ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μαζικές συγκεντρώσεις

Κλιμακώνει τις απειλές ο Ερντογάν

Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή
Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ιδιαίτερο δυναμισμό συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, που σύμφωνα με τους διοργανωτές έφτασαν την Κυριακή στο αποκορύφωμά τους, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια κόσμου, στην πλατεία Ταξίμ και τις άλλες πόλεις της χώρας. Την ίδια στιγμή η άγρια κρατική καταστολή εντείνεται όπως και οι απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η «υπομονή του εξαντλείται». Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δε θα υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε έκφραση της συσσωρευμένης οργής απέναντι στην πολιτική του Ρ. Ερντογάν, με αιτήματα ενάντια στην ισλαμοποίηση της κοινωνίας, για δικαιώματα και ελευθερίες.

Εκτός από τις αστυνομικές δυνάμεις η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει και ομάδες με πολιτικά, που πρόσκεινται στο ΑΚΡ, οι οποίες εμπλέκονται στα επεισόδια, οργανώνοντας προβοκάτσιες και πραγματοποιώντας σφοδρές επιθέσεις ενάντια στους διαδηλωτές, με σχετικές εικόνες να δημοσιεύονται από τα Αδανα, την Αττάλεια και τη Σμύρνη. Η αστυνομία συνεχίζει να συγκρούεται με διαδηλωτές, ιδιαίτερα στην Αγκυρα και άλλες πόλεις, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, αντλιών νερού, πλαστικών σφαιρών, ακόμα και αληθινών πυρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ενισχύει την πόλωση και εμφανίζεται ανυποχώρητος, επιμένοντας να αποκαλεί τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και απευθύνοντας προσκλητήριο στους οπαδούς του, να «χαλάσουν αυτό το σχέδιο», ζητώντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη για το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές το Μάρτη του 2014, αποκλείοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα ο Ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ κατήγγειλε μεθοδεύσεις εναντίον της χώρας από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους με αφορμή τις κινητοποιήσεις, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να προτιμούν τις κρατικές τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι την Τετάρτη ο Ρ. Ερντογάν θα δεχθεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, απειλώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί άλλες παράνομες διαδηλώσεις. Πληροφορίες ανέφεραν συγκέντρωση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στην Αγκυρα, προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση πορείας από τους διαδηλωτές, που συνέχιζαν και χτες να συγκεντρώνονται σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό της πόλωσης είναι και τα περιστατικά αυτοκτονιών, που όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών έχουν φτάσει τις 9.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν διαδηλωτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα πραγματικό «μωσαϊκό» με κοινό χαρακτηριστικό την αντίθεση στην πολιτική Ερντογάν αλλά με πολύ διαφορετικές στοχεύσεις.

ΚΚ Τουρκίας: Απάντηση στον Ερντογάν

Απάντηση στη στοχοποίηση που επιχείρησε ο Ερντογάν και τα ΜΜΕ που ελέγχει, που διαδίδουν ότι το Κόμμα είναι μια παράνομη οργάνωση, που συμβάλλει στους βανδαλισμούς και τις καταστροφές δίνει με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Σε αυτή σημειώνει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚ Τουρκίας από την αρχή είναι περήφανο που με τα συνθήματά του, τα προπαγανδιστικά του Μέσα, τους ομιλητές του, τα στελέχη και τα μέλη του, συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα και αντιπαλεύει τη φασιστική λογική της κυβέρνησης Ερντογάν. Δεν κρύβεται στο σκοτάδι, αλλά δείχνει το πρόσωπό του, ως ένα κόμμα νόμιμο μέσα στο λαό που αντιπαλεύει την παράνομη τυραννία».

Και παρακάτω τονίζει: «Οι διαδηλωτές και οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν ως τώρα είναι για εμάς όλοι παιδιά του λαού. Τα Μέσα που ελέγχει Ερντογάν καλά θα κάνουν αντί να στοχοποιούν το ΚΚ Τουρκίας να κοιτάξουν τον εαυτό τους, που παραπληροφορούν το λαό».

ΣΥΡΙΑ
Προβληματίζουν τους ιμπεριαλιστές οι νίκες του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης του Χαλεπιού αλλά και όλης της γύρω περιοχής ετοιμάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα «αλ Ουατάν» αλλά και πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, ο συριακός στρατός, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα με τη συνεργασία των ενόπλων της λιβανικής «Χεζμπολλάχ», έθεσε υπό πλήρη έλεγχο όλες τις περιοχές ανάμεσα στα λιβανικά σύνορα και την πόλη Χομς. Η προοπτική αυτή απασχολεί, όπως φαίνεται ολοένα περισσότερο, και τις εμπλεκόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών, στην Ουάσιγκτον θα γίνει σύσκεψη για να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο επίσημου εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών. Διαρροές ανέφεραν ότι πιθανώς να συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι για το οποίο ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ντέμπσεϊ, έχει σαφώς δηλώσει ότι εφόσον αποφασιστεί θα είναι επί της ουσίας «στρατιωτική εμπλοκή».

Ενώ αναμένονται τα «νεότερα», αν υπάρξουν, από Ουάσιγκτον, εντός Συρίας συνεχίζονται οι συγκρούσεις αλλά και οι φρικαλεότητες. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο που δείχνει την εκτέλεση εν ψυχρώ και μπροστά στα μάτια των γονιών του ενος 15χρονου στο Χαλέπι από ισλαμιστές ενόπλους, επειδή ο έφηβος δήλωσε δημόσια ότι «θα παραμείνει άθεος». Οργανώσεις προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, και η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», καταδίκασαν το περιστατικό ως «έγκλημα πολέμου». Ταυτόχρονα, η αντικαθεστωτική οργάνωση «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή» κάλεσε όλους τους ξένους μαχητές που δρουν στη Συρία «από όποια πλευρά και αν βρίσκονται να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα».

Τεταμένη παραμένει πάντα η ατμόσφαιρα και στο γειτονικό Λίβανο, όπου την Κυριακή σε διαδήλωση κατά της «Χεζμπολλάχ» και της ανάμιξής της στις μάχες στη Συρία, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό -λόγω της άμεσης σχέσης της οργάνωσης με το Ιράν- σκοτώθηκε από πυρά που δέχτηκε στην πλάτη ένας διαδηλωτής. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, ζήτησε να διαλευκανθεί άμεσα ποιος είναι ο υπεύθυνος και ζήτησε τη συνεργασία και του Ιράν, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν η μοιραία σφαίρα ήρθε από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό της πρεσβείας.

ΡΩΣΙΑ
Επιμένει για δικές της δυνάμεις στα Γκολάν

ΜΟΣΧΑ.--

Από την περασμένη Παρασκευή (7/06) ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακίνησε το ζήτημα της αποστολής ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στα Υψώματα του Γκολάν, σε αντικατάσταση των αυστριακών στρατευμάτων, που ανακοίνωσαν πως αποσύρονται από τη ζώνη αυτή για λόγους ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε πως η χώρα του προτίθεται να αποστείλει 300 Ρώσους «κυανόκρανους» στα Υψώματα του Γκολάν.

Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επίσημος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, δήλωσε πως η εντολή των ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη διαχωρισμού μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν δεν επιτρέπει στη Ρωσία να αποστείλει ειρηνευτικές δυνάμεις της στην περιοχή αυτή. Οπως υποστήριξε, «η συμφωνία για το διαχωρισμό και το πρωτόκολλο μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ δεν επιτρέπουν στις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμμετάσχουν στην αποστολή παρατήρησης του ΟΗΕ για το διαχωρισμό».

Από τη μεριά της, η Μόσχα θεωρεί, πως οι περιορισμοί που τέθηκαν πριν από δεκαετίες για τη χρήση στα Υψώματα του Γκολάν της ειρηνευτικής δύναμης των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, είναι απαρχαιωμένοι.


Ι.Π.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στο νοσοκομείο παραμένει ο Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Σε «σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο της Πρετόρια ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος ταλαιπωρείται από νέο επεισόδιο πνευμονικής λοίμωξης.

Είναι η δεύτερη φορά, από τον περασμένο Απρίλη, που μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο ο 94χρονος Μαντέλα, καθώς η κατάσταση της υγείας του, που ταλαιπωρήθηκε από πολυετή κάθειρξη και βασανιστήρια στη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, παραμένει «εύθραυστη».

ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση της κεντροαριστεράς

ΡΩΜΗ.--

Στον υποψήφιο της κεντροαριστερής συμμαχίας, Ινιάτσιο Μαρίνο, πέρασε η δημαρχία της Ρώμης, όπως επιβεβαιώθηκε από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή. Ο Μαρίνο συγκέντρωσε το 63,9% των ψήφων, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος Τζιάνι Αλεμάνο, που υποστηρίχθηκε από τον Μπερλουσκόνι έφτασε το 36,1%.

Συνολικότερα, ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών φαίνεται ότι ενισχύει την κεντροαριστερά καθώς οι υποψήφιοί της επικράτησαν των αντιπάλων τους στις περισσότερες πόλεις. Εκτός από τη σαφή υποχώρηση της κεντροδεξιάς σχεδόν σε όλους τους δήμους, εντυπωσιακή είναι και η πτώση των ποσοστών των υποψηφίων του Κινήματος των πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο, τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση των δυνάμεών του, αφού μοιάζει να μην μπορεί, πλέον, να κερδίσει ψήφους με τις παλινωδίες και την έλλειψη συγκεκριμένων θέσεων. Μείωση κατέγραψε και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες καθώς δεν ξεπέρασε το 48,5% έναντι 52% του πρώτου γύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ