ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
Με σχέδιο το τσάκισμα του λαού

Το 'να ψέμα πάνω στ' άλλο. Λίγες μέρες πριν με ολοσέλιδα αφιερώματα στον αστικό Τύπο οι φραουλάδες διαμαρτύρονταν γιατί δήθεν έχουν ζητήσει 4.000 εργάτες από τον ΟΑΕΔ αλλά παρουσιάστηκαν μόνο 10.

Χρειάστηκε να πάει ένας και μόνο άνεργος (με όνομα και επώνυμο) στον ΟΑΕΔ της περιοχής για να διαπιστωθεί ότι οι φραουλάδες δεν έχουν καταθέσει καμία αίτηση για κανέναν εργάτη. Το ίδιο συμβαίνει με τα ροδάκινα και κάθε άλλο ανάλογο «ρεπορτάζ» που προσπαθεί να πείσει την εργατική τάξη ότι φταίει που είναι άνεργη.

Το αίσχος συμπληρώνεται με τα γνωστά από την εποχή του «αυριανισμού» ρεπορτάζ για τα μαγαζιά που είναι γεμάτα και τα αυτοκίνητα που πλημμυρίζουν τους δρόμους.

Η σχετική προπαγάνδα χρειάζεται στην κυβέρνηση για να πείσει ότι την ώρα που η ίδια ισχυρίζεται ότι με την πολιτική της ξεπερνιέται η κρίση, μόνο κάτι άχρηστοι και τεμπέληδες εργάτες μιλάνε για κρίση: «είναι μυστήριο τι ακριβώς θέλουν» αυτοί που καταγράφονται ως άνεργοι, δηλώνει δήθεν απορημένος ο αρθρογράφος στην «Καθημερινή».

Το θράσος ορισμένων έχει ξεπεράσει το ιστορικό αντίστοιχο της Αντουανέτας που αναρωτιόταν γιατί δεν τρώνε οι πεινασμένοι παντεσπάνι...

***

Την ίδια ώρα μια άλλη μερίδα δημοσιογράφων, η πιο «λαϊκιά», προσπαθεί κάπως να το συμμαζέψει και μ' αφορμή το φορολογικό περιγράφει την κατάσταση. Κανέναν δεν τον έπιασε ο πόνος για τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Να συμμαζέψουν τ' ασυμμάζευτα προσπαθούν και να ρίξουν το φταίξιμο στην «προχειρότητα» άντε και σε κάποιον ανεγκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Ομως τίποτα δεν έγινε από λάθος. Οπως εντοπίστηκε ήδη από τον χτεσινό «Ρ», «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ σαν αρπακτικά εφορμούν σε βάρος του λαού με νέα φοροληστεία και ταυτόχρονη προκλητική μείωση της φορολόγησης του κεφαλαίου. Με το ένα χέρι τσακίζουν διαρκώς τους εργαζόμενους και με το άλλο χέρι δίνουν απλόχερα δώρα στο κεφάλαιο, γιατί αυτό υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι τα δικαιώματα του λαού και εκείνα της πλουτοκρατίας είναι ασυμβίβαστα (...) η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της δε θα σταματήσουν να τσακίζουν με όλους τους τρόπους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Ασχετο: Για την Αίγυπτο σε άλλες στήλες τα γεγονότα. Από 'δω μια επισήμανση μιας και εντοπίστηκε από το «Al Jazeera»: Εκείνα τα λέιζερ που «έγραφαν» στον ουρανό «the game is over» δεν έμοιαζαν και πολύ για όπλο του λαϊκού κινήματος...

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 11 Ιούλη στο Σύνταγμα στις 8 μ.μ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ξυπνά η απειλή της κρίσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίνεται η δόση

ΤΑ ΝΕΑ: Μηνύματα Βρυξελλών για το Δημόσιο και νεύματα Βερολίνου προς Σαμαρά

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επιτέλους! τι άλλο θέλει η τρόικα;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαθεσιμότητα για 6 μήνες και μετά απόλυση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απολύσεις στο μοντέλο της ΕΡΤ

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί

Η ΑΥΓΗ: Τελειώνουν τα ψέματα για κυβέρνηση - τρόικα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα τανκς «πάτησαν» τον Μόρσι

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ανέτρεψαν τον Μόρσι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο

ΕΘΝΟΣ: Ενεργειακός θησαυρός σε 4 περιοχές


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠ' ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΚΟΝΑ: «Ζητούνται εργάτες για να μαζέψουν τα ροδάκινα, οι Ελληνες δεν πάνε. Ζητούνται χέρια, μέσω ΟΑΕΔ, για να μαζευτούν οι φράουλες (25 ευρώ για πεντάωρη εργασία και εισφορά στον ΟΓΑ), οι Ελληνες δεν ανταποκρίνονται. Προσφέρονται εδώ και εκεί εργασίες με σχετικά καλές αμοιβές για τους καιρούς που ζούμε, οι Ελληνες τις απορρίπτουν και τις παίρνουν ξένοι. Και φυσικά είναι μυστήριο τι ακριβώς θέλουν, πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι που καταγράφονται ως άνεργοι. Σε συνδυασμό με το άλλο μυστήριο της αυξανόμενης κίνησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην κυκλοφορία οχημάτων, τη διασκέδαση και την αναψυχή, ενώ η αγορά παραπονιέται ότι είναι στεγνή!» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: «Αρχίζω να πιστεύω ότι στη χώρα μας η φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων μάλλον επέχει θέση κρατικής ιδεολογίας» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ: «Τα πράγματα είναι χειρότερα (...) Ειδικοί επί του θέματος του υπουργείου Οικονομικών να πειραματίζονται με το φορολογικό, επιδεικνύοντας μια απίστευτη προχειρότητα» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ: «Εν αρχή είναι ο μόνιμος φόρος εισοδήματος... Που κοντεύει να σου αρπάζει το 50% των αποδοχών από την εργασία σου!... Επειτα έχουμε το διαβόητο ΦΠΑ. Που κάποιοι (αν)εγκέφαλοι τον ανέβασαν στο 23!!! Κάποιοι ανακάλυψαν και επέβαλαν και το... "φόρο αλληλεγγύης"! Το πρώτο χοντρό τέλος που πληρώνεις στην εφορία είναι όταν αγοράζεις το σπίτι ή το οικόπεδό σου... Και έπειτα σου 'ρχεται το ανάλογο χαράτσι κάθε μήνα!... Απ' όσα πληρώνουμε για βενζίνη-πετρέλαιο τα μισά περίπου τα παίρνει η εφορία!!! (...) Μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα νέα χαράτσια που μας κατακλύζουν είναι: Τέλος επιτηδεύματος του 2012. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2012. Νέος φόρος επί των εισοδημάτων του 2012!... Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013! Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013!... Τέλη κυκλοφορίας 2014!... Ενας συνταξιούχος των 600 ευρώ ή ένας μισθωτός των 800 ευρώ το μήνα, πώς θα αντιμετωπίσει τα παραπάνω χαράτσια;» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «Η εξέγερση στην Αίγυπτο ήταν από την αρχή αστικοδημοκρατική και φιλελεύθερη. Οσοι υποτίμησαν ή αγνόησαν το βασικό μήνυμά της έχασαν και χάθηκαν» (στο ΒΗΜΑ).

«ΣΑΝ...»: «Ηταν μια πολύ καλά σχεδιασμένη κίνηση, υποστηρίζουν αναλυτές του στο Al Jazeera σαν να ήταν μια ημέρα σκηνοθετημένη για τις ζωντανές μεταδόσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι πρέπει να κάνουμε

«Η λαϊκή οικογένεια ζει τον εφιάλτη της ανεργίας, δίνει μάχη να επιβιώσει, να ζήσει... Η ανεργία δεν περιγράφεται, βιώνεται και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο (...) γίνεται πολύ πιο φανερό ότι έχει δίκιο το ΚΚΕ, όταν λέει ότι η "νέα Ελλάδα" του κ. Σαμαρά, φτιάχνεται για μια ακόμα φορά από γνωστά φθαρμένα υλικά (...) Η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι τα παλιά γνωστά φθαρμένα υλικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και το λαό στη χρεοκοπία (...) Δε θέλουμε να περιγράψουμε μια κατάσταση που αγγίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, θέλουμε -κι αυτό επιδιώκουμε ως ΚΚΕ- να συζητήσουμε το τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που λέει στους άνεργους και στις οικογένειές τους ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας (...) Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να βάλει πλάτη για να διαχειριστεί ο καπιταλισμός την κρίση του, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Γιατί δε θέλουμε απλά να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας, να διαχειριστούμε την ανεργία μας. Θέλουμε ζωή ανθρώπινη με πλήρη δικαιώματα. Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Και δεν κάνουμε πίσω απ' αυτό. Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. Γιατί μπορούμε να έχουμε όχι απλά το κάτι παραπάνω, αλλά μπορούμε να έχουμε όλα αυτά που είναι δικά μας και μας τα κλέβουν. Διεκδικούμε εδώ και τώρα, σήμερα, μέτρα προστασίας των ανέργων. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, απαντά στην ανάγκη σήμερα να παρθούν τέτοια μέτρα ανακούφισης.

Για εξουσία του λαού

Το ΚΚΕ είναι παρών (...) Δώστε μας τη δύναμη για να ανοίξουμε το δρόμο. Με ανασύνταξη του κινήματος, με αλλαγή συσχετισμών, με Λαϊκή Συμμαχία. Για μια πραγματική εξουσία του λαού, για την εργατική λαϊκή εξουσία, κι όχι για μια κυβέρνηση σαν αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι σοσιαλδημοκράτες, όλο το παλιό φθαρμένο και υποταγμένο ΠΑΣΟΚ, οι συνιστώσες της συμφοράς, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υποκλίνονται στο κατεστημένο, στην αστική εξουσία, για να διαχειριστούν την κρίση και την ακραία φτώχεια, κοροϊδεύοντας το λαό, τη νεολαία, ως νέοι σωτήρες ξεπερασμένων, φθαρμένων υλικών, με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα για να κρύψουν τη μπόχα του συμβιβασμού, της ενσωμάτωσης, του καιροσκοπισμού» (από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοκκινιά / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ