ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τους παιδικούς σταθμούς

Nα συνεχιστεί η δράση για τους παιδικούς σταθμούς με διαμαρτυρίες σε δήμους και περαιτέρω ενημέρωση κι άλλων γονέων και εργαζομένων αποφασίστηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσαν για το θέμα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και οι Σύλλογοι Γυναικών των Δήμων Νέας Ιωνία, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας και Πεύκης (μέλη της ΟΓΕ).

Σε ψήφισμα της σύσκεψης τονίζεται ότι ο παιδικός σταθμός είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά και ζητείται: «Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων. Να μην κλείσει κανένας σταθμός! Να μη γίνει καμιά απόλυση! Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Γι' αυτό απαιτείται ενιαίος φορέας προσχολικής αγωγής, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
Απορρίπτονται οι αιτήσεις όσων χρωστούν τροφεία...

Με εκβιαστικές μεθόδους επιχειρεί η δημοτική αρχή του Αιγάλεω (ΠΑΣΟΚ) να τρομοκρατήσει όσους γονείς δεν κατάφεραν να πληρώσουν μέρος των τροφείων προς τους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς καθώς σε αντίθετη περίπτωση τους απειλεί πως όχι μόνο δε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για τις επανεγγραφές των παιδιών τους αλλά οι οφειλές τους θα βεβαιώνονται στην Εφορία! Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 220.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή του Αιγάλεω εισηγείται το κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων από τη μίσθωση των δύο ακινήτων που ανέρχεται στο ποσό των 48.000 ευρώ καθώς και τη δικαιολογία πως είναι ακατάλληλα τα δύο κτήρια. Ωστόσο, τα δύο αυτά κτήρια ήταν ακατάλληλα εξ αρχής όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένως εδώ και περίπου μια δεκαετία οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Τώρα ανακάλυψαν την ακαταλληλότητά τους;

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι θα συστεγαστούν σε υπάρχον παιδικό σταθμό, όμως ο συγκεκριμένος σταθμός, δεν είναι δυνατόν να χωρέσει όλα τα υπόλοιπα παιδιά εκτός αν είναι το ένα πάνω στο άλλο. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών δε γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ απαγορεύεται στους ανέργους να κάνουν αίτηση, με το αιτιολογικό ότι «ο άνεργος έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να φυλάει το παιδί του».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε προχτές το βράδυ οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν την πρακτική της δημοτικής αρχής επισημαίνοντας για τις άλλες δυνάμεις: «Εχουν αποφασίσει από την προηγούμενη χρονιά την αύξηση ουσιαστικά των τροφείων (τροποποίηση την ονόμασαν). Μόνο οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι την καταψήφισαν. Εχουν όλοι τους συναποφασίσει (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) από πέρσι τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα προσλήψεων εργαζομένων στο δήμο Αιγάλεω, πριν καν τεθεί από το 2ο Μνημόνιο». Οι Σύμβουλοι του ΚΚΕ παλεύουν για να μην κλείσει κανένας σταθμός, να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις (και των ανέργων), να καταργηθούν τα τροφεία και διεκδικούν κατασκευή νέων παιδικών σταθμών. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής τους ζητούν να μισθώσει η διοίκηση χώρους που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

ΚΕΘΕΑ
Μέτρα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας

Αμεσα μέτρα που σχετίζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας ζητά το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με αφορμή την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α, του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία, μεταξύ των άλλων, προέβλεπε υποχρεωτικές εξετάσεις και επιχειρήσεις «σκούπα» στο όνομα της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας.

Η υγειονομική διάταξη 39Α καταργήθηκε με απόφαση της τέως υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη. Απ' την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι η κατάργηση είναι μη σύννομη διότι για να καταργηθεί έπρεπε να γίνει με άλλη υγειονομική διάταξη - και όχι με υπουργική απόφαση. Μετά από αίτημα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τον υπουργό Υγείας, συγκροτήθηκε επιτροπή για τη σύνταξη νέας υγειονομικής διάταξης.

«Κάθε μέτρο, υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ, προς την κατεύθυνση της επίμαχης διάταξης είναι πολύ πιο "επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία" και τους πολίτες και δυσοίωνο για το μέλλον μιας κοινωνίας που θα αντιμετωπίζει τους ευάλωτους ως ανεπιθύμητους ή την ασθένεια ως έγκλημα και θα αναθέτει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να φοβούνται να πλησιάσουν τις υπηρεσίες Υγείας, για να μη συλληφθούν, όπως έγινε πρόσφατα με τα δυο μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση"».

«Χρειάζεται ενίσχυση των δομών που υποστηρίζουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των αστέγων, των εξαρτημένων, των εξαθλιωμένων μεταναστών, των γυναικών - θυμάτων της φτώχειας και της εκμετάλλευσης», τονίζει το ΚΕΘΕΑ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ στην Κοζάνη. Χθες στις 4.09 το απόγευμα σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ και λίγα λεπτά αργότερα, στις 4.20 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται στο νότιο τμήμα της λίμνης Πολυφύτου. Στο μεταξύ αναφέρθηκαν ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στις τοπικές κοινότητες Αιανής, Ρυμνίου και Χρωμίου, από το σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των χαλασμένων σηματοδοτών. Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αποδίδει το πρόβλημα σε γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» που καθυστερούν την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων. Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ζητά να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος των υπευθύνων.

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ σημειώθηκε προχτές σε αυτοκίνητο του υπουργείου Πολιτισμού που βρισκόταν στο προαύλιο του κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Συνελήφθησαν δύο άτομα.

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ είχε η περιπέτεια της 17χρονης που είχε εξαφανιστεί στις 18 Ιούνη από την Αργυρούπολη. Η ανήλικη βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία της. Συνελήφθη 19χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για εκούσια απαγωγή και αρπαγή της 17χρονης ανήλικης.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ από την Αστυνομία πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε εκβιασμούς και απάτες, με σκοπό την απόσπαση σημαντικών χρηματικών ποσών και ακινήτων μεγάλης εμπορικής αξίας.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Στιμάγκα Κορινθίας, ένας 28χρονος Αλβανός, δραπέτης των φυλακών Κορίνθου, ο οποίος αναζητείτο από το 2012, για ληστεία μετά φόνου.

Παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικά

Εναν ύποπτο φάκελο, στον οποίο σημειώθηκε ανάφλεξη, εντόπισαν χτες υπάλληλοι στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. O φάκελος είχε ταχυδρομηθεί από τη Θεσσαλονίκη και παραλήπτης ήταν πρώην διοικητής της «Αντιτρομοκρατικής».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φάκελος έπεσε την ώρα που μεταφερόταν, μαζί με άλλους, από υπαλλήλους των ΕΛΤΑ για τη διαλογή και σημειώθηκε ανάφλεξη, αλλά χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και στο χώρο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που εξουδετέρωσε τον παγιδευμένο φάκελο με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο φάκελος περιείχε ντοσιέ, που ήταν «παγιδευμένο» με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, άγνωστης εκρηκτικής ύλης.

Συνεχίζεται η επιχείριση της Αστυνομίας

Συγγενείς ήταν οι δύο δραπέτες που έπεσαν προχτές νεκροί από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας στην περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αστυνομική επιχείρηση -με τη συμμετοχή και του Λιμενικού- για να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι τέσσερις οπλοφόροι που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτη από τις φυλακές των Τρικάλων.

Οι δύο δραπέτες που σκοτώθηκαν, αναγνωρίστηκαν από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Πρόκειται για δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, 25 και 39 χρόνων, αντίστοιχα.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, άνδρες της ΕΚΑΜ είχαν στήσει ενέδρα σε μια χαράδρα, απ' όπου επιχείρησαν να περάσουν οι δύο άνδρες, τους προσέγγισαν και ακολούθησε συμπλοκή. Στο χώρο βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο δραπετών (δύο πολεμικά τυφέκια τύπου «Καλάσνικοφ», έξι γεμιστήρες με φυσίγγια, δύο πιστόλια και μία χειροβομβίδα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δραπέτες, που καταδιώκονταν από τις 17 Ιούνη μετά το φόνο του υπαρχιφύλακα στο Δίστομο Βοιωτίας και είχαν καταφύγει στην ορεινή Ναυπακτία, όπου στήνονταν συνεχώς μπλόκα για τη σύλληψη τους, εντοπίστηκαν με θερμικές κάμερες μέσα στη δασώδη περιοχή. Οι δραπέτες φαίνεται πως χώρισαν και οι δύο κινήθηκαν προς το σημείο όπου τελικά έγινε η αιματηρή σύγκρουση, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι κινήθηκαν προς την πλευρά της Ευρυτανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ