ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Πράσινο φως» για την απαγόρευση διαδηλώσεων

Το «πράσινο φως» για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τη βούληση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή, έδωσε χτες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του να κρίνει νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, το κράτος και η δικαιοσύνη της επιχειρούν να εμπεδώσουν και με αυτόν τον τρόπο, το δόγμα «νόμος και τάξη» και να τσακίσουν με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, την τρομοκρατία και την καταστολή τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Να θυμίσουμε ότι το ΠΔ που φέρει την υπογραφή του Ν. Δένδια, υπουργού της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αναφέρει ότι: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Και ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις». Οσο για το τι εννοούν με τα περί «κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης» αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι και ο δήμαρχος της Αθήνας έχουν καταθέσει σχετική πρόταση...

Με το σχέδιο αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμα και μια συγκέντρωση 1.000, 5.000 ή 10.000 ανθρώπων σε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης μπορεί να κρίνεται ότι είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και των μεγαλοσυμφερόντων της περιοχής... Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι «Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση...» όπως αναφέρει το σχέδιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση για το δικαίωμα στις διακοπές

Παρέμβαση για το δικαίωμα στις διακοπές πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του στα πάρκα της πόλης και την επαφή του με νέες μητέρες και μικρά παιδιά. Προχτές, Τετάρτη, στο πάρκο Ανατολικής Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, τα μέλη του συλλόγου οργάνωσαν δραστηριότητες για τα παιδιά (ζωγραφική με θέμα τις διακοπές, αλλά και ομαδικό παιχνίδι), συζήτησαν με τις γυναίκες, έκαναν νέες γνωριμίες και εγγραφές στο σύλλογο.

Στη συζήτηση παρουσιάσθηκε η θέση του Συλλόγου Γυναικών πως οι διακοπές, ο τουρισμός, αποτελούν σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη, είναι ένα καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Σημειώθηκε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων, των νέων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή.

Αναδείχθηκε ο προβληματισμός, γιατί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ο τουρισμός θεωρείτε «βαριά βιομηχανία», ολοένα και περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να πάνε ούτε μια μέρα διακοπές. Αναλύθηκαν οι αιτίες αυτής της κατάστασης, όπως το γεγονός ότι οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων έχουν φτάσει στα τάρταρα για να αβγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, η ανεργία σπάει κόκαλα και στον τομέα του τουρισμού κυριαρχούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που μόνο στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μέσα από τη συζήτηση πρόβαλε η ανάγκη να δημιουργηθεί, και να συμβάλουν και οι γυναίκες μαζικά σε αυτό, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα βάζει φρένο στον κατήφορο, αλλά και πλώρη για τη λαϊκή εξουσία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στις 15 Ιούλη, στο πάρκο της Παλαγίας.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για διακοπές ρεύματος

Παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Μπραχάμι πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου, μετά τις διακοπές ρεύματος στις οποίες προχώρησε προχτές ειδικό συνεργείο της ΔΕΗ σε αρκετές λαϊκές οικογένειες που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της ανεργίας.

Απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στις οικογένειες και παράλληλα κατήγγειλαν την υποκρισία της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα μέσω του «Κοινωνικού Τιμολογίου» (δηλαδή περισσότερες δόσεις για την καταβολή των χρημάτων). Ωστόσο, οι προϋποθέσεις οι οποίες ζητούνται είναι τέτοιες που ελάχιστοι από αυτούς που δεινοπαθούν από αυτή τη βάρβαρη πολιτική μπορούν να τις εξασφαλίσουν.

«Εφυγε» ο Γιώργος Μαρουφίδης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Γιώργος Μαρουφίδης, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Δεκέμβρη 1927, από γονείς Πόντιους πρόσφυγες. Εζησε και μεγάλωσε στον Καταχά Πιερίας. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ στα 14 χρόνια του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και σε συνέχεια του Δημοκρατικού Στρατού. Πιάστηκε, εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Οταν απολύθηκε ήρθε στον Πειραιά, δούλεψε στα πλοία. Ανήκε στο σωματείο λεβητοποιών, και αργότερα έπιασε δουλειά στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Ο σ. Γιώργος Μαρουφίδης οργανώθηκε στο ΚΚΕ αμέσως μετά τη δικτατορία στην Κομματική Οργάνωση της «Λάρκο». Ηταν πρωτοπόρος αγωνιστής, εργάτης στη «Λάρκο», και αναδείχτηκε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Οργάνωσης. Στη μεγάλη απεργία στη «Λάρκο» το 1977 ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα καθώς και σε όλες τις επόμενες απεργιακές μεγάλες μάχες όλη τη δεκαετία του 1980 μέχρι τη συνταξιοδότησή του αρχές του 1990. Εδωσε όλες τις μάχες μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, σταθερός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», σε καθημερινή βάση, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 5 μ.μ. στον Καταχά Πιερίας και θα είναι πολιτική. Οι σύντροφοι και φίλοι που τον γνώρισαν από κοντά σε αυτή την αγωνιστική πορεία, θα τον θυμούνται και θα τον τιμούν παντοτινά. Ο «Ρ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  • Στη μνήμη του σ. Γιώργη Μαρουφίδη, αντί για στεφάνι ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσφέρει στο Κόμμα 30 ευρώ.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καταστολή και κοινωνικός αποκλεισμός

Την ώρα που η αναχαίτιση των προσφύγων του ιμπεριαλισμού έχει επιτευχθεί με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής στον Εβρο, χιλιάδες άλλοι περνούν το Αιγαίο και πολλοί από αυτούς καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας. Παράλληλα αυτοί που κατορθώνουν να βγουν στη στεριά πρέπει να κάνουν απεργία πείνας για τα αυτονόητα, αφού δεν υπάρχουν δομές ούτε για ένα πιάτο φαΐ.

Αυτά καταγγέλθηκαν από εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εκπρόσωποι της συριακής κοινότητας κατήγγειλαν πως παρά την εγκύκλιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων απέλασης ή επιστροφής σε βάρος Σύρων, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ έχουν καταγραφεί μαρτυρίες προς την Υπατη Αρμοστεία για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές ή απόπειρες επιστροφών στην Τουρκία. Μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται στα κρατητήρια της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, μέσα σε εξαιρετικά μεγάλο συνωστισμό, όπως τονίστηκε. Εξάλλου, από τις 152 αιτήσεις για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας από Σύρους το 2012, ικανοποιήθηκαν 2 περιπτώσεις. Συνολικά το 2012 έγιναν 7.927 συλλήψεις Σύρων για παράνομη είσοδο ή διαμονή στη χώρα.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 πιάστηκαν 3.223 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα έναντι 188 το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Αυτή η μεταστροφή στα θαλάσσια περάσματα έχει αυξήσει τους κινδύνους. Το Δεκέμβρη του 2012 πνίγηκαν 21 Αφγανοί σε ναυάγιο και τον περασμένο Μάρτη εφτά Σύροι, το Μάη δε ένα εξάχρονο παιδί.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι αντί για μηχανισμούς υποδοχής, εφαρμόζεται συστηματικά το μέτρο της διοικητικής κράτησης των εισερχομένων χωρίς την τήρηση βασικών προϋποθέσεων της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εγχώριας νομοθεσίας για κάθε μέτρο στέρησης της προσωπικής ελευθερίας. Προστέθηκε δε ότι πολλοί πρόσφυγες παραμένουν άνεργοι, άποροι και συχνά άστεγοι ή διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Ενας 26χρονος βρέθηκε χτες το μεσημέρι νεκρός μέσα σε δωμάτιο, τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Ψακούδια Χαλκιδικής. Τον άτυχο άνδρα εντόπισαν πυροσβέστες που κλήθηκαν να σβήσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο οίκημα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για αστυνομικό ο οποίος είχε φύγει από το σπίτι του και πως στο δωμάτιό του βρέθηκε η υπηρεσιακή του ταυτότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ