ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Τεράστιος πλούτος και φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές

Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου αναμενόταν να αποφασίσει χτες η Βουλή

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σχετικά με τους χειρισμούς που έκανε στη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ», αναμενόταν να αποφασίσει χτες το βράδυ μετά από μυστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος ήταν μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, τόνισε ότι από τις εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Παράλληλα, είπε, θεωρούμε ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ανέφερε, ότι σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έδωσε κατεύθυνση «να γίνουν τα δέοντα» δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη και σε κάθε περίπτωση στο βαθμό που υπάρξουν ουσιαστικά στοιχεία και ουσιαστικές ενδείξεις για παραπέρα ευθύνες, το ΚΚΕ θα συμβάλει κατά το δυνατόν στη διερεύνησή τους.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, παρέλαβε τη λίστα επίσημα από την κυβέρνηση της Γαλλίας και δεν την πρωτοκόλλησε προκειμένου να καταστεί δημόσιο έγγραφο ώστε να μπορούν να κινηθούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια όσο ήταν υπουργός για να αξιοποιήσει τη λίστα, ζημιώνοντας έτσι το δημόσιο ενώ από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από την λίστα, απέκρυψαν από την Εφορία εισοδήματα που ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Εκτός των παραπάνω, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας με την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του.

Ο Σ. Χαλβατζής σημείωσε ότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που έφτασε η λίστα με τα ονόματα και οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς αραμπά την ίδια στιγμή που οι κρατικοί μηχανισμοί όταν πρόκειται να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα κινούνται ταχύτατα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα αυτές τις μέρες που με το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, μέσα σε μια νύχτα πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η καθυστέρηση στους ελέγχους, είπε, δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για να αντιμετωπιστεί ακόμα και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου από εκείνες τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την επιχειρηματικότητα ως βάση της οικονομίας.

Η περίπτωση, τόνισε ο Σ. Χαλβατζής, της «λίστας Λαγκάρντ» ανέδειξε στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει το λαϊκό κίνημα αφού αναδείχθηκε η συγκέντρωση τεράστιου πλούτου στα χέρια καπιταλιστών και έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη η συνειδητή πολιτική των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις και κόμματα. Επίσης, αποκαλύφθηκε η εσκεμμένη κάλυψη της φοροδιαφυγής της πλουτοκρατίας και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι όλα τα παραπάνω είναι πλευρές της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πολιτικής που χτυπάει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα και συνεπώς οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καθεστώτος για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα εργαλεία της οικονομίας και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο θα πάρει πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και θα προκύψει μετά από κλήρωση που θα κάνει η Βουλή. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί εάν υπάρχουν ή όχι θέματα παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τόνισε ότι η συζήτηση για τη «λίστα Λαγκάρντ» είναι άκρως επίκαιρη αφού γίνεται μια μέρα πριν από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - οδοστρωτήρα με την πλειάδα αντεργατικών μέτρων σε μια προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα, είπε, τα 500 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι αναζητάει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο υπάρχουν σε μια και μόνη λίστα, αυτή της Λαγκάρντ και μάλιστα στις καταθέσεις ενός και μόνο ανθρώπου.

Η υπόθεση, συνέχισε, με τη «λίστα Λαγκάρντ» δείχνει ότι υπάρχει αμύθητος πλούτος τον οποίο παράγουν οι εργαζόμενοι και κλέβουν βγάζοντάς τον έξω οι κεφαλαιοκράτες και είναι χαρακτηριστικό ότι έρχονται απανωτά αντιλαϊκά μέτρα τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ κλεμμένα από τους εργαζόμενους βρίσκονται στο εξωτερικό.

Γίνεται μια προσπάθεια, τόνισε, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στη φοροδιαφυγή και αποκρύπτεται σκόπιμα η νόμιμη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που αποτελεί λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αποκρύπτεται, είπε, ότι και οι διάφοροι μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα ο ΣΔΟΕ, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του κεφαλαίου και τόνισε ότι ενδεικτικό της σαπίλας του συστήματος είναι το γεγονός πως όταν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει θεωρείται και διώκεται ως φοροφυγάς και την ίδια στιγμή όποιος έχει παράνομα εκατομμύρια στο εξωτερικό του δίνεται η δυνατότητα να τα φέρει στη χώρα με επιτόκιο 3% και μάλιστα θεωρείται επενδυτής και εθνικός ευεργέτης.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε, προβλέπονται από τη λειτουργία της ΕΕ, που προβλέπει την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στην ΕΕ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αργά το βράδυ αναμενόταν να πάρει το λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Προβληματισμός για την ανακεφαλαιοποίηση

Το -άλυτο ως σήμερα- πρόβλημα διοχέτευσης ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τους διοικητές των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών, ήτοι της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι «θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις των τραπεζιτών για την ελληνική οικονομία και ανταλλάξαμε απόψεις για την οικονομία και για τη ρευστότητα».

Είχε προηγηθεί η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων τραπεζών, με 50 δισ. ευρώ που διέθεσε το ΤΧΣ στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, με αντικείμενο, είτε να παραμείνουν υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε να περάσουν υπό τον έλεγχο του Ταμείου, όπως έγινε στην περίπτωση της Eurobank. Η ανακεφαλαιοποίηση προέρχεται από τα δάνεια της τρόικας, που επιβαρύνουν το κρατικό χρέος που πληρώνουν με τη φοροληστεία τα λαϊκά στρώματα.

Το θέμα της χορήγησης κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα, είναι υπαρκτό, από την άποψη, ότι χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δεν μπορεί να κινητοποιηθεί το κεφαλαίο στους άλλους τομείς, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, με το χρήμα να γίνεται πλέον δυσεύρετο στην αγορά, πολύ απλά γιατί, υπό συνθήκες κρίσης, κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα να του δανείσει χρήματα. Οι ίδιες οι τράπεζες από το 2010, δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, και έχουν διασωθεί μόνο από τη χορήγηση ρευστότητας που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκανδαλωδώς χαμηλά επιτόκια (μόλις 0,5%), ενώ η άντληση κεφαλαίων σε μηνιαία βάση έχει φτάσει και τα 100 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται να χορηγήσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επίσης έχει πληγεί από την κρίση, επειδή ακριβώς φοβούνται ότι τα δάνεια αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και επισφαλή. Ηδη το 24% των χορηγούμενων δανείων, θεωρούνται ως επισφαλή και οι τράπεζες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψάχνουν την... αυτοτέλεια των δήμων

Σε πλήρη εποπτεία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αναμένεται να μπουν, σύμφωνα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και οι 325 δήμοι της χώρας, αν ισχύσει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να καταθέτουν και προσχέδια προϋπολογισμών. Σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζήτησε να μην ισχύσουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά αφαιρούν τη διοίκηση των δήμων από τα εκλεγμένα όργανά τους.

Για μια ακόμη φορά η ΚΕΔΕ φέρεται να διαμαρτύρεται για εκφράσεις της πολιτικής που στηρίζει, αφού ουδέποτε έχει αρνηθεί τον έλεγχο στο παρελθόν, ενώ αποδέχεται την ανάγκη περικοπών ελέω κρίσης, κάτι που θα εξυπηρετηθεί με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ εξέφρασε μεν την αντίθεσή της στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, επανέλαβε δε τη συμφωνία της στην αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, που οδηγεί σε απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η απορρόφηση περίπου του 80% των δημοτικών αστυνομικών. Ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας δήλωσε χτες σε συνέντευξή του πως «η Δημοτική Αστυνομία, αυτό το οποίο αποτελεί κυβερνητική θέση είναι ότι θα περιέλθει στην Ελληνική Αστυνομία και θα λειτουργήσει μαζί της».

Προηγούμενα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και αναμένεται εκ νέου συνάντηση σήμερα. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα συγκληθεί το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό.

Πρόταση για δίωξη σε Διώτη, Καπελέρη

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης και Γ. Καπελέρης πρόκειται να βρεθούν κατηγορούμενοι για κακουργήματα, όσον αφορά τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας. Ειδικότερα, ο Γ. Διώτης θα βρεθεί κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα, για απιστία στην υπηρεσία και για υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Γ. Καπελέρης για απιστία στην υπηρεσία. Η υπόθεση για τους δύο κατηγορούμενους παραπέμπεται σε τακτικό ανακριτή. Οσον αφορά την Γαλ. Μανέ, συνεργάτιδα του Γ. Διώτη, ο εισαγγελέας ζητάει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ενώ για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ