ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Οργιάζουν οι μυστικές υπηρεσίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του «Guardian» που συνομιλεί μαζί του, ο Εντουαρντ Σνόουντεν διαθέτει πληροφορίες που αν αποκαλυφθούν θα είναι «ο χειρότερος εφιάλτης των ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Σνόουντεν έχει στην κατοχή του αρκετές πληροφορίες για να βλάψει την αμερικανική κυβέρνηση μέσα σε ένα λεπτό από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο παρελθόν». Ο δημοσιογράφος είπε ακόμη ότι τα έγγραφα τα οποία ο Σνόουντεν έχει στη διάθεσή του για διαφορετικά σημεία του κόσμου περιγράφουν λεπτομερώς ποια αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης καταγράφουν τις μεταδόσεις στη Λατινική Αμερική και πώς λειτουργούν. Οπως εξήγησε, «ένας τρόπος για να υποκλέψεις τις επικοινωνίες είναι μέσω μίας εταιρείας τηλεφωνίας στις ΗΠΑ που έχει συμβόλαια με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής». Θυμίζουμε ότι ο Σνόουντεν εκπροσωπείται νομικά από τους δικηγόρους των Wikileaks, για τα οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι ένας από τους «ερευνητές» τους υπήρξε για καιρό διπλός πράκτορας του FBI. Ετσι αγγελικά πλασμένος είναι ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών, που άλλοτε φορούν την κουκούλα του κοριού και υποκλέπτουν συνομιλίες για λογαριασμό του κράτους και άλλοτε το προσωπείο του «αντισυστημικού» για να διοχετεύσουν πληροφορίες, στο πλαίσιο και των ανταγωνιστικών συμφερόντων που έχουν μερίδες της αστικής τάξης ακόμα και στην ίδια χώρα.

Ο λαβύρινθος των αγωγών...

Συμπληρώνεται το παζλ των αγωγών στην περιοχή μας, φτιάχνοντας ένα λαβύρινθο από μονοπωλιακά συμφέροντα που άλλοτε συμπίπτουν και άλλοτε συγκρούονται μεταξύ τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο αγωγός μεταφοράς αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB ) για τον οποίο χτες Δευτέρα αναμένονταν οι προτάσεις από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται είτε για τη δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού, είτε για τη διασύνδεσή τους με τον IGB. Ο αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος περίπου 180 χλμ. και διάμετρο 32 ίντσες, ενώ σχεδιάζεται για τη μεταφορά 3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, με δυνατότητα αναβάθμισης ως τα 5 δισ. κ.μ. και αντίστροφη ροή, από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό θα ληφθεί στα τέλη του 2013, με στόχο να λειτουργήσει το 2015. Υπεύθυνη για το έργο, που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την ΕΕ, είναι η «ICGB», με έδρα τη Βουλγαρία, στην οποία μετέχουν από 50-50 η «IGI Poseidon», σύμπραξη της ΔΕΠΑ με την ιταλική «Edison» και η βουλγαρική «Bulgarian Energy Holding». Για τη βουλγάρικη αγορά δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι Αζέροι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στον αγωγό ΤΑΡ και μέσω της «Socar», και ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΣΦΑ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ.

... αυξάνει τους κινδύνους

Οπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο αντιπρόεδρος της «Socar» στην οικονομική ιστοσελίδα «abc.az», η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ο πρώτος αγοραστής αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του TAP. «Ο αγωγός θα διατρέχει την Ελλάδα η οποία συνδέεται με διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία, αγωγός που μπορεί να λειτουργήσει προς τις δύο κατευθύνσεις. Εάν αυτό αποδειχτεί τεχνικά εφικτό, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να αγοράζει φυσικό αέριο στο πρώτο στάδιο των προμηθειών αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Η Βουλγαρία σχεδιάζει την αγορά περίπου δύο δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και στο μετοχολόγιό του θα συμμετέχουν κατά 50% οι τρεις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, «Total», «Statoil»). Συμμετοχή στο έργο διεκδικούν ακόμα η βελγική «Fluxys», ο τουρκικός κρατικός όμιλος, αλλά και η ΔΕΣΦΑ, που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στους Αζέρους. Είναι φανερό ότι οι εταιρείες που συνεταιρίζονται για τους αγωγούς στα Βαλκάνια έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα σε άλλα κοντινά σημεία (π.χ. συγκρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας - Τουρκίας και Κύπρου - Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο). Επίσης, ο αγωγός ΤΑΡ συνεχίζει από εκεί που σταματάει το τούρκικο δίκτυο μεταφοράς αερίου, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του εξαρτημένη από τα τουρκικά συμφέροντα. Ιδιαίτερα στενές σχέσεις έχουν μεταξύ τους και η Βουλγαρία με το Ισραήλ, το οποίο συμπράττει με την Κύπρο για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της, αλλά λοξοκοιτάει και προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Ολα τα παραπάνω προμηνύουν επικίνδυνες εξάρσεις σε περίπτωση που οι ανταγωνισμοί οξυνθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο Σόιμπλε και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερες προσδοκίες καλλιεργούνται από τον αστικό Τύπο στη χώρα μας τόσο για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε την Πέμπτη, όσο και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα στις 8 Αυγούστου. Η πρώτη εμφανίζεται ως εκτίμηση της ηγέτιδας της Ευρωζώνης που ναι μεν δε θέλει να ακούσει κουβέντα για «νέο "κούρεμα" του χρέους αλλά από την άλλη θέλει να βοηθήσει την ελληνική οικονομία με την αναπτυξιακή της τράπεζα». Στη συνάντηση με τον Ομπάμα επίσης οι αστοί αποδίδουν μεγάλη σημασία, «ως ένδειξη στήριξης» της κυβέρνησης και της οικονομίας. Φυσικά κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν και τα ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια που παίζονται στο φόντο του σκληρού ανταγωνισμού που εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας και ΕΕ. Αυτά αφορούν στη διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βλέπουν να σηκώνεται μεγάλος αχός για τις «λεγόμενες διεθνείς συμμαχίες της χώρας», είναι και παραμένει ένα: Από αυτές τις συμμαχίες, όπως και να εξελίσσονται, ποιος είναι αυτός που ωφελείται; Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οποια συμφωνία και αν γίνει, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και ο μόνιμα χαμένος είναι ο λαός. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με τις όποιες συμμαχίες επιλέγει η αστική τάξη με χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία.

Η σημασία επομένως των συναντήσεων και ιδιαίτερα αυτής με τον Ομπάμα δείχνει τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που περιλαμβάνουν σειρά θεμάτων από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ανασκάλεμα του Κυπριακού για λύση μέσω ενός νέου διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», ως την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας από μονοπωλιακούς ομίλους. Το ταξίδι Σαμαρά σχετίζεται επομένως με ενεργότερη ένταξη της ελληνικής αστικής τάξης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, που περιλαμβάνουν και τη στρατιωτική εμπλοκή, με αξιοποίηση της βάσης της Σούδας και άλλων υποδομών, ιδιαίτερα έτσι όπως εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Διάφοροι αναλυτές επίσης προσπαθούν να δείξουν ότι ο Ομπάμα ασκεί πίεση προς τη «σκληρή» Μέρκελ για να αλλάξει το «μείγμα διαχείρισης στην Ευρωζώνη» (σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι υπαρκτές αντιθέσεις δεν έχουν σχέση με κάποιο ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα που σηκώνουν στις πλάτες τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Οι αστικές κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από κοινού χτυπάνε τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η φαγωμάρα τους γίνεται για την όποια μοιρασιά μεταξύ των μονοπωλίων από τον ενεργειακό πλούτο και όχι μόνο στην περιοχή. Γι' αυτό οι εργάτες, οι λαϊκοί άνθρωποι του μόχθου να μην περιμένουν τίποτα καλό από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να γυρίσουν την πλάτη και στις προσδοκίες που καλλιεργούνται από τους αστούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να οργανώσουν τον ταξικό αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, για τη λαϊκή αντεπίθεση με σαφή αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ