ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Μπαράζ απολύσεων και ... προσλήψεων

Σε μπαράζ απολύσεων εργαζομένων και σε ταυτόχρονη πρόσληψη νέων, οι οποίοι, όμως, παίρνουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές, προχωράει η γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» των ΑΦΩΝ Σαράντη, στη Λάρισα.

Ηδη, έχουν απολυθεί 20 εργαζόμενοι (οι 7 τον τελευταίο μήνα), με διάφορα προσχήματα, ενώ προς τους 4 που απολύθηκαν στην 1η Ιούλη, δηλώθηκε, καθαρά, πως μοναδικός λόγος που τους «σχόλασαν» είναι ότι κοστίζουν στη επιχείριση ακριβά! Ταυτόχρονα, έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, 30 νέες προσλήψεις εργαζομένων με μισθούς από 429 - έως 511 ευρώ, ενώ υπάρχει μόνιμα αγγελία στις τοπικές εφημερίδες για προσλήψεις νέου προσωπικού.

Η εργοδοσία δεν κρύβει -αντιθέτως, απροκάλυπτα, διαδίδει- ότι στόχος της είναι να απολυθούν όλοι οι παλαιοί που κοστίζουν στην εταιρεία και θα αντικατασταθούν με νέο, πιο φτηνό εργατικό δυναμικό!

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω βιομηχανία, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχει αύξηση του τζίρου και των κερδών, με τεράστιες επενδύσεις στα Βαλκάνια και γενικότερα!

«Απάνθρωπη, καταχρηστική και προκλητική», χαρακτηρίζει αυτή τη συμπεριφορά των εργοδοτών της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ», το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας και με υπόμνημά του προς την Επιθεώρηση Εργασίας ζητάει να γίνει Τριμερής Συνάντηση και να παρέμβει για:

* Να σταματήσουν, αμέσως, οι καταχρηστικές απολύσεις και να επιστρέψουν πίσω όσοι απολυμένοι το επιθυμούν.

* Να εφαρμοστεί και στους νέους εργαζόμενους το μισθολογικό καθεστώς που ισχύει για τους παλιούς, για να μην παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Διώξεις συνδικαλιστών

Με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας δικάζονται αύριο Παρασκευή στη Ζάκυνθο τρεις πρωτοπόροι αγωνιστές του ταξικού κινήματος. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή 5 Ιούλη, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών.

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο Σπύρος Μπέτσης, πρώην γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, μέλος τότε του ΔΣ των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου, αντιμετωπίζουν δίωξη που αφορά την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έγινε το Φλεβάρη του 2010 και την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ζακύνθου.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους εκφράζουν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, καθώς και οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Καλούν τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια, με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις.

Στο Περιστέρι

Με τη δίωξη συνδικαλιστή, στελέχους του ΠΑΜΕ, επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργάτες του Δήμου η δημοτική αρχή Περιστερίου. Εχει καταθέσει μήνυση που εκδικάζεται αύριο Παρασκευή (Ευελπίδων, κτίριο 8) με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». Με ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι η μήνυση κατατέθηκε γιατί κατά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση του 2008 ο συνδικαλιστής αποκάλυψε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει η ίδια η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα την παραποίηση των δελτίων κίνησης (με σφραγίδα και υπογραφή του Συλλόγου Εργαζομένων) με σκοπό να τσακίσει την απεργία βγάζοντας περισσότερα απορριμματοφόρα στο Περιστέρι.

Στο καζίνο Θεσσαλονίκης

Την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στη «HYATT REGENCY ξενοδοχειακή και τουριστική ΑΕ», ζητά η εργοδοσία, προκειμένου να προχωρήσει στην απόλυσή του.

Η επιχείρηση έχει προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/1982 επικαλούμενη ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Τ. Φιλιππόπουλος εξύβρισε δήθεν τη διευθύντρια Προσωπικού της εταιρείας και το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα ο Τ. Φιλιππόπουλος αντέδρασε στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου του, δραστήριου μέλους του σωματείου, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει υποψηφιότητα για τις αρχαιρεσίες του σωματείου. Η προσφυγή της εργοδοσίας εκδικάζεται αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί το Σωματείο και δηλώνει ότι δε θα περάσει η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να σταματήσει τη δράση του σωματείου.

ΔΕΗ
Εκοψε το ρεύμα σε 28 οικογένειες στην Αγριάνη του Εβρου

Χωρίς ρεύμα ζουν τις τελευταίες μέρες 28 οικογένειες Ρομά στο χωριό Αγριάνη του κεντρικού Εβρου, μετά την ανάλγητη απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και να τους γυρίσει στην εποχή της γκαζόλαμπας.

Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της Αγριάνης του Δήμου Σουφλίου, είναι φτωχοί Ρομά που ζουν από την καπνοκαλλιέργεια και από κανένα μεροκάματο όταν το βρουν. Πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι από τους εμπόρους για την περσινή παραγωγή που τους παρέδωσαν. Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα χαράτσια, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγριάνη, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή στις 9 το βράδυ, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα σπίτια και να μην υπάρξει καμία νέα διακοπή.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΚΚΕ θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων και τους καλεί οργανωμένα και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια τους και ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους, που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες.

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου και δε νοείται να το στερείται κανείς».

Μία νοσηλεύτρια για 45 κλίνες

«Δεν αντέχουμε άλλο», διαμηνύουν οι 6 νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει στην Β' Παθολογική Κλινική του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οι οποίες χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση ενδυνάμωση του τμήματος με προσωπικό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι επισφαλής σήμερα η λειτουργία της κλινικής για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των ίδιων. Στη Β' Παθολογική νοσηλεύονται βαριά περιστατικά. Μέχρι πρόσφατα ήταν 12 νοσηλεύτριες, αριθμός που έτσι κι αλλιώς ήταν οριακός. Το γεγονός ότι απέμειναν 6 νοσηλεύτριες έχει σαν αποτέλεσμα στην κλινική η οποία έχει 45 κλίνες, σε κάθε βάρδια να υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια για να τα βγάλει πέρα!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο κλείσιμο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» κάνει ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου σήμερα στις 7 μ.μ. Καλεί τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους της περιοχής έξω από την πύλη του νοσοκομείου να διεκδικήσουν ενίσχυσή του «με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με την ανάπτυξη κλινικών και ειδικοτήτων που λείπουν (Ορθοπεδική, Παιδιατρική, Γυναικολογική, Πνευμονολογική κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής» και κατάργηση των πληρωμών.

Στο Ασκληπιείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ασκληπιείου Βούλας και παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου κάνουν σήμερα, ώρα 9 πμ, οι εργαζόμενοι για την απειλή λουκέτου της παιδιατρικής κλινικής.

Λόγω έλλειψης γιατρών, απ' την 1.7.2013 η Παιδιατρική Κλινική του Ασκληπιείου Βούλας αποσύρθηκε από τη Γενική Εφημερία του νοσοκομείου, εξαιρουμένων του Σαββάτου, 6.7.2013, και Κυριακής, 14.7.2013. Ο διοικητής του νοσοκομείου σε συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ομολόγησε ότι, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν έρθει στο Νοσοκομείο (έστω και αποσπασμένος) παιδίατρος, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι το κλείσιμο της κλινικής.

Εκδήλωση για το σύστημα Υγείας

Eκδήλωση με θέμα: «Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ», οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Βόλου, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 8 μμ, στο ξενοδοχείο «PARK».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Αντεργατικός συντονισμός «από τα πάνω»

Σχετικά με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών Ελλάδας (ΠΟΙΕ) στο λεγόμενο «Συντονισμό Σωματείων», η Αγωνιστική Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών Β. Ελλάδας που συμμετέχει στο ΔΣ της ΠΟΙΕ καταγγέλλει: «Αναρωτιόμαστε πότε και πώς, από ποια συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε αυτό το "Συντονιστικό Οργανο"; Πότε έγινε για το ζήτημα αυτό συζήτηση ή ενημέρωση των συναδέλφων, που κατά τα άλλα "εκπροσωπεί" η ΠΟΙΕ; Το εκλεγμένο μέλος μας στο ΔΣ της ΠΟΙΕ, πάντως, πληροφορήθηκε το γεγονός από site του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί μας ιατρικοί επισκέπτες».

«Ποια είναι η ηγεσία της ΠΟΙΕ, που μιλά τώρα για "πολιτικές απεργίες" και "ανατροπές"; Είναι όλοι αυτοί (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) που παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως εδώ και χρόνια με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεών τους», σημειώνει η παράταξη και αναφέρει ενδεικτικά πως «τελευταία πρωτοστάτησαν -εφαρμόζοντας έναν αντιασφαλιστικό νόμο- στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα να καταργηθούν παροχές (π.χ. παιδικές κατασκηνώσεις) και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη πολλοί συνάδελφοι - ασφαλισμένοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ