ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα στις 11 στο Σύνταγμα

Στάση εργασίας σήμερα στην ΕΛΒΟ, απεργία την Πέμπτη

Εξω από το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ, που βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας και είναι επίσης στην πρώτη γραμμή της λίστας των απολύσεων από φορείς του δημοσίου.

Παράλληλα σε 4ωρη στάση εργασίας σήμερα Τρίτη και 24ωρη απεργία της Πέμπτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της Αμυντικής Βιομηχανίας και μαζικές απολύσεις.

Σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, στις 11.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στην πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Κατακρεουργούν δικαιώματα - συντάξεις - επιδόματα

Συζητήθηκε η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε «σφαγεία» τα οποία κατακρεουργούν δικαιώματα, συντάξεις και επιδόματα αναπήρων έχουν μετατραπεί τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας και οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες ανάπηρους.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καταγγέλλοντας ότι κατά τη διαδικασία πιστοποίησης μειώνονται ποσοστά αναπηρίας ακόμα και σε καρκινοπαθείς και σαν να μην έφτανε αυτό πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη διαδικασία της Πιστοποίησης και στο διάστημα αυτό δεν παίρνουν σύνταξη. Μάλιστα, προωθείται και η απαράδεκτη ενοποίηση των κριτηρίων κάτι που είναι και αντιεπιστημονικό αφού δεν μπορεί να υπάρχουν ενιαία κριτήρια σε διαφορετικές αναπηρίες.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ισχυρίστηκε ότι παρά τη δημοσιονομική κατάσταση δεν έχει γίνει καμία περικοπή στα προνοιακά επιδόματα και είπε ότι η ενιαιοποίηση των κριτηρίων δεν αφορά διαφορετικές παθήσεις αλλά τα διαφορετικά κριτήρια που είχαν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Είπε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι εάν κάποιος έχει αναπηρία πάνω από 67% παίρνει την σύνταξή του μέχρι να περάσει από την πιστοποίηση και ανέφερε ότι στη διαδικασία της πιστοποίησης απαιτείται διαφάνεια για να χτυπηθούν οι πελατειακές σχέσεις που αποβαίνουν σε βάρος των πραγματικών αναπήρων.

Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι παρά τα λεγόμενα του υφυπουργού, έχουν γίνει περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και άλλες παροχές και υπογράμμισε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης πελατειακών σχέσεων κατασυκοφαντούνται συνολικά οι ανάπηροι. Καταλήγοντας είπε ότι είναι παράλογο να επανεξετάζεται κάθε χρόνο ένας ανάπηρος που, για παράδειγμα, έχει ένα χέρι και σκωπτικά αναρωτήθηκε: «Τι νόημα έχει μια τέτοια εξέταση. Θα φυτρώσει μέσα σε ένα χρόνο το χέρι»;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνοι περιορισμοί σε χρονίως πάσχοντες

Μείωσαν κατά 30% τις επισκέψεις στους γιατρούς, κατά 19,5% τις συνολικές δαπάνες για την Υγεία

Σε αποκλεισμούς - χωρίς ίσως να είναι αναστρέψιμες οι δραματικές επιπτώσεις - οδηγούνται οι χρονίως πάσχοντες καθώς μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις επισκέψεις τους σε γιατρούς γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνονται σε μακρόχρονες αναμονές σε όσες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) λειτουργούν ακόμα.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι χρονίως πάσχοντες μείωσαν, λόγω της κρίσης, κατά 30% τις επισκέψεις στους γιατρούς καθώς τα νοικοκυριά τους υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες Υγείας κατά 19,5% την ίδια περίοδο. Από 9,1 επισκέψεις σε γιατρούς το 2011 τις μείωσαν σε 6,4 το 2013 (ή 29,9%) μειώνοντας ταυτόχρονα τη δαπάνη ανά επίσκεψη από 29,2 σε 20,8 ευρώ (ή 28,7%) την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, η ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μειώθηκε από 266,5 σε 133,9 ευρώ (ή 49,8%).

Παρά τις δραματικές αυτές μειώσεις στις ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκε η χρήση ιδιωτών γιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ από 11,4% (2011) σε 13,3% (2013). Και τούτο γιατί την ίδια περίοδο παρουσιάστηκε «υστέρηση των δημόσιων δομών» σε 28,7% από 40,8% την ίδια περίοδο. Δηλαδή, μεγάλωσαν οι ουρές και αυξήθηκαν άλλα εμπόδια, όπως οι γεωγραφικοί περιορισμοί.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα (έγινε το Φλεβάρη και Μάρτη του 2013) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε χρονίως πάσχοντες από διαβήτη, υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και Αλτσχάιμερ σε 11 νομούς της χώρας. Εκτός απ' τις παραπάνω ασθένειες στα χρόνια νοσήματα περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες, όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι, η αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις και η νόσος Πάρκινσον.

Το ποσοστό των χρονίως πασχόντων ανέρχεται σε 38% του συνολικού πληθυσμού. Είναι οι χρήστες του 70% των συνολικών υπηρεσιών Υγείας και απορροφούν το 65% της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.

Αναγκαιότητα οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ

Συνολικά στη μελέτη καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 530 ευρώ στο μηνιαίο εισόδημα των χρονίως πασχόντων, από 1.645 σε 1.115 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειώσεις από 73,2% έως 87,6% σε όλες τις κατηγορίες δαπανών (καθημερινές μετακινήσεις, ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) για να πληρώσουν για την Υγεία και την Παιδεία.

Σήμερα, που πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι, τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμιά επιβάρυνση των Ταμείων. Ενα σύστημα ΠΦΥ με έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία και αποκατάσταση, με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων. Αυτές οι δομές να είναι διασυνδεδεμένες με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ CYTA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αξιώνει μειώσεις μισθών

Να μη δεχθούν καμιά αλλαγή στη σύμβαση, καμιά μείωση μισθού, καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας τηλεπικοινωνιών CYTA στη Θεσσαλονίκη με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής του νομού με ανακοίνωσή του. Η εταιρεία ανακοίνωσε από τις 26 Ιούνη ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων που αμείβονται με 1.000 ευρώ και πάνω. Ο λόγος - όπως ισχυρίζεται - είναι η ...προστασία των εργαζομένων της εταιρείας.

«Την ώρα που αυξάνουν τα κέρδη τους αξιώνουν μειώσεις των μισθών μας», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ και καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψει κανείς μείωση μισθού, να μη δεχθούν την ατομική διαπραγμάτευση. Τονίζει, δε, πως η επίθεση της εργοδοσίας είναι ενιαία σε όλο τον κλάδο, με μειώσεις μισθών, εφαρμογή νέων συμβάσεων, καθώς και ελαστικές μορφές εργασίας, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (ιδιαίτερα στα λεγόμενα call center). «Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Τώρα να γραφτούμε όλοι στο σωματείο για να παλέψουμε ενάντια στα μέτρα της εργοδοσίας», επισημαίνει το συνδικάτο.

Και απαιτεί: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καμιά μείωση μισθών, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
Διαμαρτυρία για το κόψιμο της σύνταξης

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί παλιννοστούντες ομογενείς, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα η επαναχορήγηση του οικονομικού βοηθήματος του ΟΓΑ, στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Γενάρη.

Με την απόφασή της να κόψει τις συντάξεις των 345 ευρώ, η κυβέρνηση καταδικάζει χιλιάδες ομογενείς και τις οικογένειές τους στην απόλυτη φτώχεια. Το μέτρο αφορά δεκαεπτά χιλιάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και άλλους τόσους από την Αλβανία.

Οπως κατήγγειλαν, οι συντάξεις τους κόπηκαν, είτε γιατί δεν συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια μόνιμης παραμονής, είτε το όριο ενσήμων στη χώρα μας μετά την παλιννόστησή τους, είτε επειδή λάμβαναν παράλληλη πενιχρή σύνταξη της τάξης των 50-70 ευρώ από τις χώρες προέλευσης, είτε γιατί αγόρασαν σπίτι με δάνειο και αυτό θεωρείται περιουσία.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΣΕΑ Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Δήλωσε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τους κάλεσε, μαζί με τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων να δώσουν τη μάχη ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ