ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Επιτελεί σπουδαίο έργο για όλη την κοινωνία

Το νέο Ειδικό Κέντρο Αμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ βρίσκεται στην οδό Κουμουνδούρου 28, στην Αθήνα. Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ναρκωτικών να μείνουν μακριά από την «πιάτσα» και τους κινδύνους της, χωρίς ουσίες, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, σίτιση, συμβουλευτική υποστήριξη, φροντίδα ατομικής υγιεινής και κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα
Το νέο Ειδικό Κέντρο Αμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ βρίσκεται στην οδό Κουμουνδούρου 28, στην Αθήνα. Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ναρκωτικών να μείνουν μακριά από την «πιάτσα» και τους κινδύνους της, χωρίς ουσίες, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, σίτιση, συμβουλευτική υποστήριξη, φροντίδα ατομικής υγιεινής και κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα
Μόνο το 2012, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προσέφερε υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.600 χρήστες στο δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων (street work). Περίπου 2.850 εξαρτημένοι συμμετείχαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα δηλαδή τους χώρους πρώτης επαφής με τα θεραπευτικά προγράμματα. Πάνω από 1.500 άτομα έλαβαν υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και περισσότερα από 6.000 μέλη οικογενειών με πρόβλημα χρήσης. Πάνω από 2.000 κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι συμμετείχαν στις παρεμβάσεις. Το παραπάνω έργο προσφέρεται από 480 εργαζόμενους, που έχουν υποστεί απάνθρωπες μειώσεις, κατά μέσο όρο 35% στους μισθούς τους και χάρη στις ηρωικές προσπάθειές τους έχει διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Κι ενώ το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ έχει ως αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να του ανοίγουν την πόρτα και τουλάχιστον 15 διαφορετικές περιοχές της χώρας (Λιβαδειά, Ρόδος, Κάλυμνος, Χίος, Πρέβεζα κ.ά.) να ζητούν τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος, επιβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες του αφορούν όλη την κοινωνία - σήμερα περισσότερο από ποτέ - την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, προσανατολίζεται στη συγχώνευσή του με τον ΟΚΑΝΑ...

Για όλα τα παραπάνω έγινε λόγος χτες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου Ειδικού Κέντρου Αμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ στην καρδιά της Αθήνας, σε μια από τις περιοχές που τα σημάδια της ολοένα εντεινόμενης χρήσης είναι εμφανή, στην οδό Κουμουνδούρου 28. Στο Κέντρο θα λειτουργεί στέκι διημέρευσης για χρήστες, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα παραμονής μακριά από τους κινδύνους και τις καταπονήσεις της «πιάτσας», όπου θα προσφέρονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτική υποστήριξη, σίτιση, δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής και κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν δύο επιπλέον προγράμματα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2012, ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Οργανισμού σημείωσε ότι το Κέντρο πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά, δεδομένων των συνθηκών, με επιτυχία. «Ας το ξέρουν όλοι κι αυτοί που μας κυβερνούν και αυτοί που η λειτουργία μας τους ενοχλεί γιατί για τη δική τους αντίληψη είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν. Να μην κάνουν το σφάλμα με διοικητικές πράξεις να αναστείλουν κοινωνικές λειτουργίες», τόνισε.

Ενώ ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος, με αφορμή την οικονομική κρίση, επισήμανε την αυξημένη επιθετικότητα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι εξαρτημένοι «που πολύ συχνά αβαντάρεται από πολιτικές. Μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια ήρθαν στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα από τις οροθετικές γυναίκες, έχουμε επιχειρήσεις - «σκούπα» για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί, συλλήψεις και μεταφορά στην Αμυγδαλέζα, αυτόκλητες ομάδες που αναλαμβάνουν το ρόλο του προστάτη της κοινωνίας, των περιοχών, της καθαρότητας. Και μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία χρειάζεται να αποφύγουμε παρανοϊκά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για καταργήσεις και συγχωνεύσεις».

Από τη μεριά της η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη ισχυρίστηκε από τη μια ότι δε γνωρίζει τίποτα για πιθανή συγχώνευση ΚΕΘΕΑ με ΟΚΑΝΑ, κι από την άλλη ότι έχει εκφράσει την αντίθεσή της και «δεν περνάει τίποτα από τα χέρια μου»... Ενώ στην απέλπιδα προσπάθειά της να διαφοροποιήσει το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στο αντιδραστικό έργο της τρικομματικής κυβέρνησης, έκανε λόγο για την... πολιτεία (;) που δεν έχει αντιληφθεί ότι ο τομέας της Υγείας θα μπορούσε να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και με πρόσχημα τον εξορθολογισμό συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος.

Χαρακτηριστικά των χρηστών

Εξι στους δέκα εξαρτημένους που προσεγγίζουν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ είναι χρήστες ηρωίνης, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς είναι μακροχρόνιοι χρήστες. Ως δεύτερη ουσία κατάχρησης, μετά την ηρωίνη, αναφέρεται η κάνναβη (27,5%). Σχεδόν ένας στους δύο (43,4%) αναφέρει καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας. Ενας στους τρεις αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατίτιδα.

Η πλειονότητα δεν έχει σταθερό εισόδημα, έξι στους δέκα είναι άνεργοι και ένας στους δέκα εργάζεται ευκαιριακά. Ενας στους πέντε δεν έχει ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, η οικονομική κρίση έρχεται να επιτείνει τα πολλαπλά προβλήματα που οι εξαρτημένοι χρήστες ουσιών ήδη αντιμετωπίζουν: οικονομικά, ιατρικά, ψυχικής υγείας, στέγης, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, νομικά, οικογενειακά.

ΕΣΥΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ξεκινάει σήμερα η λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού

Μετά από αδιάκοπο και πολυετή αγώνα του Παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών επιτυγχάνεται η δημιουργία «στεγνού» προγράμματος στο νομό

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο Δήμος Λεβαδέων, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» Βοιωτίας πραγματοποιούν εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, με θέμα: «Δράσεις για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στο Νομό Βοιωτίας». Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης κτιρίου από το δήμο προς το ΚΕΘΕΑ για να ξεκινήσει η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, η πρώτη φάση του «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στο Νομό Βοιωτίας.

Το Παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ διεκδικούσε τη δημιουργία και λειτουργία του «στεγνού» προγράμματος από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του (πριν 7 χρόνια). Κι αυτό γιατί ο Νομός Βοιωτίας εμφανίζει υψηλά ποσοστά χρήσης (βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά).

«Οι σχετικές δομές που υπάρχουν, έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σήμερα, υλοποιούμε ένα μέρος του στόχου μας. Ιδιαίτερα σήμερα, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η λειτουργία του συμβουλευτικού σταθμού ήταν αναγκαία. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως δεν θα λύσει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, που είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα και απαιτεί άλλες λύσεις. Θα δώσει όμως λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες και οι οικογένειές τους: Αναγκάζονται να προσφεύγουν είτε σε ιδιώτες γιατρούς, είτε σε φορείς στην Αθήνα, με μεγάλη οικονομική αιμορραγία (ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση λειτουργεί αποτρεπτικά), γενικότερες δυσμενείς συνέπειες στην οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή, αλλά και με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής λόγω των μετακινήσεων», λέει στον «Ρ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, Θανάσης Γουργιώτης.

Το Παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ όλο το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησε όσο μπορούσε τις δυνατότητες που είχε ώστε ο στόχος αυτός να γίνει αίτημα του βοιωτικού λαού, όπως κι έγινε (ομόφωνες αποφάσεις στήριξης του αιτήματος από φορείς του νομού, συσπείρωση κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων), ενώ, παράλληλα, έγιναν γνωστά τα «στεγνά» προγράμματα, με αποτέλεσμα πάνω από 70 παιδιά να ζητήσουν βοήθεια και να προχωρήσουν σε θεραπεία.

  • Ξεκινούν αύριο εκδηλώσεις του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στα Χανιά σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων και το Ναυτικό Ομιλο Χανίων. Συγκεκριμένα, γίνεται τριήμερος ιστιοπλοϊκός αγώνας, Χανιά - Γραμβούσα - Χανιά.
  • Συνεχίζεται το 8ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα με το φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου, στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
24ωρη απεργία στις 26 Ιούνη

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης θα προχωρήσουν στην «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», στις 26 Ιούνη, κόντρα στη «σοβαρή ή ανάλαφρη, επίσημη ή "εναλλακτική" βόλτα της απ' τα κοινωνικά, ψυχικά και πνευματικά συντρίμμια, που σκορπίζουν στη χώρα οι πολιτικές των μνημονίων». Είναι άλλη μια απάντηση στην ακραία υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δομών, στη συρρίκνωση της πρόληψης που απειλείται σκόπιμα με εξαφάνιση.

Την ώρα που η κυβέρνηση θα μηρυκάζει τα ποσοστά ανεργίας, τα «ρεκόρ 50ετίας» στις αυτοκτονίες και στην καταθλίψη, οι εργαζόμενοι απεργούν «πιστοί στην φιλοσοφία της Πρόληψης, που προσβλέπει στην εκπαίδευση και έγκυρη ενημέρωση της δοκιμαζόμενης κοινωνίας για το πρόβλημα της εξάρτησης. Η απουσία μας απ' τα "πανηγύρια" της 26ης Ιούνη είναι ελάχιστο καθήκον μπρος στο σύμπαν των προσωπικών αγωνιών, το ξεθεμελίωμα της κοινωνίας και την ακραία υποβάθμιση των υπηρεσιών μας», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, παρόντες κάθε μέρα, εκεί που «παίζεται το παιχνίδι», σε συνθήκες πραγματικές, ιδιαίτερα σκληρές. «Αγγίζουμε στον ανθρώπινο πόνο αλλά και την ελπίδα και την αποφασιστικότητα, φτιάχνοντας σχέσεις με νέους και ενήλικες. Βιώνουμε τις αλλαγές, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρούν προς το καλύτερο, προς τους ανθρώπους και την κοινωνία τους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, παλεύοντας ενάντια στην υποκρισία και τις ευκολίες».

«Δε θα κάνουμε την νύχτα "Ημέρα". Θα φωτίζουμε, όσο μπορούμε, τα πηχτά σκοτάδια που επιβάλλουν τα μνημόνια, θα διαρρηγνύουμε το "μαύρο"», είναι το μήνυμα που στέλνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ