Χτες, στο χώρο του εργοστασίου, βρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων της AMSTEL, καθώς και συνδικαλιστές από τη Γερμανία, φιλοξενούμενοι του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», όπου και έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη των οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας καλεί τα μέλη του, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Α. Γκίκα «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Μάη, στις 19.30 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στο βιβλίο, που αποτελεί έκδοση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, είναι συσσωρευμένη εμπειρία εκατό και πλέον χρόνων του οικοδομικού κινήματος. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

Αποσύρθηκε η μήνυση κατά συνδικαλιστών

Ακυρώθηκε η δίκη που επρόκειτο να γίνει χτες το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά σε βάρος του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου και του πρώην προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκη, αφού ο εφοπλιστής Σπανός που διεκδικούσε 2.000.000 ευρώ απέσυρε τη μήνυση.

Πάντως, το ζήτημα της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και ποινικοποίησης των αγώνων των ναυτεργατών από εφοπλιστές και κυβέρνηση παραμένει, ενώ εξακολουθεί από το Φλεβάρη να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης στα καράβια.

Ετσι, για τις 28 Μάη 2013 η Ναυτιλιακή Εταιρεία «ADRIATIC LINES» σέρνει στο δικαστήριο συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών, ζητώντας τους αποζημίωση 15.000.000 ευρώ, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίησή τους τον Ιούνη - Ιούλη 2010, στο λιμάνι της Κορίνθου και στα πλοία «ROPAX I» και «ROPAX II».

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ - ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΕΗ
Αύριο η απεργία και συγκέντρωση

Σε απεργία αύριο Παρασκευή, 24 Μάη, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης (Πειραιώς 118) στις 10 π.μ., καλεί η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής τους εργαζόμενους στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων, απαιτώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και απώλεια δικαιωμάτων, αντιδρώντας στην πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών κατά 20%.

Την ίδια μέρα, 24 Μάη, με απόφαση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας και Εύβοιας απεργούν και όλοι οι εργολαβικοί εργάτες στα δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς η καθυστέρηση δεδουλευμένων στους πιο πολλούς εργολάβους έχει γίνει πάγιο φαινόμενο, ενώ απ' την άλλη, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων επιδεινώνονται.

Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ηλεκτροτεχνιτών, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να εντείνουν την πάλη τους για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων. Και τονίζει: «Δίνουμε τη μάχη των συμβάσεων ενωμένοι, όχι για να αποδεχτούμε το "μικρότερο κακό", αλλά για να αλλάξουμε την πορεία των εξελίξεων, με προοπτική την προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και για συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ψήφο στη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι»

Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής και νήσων, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 28 του Μάη, καλεί με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» επισημαίνει ότι οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο αστικό κράτος αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των καπιταλιστών. «Οι αλλαγές ανταποκρίνονται στην κατεύθυνση περιορισμού των κρατικών δαπανών, στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, τσακίζουν κάθε δικαίωμα για παροχές σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και κοινωνικά δικαιώματα, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Από εδώ πηγάζουν και οι εξελίξεις στο χώρο μας. Διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ενισχύουν την εισφοροδιαφυγή και προωθούν τη μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την κρατική υποχρηματοδότηση. Χαρίζουν και τα τελευταία αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες. Κλείνουν υποκαταστήματα και διαλύουν το ΙΚΑ παραδίδοντάς το κομμάτι κομμάτι στους επιχειρηματίες» κ.ά.

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που παραμένει ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της αντεργατικής πολιτικής, και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της με στόχο την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων «μέσα από ένα ισχυρό, μαζικό, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κίνημα ικανό να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ικανό να συγκρούεται με την εργοδοσία και με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Μαζί με τους ασφαλισμένους να παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ