ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργάτες της «Κατσέλης»

Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής για τους εργάτες της εταιρείας «Nutriart». Στη χτεσινή συγκέντρωση μαζική ήταν η παρουσία των εργατών της εταιρείας «Κατσέλης» με τα πανό τους και τις πικέτες τους, διατρανώνοντας πως θα αγωνιστούν για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Ο Μάρκος Αλεξίου, μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου, είπε πως ο αγώνας των εργαζομένων στην «Κατσέλης» έχει ευρύτερη σημασία για τους εργαζόμενους της περιοχής καθώς μπορεί να αποτελέσει το όχημα για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση εργαζομένων και ανέργων για να αντιπαλέψουν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Ο Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην «Κατσέλης», κάλεσε σε αγώνα για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια και τόνισε πως η προσπάθεια του μεγαλομετόχου και των τραπεζών να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων δεν θα περάσει, «δεν θα γίνουμε μπαλάκι», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, υπογράμμισε πως ο αγώνας των εργατών της «Κατσέλης» πρέπει να γίνει υπόθεση των εργατών του κλάδου, «να δυναμώσει η οργάνωση στον κλάδο, όλος ο κλάδος να πονέσει για τις 500 οικογένειες που θέλει ο Δαυίδ να πετάξει στο δρόμο. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί σαν τάξη απέναντι σε τάξη, αυτό θα τους φοβίσει».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Μενιδίου με τα συνθήματα «Οι εργάτες στον Κατσέλη δεν θα λυγίσουν, θα δώσουν τη μάχη και θα νικήσουν», «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» να κυριαρχούν. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ομίλου Nutriart εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας.

Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργάτες της «Nutriart» («Κατσέλης»)

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για το κλείσιμο της εταιρείας «Nutriart» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση τονίζεται:

«Στο δρόμο πετάει η εργοδοσία του ομίλου Δαυίδ 540 εργαζόμενους της εταιρείας "Nutriart" (εργοστάσια ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΠΛΑΖΑ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ), με απόφασή της να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, που θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 18/9. Στην τριμερή συνάντηση, η εργοδοσία επέμενε πως είναι ειλημμένη η απόφασή της, επικαλούμενη οικονομικά στοιχεία.

Τις μέρες που κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης, ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ναυτιλιακής εταιρείας με επενδύσεις της τάξης των 250.000.000 ευρώ, ολοκλήρωσε εξαγορά επιχείρησης ηλεκτρικών λαμπτήρων στην Ιταλία, προωθεί επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο ιδιοκτήτης του ομίλου, κ. Δαυίδ, τοποθετείται μη εκτελεστικός πρόεδρος στη Eurobank, εγκαινιάζοντας ενδεχόμενα μια καινούργια μορφή συμμετοχής του στον τομέα των τραπεζών.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καθόλου τυχαία, πριν από 1 μήνα η ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε το υποκατάστημα Αθηνών, στο πλαίσιο της παράδοσης των δραστηριοτήτων διανομής σε εταιρείες logistics. Ταυτόχρονα, σε άλλους κολοσσούς του κλάδου, π.χ. ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προχωρά σε 4ήμερο εκ περιτροπής.

Ο όμιλος αξιοποιεί τα σκληρά μέτρα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της σημερινής κυβέρνησης. Πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες εργαζομένους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων;».

Διαμαρτυρία για τα «Αμυντικά Συστήματα»

Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών
Απαιτώντας «Οχι στο κλείσιμο των ΕΑΣ - Συμβάσεις - Χρηματοδότηση - Προσλήψεις» το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και η παράταξη «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για κλείσιμο των ΕΑΣ ή δραστική συρρίκνωση μέσω ενοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, που ωστόσο την αρνήθηκε. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι συνδικαλιστές με στελέχη του υπουργείου, διαφάνηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «εξυγίανση» της εταιρείας, κάτι που σημαίνει συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί στον Τύπο, μόνο το περίπου 20% των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία θα παραμείνουν στη νέα συγχωνευμένη εταιρεία. Αυτό σημαίνει, μόνο για τα ΕΑΣ, 600 με 700 απολύσεις, όπως κατήγγειλαν χτες οι συγκεντρωμένοι.

«Ωστόσο, ακόμη και με τους σημερινούς εργαζόμενους τα ΕΑΣ δεν μπορούν να δουλέψουν. Χρειάζονται προσλήψεις, γιατί τα εργοστάσια έχουν αποδεκατιστεί. Εχουν φύγει εκατοντάδες εργαζόμενοι με σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί κανένας απ' όσους έχουν φύγει. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια φύγανε 700 εργαζόμενοι των ΕΑΣ σε σύνταξη», καταγγέλλει ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΑΣ Υμηττού.

«Χρόνια τώρα», συνέχισε, «οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μια πολιτική απαξίωσης των ΕΑΣ, όταν την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πληρώνουν τρισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα από τις ξένες πολυεθνικές. Είναι μια εγκληματική πολιτική». Και συμπλήρωσε: «Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που τους αφορά η ΠΝΠ, να κάνουμε μέτωπο μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να δυσκολέψουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ΕΑΣ βρέθηκαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη Συνδικάτου Οικοδόμων

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Σουρή 2 και Ολύμπου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ