ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν τη συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους

Το «Spiegel» γράφει ότι το μέτρο έχει υποστηριχτές σε όλους τους πολιτικούς χώρους και σε μερίδες της πλουτοκρατίας

Η ανησυχία των αστικών επιτελείων για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι άσχετη με τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ
Η ανησυχία των αστικών επιτελείων για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι άσχετη με τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ
Τα σενάρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανέφερε χτες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Γερμανών αξιωματούχων και της Α. Μέρκελ ότι δεν «υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Οπως υποστηρίζει το περιοδικό, μία «νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας, φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου», παρότι όπως σημειώνει «η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μη συζητήσει καθόλου για ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους - και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου» και απορρίπτει «τα σχετικά σενάρια».

Σύμφωνα με το «Spiegel» «...για πολλούς ειδικούς ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα - όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι - και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».

Διαπιστώνει δηλαδή ότι η ελεγχόμενη διαχείριση τη κρίσης δεν είναι εφικτή χωρίς μια νέα γενικευμένη καταστροφή κεφαλαίου με απομείωση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ και προσθέτει ότι «η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά, όσο και ετερόκλητη». Οπως γράφει το περιοδικό, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στηρίζουν πολιτικοί που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, καθώς και «οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας», δείχνοντας ότι είναι μια διαχειριστική λύση απόλυτα σύμφωνη με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας, που καμιά έγνοια δεν έχει για το λαό και τα βάσανά του.

Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε χτες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από τις συζητήσεις για τις γενικότερες εξελίξεις σε Συρία και Αίγυπτο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσφερε πολιτική στήριξη στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της πολιτικής πτώχευσης του λαού και ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση «για να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου και να καταπολεμηθεί η νεανική ανεργία». Στην πραγματικότητα, επαλήθευσε ότι τα γερμανικά μονοπώλια αναζητούν δρόμους για να συν-επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, προσδοκώντας κέρδος.

ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις στην πλουτοκρατία και στους δανειστές

Παρουσιάζει κοστολογημένα τα οφέλη τους από μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το λαό να δεθεί στο άρμα της διαχείρισης που προτείνει

Λεφτά στην πλουτοκρατία για να κάνει ανάπτυξη και συνέπεια του κράτους στην αποπληρωμή των χρωστούμενων στους δανειστές, υποσχέθηκε χτες από την Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας. Οπως είπε, «μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ. 7,2 για το 2013. 7,1 για το 2014. 6,1 για το 2015. 5,6 για το 2016. Να, λοιπόν, τα λεφτά για την ανόρθωση. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη. 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο Αλ. Τσίπρας ομολογεί ότι στο μείγμα της διαχείρισης που υπηρετεί το κόμμα του η όποια εξοικονόμηση πόρων από την άρνηση να πληρώσει τους τόκους των δανείων προς την τρόικα, θα κατευθυνθεί στα ταμεία της πλουτοκρατίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της και να επιταχύνει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό, ακόμα κι αν το κάνει, σε τίποτα δε θα αλλάξει τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός, αφού οι κεφαλαιοκράτες θα επενδύσουν στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε και τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να χάσουν δεκάρα από τα χρέη που έχουν φορτώσει στο λαό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει απλά περισσότερο χρόνο και «ρήτρα ανάπτυξης» για να τα αποπληρώσει. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, ψηφοθηρώντας, πήρε πάνω του την υπεράσπιση του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενέταξε στην «αριστερά», συμμετέχοντας στο παιχνίδι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που στοχεύει να υποβοηθήσει την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης.

Σ' αυτό το πνεύμα, κατηγόρησε τον Μ. Βορίδη ότι «ξεσάλωσε» και «μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85 (...) γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης»! Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Ε. Βενιζέλο για «ιδιοτελείς επιδιώξεις» και «απεμπόληση αρχών και στρατηγικής», διεκδικώντας να καταλάβει αυτός το χώρο της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, σκορπώντας αυταπάτες για το διαχρονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

Επαναφέροντας το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία», είπε ακόμα ότι «η δημοκρατία σκύβει με το λουρί στο σβέρκο για να πατήσουν πάνω της οι κερδοσκόποι των μνημονίων» και κάλεσε σε «αγώνα και πάλι αγώνα» για τη «δημοκρατία (...) Δεν θα αφήσουμε κανένα Σαμαρά, κανένα Βενιζέλο (...) να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα του καπιταλιστή και του αστυνόμου»!

Σε άλλο σημείο διαπίστωσε ότι η τρικομματική κυβέρνηση «έπεσε γιατί δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 2.000 άμεσες απολύσεις, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπη με τον λαϊκό ξεσηκωμό» και ότι η δικομματική «παραπαίει».

Μετά απ' όλα αυτά, κάλεσε το λαό να δώσει τη διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, «με έναν μεγάλο, παλλαϊκό δημοκρατικό ξεσηκωμό», για να «επαναδιαπραγματευθεί σε άλλη βάση με τους εταίρους (...) και να επαναφέρει την Ελλάδα σε ισότιμο εταίρο στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι», όπως είπε, ομολογώντας πως δεν κομίζει τίποτα το διαφορετικό σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Συνοψίζει τις αξιώσεις εφοπλιστών και τουριστικού κεφαλαίου

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση με τον τίτλο «Γαλάζια ανάπτυξη στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού», έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γ. Τούσσας και Μπ. Αγγουράκης, καταψηφίζοντας την έκθεση. Μεταξύ άλλων σημείωσαν:

«Η "γαλάζια ανάπτυξη" αποτελεί το θαλάσσιο βραχίονα της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020", ώστε το κεφάλαιο να αξιοποιήσει τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις για την εκμετάλλευση παραδοσιακών, αλλά και νέων θαλασσίων πόρων. Με μεγάλες επενδύσεις στη ναυτιλία, σε λιμάνια, παράκτια ναυσιπλοΐα και δίκτυα μεταφοράς, θαλάσσιους διάδρομους, την εξόρυξη υδρογονανθράκων και ορυκτών από το βυθό των ωκεανών. Με ευκαιρίες κερδοφορίας στη ναυπηγική και στις επισκευές πλοίων, ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, υποδομές υπεράκτιων, αιολικών και θαλάσσιων πηγών ενέργειας. Με εντατικοποίηση της ιχθυοκαλλιέργειας και επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές για υψηλά εισοδήματα σε βάρος του λαϊκού τουρισμού. Προωθεί την παραπέρα ολοκλήρωση της ενιαία αγοράς, ειδικά των θαλασσίων μεταφορών, τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών στα νησιά.

Απαιτεί την πλήρη κατάργηση του "ΚΑΜΠΟΤΑΖ" και ευθυγραμμίζεται με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για δήθεν "ευρωπαϊκή ΑΟΖ", με εκχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στα μονοπώλια και την ένταξη του ζητήματος της ΑΟΖ στις αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αναδυομένων καπιταλιστικών κέντρων. Στην ιδία απαράδεκτη κατεύθυνση κινείται και η σύσταση για δημιουργία "ευρωπαϊκής ακτοφυλακής", ακόμη ενός κατασταλτικού μηχανισμού σε βάρος των μεταναστών και του εργατικού κινήματος».

ΠΣΑΚ - ΕΟΚ
Καταδικάζουν τη ρατσιστική επίθεση στον Γ. Αντετοκούνμπο

Ανακοινώσεις για το νέο παραλήρημα του χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκου

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος, σχολιάζοντας την επιλογή του Ελληνονιγηριανού 18χρονου μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο από ομάδα του αμερικανικού πρωταθλήματος (ΝΒΑ) και τους πανηγυρισμούς του με την ελληνική σημαία, τον παρομοίωσε με χιμπατζή στο ζωολογικό κήπο που κουνάει μια μπανάνα, ενώ ειρωνεύτηκε και το όνομά του σε σχέση με την ελληνική υπηκοότητα. Το ρατσιστικό παραλήρημα καταδίκασαν χτες με ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

Η ανακοίνωση του συνδέσμου των παικτών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών θεωρεί ανάξιο κάθε σχολιασμού ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα, από ανθρώπους που με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους πλήττουν συστηματικά τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ΕΛΛΗΝΑΣ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και μιλάει άπταιστα ελληνικά. Προσβάλλοντας τον Γιάννη, προσβάλλετε το σύνολο των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών. Οσο κι αν προσπαθείτε, δεν θα σπρώξετε και τον αθλητισμό στη ''ζούγκλα'' την οποία επιδιώκετε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ