ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
«Στον αέρα» η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων γονέων, καθώς, ενόψει της νέας χρονιάς, παραμένει ζητούμενο αν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο παιδικό σταθμό.

Η κατάσταση επιγραμματικά έχει ως εξής:

1. Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών από το ΕΣΠΑ, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς, χωρίς φυσικά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών με 150 εκατ. ευρώ, από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, δεν διευκρίνισε όμως: Ποια είναι αυτά τα προγράμματα κι αν όντως υπάρχουν ενταγμένα σε αυτά τα κονδύλια που υπόσχεται. Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι, ακόμη κι αν υπάρχει το κονδύλι, θα μπορέσει να μεταφερθεί σε άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Και βεβαίως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

2. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να κλείσουν πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι πέραν των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, λειτουργούν δημοτικοί σταθμοί, κυρίως με τροφεία).

Η χρηματοδότηση προς τους δήμους τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί κατά 60%, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες και στις υπηρεσίες που παρέχουν. Την ίδια δε ώρα η κυβέρνηση προβλέπεται να προχωρήσει σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παιδικοί σταθμοί, με συνέπεια τη συρρίκνωση έως κατάργηση της υπηρεσίας αυτής και βεβαίως απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι κάποιοι δήμοι - με την πολιτική παρότρυνση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - είχαν προωθήσει τη... λύση της σύστασης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Καλούσαν δηλαδή συμβασιούχους απολυμένους να λειτουργήσουν οι ίδιοι τους παιδικούς σταθμούς, λειτουργώντας ως εργολάβοι, μοιραζόμενοι δηλαδή τα έσοδα (βλέπε τροφεία) της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια κατεύθυνση θα δοθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για την προσεχή χρονιά.

Η ΚΕΔΕ φέρεται να αντιδρά στην εξέλιξη της κατάργησης των νομικών προσώπων των δήμων, με το σκεπτικό ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του». Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική του ανώτατου οργάνου της τοπικής διοίκησης υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται και αναδεικνύει εκ νέου το... παράπονο της ΚΕΔΕ ότι ανάλογες περικοπές και συγχωνεύσεις δεν έγιναν και σε άλλους φορείς του Δημοσίου... Πολιτική που αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριό της που ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα.

Παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Το αίτημα χιλιάδων οικογενειών να μην κλείσει κανένας παιδικός βρεφονηπιακός σταθμός και να δημιουργηθούν νέες διευρυμένες και σύγχρονες δομές για το παιδί διατυπώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Σε ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:

«Αυτήν την περίοδο χιλιάδες γονείς αναζητούν θέση στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων της Αττικής για τα παιδιά τους. Για άλλη μια χρονιά θα είναι χιλιάδες εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Φέτος, η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς θα είναι ακόμη χειρότερη, αφού από τη μια σταματά για τη νέα περίοδο η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ και από την άλλη η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ετοιμάζει ήδη τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δομών για το παιδί μέσα από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων και τις απολύσεις προσωπικού. Στον κατάλογο των φορέων των Δήμων που ετοιμάζονται για κλείσιμο φιγουράρουν πρώτες οι λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά!

Αυτό το έγκλημα ενάντια στην εργατική - λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να περάσει!

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής είχε έγκαιρα και από χρόνια διατυπώσει τη θέση του για κατάργηση των Νομικών Προσώπων και αφού πρώτα διασφαλιστεί το πέρασμα των εργαζομένων και των υπηρεσιών στις οργανωμένες υπηρεσίες των Δήμων».

Και επισημαίνει: «Καλούμε τη λαϊκή οικογένεια μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, να δώσουμε ενιαία τη μάχη για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο από εργαζόμενους στους δήμους, γονείς, σωματεία και φορείς, συνταξιούχους, Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε δήμο που θα βάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας για δημόσια, δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά και από κοινού να παλέψουμε για:

-- Δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.

-- Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής και με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

-- Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν.

-- Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να καταργηθούν τα τροφεία.

-- Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό».

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ για το ζήτημα των διαδηλώσεων

Τα κυβερνητικά σχέδια για τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση του Υπ. Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η τρικομματική κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της να βάλει στο "γύψο" τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με πρόσχημα ότι τα μικρά συλλαλητήρια "προκαλούν προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα...".

Ξεκινούν δήθεν από τις μικρότερες κινητοποιήσεις, με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για γενική απαγόρευση.

Αυτό που κρύβουν επιμελώς είναι ότι, για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στο κέντρο δεν ευθύνονται οι εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά ο άνισος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα και η αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΕΕ που έχει τσακίσει μισθούς και συντάξεις και έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία και τη χρεοκοπία.

Γιατί κλείνουν χιλιάδες μαγαζιά σε όλες τις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά, αφού εκεί δεν γίνονται διαδηλώσεις;

Η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων και των μεγαλοεπιχειρηματιών για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση, για την ένταση της καταστολής και την επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη", είναι γνωστή από χρόνια.

Τα φερέφωνά τους στις ηγεσίες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, όπως και ο ανυπόληπτος, ξεπουλημένος Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε αγαστή συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθήνας επανειλημμένα έβαζαν αυτό το θέμα.

Κοροϊδεύουν λέγοντας ότι ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για τους μικρομαγαζάτορες και τους εργαζόμενους του κέντρου της Αθήνας.

Στόχος τους είναι να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε υγειονομική ζώνη όπου θα κυριαρχούν οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, εκτός από τους διαδηλωτές θέλουν να διώξουν και όλα τα μικρομάγαζα. Γι' αυτό τα έχουν ρημάξει στα πρόστιμα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα, τα Σωματεία, τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και όλα τα λαϊκά στρώματα να καταγγείλουν τα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια και να είναι σε ετοιμότητα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομαγαζάτορες και οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να μην περάσουν τα σχέδιά τους».

Η Δημοκρατική Συσπείρωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με αφορμή τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης να περιορίσει τις διαδηλώσεις. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«(...) Ο πραγματικός στόχος του μέτρου είναι να γίνει ένα πρώτο βήμα -αφού είναι βέβαιο ότι μετά τις "μικρές" θα μπουν στο στόχαστρο και οι μεγάλες διαδηλώσεις- για την επιβολή μιας "απαγορευμένης ζώνης" στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Μιας ζώνης όπου δεν θα έχουν θέση φωνές διαμαρτυρίας στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική κι όπου όλα θα τα σκιάζει η αστυνομική φοβέρα και θα τα πλακώνει η καπιταλιστική σκλαβιά. Αυτό είναι το όνειρο της πλουτοκρατίας και των επίδοξων μεγαλοεπενδυτών που θέλει να εκπληρώσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, έγιναν και άλλες απόπειρες στο παρελθόν, που έπεσαν στο κενό κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" απαιτεί από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προώθηση του συγκεκριμένου αυταρχικού μέτρου που πλήττει βάναυσα τις λαϊκές ελευθερίες. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δε θα μπουν στο γύψο! Εχουν τη δύναμη να αποτρέψουν και να ακυρώσουν στην πράξη κάθε αντιδραστικό σχεδιασμό και νομοθέτημα».

Αντιδράσεις Ομοσπονδιών - Σωματείων

Την έντονη αντίδραση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων συναντά η απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαγόρευση διαδηλώσεων. Ανακοινώσεις εξέδωσαν: η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου,

ΣτΕ ΓΙΑ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΟΡΜΟ
«Πράσινο φως» για την εμπορευματοποίηση

Το Συμβούλιο Επικρατείας άναψε το «πράσινο» για την έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου) και την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου (περιοχές ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού). Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Συγκεκριμένα, ο Φαληρικός Ορμος χωρίζεται σε 6 ζώνες με διαφορετικό χαρακτήρα χρήσης.

Με την απόφαση αυτή, λύνονται τα χέρια της συγκυβέρνησης ώστε να κατασκευαστούν στο Φαληρικό Ορμο χώροι αθλητισμού, εστίασης, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και εμπορικών καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 16.000 τετραγωνικών. Επίσης, τρία υπόγεια γκαράζ, δυναμικότητας 1.000 θέσεων και τρία κολυμβητήρια. Ολες αυτές οι εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ