ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εξω ο ευρωστρατός από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής της ΕΕ από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη απαίτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση «σχετικά με την έκθεση προόδου 2012 για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη». Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Τη στιγμή που η λαϊκή οργή γιγαντώνεται και κάνει περισσότερο από ποτέ επίκαιρη τη διάλυση της ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου, ταυτόχρονα με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η έκθεση ζητά την ένταξη ακόμα μιας ταλαιπωρημένης χώρας σ' αυτή την κόλαση, που θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να διασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων, τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ.

Ζητάει επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να θεραπευτούν δήθεν οι πολλές πληγές που δημιούργησε ο πόλεμος ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ ενάντια στον γιουγκοσλάβικο λαό και η ιμπεριαλιστική ειρήνη. Συνιστά πρόκληση να απευθύνουν συστάσεις για τις εθνοτικές διακρίσεις, τη διαφθορά, την ανεργία, την απίστευτη φτώχεια, τους χιλιάδες πρόσφυγες αυτοί που τα δημιούργησαν, η ΕΕ και το πολιτικό της προσωπικό. Πάει πολύ να εμφανίζεστε τιμητές εσείς, που διαμελίσατε τη Γιουγκοσλαβία και ξαναχαράξατε τα σύνορα στην περιοχή, με το αίμα των λαών της. Που εκθρέψατε το εθνοτικό μίσος και τις διαιρέσεις, που καταδικάσατε τους λαούς στην πείνα και στην εξαθλίωση. Εσείς, που δημιουργήσατε δύο άθλια ευρωΝΑΤΟικά προτεκτοράτα, τη Βοσνία και το Κόσσοβο. Που διατηρείτε στη Βοσνία 20 χρόνια τώρα τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού με την EUFOR Althea, την αστυνομία της EULEX.

Οι λαοί της Βοσνίας αυτό που έχουν ανάγκη δεν είναι η ένταξη στην ΕΕ, αλλά η αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού ζυγού. Να δυναμώσει η πάλη και η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών για την άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής της ΕΕ από τη Βοσνία, να αποφασίσει ο λαός κυρίαρχα για το μέλλον του».

ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Προωθούν νέα ειρηνευτική διαδικασία

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείων της Κίνας και της ΛΔ Κορέας
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείων της Κίνας και της ΛΔ Κορέας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ελπίδες ότι η επίσκεψη που πραγματοποιεί από τα μέσα της βδομάδας στην Κίνα ο αντιπτέραρχος Τσόε Ριόνγκ Χάε με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε χτες ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να βελτιώσει την παρούσα ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της περιοχής» πρόσθεσε με νόημα ο Χονγκ Λέι.

Χτες, ο αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στρατηγό Φαν Τσονγκλόνγκ, ενώ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

ΗΠΑ
Κατάρρευση γέφυρας

ΣΙΑΤΛ.--

Η κατάρρευση τμήματος οδικής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Σκάτζιτ, γέφυρα που αποτελεί τμήμα από τους πιο πολυσύχναστους διαπολιτειακούς αυτοκινητόδρομους της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ προκαλεί νέο γύρο ερωτηματικών όσον αφορά την ασφάλεια και την αντοχή των υποδομών, λόγω των ξεπερασμένων προδιαγραφών και της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης, στην μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη του πλανήτη.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα καθώς όταν το κεντρικό τμήμα στην κυριολεξία διαλύθηκε μέσα σε ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης, ορισμένα οχήματα που διέρχονταν εκείνη τη στιγμή, βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού. Tρεις άνθρωποι διασώθηκαν και οι δύο νοσηλεύονται με υποθερμία, δήλωσε ο Γκίβεν Κατς, εκπρόσωπος της κομητείας Σκάτζιτ στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κατάρρευση μπορεί να προκλήθηκε από ένα φορτηγό, πιθανόν υπερφορτωμένο, το οποίο προσέκρουσε στη δομή της γέφυρας ακριβώς πριν αυτή καταρρεύσει.

Εντούτοις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», η αξιολόγηση της ασφάλειας της γέφυρας που συνιστά τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 5, του βασικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Σιάτλ με το Βανκούβερ στον Καναδά, ήταν μόλις 57 στα 100.

Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1955, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιδιωτικής Εθνικής Βάσης Δεδομένων για τις Γέφυρες, αλλά σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή των εθνικών οδών μετά την αξιολόγηση που έγινε το 2009 σε 223 γέφυρες, οι 11 κρίνονταν «δομικά ανεπαρκείς» και 55 «λειτουργικά ξεπερασμένες» και η γέφυρα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Επίσης, σύμφωνα με το CNN κυβερνητική έκθεση του 2012 αναφέρει ότι ο αριθμός των γεφυρών που κρίνονται πλέον «δομικά αναπαρκείς» έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία έξι χρόνια και σύμφωνα με την έκθεση το 11% όλων των γεφυρών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ανήκουν πλέον σε αυτή την κατηγορία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περιοδεία στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο ξεκινά από αύριο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με βασικό ζήτημα στην ατζέντα του την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του διμερούς εμπορίου.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με σκοπό την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και φυσικού αερίου στη λεκάνη του Ορινόκο υπέγραψαν η ρωσική εταιρία «Rosneft» και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA. Η συμφωνία προβλέπει ότι η «Rosneft» θα παραχωρήσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων καθώς και θα αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 δισ. με αντάλλαγμα το 40% της ετήσιας παραγωγής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνάντηση με το Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Σότσι προκειμένου να υπογράψουν διακήρυξη διμερούς στρατηγικής συνεργασίας. Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι οι επικεφαλής των σιδηροδρομικών οργανισμών Σερβίας (Zeleznice Srbije) και Ρωσίας (RZD) υπέγραψαν συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των σερβικών σιδηροδρόμων, με ρωσικό δάνειο ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών, η σερβική πλευρά θα διαθέσει, επίσης, 141 εκατ. δολάρια.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τα κόμματα της Σλοβενίας κατέληξαν χτες σε συμφωνία για την εφαρμογή του λεγόμενου «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα από το 2015, τερματίζοντας το αδιέξοδο που υπήρχε μεταξύ των κομμάτων, σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επίτευξη της δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Η συμφωνία επήλθε έπειτα από την «υποχώρηση» της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ και την αποδοχή της θέσης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, βάσει της οποίας το 2015 μπορεί να ισχύσει ο «χρυσός» κανόνας. Η κ. Μπράτουσεκ είχε αντιπροτείνει το 2017.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση αλκοόλ, ενέκρινε χτες το τουρκικό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε σημεία κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και τζαμιά, σταματά η διάθεσή του από τις 10μμ - 6πμ, ενώ μπαίνουν και σοβαρές ποινές όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών έπληξε χτες την ανατολική ακτή της Ρωσίας χωρίς να προκληθούν θύματα ή σημαντικές ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε βάθος 620 χλμ. στην Οχοτσκική Θάλασσα, 390 χλμ. δυτικά της πλησιέστερης πόλης, του Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Μόσχα, σε απόσταση 7.000 χλμ.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Επιθέσεις από ισλαμιστές

NΪΑΜΕΪ.-- Ως «ηχηρή επιστροφή» των ισλαμιστών αντιμετωπίζουν οι αρχές του Νίγηρα την προχτεσινή διπλή βομβιστική επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Αγκαντέζ και σε ορυχείο ουρανίου που εκμεταλλεύεται η γαλλική πολυεθνική «ΑREVA» στο Αρλίτ με αποτέλεσμα το θάνατο 26 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 30. Την ευθύνη των επιθέσεων είχε αναλάβει η ισλαμική ένοπλη οργάνωση «MUJAO» ενώ αργότερα «συνυπέγραψε» την ανακοίνωση για την εξαπόλυση των επιθέσεων και η ομάδα ενόπλων του Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, ισλαμιστή από την Αλγερία, που αυτοαποκαλούνται «Υπογράφοντες με αίμα».

Οι ισλαμιστές απειλούν και για άλλες επιθέσεις «στο Νίγηρα, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών που επιχειρούσαν στο βόρειο Μάλι».

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως είναι πιθανή η συμμετοχή τουλάχιστον 500 Κινέζων στρατιωτών και μηχανικών του στρατού στην υπό συγκρότηση δύναμη των 12.500 κυανόκρανων του ΟΗΕ που αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα στο βόρειο Μάλι, όπου επιχειρούν οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές.

Εκδήλωση για την Κούβα στη Δάφνη

Με τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της αντιπροσωπείας του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) που βρίσκεται στην Ελλάδα. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Οι εξελίξεις στην Κούβα και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού» και θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης, Δήλου 2 και Αγίας Βαρβάρας, πλατεία Δημαρχείου (250 μ. από το σταθμό του μετρό) με ομιλητές τα μέλη της Διεύθυνσης του Τμήματος για την Ευρώπη του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Πέδρο Ολμέδο Πέρες Ρούβιο και Μαρία Αλέιδα ντε Ριέγο.

Χτες εκδήλωση με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ