ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Δεν ήταν λάθος αλλά πολιτική του ιμπεριαλισμού»

Εκτακτη σύνοδος της «Ενωσης των Εθνών του Νότου» για την προκλητική ενέργεια τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να μην επιτρέψουν τη διέλευση του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους

Από την υποδοχή του Μοράλες, με την επιστροψφή στην χώρα του
Από την υποδοχή του Μοράλες, με την επιστροψφή στην χώρα του
ΛΑ ΠΑΣ.--

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βολιβιανό Πρόεδρο Εβο Μοράλες χιλιάδες λαού, έπειτα από την περιπέτεια ιδιότυπης «ομηρίας» 13 ωρών στην οποία υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης εξαιτίας της άρνησης των αρχών Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας να επιτρέψουν τη διέλευση του προεδρικού αεροσκάφους από τον εθνικό εναέριο χώρο τους με βάση αστήριχτες φήμες πως μεταξύ των επιβαινόντων ήταν ο 30χρονος Αμερικανός πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Πρόεδρος Μοράλες σημείωσε, χτες, σε δηλώσεις του, πως ό,τι συνέβη «δεν ήταν ένα απροσδόκητο περιστατικό, ούτε λάθος αλλά μέρος της πολιτικής του ιμπεριαλισμού των δυτικών χωρών ενάντια στο βολιβιανό λαό». Υπογράμμισε πως μία «συγγνώμη δεν είναι αρκετή» και συμπλήρωσε, «αδίκημά μας είναι πως είμαστε αυτόχθονες και αντιιμπεριαλιστές».

Αργότερα χτες αργά το βράδυ ώρας Ελλάδας είχε προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής ηγετών της Ενωσης Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR) στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας προκειμένου να αναλυθεί η στάση ευρωπαϊκών χωρών σε βάρος του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους, να καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο η απαράδεκτη ενέργεια και να αποφασιστούν ενδεχομένως κάποια μέτρα αντίδρασης.

Πληροφορίες του πρακτορείου «Πρένσα Λατίνα» αναφέρουν ότι στην κατεπείγουσα σύνοδο κορυφής του UNASUR εκτός από τον οικοδεσπότη Βολιβιανό Πρόεδρο Εβο Μοράλες, θα συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Αργεντινής, του Εκουαδόρ, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και αξιωματούχοι από άλλες χώρες.

Πριν την έκτακτη σύνοδο, ο ΓΓ του UNASUR Αλι Ροντρίγκες είχε χαρακτηρίσει «εξωφρενική» την άρνηση τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν την υπερπτήση του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους επισημαίνοντας ότι «δε θα πρέπει να περάσει έτσι, ειδάλλως θα θεωρηθεί παθητική αποδοχή της βούλησης των ιμπεριαλιστών κατά χωρών που έχυσαν πολύ αίμα για να πετύχουν την ανεξαρτησία τους».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη στάση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, η Γαλλία εξέφρασε «λύπη» για το περιστατικό ενώ ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέδωσε το ζήτημα σε «αντικρουόμενες πληροφορίες» προσθέτοντας ότι έδωσε «αμέσως άδεια» μόλις διαπίστωσε πως επρόκειτο για το αεροπλάνο του Προέδρου Μοράλες.

Αντικομμουνιστική φρενίτιδα της ΕΕ

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία

Καταγγέλλοντας την αντικομουνιστική φρενίτιδα της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου απέναντι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης: «Η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων: πρότυπα και πρακτικές στην Ουγγαρία», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή συζήτηση και η σχετική έκθεση για την Ουγγαρία είναι υποκριτική. Αποσκοπεί να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και να ενισχύσει τους αυταρχικούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς και μέτρα. Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για την Ουγγαρία ενώ πολύ χειρότερα συμβαίνουν στην Ελλάδα (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύσεις απεργιών και επιστρατεύσεις απεργών, κλείσιμο ΕΡΤ, απειλές ενάντια στον "902" κ.λπ.) αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνον σιώπησαν, άλλα ενθάρρυναν και στήριξαν την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, τις διώξεις σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την αποκατάσταση των ναζί και των συνεργατών τους σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες, σήμερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Τα όργανα της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ισχυρίζονται ότι απειλείται δήθεν το "κράτος δικαίου", ενώ μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις κλιμακώνουν την επίθεση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της εργατικής τάξης, εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Κανένας τους δε λέει τίποτα για τις αίτιες της σημερινής κατάστασης στην Ουγγαρία, γιατί είναι και δικό τους έργο η παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος, η εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο έξαλλος αντικομουνισμός, το χτύπημα των κατακτήσεων του σοσιαλισμού και η κατασυκοφάντησή του.

Δεν αναγνωρίζουμε στην ΕΕ και στο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων το δικαίωμα να παριστάνουν τους τιμητές των λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι υπόθεση των λαών που για να τα κατακτήσουν πρέπει πρώτα να απαλλαγούν από την εξουσία των μονοπωλίων και από την ΕΕ».

ΓΑΛΛΙΑ
Σύστημα παρακολούθησης ίδιο με τους Αμερικανούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων που προκαλούν οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» ανέφερε χτες πως και το Παρίσι έχει σε εξέλιξη ένα παρόμοιο πρόγραμμα από την υπηρεσία πληροφοριών DGSE, με το οποίο κατασκοπεύονται και «χαρτογραφούνται» όλες οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων εντός και εκτός Γαλλίας, όπως βεβαίως και οι δραστηριότητες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπόθεση αυτή δείχνει και την υποκρισία των Ευρωπαίων για την ενόχληση από τις αμερικανικές υπηρεσίες και αποδεικνύει ότι οι αντιπαραθέσεις γίνονται γιατί υπάρχουν βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Υπό το βάρος γενίκευσης των πληροφοριών που καταδεικνύει πως όλες οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους πάντες αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε τεχνολογική δυνατότητα, έγινε χτες τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Γερμανίας σε μία προσπάθεια του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καθησυχάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Από κοινού αποφάσισαν μάλιστα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες αμφοτέρων χωρών τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν το ζήτημα «λεπτομερώς». Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συναντηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανώς στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο των διμερών διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου «να ανταλλάξουν πληροφορίες» πάνω στο αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM.

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε η απαίτηση της Ουάσιγκτον να της εκδώσει η Βολιβία «σε περίπτωση που εισέλθει στη χώρα» τον καταζητούμενο πρώην υπάλληλο της CIA, Ε. Σνόουντεν, που διέρρευσε τις παρακολουθήσεις. Το βολιβιανό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε οιοδήποτε σχετικό ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας την απαίτηση των ΗΠΑ «απροσδόκητο, αβάσιμο, παράνομο και προκλητικό αίτημα έκδοσης, που θα απορριφθεί αμέσως και κατηγορηματικά».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ από το Κίτο, Ρικάρδο Πατίνιο, κατήγγειλε πως πίσω από την τοποθέτηση κοριού στο γραφείο της πρέσβειρας της χώρας στο Λονδίνο, Ανα Αλμπαν, βρίσκεται η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παρακολουθήσεων και ιδιωτικών «ερευνών» «The Surveillance Group Limited», η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως ζητήθηκε η συμβολή των βρετανικών αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησης της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, στην οποία ας σημειωθεί πως έχει καταφύγει από τις 19/6/12 ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάντζ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Διπλωματία, συμφέροντα και συμφωνίες

TΥΝΙΔΑ.--

Στην τυνησιακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες το μεσημέρι, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη, την πρώτη Γάλλου προέδρου μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι τον Ιανουάριο του 2011, με το οποίο το Παρίσι διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις προωθώντας τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου στην πρώην γαλλική αποικία. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει «ιδιαίτερα προσεκτική γλώσσα» στις δηλώσεις του προκειμένου να μην προκληθούν λαϊκές αντιδράσεις, ενώ επί της ουσίας κομίζει σειρά συμφωνιών προς όφελος της τυνησιακής αστικής τάξης.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος θα κάνει ειδική μνεία, στις συναντήσεις που θα έχει, στις εξελίξεις σε όλο το Μάγρεμπ -αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής- την τελευταία διετία και θα επαναλάβει τις «ευαισθησίες» της γαλλικής ηγεσίας όσον αφορά στο σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρώτη συνάντησή του ήταν με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Μονσέφ Μαρζούκι, και όπως αναμενόταν κυριάρχησε η ανατροπή του προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, με τον Μαρζούκι να εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στην Τυνησία καθώς ο στρατός είναι «προσηλωμένος στην τυνησιακή δημοκρατία». Τον Ολάντ συνοδεύουν περίπου 10 υπουργοί και περισσότεροι από 40 διευθύνοντες σύμβουλοι γαλλικών επιχειρήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάνε περίπατο τα προσχήματα όταν πρόκειται για συμφέροντα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την υπόθεση Σνόουντεν

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την υπόθεση Σνόουντεν και το περιστατικό με το προεδρικό βολιβιανό αεροσκάφος:

«H άρνηση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να επιτρέψουν τη διέλευση και τον ανεφοδιασμό του προεδρικού αεροσκάφους της Βολιβίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του, επικαλούμενες αρχικά "τεχνικά προβλήματα", αλλά και οι έρευνες που διεξήχθησαν τελικά από τις αυστριακές αρχές, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν στο αεροσκάφος επέβαινε ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της NSA Σνόουντεν, συνιστούν απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες.

Πρόκειται για εξέλιξη που φανερώνει ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, παραμερίζουν τα όποια προσχήματα, τα διπλωματικά πρωτόκολλα και τις διεθνείς συμβάσεις. Οι ανταγωνισμοί, οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, η αλληλοκατασκοπία είναι κι αυτές πλευρές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της δικτατορίας των μονοπωλίων που οι λαοί είναι επιτακτική ανάγκη με την πάλη τους να ανατρέψουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ